«Εξερεύνηση της Κρήτης σε 13 ημέρες

Διάρκεια: 13 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 1399€

Περιγραφή

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος και το 5ο μεγαλύτερο της μεσογείου και είναι έτοιμο να σας υποδεχθεί. Ένας ξεχωριστός τόπος γεμάτος με έννοιες συνδεδεμένες και ταυτόσημες που για κάποιους φαντάζουν απλά βγαλμένες από όνειρο. Ζεστασιά, ενέργεια, φιλοξενία, μύθοι και ιστορία σας περιμένουν να ζήσετε το δικό σας παραμύθι.
Εδώ γεννήθηκε ο Μινωικός πολιτισμός. Εδώ θα συναντήσετε την απροσδόκητα γρήγορη αλλαγή προσώπων και χαρακτήρων καθώς είναι γεμάτη με «αρμαθιές» βοτάνων, φυτά που ευωδιάζουν, εσπεριδοειδή που είναι σε πλήρη ευφορία, αμπελώνες και φυσικά «λιόφυτα».
 

1η ΗΜΕΡΑ: Αθήνα – Ηράκλειο – Cretaquarium (Ενυδρείο Κρήτης) – Σφενδύλι – Κράσι – Ψυχρό (σπήλαιο Δία) – Άγιος Γεώργιος Σεληνάρι – Βραχάσι (λαογραφικό μουσείο) – Άγιος Νικόλαος

Συγκέντρωση στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και αναχώρηση στις 09.55 με Ο.Α. για την πόλη του Ηρακλείου. Άφιξη στις 10.45 στο Ηράκλειο. Επιβίβαση στο πούλμαν. Η υπέροχη και η μοναδική μας εκδρομή στην Κρήτη ξεκινά. Πρώτη μας στάση. το δημιούργημα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, το μεγαλύτερο κέντρο θαλάσσιων ερευνών στην μεσόγειο, Θαλασσόκοσμος - Cretaquarium. Το Cretaquarium βρίσκεται σε έναν περιβάλλοντα χώρο 10.000 τ.μ. με 1.600 τ.μ. εκθεσιακούς χώρους ενυδρείων, 32 δεξαμενές με 50 σημεία παρατήρησης, με 1.600.000 λίτρα θαλασσινού νερού, 300τ.μ. διαφανή τοιχώματα και 2.000 θαλάσσιους οργανισμούς. Στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς το οροπέδιο Λασιθίου με την διαδρομή να μας δίνει πλούσιο οπτικό θέαμα καθώς μικρές στάσεις θα πραγματοποιηθούν στο χωριό που βυθίζεται, το Σφενδύλι, το Κράσι όπου μπορείτε να δροσιστείτε δίπλα στις βρύσες οι οποίες αποτελούν ένα από τα ωραιότερα συγκροτήματα ύδρευσης στην Κρήτη. Ενώ, το υπέροχο σκηνικό ολοκληρώνει ο 24 μέτρων διαμέτρου και 2000 ετών πλάτανος. Επόμενος σταθμός μας κατά την ανηφόρα μας προς το οροπέδιο είναι το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Κεράς. Το οροπέδιο Λασιθίου είναι μια ανάσα και το επιβλητικό σπήλαιο του Δία μας περιμένει για επίσκεψη. Μετά την κυκλική μας διαδρομή περιμετρικά του Οροπεδίου θα ανηφορήσουμε με τα πόδια και σε 15 λεπτά θα βρισκόμαστε σε 1025μ υψόμετρο για να εξερευνήσουμε το σπήλαιο του Δία, το Δικταίον Άντρον που είναι από τα πιο θεαματικά σπήλαια στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον μύθο το σπήλαιο αποκαλείται και ως η Βηθλεέμ του Αρχαίου Κόσμου καθώς εδώ η Ρέα γέννησε τον πατέρα όλων των θεών, το Δία, κρυφά από το Κρόνο. Στη συνέχεια άφησε τον Δία εκεί στο σπήλαιο για να τον αναθρέψουν οι Δικταίοι Κουρήτες, με τη φροντίδα της κατσίκας Αμάλθειας και της νύμφης Μέλισσας. Αναχώρηση για τον Άγιο Νικόλαο με μια –επιβεβλημένη για τους ντόπιους- μικρή ενδιάμεση στάση στην καρδιά του φαραγγιού του Σεληνάρη, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου για προσκύνημα και δροσερό νερό από τις πηγές του όρους Δικταίου. Για τους Κρητικούς μάλιστα θεωρείται γρουσουζιά να περνάει κάποιος το φαράγγι, χωρίς να σταματήσει στον Άγιο Γεώργιο. Αυτό έχει επικρατήσει καθώς παλιά η μονή ήταν ένα σημείο όπου σταματούσαν για να ξεκουραστούν οι ταξιδιώτες και τα ζώα τους. Λίγο παρακάτω μας περιμένει το Βραχάσι και η λαογραφική έκθεση "Βραχασιώτικο Σπίτι". Η έκθεση στεγάζεται σε σπίτι που θεμελιώθηκε το 1880 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Σκοπός της έκθεσης, που άνοιξε τις πόρτες τον Αύγουστο του 2009, είναι να αναδείξει πτυχές της ιστορίας του Βραχασίου και να συνθέσει ξεχασμένες ή και ολότελα χαμένες εικόνες του βίου των ανθρώπων της υπαίθρου. Αναχώρηση για τον τελικό μας προορισμό, την πόλη του Αγίου Νικολάου. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: Άγιος Νικόλαος – Ελούντα – Πλάκα – Σπιναλόγκα – Άγιος Νικόλαος

