fb

Πληροφορίες για: Νέα Ζηλανδία

Περιγραφή

Είναι νησιωτικό ανεξάρτητο κράτος του Νότιου Ειρηνικού, μέλος της βρετανικής κοινοπολιτείας, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αυστραλίας. Αποτελείται κυρίως από δύο μεγάλα νησιά τη Βόρεια Νήσο και τη Νότια Νήσο, τη Νήσο Στιούαρτ και πολυάριθμα νησιά μεταξύ των οποίων τα νησιά Κουκ, Νιούε Τοκελάου, Ρος (στην Ανταρκτική).
Έχει συνολική έκταση 269.000 τετ. χλμ. και πληθυσμό 3.451.000 κατοίκους.
Πρωτεύουσα είναι η Ουέλλινγκτον (330.000 κάτοικοι). Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Ώκλαντ (860.000 κάτοικοι), η Ντάνεντιν (100.000 κάτοικοι), η Κράιστ- Τσερτς (302.000 κ.), η Χάμιλτον (105.000) κλπ. Επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική. Οι κάτοικοι είναι κυρίως Χριστιανοί διαμαρτυρόμενοι. Νόμισμα έχει το δολάριο.
Η Νέα Ζηλανδία αποτελείται από δύο κύρια νησιά που χωρίζονται με τον πορθμό του Κουκ. Αυτά είναι ορεινά, με πολύ ωραία τοπία. Τα βουνά της Νέας Ζηλανδίας που ξεπερνούν σε ύψος τα 2000 μέτρα είναι 220. Αυτό δείχνει πόσο ορεινή χώρα είναι.
Η Βόρεια Νήσος είναι ηφαιστειογενής και ονομάζεται "καπνίζουσα νήσος". Η Νότια Νήσος δεν έχει ηφαίστεια ενεργά. Εδώ υψώνονται τα όρη "Νεοζηλανδικές Άλπεις".
Το κλίμα της Νέας Ζηλανδίας είναι υγρό και γλυκό. Οι κάτοικοί της είναι κυρίως Ευρωπαίοι (82%). Υπάρχουν όμως και πολλοί ιθαγενείς που ανήκουν στη φυλή Μαορί (9%).
Η χώρα είναι βασικά κτηνοτροφική. Το 80% των εκτάσεων διατίθεται για την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία είναι οργανωμένη, γι' αυτό η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην κτηνοτροφική παραγωγή. Εξάγει βούτυρο, τυρί, μαλλί και κρέας.
Η αλιεία και η γεωργία έχουν δευτερεύουσα σημασία. Ο ορυκτός πλούτος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το δίκτυο των συγκοινωνιών είναι αναπτυγμένο.

Πρώτοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας θεωρούνται οι Μαορί. Αυτοί ήταν Πολυνήσιοι που ήρθαν από το νησί Κουκ και εγκαταστάθηκαν εδώ το 14ο αιώνα. Το 1642 πέρασε από το νησί και ο πρώτος Ευρωπαίος, ο Ολλανδός Τάσμαν, που του έδωσε το όνομα "Γη των Κρατών". Μετά κυριάρχησε το όνομα "Νέα Ζηλανδία". Το 1769 ο Άγγλος Κουκ εξερεύνησε όλη την περιοχή και αργότερα έφτασαν οι πρώτοι έμποροι. Την ίδια εποχή Άγγλοι ιεραπόστολοι ήρθαν για να διαδώσουν τη χριστιανική θρησκεία. Από το 185Ο οι Άγγλοι έκαναν το νησί αποικία τους. Τέλος, το 1907, η Νέα Ζηλανδία ανακηρύχθηκε Κτήση. Κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο οι Νεοζηλανδοί πολέμησαν με ηρωισμό κατά των Γερμανών.

