fb

Αλγερία, η γαζέλα στη χρυσή έρημο -ειδική αποστολή στην ανεξερεύνητη Αλγερία | 09.11.2023

Διάρκεια: 17 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 2990€

Περιγραφή

Ένα σπάνιο εξερευνητικό ταξίδι, ένα ταξίδι-εμπειρία στην άγνωστη Αλγερία, χώρα πανάρχαιη, απίστευτα πλούσια σε ιστορία, σε συναρπαστικές εικόνες, ιδιαίτερα στην έρημο της Σαχάρας, που προσφέρει μία ασυνήθιστη εμπειρία στον σύγχρονο ταξιδιώτη. Έχοντας εξασφαλίσει πρωινή άφιξη στο Αλγέρι και βραδινή επιστροφή στην Αθήνα, έχουμε τη δυνατότητα να αφιερώνουμε όλες τις ημέρες του ταξιδιού στην εξερεύνηση της χώρας. Με τη διαμονή μας στην έρημο, ερχόμαστε κοντά στο «πνεύμα της Σαχάρας», απολαμβάνοντας ανατολή και ηλιοβασίλεμα στους αμμόλοφους, διαδρομή με τζιπ 4x4, γεύματα με αυθεντικούς Τουαρέγκ και άλλα πολλά που μόνο ένα τέτοιο σπάνιο ταξίδι μπορεί να μας προσφέρει.

 

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΑΛΓΕΡΙ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση, μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για το Αλγέρι. Το «μαργαριτάρι» της Αλγερίας και πρωτεύουσα της χώρας, το Αλγέρι, είναι μεγαλούπολη που αναπτύσσεται τουριστικά και αρχίζει να εντάσσεται στην ατζέντα των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο. Στη σημερινή βόλτα μας στην πόλη θα δούμε μεταξύ άλλων τους Κήπους Χάμμα, το μνημείο Μακάμ Τσαχίντ και το Μέγα Τέμενος. Κυρίως όμως θα πάρουμε μια καλή γεύση από μια πόλη με πραγματικά ξεχωριστή παρουσία όχι μόνο στα αφρικανικά αλλά ακόμα και στα ευρωπαϊκά πράγματα, καθώς και πολλές δεκαετίες αποτελούσε έδα-φος της γαλλικής δημοκρατίας. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα: ΑΛΓΕΡΙ: εκδρομή στην Τιπάσα

Αναχωρούμε οδικώς από το Αλγέρι για μία εκδρομή στην πόλη Τιπάσα (Tipasa), περίπου 75 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας. Ακολουθώντας μία παραθαλάσσια διαδρομή φτάνουμε στην «Μαυριτανική Τιπάσα», όπως επίσης αποκαλείται. Πρόκειται για μία αρχαία πόλη, αποικία των Φοινίκων που αποτέλεσε βάση των Ρωμαίων για την κατάκτηση της Μαυριτανίας.

Επιστρέφοντας στο Αλγέρι συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην αλγερινή πρωτεύουσα (check-out στις 12:00), πόλη με πολλά και ιδιαίτερα αξιοθέατα. Ανάμεσά τους, το Μουσείο El Moujahid που στοχεύει στη συλλογή, τη διατήρηση και την προβολή αντικειμένων και αναμνήσεων του αγώνα κατά της αποικιοκρατίας. Επίσης, η ρωμαιοκαθολική Βασιλική της Παναγίας της Αφρικής (Basilique Notre-Dame d'Afrique), τον βυζαντινού ρυθμού ναό, με το ιερό του να κοιτά προς την Δύση - και όχι προς την ανατολή, όπως συνηθίζεται,- και το τρίμετρο χάλκινο άγαλμα της Παναγίας να δεσπόζει στο εσωτερικό του. Διανυκτέρευση στο Αλγερί.

3η ημέρα: ΑΛΓΕΡΙ – πτήση για ΤΖΑΝΕΤ (Έρημος Σαχάρα)

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για τον νότο της Αλγερία και την Τζανέτ.  Η Τζανέτ (Djanet) είναι μια πόλη-όαση της ερήμου της νοτιοανατολικής Αλγερίας, σε κοντινή απόσταση  απο το Νίγηρα και τη Λιβύη, που ιδρύθηκε το Μεσαίωνα από τους Τουαρέγκ (Tuareg). Βρίσκεται στο μέσον του Πολιτιστικού Πάρκο Tassilin'Ajjer (Parc culturel du Tassili) που περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου Tassilin'Ajjer , του ErgAdmer και του TadrartRouge  και έχει καταχωρηθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Κληρονομιά και Αποθεματικό Βιόσφαιρας. Η άμμος της ερή-μου σε εκπληκτικούς χρωματισμούς εναλλαγής από το χρυσαφί στο κόκκινο και από το κόκκινο στο μαύρο συνθέτουν απόκοσμα τοπία με συμπλέγματα βράχων μοναδι-κής μορφολογίας και χρωματισμών σε πολλούς από τους οποίους είναι ζωγραφισμένες ή χαραγμένες εικόνες καθημερινότητας της ιστορίας του ανθρώπου αρχής γενομένης πριν από 10.000 χρόνια. Είναι η μεγαλύτερη συλλογή παγκοσμίως.