Πρωινό μπουφέ και χρόνος ελεύθερος στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Αναχώρηση νωρίς το μεσημέρι για να γνωρίσουμε την λιμνοθάλασσα της Ελούντας και τον κόλπου του Μιραμπέλου. Στάση για καφεδάκι στην Ελούντα και αναχώρηση για το γραφικό χωριό της Πλάκας. Περιηγηθείτε στα σοκάκια του χωριού και νιώστε λίγο την ενέργεια του τόπου. Δείτε απέναντι το Νησί των Δακρύων που σε λίγο θα σας υποδεχτεί. Με τα πλοιάρια της γραμμής μεταφερόμαστε στον τόπο όπου μια ιστορία γεμάτη πόνο, κραυγές και θάνατο θα κυρίευε το νησί για μισό αιώνα. Η Σπιναλόγκα ήταν μια απέραντη τρώγλη, ένα νεκροταφείο υπό προθεσμία, χωρίς την παραμικρή οργάνωση, χωρίς φαρμακευτική αγωγή για τους νοσούντες, χωρίς ελπίδα. Επιστροφή στον Άγιο Νικόλαο με ελεύθερο χρόνο για βόλτες στην πόλη. Διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: Άγιος Νικόλαος - Σητεία – Μονή Τοπλού – Φοινικόδασος Βάι – Ιεράπετρα

Μετά το πρωινό αναχώρηση για την πανοραμική πόλη της Σητείας, την πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου», Βιτσέντσου Κορνάρου. Ένας απολαυστικός καφές και μια βόλτα στην παραλία της πόλης θα μας τονώσει. Επόμενος προορισμός το Φοινικόδασος του Βάι. Προχωρώντας προς τα Ανατολικά του νησιού, ο δρόμος μας οδηγεί στο πλουσιότερο μοναστήρι της Κρήτης του 14ου αι., την Μονή Τοπλού. Το όνομα της προέρχεται από τη συγκοπή της λέξης πλού(σιο) καθώς το μοναστήρι διέθετε και διαθέτει ακόμα και σήμερα τεράστια ακίνητη περιουσία. Το Μοναστήρι είναι περιτειχισμένο με τείχος 10m που το προστάτευε από τις εχθρικές επιδρομές. Έχει έκταση 800τμ και είναι τριώροφο, έχοντας 40 αίθουσες, ένα επιβλητικό καμπαναριό 33μ. και τετράγωνο σχήμα, ενώ σύμφωνα με την παράδοση έχει 100 πόρτες, αλλά έχουν βρεθεί οι 99. Στη Μονή φυλάσσονται πολύ σπουδαίες και παμπάλαιες εικόνες, όπως η «Μέγας ει Κύριε» του Ιωάννη Κορνάρου (1770), το «Ρόδον το Αμάραντο» (1771), της Αγίας Αναστασίας και της Παναγίας (η οποία βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά όπου τρέχει νερό – αγίασμα), ενώ υπάρχουν και αρκετές καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Εκτός από τις εικόνες, στη μονή Τοπλού λειτουργεί μουσείο Χαλκογραφιών και Ελληνικών Λαϊκών Χαρακτικών από τους Μοναχούς του Αγίου Όρους του 18ου-19ου αιώνα. Επίσης εκτίθενται αντικείμενα Εκκλησιαστικής Τέχνης όπως Ευαγγέλια, σταυροί, Πατριαρχικά συγγίλια, Σουλτανικά φιρμάνια, σφραγίδες, επαναστατικά λάβαρα, αρχιερατικά άμφια και άλλα. Αναχωρώντας για τον προορισμό μας σε περίπου 7 χιλιόμετρα μας περιμένει μια μαγική παραλία από αυτές που βλέπουμε σε εξωτικούς προορισμούς. Και όμως, δεν είστε σε κάποιο εξωτικό νησιωτικό σύμπλεγμα. Είστε στην Ελλάδα. Είστε στην Κρήτη. Είστε στο υπέροχο Φοινικόδασος του Βάι. Απολαύστε το!
Αναχώρηση το απόγευμα για την για τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης και το νοτιότερο σημείο στεριάς. Την πόλη της Ιεράπετρας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: Ιεράπετρα – Χρυσή – Μάταλα

