fb

Expedition: Βολιβία, το ακατέργαστο διαμάντι - Μεγάλη εξερεύνηση και συγκλονιστικές δραστηριότητες | Μάιος Νοέμβριος 2023

Διάρκεια: 16 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 4490€

Περιγραφή

Το Versus, πιστό στη φιλοσοφία του να προσφέρει ταξιδιωτικές εμπειρίες που μένουν αξέχαστες, οργανώνει αυτό το πολύ ιδιαίτερο οδοιπορικό στη Βολιβία. Με άξονα τον πολιτισμό, την άγρια φύση του Αμαζονίου και την πλούσια δράση που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Το ταξίδι απευθύνεται σε ανθρώπους που απαιτούν την απόλυτη εξερεύνηση και που θέλουν να αναμετρηθούν με την αδάμαστη φύση.

Βυθιζόμαστε μέσα σε ιστορία, γεωλογική και πολιτισμική, πολλών χιλιετιών. Ερχόμαστε σε επαφή με την ινδιάνικη μαγεία, μετράμε τους αστερισμούς, «αγγίζουμε» τον Σταυρό του Νότου, πληροφορούμαστε από πρώτο χέρι τα πανάρχαια τελετουργικά της ολιστικής ιατρικής. Εξερευνούμε ορυχεία χρυσού, ασημιού και επισκεπτόμαστε φυτείες κόκας. Πηγαίνουμε σε παράξενες ινδιάνικες αγορές υπαίθριες και εσωτερικές, όπου βρίσκει κανείς από κότες και κουνέλια μέχρι υφαντά. Κάνουμε κρουαζιέρα και κολυμπάμε δίπλα στα ροζ δελφίνια των ποταμών του Αμαζονίου. Περπατάμε πάνω στη λευκή και αστραφτερή λίμνη άλατος Ουγιούνι. Βλέπουμε απίθανες χρωματιστές λίμνες στο Εθνικό Πάρκο Αβαρόα. Διανυκτερεύουμε σε ξενοδοχεία εξολοκλήρου κατασκευασμένα από αλάτι και ηφαιστειακή πέτρα, μέσα στην έρημο και ανάμεσα στα ηφαίστεια. Πεζοπορούμε στην Κοιλάδα των Ψυχών, πάνω σε τεράστια βράχια περίτεχνων σχημάτων, που δημιουργήθηκαν από απολιθωμένο χιόνι από την Εποχή των Παγετώνων. Εκδρομή στον Δρόμο του Διαβόλου, τον Πιο Επικίνδυνο Δρόμο του Κόσμου, σε υψόμετρο 4.000 μέτρα, πάνω στον γκρεμό, μέσα στα δάση νεφών και δίπλα στους καταρράκτες. Ζούμε, με δυο λόγια, την αληθινή εμπειρία, σε ένα ταξίδι που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη μας.

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΛΑ ΠΑΖ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο της Αθήνας και αναχώρηση (μέσω ενδιάμεσων σταθμών) για τη Λα Παζ, την πρωτεύουσα της Βολιβίας και την πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, καθώς είναι χτισμένη πάνω σε μια χαράδρα ύψους 3.900 μέτρων.
Η Λα Παζ ιδρύθηκε το 1548 από τον Ισπανό κονκισταδόρ Αλόνσο δε Μεντόσα στη θέση του ινδιάνικου οικισμού Τσουκουιάγο. Το 1898 έγινε η de facto έδρα για την εθνική κυβέρνηση της Βολιβίας. Μέχρι τότε πρωτεύουσα της αποικίας ήταν η Σούκρε. Αυτή η μεταβολή αντανακλούσε τη μετατόπιση της βολιβιανής οικονομίας από τα εξαντλημένα πλέον ορυχεία αργύρου της Ποτοσί (βρίσκεται κοντά στη Σούκρε) στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων κασσιτέρου (τα κοιτάσματα βρίσκονταν στα μισά της διαδρομής μεταξύ των δύο πρωτευουσών).
Άφιξη στην πόλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα: ΛΑ ΠΑΖ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ)

Η ιστορία και τα μνημεία της ιδιόμορφης, ιδιότυπης και μοναδικής αυτής πόλης μας περιμένουν για να τα γνωρίσουμε κατά τη σημερινή μας ημέρα. Αρχίζουμε με βόλτα στην πόλη, συνεχίζουμε με το τελεφερίκ για μια εκπληκτική θέα όλης της πόλης, την πλατεία Μουρίγιο με τον Καθεδρικό Ναό, το Προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο, το εξαιρετικό Μουσείο Χρυσού, το σπίτι του Μουρίγιο και καταλήγουμε στην αγορά των μαγισσών. Ελεύθερο απόγευμα για τα ψώνια σας στη Λα Παζ, ενώ δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις και παραδοσιακά γλυκά! Κατόπιν έφτασε  η ώρα που θα διαλύσετε και τα όποια στερεότυπα ενδεχομένως έχετε γιατί θα παρακολουθήσουμε από κοντά τις Cholitas,  τις Ινδιάνες παλαιστές που αποδεικνύουν ότι το κατς δεν είναι μόνο για άντρες... Διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ

Μετά το πρωινό μας συνεχίζουμε την εξερεύνηση με το νότιο τμήμα της πόλης, μέχρι τη λεγόμενη Κοιλάδα των Ψυχών: χαρακτηριστικό της κοιλάδας είναι οι πανύψηλοι βράχοι (απολιθωμένοι πάγοι από το τέλος της Εποχής των Παγετώνων), που μοιάζουν με γιγάντια μουσικά όργανα ή, όπως λένε οι κάτοικοι, με τη μορφή που θα μπορούσαν να έχουν οι ψυχές. Αυτός είναι ο ένας λόγος που η κοιλάδα πήρε αυτή την ονομασία. Ο άλλος λόγος είναι οι ήχοι που δημιουργούνται από τον αέρα που φυσάει ανάμεσα στα βράχια. Οι ήχοι μοιάζουν με θρήνο – σαν τραγούδι των ψυχών.Θα συνεχίσουμε στο χωριό Πάλκα για να σεργιανίσουμε με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές του Ιλιμάνι, θα περάσουμε από μικρά χωριά της φυλής των Αίμάρα, ενώ θα επισκεφθούμε και το σπανιότατο γεωλογικό φαινόμενο της Κοιλάδας του Φεγγαριού (Valle de la Luna): Πρόκειται για μία περιοχή χαραγμένη από τη διάβρωση του νερού, του αέρα και του χρόνου, με περίεργους βραχώδεις σχηματισμούς, ξερά ρυάκια και χωμάτινα εξογκώματα που μοιάζουν με τοπίο σεληνιακό. Η περιοχή αυτή διαμορφώθηκε πριν από 22 εκατομμύρια χρόνια. Επιστροφή στη Λα Παζ και διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ – πτήση για ΣΟΥΚΡΕ