Η Τζανέτ είναι η αφετηρία μας για αυτό το μοναδικό κομμάτι της Σαχάρα που θα ζήσουμε τις επόμενες ημέρες! Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΤΖΑΝΕΤ: ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ - Ουέντ Εσσεντιλέν – Τικουμπαουίν

Η πρώτη αχτίδα του ηλίου θα μας ξυπνά ζητώντας μας να την αποτυπώσουμε με την κάμερα μας ενώ θα πολλαπλασιάζεται και θα αλλάζει τα χρώματα του αλλόκοτου φυσι-κού τοπίου, του ουρανού, της άμμου, των βράχων. Και οι τελευταίες ηλιαχτίδες θα μας καλούν να τις κυνηγάμε καθώς θα χάνονται στους αμμόλοφους και στο δάσος των βράχων του σεληνιακού τοπίου, δίδοντας στον ονειρεμένο τόπο το εκπληκτικό φως της δύσης και σε συνέχεια του λυκόφωτος, ονειρική καταγραφή εξωπραγματικής εικόνας! Και η νύχτα θα μας βρίσκει εξουθενωμένους αλλά τόσο ευτυχισμένους, δίπλα στην φωτιά, με το τρίξιμο των ξύλων που καίγονται να διακόπτει την απόκοσμη ησυχία της ερήμου. Με τον ουρανό πάνω μας, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, με τα αστέρια υπέρλαμπρα σε πλήρη χαρτογράφηση, να μας καλεί να τον καταγράψουμε στον νου, την καρδιά και την ψυχή μας! Για να κοιμηθούμε εκεί … στο πουθενά της μάνας γης με τελευταία σκέψη: σε ευχαριστώ Θεέ μου!

Το Ουέντ Εσσεντιλέν είναι ένα καταπράσινο φαράγγι με πυκνή βλάστηση, κρυστάλλινα νερά, πανύψηλους βράχους, ξηρούς καταρράκτες. Εκεί θα απολαύσουμε την ανατολή μας, θα περπατήσουμε στους πορτοκαλί αμμόλοφους  και θα εξερευνήσουμε τους πανύψηλους βράχους που περιβάλλουν την όμορφη όαση. Εκεί θα απολαύσουμε και το γεύμα μας κάτω από τις φυλλωσιές και δίπλα στα κρυστάλλινα νερά. Στη συνέχεια επιβιβαζόμαστε στα 4χ4 και κατευθυνόμαστε στην Τικουμπαουίν (Tikoubaouine) με τους ατέλειωτους αμμόλοφους, τους τεράστιους πύργους πετρωμάτων και  τα εκπληκτικά νεολιθικά απομεινάρια και βραχογραφίες. Η περιοχή είναι ξακουστή για  τον Βράχο που ισορροπεί της Τικουμπαουίν (Balanced Rock of Tik-oubaouine) και την Αψίδα του Τικουμπαουίν (Tikou-baouine Arch), μοναδικά γλυπτά της φύσης. Κατασκήνωση στην περιοχή δίπλα στους βραχώδεις σχηματισμούς.

5η ημέρα: ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ – Ταντραρτ Ρούζ – Τιν Μερζού-γκα – Ουάντι του Ιντζαρέν – Αντζιλατί

Σήμερα ξεκινά η εξερεύνηση μας στην κόκκινη γη της Σαχάρα, το Ταντραρτ Ρούζ (TadrartRouge), στους κόκκινους αμμόλοφους, τις πανύψηλες θίνες και τους αλλόκοτους βραχώδεις σχηματισμούς της Σαχάρας. Θα περπατήσουμε στις κορυφογραμμές των θινών, θα δούμε σπάνιες βρα-χογραφίες της Νεολιθικής Περιόδου, ζωγραφιές και χαρακτικά WanIska, θα διασχίσουμε φαράγγια και βραχώδεις αψίδες και θα ατενίσουμε εντυπωσιακά τοπία της ερήμου που δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με λέξεις. Μοναδική η εξερεύνηση μας στην κόκκινη θάλασσα των αμμό-λοφων του Εργκ Τιν Μερζούγκα (ErgTinMerzouga), ορισμένοι από τους οποίους φτάνουν και τα 600 μέτρα ύψος, αλλά και στο απόκοσμο τοπίο της μαύρης άμμου του Αντζιλατί (Adjlati) που θα φτάσουμε διασχίζοντας το Ουάντι του Ιντζαρέν (WadiofIndjaren). Εκεί στους μαύρους αμμόλοφους του Αντζιλατί θα κατασκηνώσουμε, και θα απολαύσουμε την τελευταία μας νύχτα στην έρημο.

 

6η ημέρα: ΤΖΑΝΕΤ – πτήση για ΑΛΓΕΡΙ

Μετά από μέρες ονειρικής εξερεύνησης στη Σαχάρα, έρχεται η ώρα της επιστροφής στον «πολιτισμό». Πετάμε λοιπόν για το Αλγέρι, την πρωτεύουσα της χώρας, το «μαργαρι-τάρι» της Αλγερίας, που αναπτύσσεται τουριστικά και αρχίζει να εντάσσεται στην ατζέντα των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο. Στη σημερινή βόλτα μας στην πόλη θα δούμε μεταξύ άλλων τους Κήπους Χάμμα, το μνημείο Μακάμ Τσαχίντ και το Μέγα Τέμενος. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

7η ημέρα: ΑΛΓΕΡΙ – ΣΕΤΙΦ – ΤΖΕΜΙΛΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