Μετά το πρωινό μας, χρόνος ελεύθερος στην Ιεράπετρα και στην συνέχεια η νήσος Χρυσή μας περιμένει. Η νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας, στα ανοιχτά του Λυβικού Πελάγους. Είναι μια επίπεδη νησίδα πασίγνωστη για τα τροπικά νερά της που εξαντλούν όλη τη χρωματική παλέτα του γαλάζιου και του πράσινου, το προστατευόμενο δάσος με τους μεγάλους κέδρους juniper και τα χιλιάδες σπασμένα κοχυλάκια που κάνουν την άμμο ροζ. Οι τροπικές παραλίες του νησιού κατακλύζονται καθημερινά από πολλούς επισκέπτες που έρχονται με τα εκδρομικά πλοιάρια που φεύγουν από την Ιεράπετρα το πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα. Το πλοιάριο από την Ιεράπετρα θα σας αφήσει μετά από 50’ ταξίδι στη νότια πλευρά του νησιού, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμάνι, στη θέση Βουγιού Μάτι. Εκεί υπάρχει μια ταβέρνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας. Δίπλα υπάρχει η Νότια Παραλία, όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας και να ξεκουραστείτε κάτω από τις ομπρέλες. Κατά μήκος των ακτών της Χρυσής υπάρχουν κι άλλοι μικροί κόλποι με άμμο και πέτρες, τις οποίες μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας. Η πιο δημοφιλής παραλία βρίσκεται στη βόρεια μεριά του νησιού, όπου μπορείτε να φτάσετε με ολιγόλεπτο περπάτημα από το λιμάνι, διασχίζοντας το υπέροχο κεδρόδασος. Μετά από 5’ θα βρεθείτε στην κύρια παραλία του νησιού, τη Μπελεγρίνα ή αλλιώς Χρυσή Άμμος. Η Μπελεγρίνα είναι γεμάτη σπασμένα κοχυλάκια και τα νερά της είναι καταγάλανα, θυμίζοντας έντονα τις παραλίες της Καραϊβικής. Είναι λίγο οργανωμένη με ομπρέλες και μια καντίνα, όπου μπορείτε να πάρετε ποτά. Τα νερά είναι ρηχά και με μεγάλη διαύγεια. Επιστροφή το απόγευμα στην πόλη της Ιεράπετρας και αναχώρηση για τον επόμενο σταθμό μας. Τα Μάταλα! Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: Μάταλα – Γόρτυνα - Φαιστός – Μάταλα – Ζαρός – Μάταλα

Αναχώρηση νωρίς το πρωί με πρώτη στάση την Γόρτυνα. Την πρώτη πρωτεύουσα της Κρήτης όπου και βρίσκεται ένας από τους πρώτους χριστιανικούς ναούς του 6ου αι μ.Χ. Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε για το Μινωικό παλάτι της Φαιστού όπου θα δούμε την συνέχεια του Μινωικού πολιτισμού. Λέγεται ότι η Κνωσσός και η Φαιστός συνδέονται μεταξύ τους μέσω της Γόρτυνας με ένα υπόγειο μονοπάτι. Επίσης, ακριβώς απέναντι στον λόφο, στου οποίου τα σπλάχνα λέγεται ότι ήταν ο λαβύρινθος του Μινώταυρου. Συνέχεια για Μάταλα όπου θα απολαύσουμε τις σπηλιές, την παραλία. Βόλτα στο χωριό επιβάλλεται καθώς η αγορά που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους χίπις και τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ λόγω του φεστιβάλ. Εν συνεχεία θα ανηφορίσουμε στα ενδότερα του νομού και στην ριζοβουνιά του Ψηλορείτη, στο χωριό του Ζαρού, στην τεχνητή λίμνη μέσα στο βουνό όπου θα απολαύσουμε ένα απογευματινό καφεδάκι ή κάποιο από τα παραδοσιακά ποτά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ: Μάταλα – Σπήλι – Φραγκοκάστελλο – Σφακιά – Χανιά