Σήμερα θα αναχωρήσουμε αεροπορικώς από τη Λα Παζ, με προορισμό την πρώτη αποικιακή πρωτεύουσα της Βολιβίας, τη Σούκρε, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.500 μέτρων στη Νότια Βολιβία. Η πόλη ιδρύθηκε το 1538 με την ονομασία Λα Πλάτα. Ονομάστηκε έτσι, λόγω των ορυχείων ασημιού που βρίσκονται στην περιοχή. Άκμασε και ισχυροποιήθηκε λόγω της εκμετάλλευσης του ασημιού.
Η Σούκρε ονομάζεται και Λευκή Πρωτεύουσα, χάρη στα λευκά κεραμοσκεπή κτίρια και στο ιστορικό κέντρο της. Έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, λόγω της πλούσιας ιστορίας, των ορυχείων και της αρχιτεκτονικής της.
Θα περπατήσουμε στην πόλη και θα επισκεφτούμε μεταξύ άλλων το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, τις περίφημες εκκλησίες Σαν Φρανσίσκο και Λα Μερσέδ και το Μουσείο Ρεκολέτα που χτίστηκε το 1601 ως γυναικεία μονή και φυλακές. Στο μουσείο εκτίθενται έργα τέχνης από την εποχή της αποικιοκρατίας και της ανεξαρτησίας, αρχαιολογικά ευρήματα και πολύτιμα κοσμήματα.
Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στη Σούκρε.

5η ΗΜΕΡΑ: ΣΟΥΚΡΕ – ΠΟΤΟΣΙ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε οδικώς για το Ποτοσί, ή αλλιώς το Ελ Ντοράντο του Ισπανικού Στέμματος που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Βολιβία. Η ευρύτερη περιοχή που θα επισκεφτούμε κατοικείται από την εποχή των Ίνκα. Όμως το ρολόι της ιστορίας της άρχισε ουσιαστικά να χτυπά στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν ένας Ινδιάνος αποκάλυψε σε έναν κονκισταδόρ την ύπαρξη του Σουμάχ Όρκο, του λεγόμενου Αργυρού Βουνού.
Για τους επόμενους περίπου δύο αιώνες ολόκληρο το βουνό σκαβόταν εσωτερικά από τους Ισπανούς με σκοπό την εξόρυξη ασημιού. Συγκεκριμένα ο Πλούσιος Λόφος (=Σέρο Ρίκο) περιλαμβάνει 10.000 στοές, σκαμμένες από εκατομμύρια εργάτες που εργάζονταν νυχθημερόν σε άθλιες συνθήκες και πέθαιναν από εξάντληση ή κατολισθήσεις δίχως να τους δώσει σημασίακανείς… Ο λόγος; Να γεμίζουν απρόσκοπτα με ασήμι τα σεντούκια του ισπανικού στέμματος.

Οι ιθαγενείς αποκαλούσαν τα ορυχεία Σιντριβάνι του Ασημιού και τελικά το μέταλλο που έβγαινε από εκεί έφτανε να στρώσει δύο φορές την απόσταση από το Ποτοσί ως τη Μαδρίτη. Τα ασημένια νομίσματα (ρεάλ) που κόβονταν στο Νομισματοκοπείο του Ποτοσί τροφοδοτούσαν τις αγορές από την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Από το 1611 έως το 1825 τα ορυχεία του Ποτοσί ήταν το παγκόσμιο κέντρο εξόρυξης αργύρου και το αντικείμενο μιας χωρίς προηγούμενο εκμετάλλευσης. Το δε Ποτοσί ήταν η πολυπληθέστερη πόλη του Νέου Κόσμου, γεμάτη με θαυμάσια αποικιακά κτίρια και τεράστιες εκκλησίες.
Το σημερινό Ποτοσί είναι ένας γραφικός οικισμός: το ιστορικό κέντρο του είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στην ξενάγησή μας στην πόλη, θα επισκεφτούμε μεταξύ άλλων την υπέροχη εκκλησία Σαν Λορένσο και το πρώην Νομισματοκοπείο και νυν Νομισματικό Μουσείο, όπου εκτίθεται, μεταξύ άλλων, και η ξύλινη μηχανή κοπής των ασημένιων αποικιακών νομισμάτων ρεάλ.
Διανυκτέρευση στο Ποτοσί.

6η ΗΜΕΡΑ: ΠΟΤΟΣΙ – ΠΟΥΛΑΚΑΓΙΟ – ΟΥΓΙΟΥΝΙ

Σήμερα θα αναχωρήσουμε οδικώς από το Ποτοσί, με νότια κατεύθυνση, για τις Αλυκές Ουγιούνι, τη μεγαλύτερη φυσική αποθήκη άλατος στον κόσμο, με εκτιμώμενο απόθεμα 10 δισεκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη άλατος στον πλανήτη η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.653 μέτρων. Καθ’ οδόν θα απολαύσουμε το απόκοσμο θέαμα των αλυκών, που λαμπυρίζουν κατάλευκες μέσα στο ηφαιστειακό τοπίο της ερήμου.
Λίγο πριν φτάσουμε, θα κάνουμε στάση στο Πουλακάγιο, το πιο σημαντικό εξορυκτικό κέντρο της Βολιβίας του 19ου αιώνα. Το πρώτο τραίνο που ήρθε στη χώρα βρίσκεται ακόμα εδώ, απομεινάρι ενός άγνωστου εν πολλοίς παρελθόντος.
Κομβικός οικισμός στην περιοχή είναι η ιστορική Πύλη του Αλατιού ή αλλιώς Κολτσάνι. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, 600 κατοίκων, χτισμένο από τα χρόνια της αποικιοκρατίας δίπλα στις αλυκές, με σκοπό την εκμετάλλευση του αλατιού. Στο χωριό υπάρχει Εργοστάσιο Επεξεργασίας και Μουσείο Άλατος. Το Κολτσάνι κάθε χρόνο εμπορεύεται 25.000 τόνους αλατιού από τις αλυκές. Στο παρελθόν το εμπόριο ήταν ανταλλακτικό και η μεταφορά του επεξεργασμένου προϊόντος προς τις αγορές, γινόταν με λάμα. Τα ζώα φορτώνονταν με αλάτι, διένυαν 560 χλμ. μέχρι το κοντινότερο εμπορικό κέντρο, την πόλη Ταρίχα στη Νότια Βολιβία, κι από κει επέστρεφαν πίσω στο Κολτσάνι με φορτία φύλων κόκας (που θεωρούνταν φάρμακο για όλες τις ασθένειες), καλαμποκιού και άλλων ανταλλασσόμενωναγαθών. Σήμερα το εμπόριο και η μεταφορά του αλατιού γίνονται από τους συνεταιρισμούς της Βολιβίας και της Βραζιλίας.

Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας στην περιοχή των Αλυκών του Ουγιούνι, τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ: ΟΥΓΙΟΥΝΙ

Συνεχίζουμε την εξερεύνηση στις Αλυκές Ουγιούνι και να επισκεφτούμε το απίστευτο νησί Ινκαγουάσι (=Σπίτι των Ίνκα), που ξεπηδάει μέσα από τη λευκή αλάτινη λίμνη, σχηματίζεται από απολιθωμένα κοράλλια και φύκια και είναι γεμάτο με γιγάντιους κάκτους.
Το νησί έχει έκταση 246 στρέμματα και είναι η κορυφή προϊστορικού ηφαιστείου που βγήκε στην επιφάνεια μιας τεράστιας προϊστορικής λίμνης περίπου 40.000 χρόνια πριν το σήμερα. Οι κάκτοι που καλύπτουν το Ινκαουάσι, φτάνουν σε ύψος τα 12 μέτρα και ξεπερνούν σε ηλικία τα 100 χρόνια. Το θέαμα των πράσινων, τεράστιων φυτών, που υψώνονται πάνω στο νησί των απολιθωμένων κοραλλιών, μέσα στην κατάλευκη αλάτινη λίμνη Ουγιούνι, είναι κάτι μοναδικό. Θα απολαύσουμε λοιπόν το γεύμα μας στο εστιατόριο που υπάρχει πάνω στο νησί με θέα τους κάκτους και την κατάλευκη επιφάνεια του αλατιού.
Εν συνεχεία θα δούμε το Μουσείο με τις Μούμιες Τσαντάνι και Κοκέσα, θα απολαύσουμε τοπία απίστευτης ομορφιάς από απίθανες γωνίες. Διανυκτέρευση στις Αλυκές Ουγιούνι (Κολτσάνι).

8η ΗΜΕΡΑ: ΟΥΓΙΟΥΝΙ –ΣΟΝΙΚΕΡΑ – ΛΑΓΟΥΝΑ ΚΟΛΟΡΑΔΑ– ΕΡΗΜΟΣ ΣΙΛΟΛΙ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΒΑΡΟΑ

Σήμερα θα οδεύσουμε προς το νοτιοδυτικό άκρο της Βολιβίας με προορισμό το Εθνικό Πάρκο Αβαρόα. Αυτό το πάρκο είναι η πιο δημοφιλής προστατευόμενη περιοχή της Βολιβίας, βρίσκεται σε υψόμετρο από 4.200 έως 5.400 μέτρα πάνω στις Άνδεις και καταλαμβάνει έκταση περίπου 7.000 τ.χλμ. Θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για το οικοσύστημα των Κεντρικών Άνδεων καθώς περιλαμβάνει ενεργά ηφαίστεια, θερμές πηγές, θερμοπίδακες, λίμνες, βουνά, φουμαρόλες από τις οποίες εξέρχονται υδρατμοί. Το Εθνικό Πάρκο Αβαρόα περιλαμβάνει και προστατευόμενη πανίδα – εκεί ζουν τρία ενδημικά είδη φλαμίνγκο. Εμείς θα οδηγήσουμε κάτω από το (ενεργό) ηφαίστειο Ογιάγκε, και στη συνέχεια θα εξερευνήσουμε τις υψιπεδικές λίμνες Κανιάπα, Όντα και Τσιαρκότα, αγαπημένο καταφύγιο των φλαμίνγκο κατά τη διάρκεια του αποδημητικού τους ταξιδιού. Επίσης θα επισκεφτούμε το περίφημο Πέτρινο Δέντρο. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό βράχο από ψαμμίτη, ύψους 7 μέτρων ο οποίος υψώνεται πάνω στην άμμο της ερήμου Σιλόλι, και όντως μοιάζει με απολιθωμένο δέντρο.
Στο Εθνικό Πάρκο Αβαρόα υπάρχει και η διάσημη Λαγούνα Κολοράδα – το πιο παράξενο φυσικό φαινόμενο της Βολιβίας. Ουσιαστικά είναι μια ηφαιστειακή λίμνη άλατος,βάθους μικρότερου του 1 μέτρου, και έκτασης 60 τ.χλμ. Είναι, όπως το λέει και το όνομά της, κατακόκκινη, και περιέχει κατά τόπους κάτασπρες νησίδες βόρακα. Στο παρελθόν οι ντόπιοι θεωρούσαν ότι το κόκκινο χρώμα της λίμνης προερχόταν από το αίμα των θεών και γι αυτό τη θεωρούσαν ιερή. Ωστόσο οι επιστήμονες διέλυσαν τις δοξασίες επισημαίνοντας ότι το χρώμα οφείλεται στα φύκια και στα μέταλλα που περιέχει το νερό. Το εντυπωσιακό επίσης είναι πως στην Κόκκινη Λίμνη ζουν και… κόκκινα φλαμίνγκο. Το απόγευμα θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αβαρόα. Διανυκτέρευση.

9η ΗΜΕΡΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΒΑΡΟΑ – πτήση για ΚΟΤΣΑΜΠΑΜΠΑ – ΤΡΙΝΙΔΑΔ

Στη διάρκεια της ημέρας θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο του Ουγιούνι για να πετάξουμε για την ιστορική Κοτσαμπάμπα από όπου θα συνεχίσουμε οδικώς για τον τελικό μας προορισμό για σήμερα, την πόλη του Τρινιδάδ, χτισμένη στο οροπέδιο Μόχος. 
Η πόλη γειτνιάζει με τη ζούγκλα του Αμαζονίου και περιβάλλεται από δάση βροχής, ποτάμια και λίμνες. Θα κάνουμε μια βόλτα στην πόλη με τον αρχηγό μας και θα μάθουμε αρκετά για το Τρινιδάδ που ιδρύθηκε κάποτε από Ιησουίτες μοναχούς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

10η ΗΜΕΡΑ: ΤΡΙΝΙΔΑΔ – ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ – ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΙΜΠΑΡΕ – ΣΑΝ ΚΑΡΛΟΣ – ΤΡΙΝΙΔΑΔ