Πρωινό και αφήνουμε πίσω μας σήμερα το Αλγέρι, με πρώτο μας προορισμό την Τζεμίλα (Djemila), την  Ρωμαϊκή πόλη που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη ιδρύθηκε ως Κουικούλ (Cuicul), από τους Ρωμαίους ως σταθμός αναψυχής για τις λεγεώνες τους. Σήμερα διασώζονται εδώ εξαιρετικά ρωμαϊκά ερείπια, όπως το Αρχαίο Θέατρο και η Αγορά, η Αψίδα του Καρακάλλα, ο ναός του Σεβήρου (Temple des Septimes) όπως και το Χριστιανικό τμήμα της πόλης με το μοναδικό Βαπτιστήριο. Στο Μουσείο και στην γειτονική πόλη Σετίφ (Setif) θα θαυμάσουμε τα υπέροχα ψηφιδωτά με κορυφαίο το  μεγάλο ψηφιδωτό «Ο θρίαμβος του Διονύσου».
Συνεχίζουμε κατόπιν για την πανέμορφη Κωνσταντίνη. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

8η ημέρα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ: ξενάγηση – ΤΙΝΤΙΣ

Χτισμένη στην κορυφή ενός πετρώδους λόφου, η Κωνστα-ντίνη (Constantine) αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα αυτού που θα ονομάζαμε «μία πόλη στα… ουράνια»! Η φυσική ομορφιά και το εντυπωσιακό σκηνικό που δη-μιουργεί το φαράγγι του ποταμού Ριμέλ (Rhummel) με τις πέτρινες γέφυρες, έδωσαν  στην πόλη την ονομασία «η πόλη των γεφυρών», ενώ αποτελεί και σημαντικό πολιτιστικό κέντρο χάριν της ιστορίας της, που μετρά αιώνες ζωής.

Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην πόλη με επίσκεψη στο Παλάτι του Αχμέντ Μπέι (Ahmed Bey Palace), το τέμενος του Εμίρ Αμπντελκαντέρ (Emir Abdelkader), την υπέροχη γέφυρα Σίντι Ράτσντ (Sidi Rached), την γέφυρα Sidi M'Cid καθώς και το Εθνικό Μουσείο Σίρτα (National Muse-um Cirta), που φιλοξενεί εξαιρετικά ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής. Θα περιδιαβούμε στα λαβυρινθώδη δρομάκια και θα απολαύσουμε την ατμόσφαιρα της Παλαιάς Πόλης,της Κάσμπα (Casbah) και θα περπατήσουμε στις όχθες του φαραγγιού του ποταμού Ριμέλ.

Κοντά στην Κωνσταντίνη βρίσκεται και η αρχαία ρωμαϊκή πόλη Τιντίς (Tiddis) την οποία και θα επισκεφθούμε. 

Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

9η ημέρα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ - ΤΙΜΓΚΑΝΤ - ΡΟΥΦΙ – ΤΕΧΟΥΝΤΑ – ΕΛ ΚΑΝΤΑΡΑ – ΜΠΙΣΚΡΑ – ΕΛ ΟΥΕΝΤ

Αφήνουμε σήμερα την Κωνσταντίνη και αναχωρούμε οδικώς για τις πα ρυφές της ερήμου Σαχάρα, με προορισμό μας την όαση Ελ Ουέντ.

Πρώτος σταθμός της διαδρομής μας το Τιμγκάντ (Timgad), η πόλη του Τραϊανού, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1982.

Στην περιήγησή μας στην Ρωμαϊκή-Βερβέρικη πόλη θα πε-ριηγηθούμε τα σπίτια και τις βασιλικές, στη βιβλιοθήκη, στους ναούς, στο αμφιθέατρο, στην αψίδα του Τραϊανού, στο Φόρουμ.

Θα δούμε το φαράγγι Τιγκανιμίν (Tighanimine), θα περά-σουμε από το «στόμα της ερήμου», την κωμόπολη Ελ Καντάρα (ElKantara), ένας από τους πιο σημαντικούς δια-χρονικά σταθμούς καραβανιών στην Αλγερία, και θα επισκεφτούμε  το τζαμί του Σίντι Όκμπα (SidiOkba), το παλαιότερο στην Αλγερία, καθώς πρωτοχτίστηκε το έτος 686.

Θα απολαύσουμε το μεσημεριανό γεύμα στο φοινικόδασος του AdelNabil, και στην περιοχή όπου ζουν οι Βερβερίνοι Σαουγιά θα επισκεφτούμε το κρεμασμένο στις πλα-γιές του φαραγγιού εγκαταλελειμμένο χωριό Ρούφι (Rhoufi), και θα φτάσουμε στην Μπίσκρα, την πανέμορφη πόλη της ερήμου. Διανυκτέρευση.

Από την Μπίσκρα ξεκινάμε για τα ανατολικά όρια της Αλγερίας. Η περιοχή που διασχίζουμε χαρακτηρίζεται από την επιβλητική παρουσία του Ορές, η οροσειρά που κάποτε αποτελούσε κομμάτι της μοναδικής διαδρομής που μπορούσε να ενώσει τη μεσογειακή ακτογραμμή με τις οάσεις της αλγερινής (και όχι μόνο) ενδοχώρας. Τοπίο άγριο, σκληρό αλλά σίγουρα με ξεχωριστή ομορφιά και χαρακτήρα, ειδικά στα σημεία εκείνα όπου συναντάμε και τις αλμυρές λίμνες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν πια αποξηρανθεί.