Πρωινό και αναχώρηση μέσα από μια διαδρομή μαγευτική για το ορεινό Σπήλι και στάση για καφέ δίπλα στην Κεφαλόβυση, στις 25 κρήνες (βρύσες) με μορφή κεφαλής λιονταριού από τα στόματα των οποίων ρέουν 330 κ.μ. νερού κάθε ώρα, πλούσιου σε σίδηρο και με σταθερή θερμοκρασία στους 13°C). Στην συνέχεια θα συναντήσουμε το Φραγκοκάστελο (δηλαδή το κάστρο των Φράγκων) που είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Κρήτης. Διάσημη για το τοπικό ενετικό κάστρο, για την υπέροχη παραλία του και τους θρυλικούς Δροσουλίτες. Θα το δούμε πανοραμικά και σε περίπου 15χιλιόμετρα θα φτάσουμε στην Χώρα των Σφακίων ή Σφακιά. Τα Σφακιά χαρακτηρίζονται από τη φυσική ομορφιά ενός άγριου ορεινού τοπίου το οποίο συνδυάζεται μοναδικά με τη θάλασσα. Θα φάμε παραδοσιακά φαγητά και οπωσδήποτε σφακιανές πίτες με ή χωρίς την συνοδεία μελιού. Αναχώρηση για τον τελικό προορισμό της μέρας τα Χανιά. Μια διαδρομή περίπου 80χλμ όπου το μισό και πλέον τμήμα της διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της υψηλότερης οροσειράς της Κρήτης, αυτής των Λευκών Ορέων (ίδιο ύψος με τον Ψηλορείτη 2.454μ). Μέσω λοιπόν μια καταπληκτικής διαδρομής θα φτάσουμε στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, τα υπέροχα και γραφικά Χανιά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο για να ανακαλύψουμε την πόλη. Διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ: Χανιά (Ξενάγηση Πόλης) – Ακρωτήρι Χανίων – Κόλπος Σούδας - Χανιά

Πλούσιο πρωινό και ξεκινάμε με ξενάγηση της πόλης. Συνεχίζουμε για το ακρωτήρι Χανίων. Εκεί θα θαυμάσουμε την πόλη των Χανίων πανοραμικά από το σημείο που είναι οι τάφοι του Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Οι τάφοι Βενιζέλων, βρίσκονται σε μια έξοχη τοποθεσία επάνω στον λόφο του προφήτη Ηλία, μόλις 5 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Χανίων. Οι δύο τάφοι των Βενιζέλων, ο ένας αντικριστά στον άλλο, βρίσκονται μέσα σ' ένα πανέμορφο πάρκο με κήπους, λιθόστρωτα δάπεδα, δρομάκια, σκαλοπάτια και πεζούλια, κάτω από την σκιά των πεύκων, ενώ αυτό που προσδίδει φοβερή ομορφιά στο χώρο είναι το γαλάζιο της θάλασσας και η πανοραμική θέα στα Χανιά και στην ευρύτερη περιοχή. Στην συνέχεια θα φτάσουμε στην μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων και από εκεί θα συνεχίσουμε για την μονή Γουβερνέτου, όπου ο δρόμος τελειώνει. Έπειτα θα περπατήσουμε στο κατηφορικό πλακόστρωτο μονοπάτι μέχρι το σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας και στην συνέχεια μέχρι το εγκαταλελειμμένο Καθολικό 5. Η πορεία από το καλντερίμι είναι εύκολη, αλλά έντονα κατηφορική, με αποτέλεσμα η επιστροφή να είναι κουραστική. Μετά από 10’ πορείας, συναντάμε την σπηλιά της Παναγίας Αρκουδιώτισσας με το αρχαίο ιερό της Αρτέμιδος. Από εκεί το μονοπάτι γίνεται έντονα κατηφορικό και το τοπίο ακόμη πιο άγριο. Μετά από άλλα 10’ καταλήγουμε στην εγκαταλελειμμένη Μονή του Καθολικού με τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, ο οποίος έζησε εδώ. Η σπηλιά είναι πολύ βαθιά (151μ.) και όποιος θέλει να περπατήσει μέχρι το τέρμα πρέπει να έχει φακούς. Από το μοναστήρι μπορούμε να περπατήσουμε παράλληλα με την κοίτη του ποταμού, και σε 15-25’ να καταλήξουμε στην έξοδο του φαραγγιού στη θάλασσα, αφού πρώτα δούμε τις πολλές σπηλιές όπου ζούσαν οι ασκητές στο παρελθόν. Στην ακτή δημιουργείται ένα στενό και πετρώδες φιόρδ, με καταγάλανα νερά. Εκεί βρίσκεται ένα μικρό πηγάδι, ένα μικρό λιμάνι που φύλαγαν οι μοναχοί τις βάρκες τους και το νταμάρι για τα οικοδομικά υλικά της μονής. Επίσης, εδώ υπάρχει ένας βράχος με σχήμα καραβιού, ο οποίος λέγεται ότι είναι ένα πειρατικό καράβι που πέτρωσε από τις κατάρες του ηγούμενου της μονής. Επόμενος σταθμός ο κόλπος της Σούδας, ένας ιδιαίτερα γραφικός κόλπος. Στη βορειοδυτική πλευρά του θα δείτε τις απόκρημνες πλαγιές της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, που σχηματίζουν σε κάποια σημεία υπέροχες παραλίες, όπως αυτές στο Μαράθι και το Λουτράκι. Επιστροφή στα Χανιά με το απόγευμα ελεύθερο. Διανυκτέρευση