Σήμερα το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μία εντυπωσιακή κρουαζιέρα στον Ποταμό Ιμπαρέ που ρέει κοντά στο Τρινιδάδ και περνάει μέσα από τη βολιβιανή ζούγκλα του Αμαζονίου. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης, και της πεζοπορίας μας στα μονοπάτια της ζούγκλας, θα απολαύσουμε την άγρια φύση του ποταμού και τους δάσους. Θα δούμε ψάρια και εξωτικά πουλιά, σαύρες, αλιγάτορες, ποτάμιες χελώνες. Και στις εκβολές του ποταμού, στο δέλτα Μαμορέ, θα δούμε να χορεύουν γύρω μας τα πανέμορφα ροζ δελφίνια των ποταμών. Η βόλτα μας θα διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες. Στη διαδρομή θα δούμε επίσης τους κατοίκους της ζούγκλας που καλλιεργούν κακάο, γιούκα, μπανάνες και συρίνγκα (=πασχαλιές). Θα κάνουμε και μία στάση στο αιώνιο δέντρο Μαπάχο, στον οποίο φτιάχνουν τις φωλιές τους τα γιγάντια Μπάτος, πουλιά που ζουν μόνο στον Αμαζόνιο. Διανυκτέρευση στο Τρινιδάδ.

11η ΗΜΕΡΑ: ΤΡΙΝΙΔΑΔ – ΤΣΟΥΤΣΙΝΙ – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΑ ΠΑΖ

Μετά το πρωινό μας θα έρθουμε στο αρχαιολογικό χώρο Τσουτσίνι, περίπου 15 χλμ. από το Τρινιδάδ, για να δούμε τους περίπου 20.000 τεχνητούς λόφους που απλώνονται σεόλη την περιοχή, μάλλον αγνώστου προελεύσεως και χρησιμότητας… Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο από όπου θα πετάξουμε για τη Λα Παζ. Άφιξη στη βολιβιανή πρωτεύουσα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

12η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ – ΤΙΑΧΟΥΑΝΑΚΟ – ΚΟΠΑΚΑΜΠΑΝΑ (ΛΙΜΝΗ ΤΙΤΙΚΑΚΑ) – ΛΑ ΠΑΖ

Σήμερα το πρόγραμμά μας επιφυλάσσει μία γερή δόση αρχαίου πολιτισμού και μυστηρίου. Το πρωί θα επισκεφτούμε οδικώς τον αρχαιολογικό χώρο Τιαχουανάκο, που στη γλώσσα των ιθαγενών Αϊμάρα σημαίνει Κατοικία των Θεών. Πάνω στο απέραντο οροπέδιο Αλτιπλάνο των βολιβιανών Άνδεων, σε ύψος 3.870 μ., απλώνονται τα μεγαλιθικά ερείπια της αρχαίας πόλης, η οποία αναφέρεται από τους Ισπανούς χρονικογράφους του 16ου αιώνα ως ένα αξιοθαύμαστο και πρωτόγνωρο θέαμα. Η Τιχουανάκο χτίστηκε στην προκολομβιανή εποχή από έναν πολιτισμό που άκμασε από το 1500 π.Χ. ως το 1200 μ.Χ. Όταν την ανακάλυψαν οι Ίνκα, η πόλη ήταν παντελώς άδεια. Είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της εξαιτίας οικονομικής κρίσης κρίσης, που προκάλεσε ξηρασία στην περιοχή.
Ωστόσο η Τιχουανάκο στους αιώνες της ακμής της, φημιζόταν για την αρχιτεκτονική της, τη μηχανική υδραυλική, την ιατρική και την κοινωνική οργάνωση. Σήμερα, στην τοποθεσία (μνημείο της UNESCO) υπάρχουν αρχιτεκτονήματα με τεράστιους λαξευμένους ογκόλιθους, πελώριους γρανιτένιους μονόλιθους, τελετουργικά σύμβολα. Τέτοια είναι η Πυραμίδα Ακαπάνα, ο Ναός Καλασασάγια και η περίφημη Πύλη του Ήλιου. Ο πολιτισμός της Τιχουανάκο έχει στο ενεργητικό του και λαμπρά αστρονομικά επιτεύγματα, όπως η καθιέρωση του σεληνιακού και ηλιακού ημερολογίου, ο χωρισμός του χρόνου σε 365,24 ημέρες σύμφωνα με το ηλιακό ημερολόγιο, ο προσδιορισμός του αστερισμού Σταυρός του Νότου, η Θεωρία Τιχουανάκο, περί των δύο χαμένων Ατλαντίδων. Στην Τιχουανάκο θα επισκεφτούμε το Λιθικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο.
Μετά θα πάμε στην παρόχθια πόλη Κοπακαμπάνα. Εκεί θα επισκεφτούμε τον αποικιακό ναό της Μαύρης Παρθένου των Ινδιάνων, που χτίστηκε από τους Ισπανούς τον 17ο αιώνα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση στην Κοπακαμπάνα.

13η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΠΑΚΑΜΠΑΝΑ – ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ – ΛΑ ΠΑΖ

Σήμερα το πρόγραμμά μας είναι αφιερωμένο στην ιερή Λίμνη Τιτικάκα. Θα πλεύσουμε με καταμαράν και θα επισκεφτούμε τα ιερά νησιά των Ίνκα, που ήταν αφιερωμένα στον Ήλιο και το Φεγγάρι. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε πως αυτή η λίμνη, είναι το απόλυτο must see στη Βολιβία. Είναικαταγάλανη, πεντακάθαρη και η θέα των Άνδεων που την περιβάλουν είναι μοναδική. Θεωρείται επίσης, ένα από τα πιο αινιγματικά σημεία του πλανήτη, λόγω των σπουδαίων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εκεί.

Σύμφωνα με τους Ίνκα, η αυτοκρατορία τους γεννήθηκε στο Νησί του Ήλιου και στο Νησί του Φεγγαριού, από τους θεούς Μάνκο Καπάκ (γιος του Ήλιου) και Μάμα Όκγιο (κόρη του Ήλιου) που κατέβηκαν στη Γη για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων των Άνδεων. Ως εκ τούτου, τα δύο αυτά νησιά θεωρούνται τα σημαντικότερα φυσικά και πολιτισμικά μνημεία της Νότιας Αμερικής. Εκεί μέχρι σήμερα διατηρούνται περισσότερα από 150 αρχαία μνημεία. Μεταξύ 1470 και 1532, όταν οι Ίνκα είχαν καταλάβει την περιοχή, τα νησιά ήταν ο τελικός προορισμός στα θρησκευτικά προσκυνήματα από όλη την αυτοκρατορία. Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες μελέτες, τα νησιά κατοικούνταν πολύ πριν τους Ίνκα, από το 2000 π.Χ. από τους Ούρου.
Εμείς σήμερα στο Νησί του Ήλιου θα δούμε τη Μεγάλη Κλίμακα και το Ιερό Σιντριβάνι. Θα πιούμε νερό από το σιντριβάνι, το οποίο σύμφωνα με τους Ίνκα χάριζε αιώνια νεότητα και ευτυχία. Θα γευματίσουμε στο εστιατόριο Uma Kollu κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και θα επισκεφτούμε το παρακείμενο παζάρι των ντόπιων Ούρου. Εν συνεχεία θα πλεύσουμε στο Νησί του Φεγγαριού, όπου θα δούμε τον ναό των Παρθένων του Ηλίου, Ινιάκ Ούγιου.
Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στη Λα Παζ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