Προορισμός μας είναι η όαση της Ελ Ουέντ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Το χρώμα της ώχρας κυριαρχεί στην αρχιτεκτονική της Ελ Ουέντ, όπως και το μάρμαρο σε πολλές περιπτώσεις, όπως θα διαπιστώσουμε στη βόλτα μας στην περιοχή. Τακτοποίηση στο κατάλυμά μας και διανυκτέρευση.

10η ημέρα: ΕΛ ΟΥΕΝΤ – ΤΟΓΚΟΥΡΤ – ΟΥΑΡΓΚΛΑ – ΓΚΑΡΝΤΑΪΑ

Αφήνουμε σήμερα την Ελ Ουέντ και κινούμαστε ξανά προς την ενδοχώρα της Αλγερίας, αυτή τη φορά με προορισμό μας την Γκαρντάια. Η διαδρομή μας διασχίζει νέο κομμάτι της αλγερινής ερήμου, με οάσεις και μικρές πόλεις όπως η Τουγκούρτ και η Ουάργκλα όπου θα κάνουμε καθοδόν στάσεις. Το απόγευμα θα φτάσουμε στην Γκαρντάια.

Η Γκαρντάια αποτελεί μέρος μιας πενταπόλεως, μια πόλη ανάμεσα σε τέσσερες άλλες, χτισμένες πριν από περίπου χίλια χρόνια στην μυστηριακή, απόκοσμη κοιλάδα του Μζαμπ (M'Zab). Ιδρύθηκε από τους Μοζαβίτες, μια αίρεση των Βερβέρων μουσουλμάνων, που αποκόπηκαν από το «ορθόδοξο» ισλαμικό δόγμα πριν περίπου εννέα αιώνες. Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1982 η πεντάπολη περιλαμβάνει την Γκαρντάια και γύρω της το Μπενί Ισγκέν (BeniIsguen), τη Μελίκα (Melika), το Ατέφ (ElAtteuf) και τη Μπουνούρα (BouNoura). Θα περιδιαβούμε στις πανομοιότυπες αυτές ‘’μικρές ακροπόλεις’’ που έχουν το δικό τους τζαμί με μιναρέδες που λειτουργούσαν ως πύργοι παρακολούθησης και τα  σπίτια χτισμένα γύρω από το τζαμί σε ομόκεντρους κύκλους και περιτριγυρισμένα από ψηλά τείχη που δίδουν την αίσθηση φρουρίου σε κάθε χωριό. Θα περιπλανηθούμε στον λαβύρινθο των γραφικών σοκακιών της πόλης που τα λευκά, ροζ, κόκκινα σπίτια προσανατολίζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δέχονται το φως του ήλιου καθώς πιστεύουν ότι "Οι κάτοικοι του σπιτιού που το βλέπει ο ήλιος δεν θα πάνε ποτέ σε γιατρό". Θα επισκεφθούμε το Tέμενος Σίντι-Μπραχίμ (Sidi-Brahim) και θα γνωρίσουμε Βερβέρους και Τουαρέγκ στις αγορές του Μζαμπ παζαρεύοντας τις πραμάτειες τους. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

11η ημέρα: ΓΚΑΡΝΤΑΪΑ – ΕΛ ΓΚΟΛΕΑ

Αναχωρούμε από την Γκαρντάια με προορισμό μας για σήμερα την Ελ Γκολέα, μία ακόμα συγκλονιστική πόλη-όαση της ερήμου. Εναρμονισμένη απόλυτα με τα χρώματα της ερήμου, η Ελ Γκολέα ζει με ό,τι της παρέχει η Σαχάρα, κατά βάση αγροτικά προϊόντα. Θα ακούσετε να την απο-καλούν και Ελ Μενιά, το νεότερο όνομά της, αν και οι δύο ονομασίες της έχουν πάνω-κάτω την ίδια σημασία: Απόρ-θητο Κάστρο!

Το περί ου ο λόγος κάστρο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που επιβλέπει την όαση, απομεινάρι του 9ου αιώνα! Περιττό να επισημάνουμε πως η θέα από το κάστρο (κσαρ) είναι συγκλονιστική…

Τακτοποίηση στο κατάλυμά μας και διανυκτέρευση στην Ελ Γκολέα.

12η ημέρα: ΕΛ ΓΚΟΛΕΑ – ΤΙΜΙΜΟΥΝ

Αναχώρηση από την Ελ Γκολέα για το Τιμιμούν, στην κεντρική Αλγερία και την καρδιά της Σαχάρας. Το Τιμιμούν είναι μια «κόκκινη όαση», όπως την αποκαλούν, μια απίστευτα γραφική πόλη γνωστή για τα ζεστά της χρώματα, κυρίως τις αποχρώσεις της ώχρας που χαρακτηρίζουν τα σπίτια της. Ανάλογα με την ώρα της άφιξής μας, θα έχουμε χρόνο για να εξερευνήσουμε το Τιμιμούν και να κάνουμε τις πρώτες μας βόλτες. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

13η ημέρα: ΤΙΜΙΜΟΥΝ: βόλτα με 4x4 στους αμμόλοφους

Έχουμε όλη την ημέρα στη διάθεσή μας για να αναμειχθούμε με την έρημο και να απολαύσουμε στο έπακρο την παρουσία μας στη Σαχάρα. Θα κάνουμε βόλτα με 4x4 στους αμμόλοφους, θα δούμε την αλμυρή λίμνη της περιοχής, θα επισκεφθούμε χωριά και κήπους σε όλη την ευρύτερη περιοχή, σε μια χορταστική ημέρα που θα χαρίσει πολλές εικόνες και αειθαλείς αναμνήσεις! Διανυκτέρευση στο Τιμιμούν.

