fb

Πληροφορίες για: Τσεχία

Περιγραφή

Η Τσεχία, είναι κράτος της Κεντρικής Ευρώπης, που αποτελείται από τις ιστορικές περιοχές Βοημία, Μοραβία και Σιλεσία. Συνορεύει προς Δ και Β με τη Γερμανία, προς Α. με τηνΣλοβακία, προς Β. με την Πολωνία και προς Ν. με την Αυστρία. Διαχωρίστηκε από την Σλοβακία την 1η Ιανουαρίου 1993, με δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι αποφάσισαν τον ειρηνικό χωρισμό της περιοχής σε δύο κράτη. Έχει έκταση 30.450 τετ. χλμ. και πληθυσμό 10.300.000 κ. (απογραφή 1991). Πρωτεύουσα η Πράγα (1.212.000 κ.)

Πόλεις

Πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι η Πράγα με 1.212.000 κατ., με σημαντικά και ποικίλα ιστορικά οικοδομήματα, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Είναι επίσης σημαντική εμπορική και βιομηχανική πόλη, κέντρο συγκοινωνιών, εκτύπωσης και έκδοσης βιβλίων κλπ. Άλλες πόλεις είναι: η Μπρυν (ή Μπρνο), αρχαία πόλη, κέντρο εριουργίας και βιομηχανίας βάμβακος, μηχανημάτων, δερμάτων, των όπλων Μπρεν, οινοπνευματωδών ποτών κλπ. Η Ολμντς, έδρα πανεπιστημίου και βιομηχανική πόλη. Η Κόζιτσε, με βιομηχανία καπνού, οίνου και υφαντουργεία. Η Λίμπερετς με βιομηχανίες βαμβακιού, μετάλλων, τροφίμων κλπ. Η Κάρλοβι Βάρι, στην κοιλάδα του ποταμού Όρε με τις ονομαστές ιαματικές πηγές της κ.ά.

 

Από τα σταθερότερα και ακμάζοντα μετα-κομμουνιστικά κράτη, η Τσεχία έχει ανακτήσει από την πτώση από τα μέσα του 1999. Η αύξηση το 2000-2001 ήταν αποτέλεσμα των εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά στη Γερμανία, ενώ αναβιώνονται ξένες επενδύσεις, πέρα της εγχώριας ζήτησης. Το ποσοστό δωροδοκίας παραμένει ένα από το υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Άβολα τα υψηλά ελλείμματα φορολογικού και τρέχοντος απολογισμού θα μπορούσαν να είναι μελλοντικά προβλήματα. Οι κινήσεις προς τις πλήρεις τραπεζικές εργασίες, τις τηλεπικοινωνίες, και την ενεργειακή ιδιωτικοποίηση θα προσθέσουν στην ξένη επένδυση, ενώ η έντονη αναδόμηση μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών και οι βελτιώσεις στον οικονομικό τομέα πρέπει να ενισχύσουν την αύξηση παραγωγής. Η τσεχική κυβέρνηση έχει εκφράσει μια επιθυμία να υιοθετήσει το Ευρώ το 2010, αλλά η εισαγωγή της είναι μόνο στα αρχικά στάδια προγραμματισμένη και υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα αναγκάσει την αναβολή της.
Η τσεχική οικονομία έχει ένα ουσιαστικό εισόδημα από τον τουρισμό: το 2001, οι συνολικές αποδοχές από τον τουρισμό έφθασαν σε 118.13 δισεκατομμύρια CZK, αποτελώντας 5,5% του ΑΕΠ και 9,3% των γενικών αποδοχών εξαγωγής. Η βιομηχανία απασχολεί περισσότερα από 110.000 άτομα - πάνω από 2% του πληθυσμού.

Η Τσεχία είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή και τη Γερουσία. Το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αποκτάται με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας. Στις προεδρικές εκλογές του 2008 επανεξελέγη πρόεδρος ο Βάτσλαβ Κλάους. Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το 2009, νέος πρωθυπουργός διορίστηκε για μεταβατική περίοδο (μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο) ο Γιαν Φίσερ. Η νέα κυβέρνηση ανέλαβε στις 8 Μαΐου του 2009.
Έπειτα από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, τον Ιούνιο του 2010, νέος πρωθυπουργός ανέλαβε ο Πετρ Νέτσας. Στις 17 Ιουνίου 2013, ο Πετρ Νέτσας ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου στο οποίο εμπλεκόταν η συνεργάτιδά του Γιάνα Ναγκιόβα. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Νέτσας, νέος πρωθυπουργός διορίστηκε ο Γίρι Ρούσνοκ, η προσωρινή κυβέρνηση του οποίου ορκίστηκε στις 10 Ιουλίου 2013. Τον Ιανουάριο του 2014 ανέλαβε νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι ορεινό. Μπορούμε να χωρίσουμε τη χώρα σε 3 γεωγραφικά τμήματα. Προς Δ. βρίσκεται η Βοημία, που είναι ένα εκτεταμένο υψίπεδο, διαρρέεται από τον ποταμό Έλβα και έχει τα Σουδητικά όρη, Μεταλλοφόρα όρη, το Βοημικό Δρυμό και τα Υψώματα της Μοραβίας. Στο κέντρο βρίσκεται η Μοραβία, που είναι μια μεγάλη λωρίδα κατά το πλείστο λοφώδης και διασχίζεται από πολλές οροσειρές με διεύθυνση από ΒΑ. προς ΝΔ. Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι η οροσειρά Βοημίας - Μοραβίας στα δυτικά σύνορά της. Προς Α. το υψίπεδο της Μοραβίας μεταπίπτει στην περιοχή των Καρπαθίων ορέων, που αρχίζουν από το Δούναβη και καταλήγουν στα Πολωνικά Καρπάθια. Προς τα Β. της Μοραβίας βρίσκεται η Σιλεσία, της οποίας το έδαφος είναι περιορισμένης έκτασης, αλλά έχει σημαντική οικονομική σημασία, γιατί περιέχει πλούσια ανθρακοφόρα κοιτάσματα.

Το κλίμα της χώρας είναι ηπειρωτικό και παραλλάσσει, ανάλογα με τις τοπικές διαμορφώσεις. Οι χειμώνες είναι ψυχρότεροι από τους χειμώνες της Δυτικής Ευρώπης χωρίς βέβαια να έχουν τη δριμύτητα των χειμώνων της Ρωσίας. Το καλοκαίρι μπορεί να χαρακτηριστεί γενικά ως θερμό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας φτάνει στους 8°C. Οι βροχές πέφτουν κατά κανονικά διαστήματα και κύρια το καλοκαίρι και είναι συχνότερες στην περιοχή των Καρπαθίων.

Το 2008 λειτουργούσαν στο κράτος 122 αεροδρόμια και 1 ελικοδρόμιο. Το οδικό δίκτυο εκτείνεται στα 128.512 χλμ, τα οποία είναι εξ ολοκλήρου ασφαλτοστρωμένα (2007). Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά.

Πληροφορίες

+420

-1 ώρα

Κορόνα Τσεχίας (CZK)

Voltage: 230 V
Frequency: 50 Hz
Power sockets: type E

ΧάρτηςΤσεχία

Προτεινόμενα Ατομικά Ταξίδια Versus Single packages

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια Versus Group packages