14η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ – ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Σήμερα το πρόγραμμά μας επιφυλάσσει μία μοναδική δραστηριότητα-εμπειρία ζωής που θα σας μείνει αξέχαστη για πάντα. Θα ξεκινήσουμε το πρωί από τη Λα Παζ στα 4.600 μέτρα και θα κατηφορίσουμε τον Πιο Επικίνδυνο Δρόμο του Κόσμου, μέσα στο δάσος νεφών του όρους Γιούγκας, με τέρμα τον οικισμό Γιολόσα στα 1.350 μέτρα. Ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε, μέσα στη ζούγκλα, έχει τη φήμη του πολύ επικίνδυνου, (Για όσους θέλουν να διανίσουν την διαδρομη με ποδήλατό, θα έχον μαζί τους έμπειρο οδηγό ποδηλάτη, που θα σας δίνει διαρκώς πλήρεις οδηγίες, θα έχετε πολύ καλά ποδήλατα και όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό (κράνη, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, αδιάβροχα κτλ.)). Συνολικά όλη η απόσταση είναι 80 χλμ. και διαρκεί περίπου 4-5 ώρες.

Ο Δρόμος του Θανάτου είναι κατηφορικός, με χώμα και πέτρες, πάνω σε γκρεμό. Αλλά είναι αρκετά φαρδύς για ποδήλατα και μικρά οχήματα. Στην αρχή θα οδηγούμε μέσα στο σύννεφο της ορεινής ζούγκλας και καθώς θα κατεβαίνουμε η ατμόσφαιρα θα καθαρίζει. Καθ’ οδόν θα κάνουμε στάσεις για ξεκούραση και παρατήρηση της απίστευτης φύσης. Σε πολλά σημεία θα δούμε καταρράκτες να ξεχύνονται δίπλα μας από τα βράχια του βουνού και να πέφτουν ακριβώς πάνω στον δρόμο. Στο τέρμα του Δρόμου του Θανάτου, στον οικισμό Γιολόσα, θα γευματίσουμε δίπλα στο ποτάμι της ζούγκλας και αν θέλουμε θα βουτήξουμε σε μία μικρή πισίνα που υπάρχει μέσα στα φυτά.

Ο Δρόμος του Θανάτου συνέδεε τη Λα Παζ με την πόλη Κορόικο, στα 1.150 μ. ύψος. Μετά την κατασκευή όμως του νέου ασφαλτόδρομου, το 2006, η παλιά οδός εγκαταλείφθηκε και αξιοποιήθηκε για ποδηλασία.

Επιστροφή στη Λα Παζ και διανυκτέρευση.

15η ΗΜΕΡΑ: ΛΑ ΠΑΖ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Μετάβαση στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας.

16η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Ένα αξεπέραστο εξερευνητικό ταξίδι του Versus στην ανεξερεύνητη Βολιβία, γεμάτο δράση και περιπέτεια, πολιτισμό και ζούγκλα, πλούσια ιστορία και συναρπαστική μοντέρνα ζωή. ’ρτια δομημένο, τέλεια σχεδιασμένο, απόλυτα ενημερωμένο σε ό,τι πιο καινούργιο υπάρχει σε αυτή την απίθανη χώρα. Ένα ταξίδι γεμάτο δυναμισμό και ενέργεια.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

 • Πτήσεις προς και από τη Λα Πας αλλά και εσωτερικές για Σούκρε, Κοτσαμπάμπα και από Αλυκές Ουγιούνι
 • Εξαιρετικές διανυκτερεύσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Λα Πας, στα καλύτερα διαθέσιμα σε Τρινιδάδ, Λίμνη Τιτικάκα, Σούκρε, Ποτοσί και σε ιδιαίτερα ξενοδοχεία στις Αλυκές Ουγιούνι (εξολοκλήρου κατασκευασμένο από αλάτι) και στην έρημο Όχο ντε Περδίς (εξολοκλήρου κατασκευασμένο από ηφαιστειακή πέτρα)
 • Κρουαζιέρες στη Λίμνη Τιτικάκα και στον Δρόμο του Δελφινιού μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου
 • Πέρασμa με βανάκι στον Δρόμο του Θανάτου τον Πιο Επικίνδυνο Δρόμο του Κόσμου! Όσοι ταξιδιώτες το επιθυμούν μπορούν να το περάσουν με mountain bike!
 • Επισκέψεις σε απίθανα μουσεία, παραδοσιακούς ινδιάνικους οικισμούς, τεράστιες γραφικές ινδιάνικες αγορές (υπαίθριες και σκεπαστές)
 • Επίσκεψη σε φυτείες κόκας, γιούκα και μπανάνας μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου
 • Επίσκεψη στην αρχαία πόλη Τιχουανάκο, στο Νησί του Ήλιου και στο Νησί του Φεγγαριού, που υπήρξαν λίκνα του πολιτισμού των Ίνκα
 • Ξεναγήσεις στις αποικιακές πόλεις-κοσμήματα Σούκρε και Ποτοσί, που είναι μνημεία της UNESCO
 • Γνωριμία με τους Ούρου, τους πανάρχαιους κατοίκους της Λίμνης Τιτικάκα, που επέζησαν των Αϊμάρα, των Ίνκα και των αποικιοκρατών
 • Επίσκεψη και διανυκτέρευση στις φαντασμαγορικές Αλυκές Ουγιούνι
 • Επίσκεψη και διανυκτέρευση στο Εθνικό Πάρκο Αβαρόα, με τις χρωματιστές ηφαιστειακές λίμνες και τα κόκκινα φλαμίνγκο
 • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* με ημιδιατροφή. Στην επαρχία της Βολιβίας τα καταλύματα είναι πολύ περιορισμένα, έχουμε επιλέξει τα καλύτερα διαθέσιμα.
 • Επίσκεψη στο εντυπωσιακό νησί με τους εκατονταετείς γιγάντιους κάκτους, που φυτρώνουν πάνω σε απολιθωμένα κοράλλια και φύκια μέσα στη λίμνη άλατος Ουγιούνι
 • Επίσκεψη στις μυστηριώδεις Κοιλάδες των Ψυχών και του Φεγγαριού, με τους βράχους από απολιθωμένο πάγο από την Εποχή των Παγετώνων
 • Έλληνας αρχηγός που ταξιδεύει μαζί σας από την Αθήνα, εξαιρετικά καταρτισμένος στη Βολιβία

Περιλαμβάνονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
 • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*. Στην επαρχία της Βολιβίας τα καταλύματα είναι πολύ περιορισμένα, έχουμε επιλέξει τα καλύτερα διαθέσιμα.
 • Ημιδιατροφή καθημερινά (πρωινό, γεύμα ή δείπνο).
 • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Τοπικός ξεναγός.
 • Έλληνας αρχηγός εξειδικευμένος στην Βολιβία.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά Versus Travel.