14η ημέρα: ΤΙΜΙΜΟΥΝ – πτήση για ΟΡΑΝ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το λιμάνι του Οράν, στις μεσογειακές ακτές της Αλγερίας. Το Οράν υπήρξε από τις πόλεις με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της γαλλικής παρουσίας στην Αλγερία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική της κληρονομιά. Ανάλογα με την ώρα άφιξής μας, θα έχουμε χρόνο για να περιηγηθούμε στην πόλη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

15η ημέρα: ΟΡΑΝ – ΤΛΕΜΤΣΕΝ

Αναχωρούμε από το Οράν με σημερινό προορισμό μας η πόλη Τλεμτσέν (Tlemcen), γνωστή για τη μαυριτανική αρχιτεκτονική της κληρονομιά. Ανάμεσα στα μνημειακά της οικοδομήματα είναι το Τζαμί του Σιντί Μπελ Χασσάν, του 13ου αιώνα: μάλλον λιτό στην κατασκευή του, κουβαλάει πάνω του πάνω από 700 χρόνια ζωής. Απέναντί του σχεδόν βρίσκεται και το Μεγάλο Τέμενος της Τλεμτσέν, πιο εντυπωσιακό κτίσμα και ακόμη παλαιότερο, καθώς η πρώτη κατασκευή του χρονολογείται στα 1082! Είναι από τα πιο σπουδαία μνημεία της δυναστείας των Αλμοραβιδών, με τον μιναρέ του να ξεχωρίζει από πολύ μακριά, καθώς φτάνει τα 29 μέτρα ύψος. Στην Τλεμτσέν θα δούμε επίσης τα ερείπια της αρχαίας πόλης Μανσουρά, απομεινάρια της εποχής της δυναστείας των Μαρινιδών.

Μετά την περιήγησή μας στην Τλεμτσέν, μεταβαίνουμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

16η ημέρα: ΤΛΕΜΤΣΕΝ – ΟΡΑΝ

Πρωινό και επιστρέφουμε οδικώς στο Οράν. Θα κάνουμε τη βόλτα μας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλγερίας, με σύμβολό της τα δύο λιοντάρια, όπως θα δούμε σε διάφορα σημεία. Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που θα δούμε είναι το φρούριο του 14ου αιώνα που έχτισε ο Μερινίντ Σουλτάν Αμπού Χασσάν, ένα εμβληματικό οχυρό που επιβλέπει την ακτογραμμή της πόλης. Τα εντυπωσιακά του τείχη ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο από τους Ισπανούς, ενάμιση αιώνα μετά την κατασκευή τους αλλά και τους Οθωμανούς και τους Γάλλους αργότερα.

Θα κάνουμε επίσης τη βόλτα μας στην παραλιακή λεωφόρο πριν μεταβούμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

17η ημέρα: ΟΡΑΝ – Πτήση επιστροφής

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή!
Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Ένα διαφορετικό πρόγραμμα της Αλγερίας από ό,τι έχετε συνηθίσει, για ταξιδιώτες που έχουν το αίσθημα της εξερεύνησης! Η Αλγερία είναι από μόνη της μια εντελώς ασυνήθιστη χώρα: το Versus όχι απλά τολμά αλλά επισκέπτεται τελείως άγνωστες γωνιές της Αλγερίας, όπως το Τιμιμούν στην έρημο!

Δείτε στο πρόγραμμά μας:

  • Ένα ξεχωριστό, πρωτοποριακό ταξίδι γνωριμίας με μία σπάνια επισκεπτόμενη χώρα, την Αλγερία.
  • Διαμονή σε 5* ξενοδοχείο στο Αλγέρι.
  • Δύο διανυκτερεύσεις στην έρημο της Σαχάρας (σε σκηνές) στην περιοχή της Τζανέτ.
  • Tο μοναδικό πρόγραμμα της αγοράς με διαμονή στην περιοχή του Τιμιμούν, την «κόκκινη όαση της ερήμου», με δύο μάλιστα διανυκτερεύσεις, όπου απολαμβάνουμε και βόλτα στους αμμόλοφους με 4x4.
  • Με ημιδιατροφή σε όλο το πρόγραμμα.
  • Σπάνιες πτήσεις με άφιξη πρωί στο Αλγέρι και επιστροφή από Οράν!
  • Διαδρομές με τζιπ 4x4 στην έρημο.
  • Με επισκέψεις στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της Αλγερίας: Τιπάσα, Τζεμίλα και την Τιμγκάντ, την αυτοκρατορική πόλη του Τραϊανού.
  • Με εμπεριστατωμένη ξενάγηση στο Αλγέρι.
  • Με συνοδεία τοπικών ξεναγών καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Ξενοδοχείο 5* στο Αλγέρι. Στην έρημο διαμονή σε σκηνές.
  • Πλήρης διατροφή καθημερινά.
  • Μετακινήσεις με κλιματιζόμενα πούλμαν.
  • Βίζα Αλγερίας: 90 €
  • Ξεναγήσεις στα διάφορα αξιοθέατα όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έλληνας έμπειρος αρχηγός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

 

Αναχωρήσεις από Κύπρο      
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει.