8η ΗΜΕΡΑ: Χανιά – Κίσσαμος – Μπάλος - Χανιά

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για Κίσσαμο όπου μετά από ένα σύντομο καφεδάκι επιβιβαζόμαστε στο πλοίο για την εξωτική παραλία – λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Ο Μπάλος είναι η εξωτική παραλία που σχηματίζεται μεταξύ της χερσονήσου της Γραμβούσας και του ακρωτηρίου Τηγάνι, το ένα από τα δύο νησιά ακριβώς απέναντι από την λιμνοθάλασσα του Μπάλου, ενώ λίγο βορειότερα βρίσκεται το δεύτερο νησί, η Άγρια Γραμβούσα. Η Γραμβούσα και ο Μπάλος είναι βιότοποι, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΝΑΤURΑ 2000! Επιστροφή στα Χανιά, Διακυκτέρευση.

9η ΗΜΕΡΑ: Χανιά – Μάλεμε (Γερμανικό νεκροταφείο)- Παλαιόχωρα - Ελαφονήσι – Χανία

Πρωινό και αναχώρηση για Παλαιόχωρα με ενδιάμεσο σταθμό το Μάλεμε. Το Μάλεμε αποτέλεσε το σημείο προσγείωσης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που εισέβαλαν την Κρήτη το 1941, κατά την έναρξη της μάχης της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές που έχασαν τη ζωή τους κατά τη μάχη του Μάλεμε είναι θαμμένοι στο Γερμανικό Νεκροταφείο. Συνεχίζουμε για την Παλαιόχωρα. Πρώτη γνωριμία με την πόλη και επιβίβαση στο πλοιάριο για την μετάβαση μας στο πανέμορφο Ελαφονήσι. Το Ελαφονήσι (Ελαφόνησος για πολλούς) βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νομού Χανίων και είναι κάτι μεταξύ νησιού και χερσονήσου, διότι, για να πάτε θα χρειαστεί να  περπατήσετε μέσα στο νερό! Τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Θα έλεγε κανείς ότι η φύση έκανε το θαύμα της εδώ και αυτός είναι ο λόγος που έχει γίνει τόσο δημοφιλής προορισμός στον νομό Χανίων και την Κρήτη. Αυτό που χαρακτηρίζει το Ελαφονήσι και το κάνει μέρος εξωτικό, είναι οι μικρές νησίδες με την πολύ ψιλή λευκή αμμουδιά που ροζίζει σε αρκετά σημεία, η λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται και τα τιρκουάζ αβαθή νερά. Επιβίβαση στο πλοιάριο και επιστροφή με προορισμό την πόλη των Χανίων. Διανυκτέρευση.