Αναχωρήσεις από Κύπρο              

 • Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει)

 

Δεν περιλαμβάνονται :    
Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 960€

Προσοχή: δεν υπάρχουν τρίκλινα δωμάτια στην Βολιβία. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βρεθεί δίκλινο δωμάτιο + πτυσσόμενο κρεβάτι.

 

Προσοχή: δεν υπάρχουν τρίκλινα δωμάτια στην Βολιβία. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βρεθεί δίκλινο δωμάτιο + πτυσσόμενο κρεβάτι.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4490 € 960 €
Twin Room 4490 € 960 €
Triple Room 4490 € 960 €
Single Room 5130 € 960 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4490 € 960 €
Twin Room 4490 € 960 €
Triple Room 4490 € 960 €
Single Room 5130 € 960 €

Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4710 € 960 €
Twin Room 4710 € 960 €
Triple Room 4710 € 960 €
Single Room 5350 € 960 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4710 € 960 €
Twin Room 4710 € 960 €
Triple Room 4710 € 960 €
Single Room 5350 € 960 €

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 5700 € 0 €
Twin Room 5700 € 0 €
Triple Room 5700 € 0 €
Single Room 6340 € 0 €
Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 5700 € 0 €
Twin Room 5700 € 0 €
Triple Room 5700 € 0 €
Single Room 6340 € 0 €

Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.
  Απαιτείται 1 διανυκτέρευση στην  Αθήνα.

Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε  την ειδική προσφορά «StopOverAthens»

* Αναχωρήσεις από Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “StopoverAthens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

Σημείωση: Οι τιμές για τις αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη και Κύπρο είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από τις τιμές των εισιτηρίων μετάβασης στην Αθήνα. Οι τελικές τιμές διαμορφώνονται κατά την κράτησήσας, κατόπιν διαθεσιμότητας. Στην περίπτωση των ταξιδιωτών που αναχωρούν από την Κύπρο, υπάρχει δυνατότητα αναχώρησης από τη Λάρνακα χωρίς πέρασμα από την Αθήνα. Κατά τη στιγμή της κράτησής σας, διερευνούμε κατά πόσο αυτό συμφέρει οικονομικά τον ταξιδιώτη και του το προτείνουμε.

 

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΕΣΤΟ «ΤΣΕ» ΓΚΕΒΑΡΑ

ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ VERSUS
Το γραφείο που έχει ταυτίσει το όνομά του με την Κούβα διαμορφώνει και σας προτείνει ένα επαναστατικό ταξίδι με ειδικές επισκέψεις μόνο για εμάς

Το ταξίδι μας θα ξεκινήσει από την πρωτεύουσα της Κούβας, όπου πέραν της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας της πόλης, θα εστιάσουμε στην Επανάσταση, επισκεπτόμενοι από το σπίτι του Τσε μέχρι το Μουσείο της Επανάστασης. Από το οδοιπορικό μας δε θα λείψει η επαρχία του Πινάρ ντελ Ρίο, όπου θα αναλύσουμε την ιδιαίτερη σχέση του Τσε με τη συγκεκριμένη επαρχία, θα επισκεφθούμε τη σπηλιά του, θα μιλήσουμε για τα στρατόπεδα προετοιμασίας του, αλλά δε θα παραλείψουμε να περιηγηθούμε στη μοναδική φύση της Κοιλάδας του 
Βινιάλες και να θαυμάσουμε τον επίμονα παραδοσιακό τρόπο ζωής της δυτικής Κούβας.
Ξεκινώντας την περιοδεία μας προς τη σπάνια επισκέψιμη ανατολική Κόυβα, θα διανυκτερεύσουμε στην ιστορική Σάντα Κλάρα, κι αφού επισκεφθούμε το Μαυσωλείο του Τσε και των συντρόφων του, θα γνωρίσουμε από κοντά και το ιστορικό τραίνο η ανατροπή του οποίου οδήγησε στην τελική νίκη και τη φυγή του Μπατίστα. Σειρά έχει το άγνωστο διαμάντι του Καμαγουέι, μια εκπληκτική αποικιακή πόλη με ελάχιστο τουρισμό που θα μας φιλοξενήσει για ένα βράδυ, πριν καταλήξουμε στην πρώτη πρωτεύουσα της Κούβας, το ιστορικό Σαντιάγο. Εκεί θα γνωρίσουμε το χώρο όπου ξεκίνησε η Επανάσταση στο στρατόπεδο Μονκάδα, ενώ για τους πιο περιπετειώδεις η επόμενη ημέρα θα είναι αφιερωμένη στη Σιέρα Μαέστρα και το μυθικό αρχηγείο των ανταρτών στην ανατολική οροσειρά.

Ο δρόμος της επιστροφής προς την Αβάνα θα έχει αρκετές εκπλήξεις: τη γενέτειρα του ηγέτη της κουβανικής Επανάστασης στο Μπιράν, δυο σπάνια αποικιακά διαμάντια όπως η Χιμπάρα και το Σάνκτι Σπίριτους, ενώ δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον Κόλπο των Χοίρων, εκεί όπου ταπεινώθηκε η CIA και συνετελέσθη η μοναδική ήττα των Αμερικανών στην αμερικάνικη ήπειρο.