 

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων:€790

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από 
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

AF 1033

09/11/2023

ΑΘΗΝΑ – ΠΑΡΙΣΙ

06:15

08:55

AF 1854

09/11/2023

ΠΑΡΙΣΙ – ΑΛΓΕΡΙ

11:00

13:20

AF 1531

25/11/2023

ΟΡΑΝ – ΠΑΡΙΣΙ

13:45

16:30

AF 1032

25/11/2023

ΠΑΡΙΣΙ – ΑΘΗΝΑ

20:40

00:55 +1

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΑΛΓΕΡΙΑΣ

  • Διαβατήριο που να φέρει την υπογραφή του κατόχου, με ισχύ για τους επόμενους 6 μήνες από την ημέρα αναχώρησης του ταξιδιού.
  • Έγχρωμη φωτοτυπία διαβατηρίου.
  • Για την έκδοση απαιτείται τόσο η έγχρωμη φωτοτυπία όσο και το σώμα του διαβατηρίου.
  • Δύο (2) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου σε λευκό φόντο.
  • Δύο (2) φόρμες αίτησης, συμπληρωμένες χειρόγραφα με κεφαλαία γράμματα, που να έχουν πρωτότυπη υπογραφή και ημερομηνία. Είναι πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να είναι πλήρως συμπληρωμένες, χωρίς κανένα κενό πεδίο. Το πεδίο του/της συζύγου, εάν είναι παντρεμένος, πρέπει να συμπληρωθεί υποχρεωτικά. Το πεδίο των παιδιών (αν υπάρχουν) δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί, εκτός αν ταξιδεύουν μαζί.
  • Κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων μετ’ επιστροφής.
  • Επικυρωμένη κράτηση ξενοδοχείου.
  • Ταξιδιωτική ασφάλιση/Ασφάλεια ζωής (σε περίπτωση ατυχήματος ή θανάτου, για επαναπατρισμό σορού, νοσηλεία ή/και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) για 30 ημέρες από την ημέρα έκδοσης της βίζας.
  • Το διαβατήριο ΔΕΝ ΘΑ πρέπει να φέρει σφραγίδα από Ισραήλ, Μαλάουι και Ταϊβάν.
  • Για την έκδοση της βίζας απαιτείται το λιγότερο μια περίοδος ενάμιση μηνός.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

  • Οι εσωτερικές πτήσεις στην Αλγερία δεν ανακοινώνονται νωρίς, παρά λίγο μόνο χρόνο πριν την εκτέλεσή τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως υπάρχει περίπτωση καθυστερήσεων ή και αλλαγής δρομολογίων. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, για την αποφυγή παρεξηγήσεων.
  • Το πρόγραμμα της εκδρομής στην έρημο ενδέχεται να τροποποιηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στην περιοχή, συνθήκες καιρικές αλλά και πολιτικές· μην ξεχνάμε ότι κινούμαστε σε παραμεθόριες περιοχές.
  • Σε κάποια σημεία της διαδρομής μας ενδέχεται να υπάρχει παρουσία/συνοδεία του αλγερινού στρατού. Πρόκειται για θέμα ασφάλειας, που δεν θα πρέπει να μας παραξενέψει αλλά να το θεωρούμε πολύ πιθανό να συμβεί.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά στο www.versustravel.eu, είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mailκ.λπ.).
  • Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.
  • Με την κράτησή σας προσκομίστε στο e-mail [email protected] ή με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του.
  • Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή του διαβατηρίου σας, μια και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία του.
  • Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα 500€.
  • Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.  
  • Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.
  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν από την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στο φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε.
  • Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το VersusTravel.

 

12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Το υπόλοιπο μπορεί να αποπληρωθεί και με 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, με χρήση πιστωτικής κάρτας (Πρόγραμμα έως 18 άτοκες δόσεις για ταξίδια κόστους άνω των 2.500€, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Για ποσά μικρότερα των 2.500€ γίνονται μέχρι και 12 άτοκες δόσεις). Ενημερωθείτε έγκαιρα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων και ελέγχετε με την τράπεζά σας το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών της κάρτας σας.

Πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση που μπορούμε να σας αποστείλουμε.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

  • Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
  • Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
  • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
  • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το VersusTravel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
  • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτεσχετικά από τοτμήμα πωλήσεων.
  • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο σάιτ μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.

 

 

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 2990 € 790 €
Twin Room 2990 € 790 €
Triple Room 2990 € 790 €
Single Room 3830 € 790 €

Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 3210 € 790 €
Twin Room 3210 € 790 €
Triple Room 3210 € 790 €
Single Room 4050 € 790 €

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι  συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4030 € 0 €
Twin Room 4030 € 0 €
Triple Room 4030 € 0 €
Single Room 4870 € 0 €

Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό
μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Απαιτούνται  2 διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα  Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε παρακάτω την ειδική προσφορά «StopOver Athens»

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

Μαρόκο, Πολύχρωμη αλλά και «ερημική» χώρα

Πολύχρωμη χώρα, με μοντέρνες αλλά και μεσαιωνικές πόλεις, υπέροχους κήπους, ψηλά βουνά αλλά και απέραντη έρημο.