10η ΗΜΕΡΑ: Χανιά – Λίμνη Κουρνά – Αργυρούπολη - Ρέθυμνο

Πρωινό και αναχώρηση νωρίς το πρωί για την πόλη του Ρεθύμνου. Μια πρώτη στάση στην λίμνη Κουρνά όπου θα πιούμε τον καφέ μας ρεμβάζοντας τα ήσυχα νερά της λίμνης ενώ για τους πιο τολμηρούς υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν θαλάσσιο ποδήλατο στην λίμνη. Στην συνέχεια θα προχωρήσουμε νοτιότερα και θα επισκεφθούμε το καταπράσινο μέρος της Αργυρούπολης. Οι ταβέρνες δίπλα στους παραδοσιακούς νερόμυλους είναι πάντα έτοιμες να μας υποδεχθούν και με την συνοδεία του τρεχούμενου, γάργαρου νερού θα φάμε και θα πιούμε! Χορτάτοι από παραδοσιακές γεύσεις και εικόνες θα αναχωρήσουμε για την όμορφη και ζωντανή πόλη του Ρεθύμνου.  Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση σε μια πόλη που δεν θα μας απογοητεύσει.

11η ΗΜΕΡΑ: Ρέθυμνο – Μονή Αρκαδίου - Ανώγεια – Πρινιάς - Ηράκλειο

Μετά το πρωινό μας, αναχώρηση για την Ιερά Μονή Αρκαδίου όπου την 9η Νοεμβρίου 1866 καταστράφηκε με το γνωστό ολοκαύτωμα σκορπώντας στο θάνατο σε πολλούς Έλληνες αλλά και Τούρκους εισβολείς. Το Αρκάδι μεσουρανεί από όλες τις θυσίες που πρόσφερε η Κρήτη. Η μονή Αρκαδίου ύψωσε το αίτημα της κρητικής ελευθερίας και ξεσήκωσε τα φιλελληνικά αισθήματα της Ευρώπης, αλλάζοντας τη νοοτροπία και την τακτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στο Κρητικό ζήτημα. Η συνέχεια της διαδρομής μας οδηγεί στο ορεινό παραδοσιακό χωριό του Νίκου Ξυλούρη, τα Ανώγεια Μυλοποτάμου. Ο πληθυσμός των Ανωγείων έχει διατηρήσει αναλλοίωτη στην πάροδο του χρόνου τη γλώσσα και την ιδιότυπη διάλεκτο στην οποία περιλαμβάνονται έως και σήμερα, ατόφιες λέξεις της αρχαίας ελληνικής. Η προφορά, βαρέα και ευθεία, παρουσιάζεται χαρακτηριστική ειδικότερα στα "λάμδα" και "ρο". Οι περισσότεροι κάτοικοι, διατηρούν τα επώνυμά τους χωρίς την κατάληξη - ακης η οποία απαντάται στο υπόλοιπο νησί και ειδικότερα στο κεντρανατολικό τμήμα του. Ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, διατηρώντας σημαντικό αριθμό αιγοπροβάτων (άνω των 80.000) ενώ χαρακτηριστική παρουσιάζεται επίσης η βιοτεχνία και η παραδοσιακή υφαντουργία της, στην οποία απαντάται, έως και στις μέρες μας, η χρήση αργαλειού. Παραδοσιακό φαγητό και αγορές υφαντών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων από το χωριό. Επόμενος σταθμός, ο Πρινιάς και το ρακοκάζανο Ζαργιανάκης. Επισκέπτοντας το ρακοκάζανο Ζαργιανάκης θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε όλη την παραδοσιακή κρητική κουλτούρα που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα, να γνωρίσετε τον καλύτερο τρόπο της διαδικασίας απόσταξης της ρακής και όχι μόνο και να αγοράσετε παραδοσιακά κρητικά προϊόντα που παράγει η οικογένεια Ζαργιανάκη. Αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Κρήτης και τελικό μας προορισμό, το Ηράκλειο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

12η ΗΜΕΡΑ: Ηράκλειο – Κνωσσός – Μυρτιά – Επάνω Αρχάνες – Μονή Άη Γιώργη Απανωσήφη - Θραψανό - Ηράκλειο