Μετά από μια ελεύθερη ημέρα στην Αβάνα, έχει φθάσει η ώρα να μεταβούμε στη Βολιβία, εκεί όπου μας περιμένει η μυστηριώδης και άκρως ινδιάνικη Λα Πας, απ' όπου θα πετάξουμε για την κοσμοπολίτικη Σάντα Κρους. Από εκεί, θα ξεκινήσει το οδοιπορικό μας στις δύσβατες περιοχές που σφράγισαν δυο  διαφορετικές φάσεις της ζωής του Τσε: τη Σαμαϊπάτα με το μυστηριώδη αρχαιολογικό χώρο που εντυπωσίασε τον Τσε στα νιάτα του κατά το ταξίδι με τη μοτοσικλέτα και τη Vallegrande, εκεί όπου ετάφη με πλήρη μυστικότητα ο Τσε. Το ταξίδι μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη: μετά από μια μικρή Οδύσσεια στα απόκρυφα βουνά όπου ο Τσε πολέμησε με τους συντρόφους του, θα φτάσουμε στην Higuera, το χώρο σύλληψης, κράτησης κι εκτέλεσης του Τσε, σε ένα στοιχειωμένο μικροσκοπικό χωριό που έμελλε να γράψει το τέλος της ιστορίας του διασημότερου επαναστάτη της σύγχρονης ιστορίας.

Ένα ταξίδι στη Βολιβία βέβαια θα ήταν κρίμα να τελειώσει χωρίς την επίσκεψη σε ένα από τα μαγικότερα σημεία του πλανήτη: την έρημο του αλατιού στο Ουγιούνι, με τα απόκοσμα, μαγικά, σουρεαλιστικά της τοπία, ένα πραγματικό τοτέμ για κάθε ταξιδιώτη.

Γεμάτοι από εικόνες και συναισθήματα επιστρέφουμε στη Λα Πας για να ξεκινήσουμε το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει ένα μοναδικό οδοιπορικό που δεν έχει επαναληφθεί από ελληνικό ταξιδιωτικό γραφείο.

...
περισσότερα

Η Θάλασσα του Αλατιού (Salar de Uyuni), Βολιβία

Ένα θαύμα της φύσης φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από αλάτι

Πριν από περίπου 40.000 χρόνια η περιοχή του Uyuni καλυπτόταν από τα νερά μιας μεγάλης αλμυρής λίμνης έκτασης 12.000 τετρ. χλμ.
Με το πέρασμα των χρόνων τα νερά εξατμίστηκαν και έτσι απέμεινε στη θέση και στο μέγεθος της προϊστορικής αυτής λίμνης μια ερημική και επίπεδη έκταση αλατιού με πάχος έως και 10 μέτρα, γνωστή ως Salar de Uyuni ή Θάλασσα του Αλατιού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίπεδη έκταση με αλάτι στον κόσμο, δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκεται σε ύψος 3.700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει και τον τίτλο της υψηλότερης θάλασσας αλατιού.
Σήμερα αποτελεί κέντρο εξαγωγής και επεξεργασίας αλατιού με ετήσια παραγωγή περί τους 20.000 τόνους - οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το σύνολό του επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της ανθρώπινης φυλής για αιώνες. Η Salar de Uyuni βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βολιβίας και περικλείεται από τις εντυπωσιακές χιονοσκεπείς κορυφές της Κορδιλιέρας de Lipez και της Κορδιλιέρας de Chichas των Άνδεων. Αυτή η τεράστια, λαμπερή θάλασσα αλατιού θα στοιχειώνει τα όνειρά σας για τα επόμενα χρόνια. Το εξωγήινο εκτυφλωτικό λευκό της αλατολίμνης Salar de Uyuni κόβει την ανάσα και μας πάει νοερά σε μακρινά γαλαξιακά τοπία. Οι αντικατοπτρισμοί που προσφέρει το τοπίο είναι μαγευτικοί και το κάνουν να μοιάζει σουρεαλιστικό και  απόκοσμο.
 

...
περισσότερα

Έρημος Ατακάμα - Βολιβία

Πρόκειται για το πιο ξηρό μέρος στον πλανήτη. Είναι πιο ξηρή και πιο άνυδρη ακόμη και από τη Σαχάρα. Σε κάποιες περιοχές της, τις ονομαζόμενες υπέρξηρες, δεν έχει καταγραφεί ποτέ βροχόπτωση!
Εδώ δεν υπάρχει άμμος. Αντίθετα κυριαρχεί ένα σύμπλεγμα άγονων εδαφών, γυμνών βράχων, αμμοχάλικου και μεταλλευμάτων. Το βλέμμα πλανιέται σαστισμένο στην αγριάδα του τοπίου. Οι γεωλογικές εντάσεις αποτυπωμένες στο χώρο οδηγούν τη φαντασία στον κοσμογονικό χαρακτήρα των Άνδεων. Λόγω της απόλυτης έλλειψης υγρασίας δεν υπάρχει ίχνος ορατής ζωής. Ακόμη και οι κάκτοι δεν τολμούν να πλησιάσουν σε αυτούς τους τόπους, δεν επιβιώνουν ούτε οι μύγες, αφού δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για να τραφούν. Βέβαια, οι συγκεκριμένες συνθήκες δεν επικρατούν σε όλη την επικράτεια της ερήμου. Όταν μάλιστα αρχίσει να φυσάει ο βολιβιανός βοριάς, οι κάτοικοι στην περιοχή γνωρίζουν καλά ότι «έρχεται βροχή», που θα ξεσπάσει ραγδαία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο βοριάς δεν φυσάει συχνά, άρα σπανίως βρέχει. Η θερμοκρασία κυμαίνεται την ημέρα από 0 έως 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά τη νύχτα σε μερικές περιοχές πέφτει πολύ κάτω από τους -20 βαθμούς. Ένα από τα πολλά μυστήρια της Ερήμου Ατακάμα είναι ο περίφημος «Γίγαντας της Ατακάμα» (Gigante de Atacama). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπόμορφη αναπαράσταση του κόσμου, που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών θεωριών για τη σημασία της: για πολλούς αντιπροσωπεύει μάλλον κάποιο ιερό πρόσωπο των Ινδιάνων ή μια θεότητα, ενώ το γεγονός ότι η ύψους 119 μέτρων φιγούρα μοιάζει με αστροναύτη, έχει εγείρει εικασίες για επισκέψεις εξωγήινων.