Αυτή η χώρα στο βορειοδυτικό άκρο της Αφρικής φαίνεται να αγαπά ιδιαίτερα τους μύθους. Σύμφωνα με τη μαροκινή παράδοση, ο ελληνικής καταγωγής ημίθεος με το όνομα Ηρακλής διάλεξε τον χώρο όπου εκτείνεται πλέον το σημερινό Μαρόκο για να κάνει έναν ακόμη άθλο του. Κρατώντας λοιπόν με το ένα χέρι του την Ευρώπη και με το άλλο την Αφρική άφησε να περάσει με ορμή ανάμεσά τους το αλμυρό νερό του Ατλαντικού και έτσι γεννήθηκε η Μεσόγειος. Το σημείο όπου απέμεινε η «ουλή» το ονόμασε Γιβραλτάρ και την καινούργια γη που απλώθηκε νοτιότερα την αποκάλεσε Μαρόκο. Από τη μία πλευρά της η νέα χώρα αγνάντευε τον παγωμένο Ατλαντικό και από την άλλη τη νέα θάλασσα, ενώ προς ανατολάς συνόρευε με την Αλγερία και προς τον Νότο με τη Μαυριτανία. Για να μη νιώθουν μοναξιά οι ντόπιοι, ο Ηρακλής τούς έφερε νέους κατοίκους από το Μάλι και το Σουδάν και έτσι γεννήθηκαν οι πρώτοι Βερβερίνοι, ενώ λίγο αργότερα κατέφθασαν εκεί τα πρώτα καραβάνια από το Ισραήλ, σχηματίζοντας τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα του κόσμου.

...
περισσότερα

Η Γκαρντάια και η Σιμόν ντε Μποβουάρ, Αλγερία

Ένας φιλόσοφος τείνει να βλέπει πάντα τα πράγματα αλλιώς. Για παράδειγμα μία πόλη είναι κατασκευή ή έργο τέχνης; Θα πείτε εξαρτάται… και έχετε δίκιο. Όμως η λευκή, κόκκινη και ροζ Γκαρντάια, αυτή η αλγερινή πόλη που είναι χτισμένη πάνω στη Σαχάρα, στην ημιερημική κοιλάδα του Μ’Ζαμπ μάλλον είναι περισσότερο έργο τέχνης παρά κατασκευή… κι ας χτίστηκε πριν από 1000 χρόνια με σκοπό αποκλειστικό την προστασία των κατοίκων της από την έρημο, τη φωτιά και τους επιδρομείς…
Το 1963, η γαλλίδα υπαρξίστρια Σιμόν ντε Μποβουάρ, στον τρίτο τόμο της αυτοβιογραφίας της στον οποίο μεταξύ άλλων καταγράφει την ερωτική και φιλοσοφική σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ, αναφέρεται στην Γκαρντάια ως εξής: «είναι ένα κυβιστικός πίνακας ζωγραφικής, πανέμορφα κατασκευασμένος». Τι είναι λοιπόν αυτή η περίφημη Γκαρντάια; Και γιατί έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και αρχιτεκτονικό πρότυπο πόλης ακόμη και για τη σύγχρονη εποχή;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Γκαρντάια είναι η κεντρική πόλη μίας πεντάπολης η οποία χτίστηκε τον 10ο αιώνα από Ιβάδες Μουσουλμάνους. Αποτελεί ουσιαστικά την κεντρική πολίχνη-ακρόπολη της πεντάπολης – οι άλλες τέσσερεις απλώνονται γύρω της σε ισάριθμους λόφους. Ονομάζονται και Πέντε Ακροπόλεις. Κάθε πολίχνη-ακρόπολη περιλαμβάνει από μία κορυφή λόφου, μία πλαγιά, μία εσοχή, μία ράχη και μία όαση. Άγνωστο γιατί αυτοί οι πέντε οικισμοί χτίστηκαν χωριστά και όχι σαν μία ενιαία πόλη. Πιθανότατα αυτό να αποφασίστηκε για λόγους προστασίας. Οι ιδρυτές και κατασκευαστές αυτού του οικιστικού συνόλου έχτισαν τις πολίχνες όταν το 909 μ.Χ. κάηκε ολοσχερώς η πρωτεύουσά τους, η Ταχέρτ, η οποία εντοπίζεται στο σημερινό Μαγκρέμπ.  
Επέλεξαν λοιπόν οι Ιβάδες την Κοιλάδα του Μ’Ζαμπ για να ξαναρχίσουν κάπως τη ζωή τους. ‘Εχτισαν τους πέντε οικισμούς πάνω σε πέντε κορυφές της κοιλάδας σχηματίζοντας ένα νοητό γαϊτανάκι και επιπλέον έχτισαν την κάθε μία ακρόπολη σε κυκλικό σχήμα. Στο κέντρο δεσπόζει ο μιναρές, ο οποίος λειτουργεί επίσης ως παρατηρητήριο, οπλοστάσιο και σιταποθήκη. Γύρω από τον κάθε μιναρέ, σχηματίζουν ομόκεντρους κύκλους τα σπίτια. Το κάθε σπίτι, λευκό, κόκκινο ή ροζ, στεγάζει από μία οικογένεια. Είναι χτισμένο από άμμο, γύψο και πηλό και είναι απολύτως αυτόνομο σε σχέση με το διπλανό του. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ιδιαίτερα ψηλοί, σαν μικρά τείχη, σαν το κάθε σπίτι να είναι ένα μικρό φρούριο, με βεράντες και στοές. Οι κύκλοι των σπιτιών συνεχίζονται διαδοχικά και πάντα ομόκεντροι μέχρι που φτάνουμε στα εξωτερικά τείχη της κάθε πολίχνης. Όποτε γινόταν κάποια επιδρομή από τους Βερβερίνους της Σαχάρας, οι κάτοικοι οχυρώνονταν μέσα στο τζαμί-οπλοστάσιο-σιταποθήκη. Και κάθε καλοκαίρι, ή εν πάσει περιπτώσει τους μήνες που ο ήλιος άναβε τους οικισμούς και η ζέστη ήταν αφόρητη, μετακόμιζαν στα ισάριθμα αλσύλια φοινίκων που βρίσκονται στα περίχωρα μαζί με τα νεκροταφεία.
Όσον αφορά τη διαβίωση των κατοίκων, αυτή στηριζόταν ανέκαθεν στο εμπόριο. Και η Γκαρντάια είχε την πρωτοκαθεδρία – την οποία διατηρεί ακόμη. Αποτελεί σημαντικό κέντρο παραγωγής χουρμάδων, με περίπου 60.000 φοίνικες. Το ξύλο των φοινίκων που έχουν πέσει χρησιμοποιείται για την κατασκευή στεγών. Τα υγιή δέντρα όμως δεν κόβονται καθώς θεωρούνται ζωντανά όντα που στηρίζουν τους κατοίκους. Μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων είναι εδώ και αιώνες η κατασκευή κεραμικών, χαλιών και υφασμάτων. Μάλιστα τα χαλιά της Γκαρντάια είναι ξακουστά και κάθε Μάρτιο διοργανώνεται ειδική εθνική γιορτή-παζάρι.
Σήμερα η Γκαρντάϊα, η Μελίκα, η Μπενί Ισγκουέν, η Μπου Νούρα και η Ελ Ατέφ αποτελούν πόλο έλξης των επισκεπτών στην Αλγερία. Όχι μόνο ως αξιοθέατα μίας γνήσιας μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, αλλά και ως αντικείμενο μελέτης για το πώς θα μπορούσε να γίνει η ζωή μας καλύτερη μέσα στις σύγχρονες απρόσωπες πόλεις.