Πλούσιο πρόγευμα. Χρόνος ελεύθερος για να απολαύσετε πρωινή ησυχία της πολύβουης πόλης. Επιβάλλεται μια επίσκεψη – και το πρωί – στην πλατεία Λιονταριών (ή Πλατεία Καλλεργών ή Κρήνη Μοροζίνι) όπου και θα δοκιμάσουμε την Μπουγάτσα από τα μαγαζάκια της πλατείας και κάτω από τα πλατάνια θα πιούμε τον πρωινό μας καφέ. Η συνέχεια θα μας μυήσει στον Μινωικό πολιτισμό που γεννήθηκε και άκμασε πριν από 3700 χρόνια περίπου στα χώματα που πατήσαμε κατά την πρώτη ημέρα της άφιξης μας στο νησί. Το μινωικό ανάκτορο της Κνωσσού μας περιμένει για να θαυμάσουμε τα απομεινάρια του πολιτισμού που καταστράφηκε 17 αιώνες πριν. Το ανάκτορο της Κνωσού έχουν γίνει ευρείας έκτασης αναστηλώσεις από τον αρχαιολόγο Sir Arthur Evans. Ήταν πολυώροφο και κάλυπτε έκταση 20.000 τ.μ. Εντύπωση προκαλούν η ποικιλία των δομικών υλικών, τα χρωματιστά κονιάματα, οι ορθομαρμαρώσεις και οι τοιχογραφίες που κοσμούν δωμάτια και διαδρόμους. Με το πέρας της ξενάγησης θα αναχωρήσουμε προς το χωριό του λογοτέχνη μας Ν. Καζαντζάκη όπου βρίσκεται το πατρικό του σπίτι και το Μουσείο προς τιμήν του. Το μεσημέρι θα μας βρει στις Αρχάνες όπου η κοιλάδα και όλη η περιοχή των Αρχανών είναι ένας απέραντος αμπελώνας από κρεβατίνες, που παράγουν τα φημισμένα σταφύλια ροζακί, τα οποία καταναλίσκονται κυρίως από τις αγορές της Ευρώπης. Τα κυριότερα προϊόντα των Αρχανών είναι σταφίδα, κρασί και ελαιόλαδο. Μεσημεριανό και βόλτα στα σοκάκια της πόλης. Προχωράμε στα ενδότερα του νομού και βρισκόμαστε στο μοναστήρι του Άη Γιώργη Απανωσήφη.  Η ονομασία Επανωσήφης δόθηκε από τον ίδιο τον Λαγγουβάρδο, ο οποίος είχε δύο βοσκούς με το ίδιο όνομα, Σήφης. Για να τους ξεχωρίζει έδωσε τα ονόματα Επάνω – Σήφης και Κάτω – Σήφης. Έτσι επικράτησε η προσωνυμία, Άγιος Γεώργιος του Επανωσήφη, καθώς εδώ υπήρχε το μιτάτο του Άνω Σήφη. Αναχώρηση για το χωριό της αγγειοπλαστικής, το Θραψανό. Η παράδοση στην αγγειοπλαστική τέχνη - κεραμική τέχνη στο Θραψανό χάνεται στα βάθη του χρόνου και είναι παράλληλη με την ιστορική διαδρομή του χωριού καθώς συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, όπως άλλωστε το μαρτυρούν και τα ιστορικά κείμενα. Επιστροφή στο Ηράκλειο. Διανυκτέρευση.

13η ΗΜΕΡΑ: Ηράκλειο – Φόδελε – Αρόλιθος (Παραδοσιακό Κρητικό Χωριό) – Αρχαιολογικό Μουσείο Ηράκλειου - Αθήνα

Πρωινό μπουφέ. Αναχώρηση για το χωριό Φόδελε που βρίσκεται το μουσείο El Greco. Στο μαγευτικό κάδρο της Σκοτεινής, κοντά στη βυζαντινή Παναγιά, στη θέση «Αρχοντικά» λειτουργεί το μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του «αρχοντόπουλου» του Φόδελε. Το μουσείο στεγάζεται σε αναστηλωμένο υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού κτίριο μεταβυζαντινού οικιστικού συνόλου και λειτουργεί από το 1998 με έκθεση αντιγράφων έργων του μεγάλου ζωγράφου και δέχεται περίπου δέκα χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Δίπλα στο μουσείο στη σκιά αιωνόβιων δένδρων καφενεδάκι προσφέρεται ως χώρος ανάπαυσης των επισκεπτών ενώ λίγο πριν ανεβαίνοντας αριστερά βρίσκεται πετρόκτιστο πηγάδι με μηχανισμό άντλησης νερού μέρος της μεταβυζαντινής αγροικίας. Αναχώρηση για τον Αρόλιθο, το  Παραδοσιακό Κρητικό Χωριό που κατασκευάστηκε εξ αρχής το 1988 και από τότε μέχρι σήμερα, ο Αρόλιθος λειτουργεί με σεβασμό προς την Κρητική παράδοση και με διάθεση προσαρμογής στις εξελίξεις και τις ανάγκες της εποχής. Επιστροφή στην πόλη του Ηρακλείου και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ελεύθερες ώρες μέχρι την πτήση της επιστροφής. Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου για την πτήση προς την Αθήνα. (Ο.Α. 23.30–00.20)

Πολιτιστικά προγράμματα στην Ελλάδα με το Versus:

 • Αεροπορικά εισιτήρια με Ο.Α. Αθήνα – Ηράκλειο – Αθήνα πρωί από Αθήνα και Βράδυ από Κρήτη για να έχουμε 13 ολόκληρες ημέρες να την απολαύσουμε 
 • To πρόγραμμα πραγματοποιείται την καλύτερη περίοδο για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι στην Κρήτη 
 • Εμπειρότατος Έλληνας αρχηγός που είναι και διπλωματούχος ξεναγός για συνεχείς ξεναγήσεις
 • Ειδικές επισκέψεις σε κρυμμένα μυστικά της Κρήτης σε ένα σπάνιο πρόγραμμα, που πρώτη φορά εισαγάγει το  Versus  στην Ευρωπαϊκή αγορά.
 • Πρωινό και ημιδιατροφή καθημερινά - Παραδοσιακά γεύματα ή δείπνα και σε προσεκτικά επιλεγμένα εστιατόρια

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια με Ο.Α. Αθήνα – Ηράκλειο – Αθήνα 
 • Μεταφορές και περιηγήσεις με πολυτελές, κλιματιζόμενο, πούλμαν
 • Δύο (2) διαν/σεις με ημιδιατροφή στο Elpida Hotel 4* Άγιο Νικόλαο
 • Μία (1) διαν/ση με ημιδιατροφή στο El Greco Hotel 3* στην Ιεράπετρα 
 • Δύο (2) διαν/σεις με ημιδιατροφή στο Dimitris Villa Hotel 3* στα Μάταλα 
 • Τέσσερεις (4) διαν/σεις με πρωινό και τρία (3) δείπνα στο Kydon Hotel 4* στα Χανιά
 • Ένα (1) δείπνο στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο «Τα Χάλκινα» στο παλιό λιμάνι των Χανίων με θέα το Φάρο.  
 • Μία (1) διαν/ση με ημιδιατροφή στο Iberostar Creta Panorama & Mare Hotel 4* στον Πάνορμο Ρεθύμνου 
 • Ένα (1) γεύμα στο παραδοσιακό εστιατόριο «Αυλή» στο Ρέθυμνο
 • Δύο (2) διαν/σεις με πρωινό στο Aquila Atlantis Hotel 5* στο Ηράκλειο
 • Ένα (1) δείπνο στο εστιατόριο «Το Ρόδι», στη Ροδιά, με υπέροχη θέα από ψηλά όλο το Ηράκλειο 
 • Ένα (1) δείπνο στο εστιατόρι
 • Έμπειρος συνοδός/αρχηγός και ξεναγός του γραφείου μας
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης 
 • Φ.Π.Α.
 
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ 
 • Οι είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Προσωπικά έξοδα 
 

ΠΤΗΣΕΙΣ

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΟΑ 306

27/06/2017

ΑΘΗΝΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ

09:55

10:45

ΟΑ 327

09/07/2017

ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΘΗΝΑ

23:30

00:20

 

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1399 € 0 €
Twin Room 1399 € 0 €
Triple Room 1399 € 0 €
Single Room 1899 € 0 €

Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1439 € 0 €
Twin Room 1439 € 0 €
Triple Room 1439 € 0 €
Single Room 1939 € 0 €

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη + 40€ (περιλαμβάνεται το εσωτερικό εισιτήριο με Α3 και αποσκευή)

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

 • Αεροπορικά εισιτήρια με Ο.Α. Αθήνα – Ηράκλειο – Αθήνα πρωί από Αθήνα και Βράδυ από Κρήτη για να έχουμε 13 ολόκληρες ημέρες να την απολαύσουμε 
 • To πρόγραμμα πραγματοποιείται την καλύτερη περίοδο για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι στην Κρήτη 
 • Εμπειρότατος Έλληνας αρχηγός που είναι και διπλωματούχος ξεναγός για συνεχείς ξεναγήσεις
 • Ειδικές επισκέψεις σε κρυμμένα μυστικά της Κρήτης σε ένα σπάνιο πρόγραμμα, που πρώτη φορά εισαγάγει το  Versus  στην Ευρωπαϊκή αγορά.
 • Πρωινό και ημιδιατροφή καθημερινά - Παραδοσιακά γεύματα ή δείπνα και σε προσεκτικά επιλεγμένα εστιατόρια
 

Περίοδοι

 • Μάιος - Ιούνιος 2017

Αναχωρήσεις

27/6

Χάρτης Ταξιδιού «Εξερεύνηση της Κρήτης σε 13 ημέρες

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info