...
περισσότερα

Τι οδήγησε τους ταξιδιώτες να λένε «Περού μόνο με το Versus»

Αυτό το μεγαλείο σάς καλούμε να ανακαλύψουμε μαζί όπως ακριβώς κάνουμε δύο δεκαετίες τώρα. Ένα καλοσχεδιασμένο ταξίδι που κάλυψαν δύο κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης και οδηγούν τους ταξιδιώτες στη διαπίστωση «Περού μόνο με το Versus». Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει παγιώσει αυτήν τη διαπίστωση.
Η πτήση από τη Λίμα στην Αρεκίπα, αλλά και από το Ίκα στη Νάσκα για να αποφύγετε τα χιλιάδες κουραστικά χιλιόμετρα στις Άνδεις (υπάρχουν αρκετές οδικές διαδρομές για να
γνωρίσετε τη χώρα σε βάθος); Το πρόγραμμα με τις εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις και τις γενναιόδωρες παροχές, χωρίς να παραλείπει τη Βολιβία, την Αρεκίπα και τον Αμαζόνιο; Η ανεπανάληπτη τιμή, απόκτημα της μεγάλης συμμετοχής σας όλα αυτά τα χρόνια; Οι εξειδικευμένοι αρχηγοί των αποστόλων μας;
Εμείς πιστεύουμε κάτι ανώτερο από όλα αυτά. Ίσως η μεγάλη μας αγάπη για αυτό το μεγαλείο του πολιτισμού των Ίνκας που μας προσέλκυσε από τα πρώτα βήματά μας.
Σας προσκαλούμε σε ένα αλλιώτικο ταξίδι στο Περού, κρατώντας σας πάντα από το χέρι. Κλείστε τα μάτια, αφουγκραστείτε την πέτρα και ακούστε έναν παράξενο ψίθυρο. Όσα δεν κατάφεραν να πουν οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί τα λένε τα ίδια τα ερείπια της αυτοκρατορίας των Ίνκας: Οι πέτρινοι φύλακες των Άνδεων.

...
περισσότερα

Οι προκολομβιανοί πολιτισμοί της Νότιας Αμερικής

Με τον όρο «Προκολομβιανοί πολιτισμοί» αναφερόμαστε στους πολιτισμούς των αυτόχθονων αμερικανικών φύλων που αναπτύχθηκαν στην αμερικανική ήπειρο πριν την ανακάλυψη της ηπείρου από τον Χριστόφορο Κολόμβο και την κατάκτησή της από τους Ισπανούς τον 16ο αι. Την εποχή της ανακάλυψης, το 1492, υπολογίζεται πως ο αυτόχθων πληθυσμός της Αμερικής έφτανε περίπου τα 90 εκατομμύρια: εξ αυτών τα 20 εκατομμύρια ήταν κάτοικοι της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Από αυτούς προήλθαν διάφοροι πολιτισμοί, οι πιο σπουδαίοι από τους οποίους θεωρούνται οι Αζτέκοι, οι Μάγια και οι Ίνκας, χωρίς να παραβλέπεται ωστόσο και η παρουσία άλλων φυλών.
Η Αυτοκρατορία των Ίνκας υπήρξε το μεγαλύτερο κράτος της προκολομβιανής Αμερικής, με την επικράτειά του να καλύπτει μεγάλο μέρος των σημερινών κρατών του Εκουαδόρ, του Περού, της Βολιβίας, της Χιλής αλλά και της βόρειας Αργεντινής. Ο πολιτισμός των Ίνκας άγγιξε δυσθεώρητα (για τα δεδομένα της εποχής και των συνθηκών) ύψη, χωρίς πάντως να γνωρίσει ποτέ την γραφή, γεγονός που μας στερεί σήμερα περισσότερες πληροφορίες για αυτό τον αξιοθαύμαστο πολιτισμό…

...
περισσότερα

Βορείο Περού – Αλυκές Βολιβίας-Έρημος Ατακάμα Χιλή

Το 1987 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Σιπάν - μια μικρή πόλη που βρίσκεται περίπου στο
μέσον της κοιλάδας Λαμπαγιέκε, στη βόρεια ακτή του Περού - τον ασύλητο τάφο ενός ηγεμόνα του πολιτισμού των Μοτσίκα, που τον ονόμασαν ο "Άρχοντας του Σιπάν" (The Lord of Sipan). Πέθανε γύρω στο 250 π.Χ., ήταν 45-50 ετών και είχε ύψος 1,60. Μαζί του ήταν θαμμένα άλλα οκτώ άτομα (δύο άνδρες, τρεις νέες γυναίκες ένα παιδί και δύο φύλακες), ένας σκύλος και αρκετά λάμα. Ο τάφος περιείχε περί τα 1.000 χρυσά αντικείμενα με πολύτιμους λίθους καθώς και εκατοντάδες άλλα ευρήματα. Αποτελεί τον πλουσιότερο τάφο της Αμερικής που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα.
Ο πολιτισμός των Μοτσίκα (1ος–7ος αιώνας μ.Χ) ξεδιπλώνεται στις πλαγιές των Άνδεων και στις κοιλάδες της άγονης και στενής παράκτιας ζώνης του Βόρειου Περού. Με την αγροκαλλιέργεια και την αλιεία συντηρούσαν μια πολυπληθή και αυστηρά διαστρωμένη κοινωνία, που κατασκεύαζε αρδευτικά κανάλια, πυραμίδες, παλάτια και ναούς. Αν και δεν είχαν σύστημα γραφής, οι Μοτσίκα απαθανάτισαν καλλιτεχνικά τις δραστηριότητές τους σε όμορφα γλυπτά και αγγεία με πολυάριθμες διακοσμητικές λεπτομέρειες και αναπαραστάσεις μυθολογικές, θρησκευτικές, ιστορικές και καθημερινής ζωής, περίτεχνα υφαντά, ζωηρόχρωμες τοιχογραφίες και θαυμάσια αντικείμενα από χρυσό, ασήμι και χαλκό.
Στην αρχιτεκτονική, τα σπουδαιότερα μνημεία των Mοτσίκα είναι οι μεγάλες πυραμίδες με αναβαθμίδες, φτιαγμένες από πλίνθους ξεραμένους στον ήλιο, που υψώνονται σε ανοικτές πεδιάδες ή σε κορυφές λόφων πάνω σε τεράστιες βάσεις. Οι τάφοι των Mοτσίκα είναι ορθογώνιοι, επενδεδυμένοι με αντόμπες και με ειδικές κόγχες για τις προσφορές.

...
περισσότερα

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

 • Πτήσεις προς και από τη Λα Πας αλλά και εσωτερικές για Σούκρε, Κοτσαμπάμπα και από Αλυκές Ουγιούνι
 • Κρουαζιέρες στη Λίμνη Τιτικάκα και στον Δρόμο του Δελφινιού
 • Εκδρομή στον Δρόμο του Διαβόλου τον Πιο Επικίνδυνο Δρόμο του Κόσμου!

Περίοδοι

 • Μάιος - Ιούνιος 2023
 • Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2023

Αναχωρήσεις

15/10, 21/11

Χάρτης Ταξιδιού Expedition: Βολιβία, το ακατέργαστο διαμάντι - Μεγάλη εξερεύνηση και συγκλονιστικές δραστηριότητες | Μάιος Νοέμβριος 2023

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info