Ανεξάρτητη Δημοκρατία. Η Νέα Ζηλανδία είναι μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Η Νέα Ζηλανδία αποτελείται από δύο βασικά νησιά (που αποκαλούνται απλά Βόρειο και Νότιο Νησιά, ή συνήθως Te-Ika-a-Maui και Te Wai Pounamu στα Μαορί) και έναν αριθμό μικρότερων νησιών. Η συνολική έκταση της Νέας Ζηλανδίας είναι 268.680 χλμ², και είναι λίγο μικρότερη από αυτήν της Ιαπωνίας και λίγο μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα εκτείνεται σε περισσότερα από 1.600 χλμ κατά μήκος του κεντρικού, βόρειου-βορειοανατολικού άξονά της. Έχει επίσης μεγάλο μήκος ακτών των οποίων το μήκος φτάνει τα 15.134 km.

Τα πιο σημαντικά από τα μικρότερα κατοικήσιμα νησιά της είναι μεταξύ άλλων τα Νησί Στιούαρτ/Ρακιούρα, Νησί Γουαϊχέκε, ένα νησί στον Κόλπος Χαουράκι στο Ώκλαντ, το Νησί Γκρέιτ Μπάρριερ, ανατολικά του Κόλπου Χαουράκι και τα Νησιά Τσάταμ, ονομαζόμενα Ρεκόχου από τους Μοριορί. Η χώρα διαθέτει εκτεταμένες θαλάσσιες πηγές, με την μεγαλύτερη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στον κόσμο, που καλύπτει 4 εκατομμύρια km², περισσότερο από 15 φορές την χερσαία έκτασή της.


Το Αοράκι/Όρος Κουκ είναι το ψηλότερο βουνό στη Νέα Ζηλανδία
Το Νότιο Νησί είναι η μεγαλύτερη μάζα γης, και χωρίζεται κατά μήκος από τις Νότιες Άλπεις, η υψηλότερη κορυφή των οποίων είναι το Αοράκι/Όρος Κουκ, στα 3.754 μέτρα. Στο Νότιο Νησί υπάρχουν περισσότερες από 18 κορυφές με ύψος μεγαλύτερο των 3.000 μ. Το Βόρειο Νησί είναι λιγότερο ορεινό από το Νότιο, αλλά χαρακτηρίζεται από ηφαιστειακή δράση. Το ψηλότερο βουνό στο Βόρειο Νησί, το Ρουαπέχου (2.797 μ.), είναι δραστήριο κωνικό ηφαίστειο. Το ποικίλο τοπίο της Νέας Ζηλανδίας την έχει καταστήσει δημοφιλή προορισμό για την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών, όπως η τριλογία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.

 

Το κλίμα της Νέας Ζηλανδίας είναι υγρό και γλυκό. Οι κάτοικοί της είναι κυρίως Ευρωπαίοι (82%). Υπάρχουν όμως και πολλοί ιθαγενείς που ανήκουν στη φυλή Μαορί (9%).

Το σύνηθες κλίμα στη χώρα είναι ήπιο, με θερμοκρασίες που σπάνια πέφτουν κάτω από 0 °C ή ξεπερνούν τους 30 °C.

Η χώρα διαθέτει 39 αεροδρόμια με διάδρομο ασφάλτου και 84 με χωμάτινο διάδρομο. Διαθέτει επίσης σιδηροδρομικό δίκτυο μήκους 4.128 χλμ., εξ ων τα 506 km είναι ηλεκτροδοτούμενα. Το συνολικό μήκος των αυτοκινητοδρόμων κάθε κατηγορίας είναι 94.160 χλμ. με ασφαλτοστρωμένα τα 62.759 χλμ. και τα 199 είναι οδοί ταχείας κυκλοφορίας. Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά.

Η Νέα Ζηλανδία έχει οδικό δίκτυο 93.130 χλμ. και 4400 χλμ. σιδηροδρομικών γραμμών.
Υπάρχουν αρκετά αεροδρόμια και εκδίδονται 30 ημερήσιες εφημερίδες.