...
περισσότερα

Αλγερία - Κωνσταντίνη: ένα Νομπέλ και πολλές ακόμα ιστορίες

Υπάρχουν ορισμένες πόλεις που και μόνο στο άκουσμα του ονόματός τους σε κάνουν να φαντάζεσαι μύθους και ιστορίες. Μία τέτοια πόλη είναι η Κωνσταντίνη.
Ο γάλλος συγγραφέας Γκι ντε Μοπασάν τον 19ο αιώνα είχε γράψει γι αυτήν: «Αυτό το ρυάκι παλιότερα το διέσχιζες από οκτώ γέφυρες. Σήμερα έξι από αυτές είναι ερείπια»… Είχαν καταστραφεί σε πολέμους. Τώρα που μιλάμε πάντως οι γέφυρες είναι και πάλι οκτώ. Και η αρχαία Κωνσταντίνη, αυτή η υπέροχη κρεμαστή πόλη πάνω στους γκρεμούς του Άτλαντα ζει μια νέα φρέσκια και όμορφη ακμή. 
Η ιστορία της είναι συναρπαστική. Αρχίζει από την εποχή των Φοινίκων, οπότε και ιδρύθηκε με την ονομασία Σίβα, δηλαδή «βασιλική πόλη». Εν συνεχεία πέρασε στην κυριαρχία του βερβερικού βασιλείου της Νουμιδίας από το 201 π.Χ. ως το 46 π.Χ. και ονομάστηκε Κίρτα. Μετά ήρθαν οι Ρωμαίοι με τον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος τη μετονόμασε Αποικία Σιτλανόρουμ και έδωσε ειδικά προνόμια στους κατοίκους της. Το 311 η πόλη καταστράφηκε εξαιτίας ενός ρωμαϊκού εμφυλίου πολέμου. Όταν ο πόλεμος τελείωσε αυτοκράτορας στέφθηκε ο Κωνσταντίνος ο Μέγας, ο οποίος την ξανάχτισε το 313 και τη βάφτισε Κωνσταντίνη. Ακολούθησε η καταστροφική επέλαση των Βανδάλων το 432, αλλά από το 534 μέχρι το 697 η πόλη επεστράφη στη Βυζαντινή Εξαρχία της Αφρικής.
Τελικά τον 7ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Άραβες οι οποίοι την αποκαλούσαν πλέον Κουσαντίνα. Η πόλη ανέκαμψε τον 12ο αιώνα. Τότε έγινε και πάλι ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο το οποίο συνδεόταν με την Πίζα, τη Γένοβα και τη Βενετία. Από το 1529 προσαρτήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Σαλά Μπέης, ο οποίος κυβέρνησε από το 1770 έως το 1792, διάνθισε την αρχιτεκτονική της και ένα μεγάλο μέρος του έργου του το βλέπουμε ακόμα και σήμερα. Τελευταίος μπέης της Κωνσταντίνης ήταν ο Αχμέντ μπεν Μοχάμεντ Τσέριφ, ο οποίος ανέλαβε το 1826. Αυτός ηγήθηκε μιας σθεναρής αντίστασης εναντίον των γαλλικών αποικιακών στρατευμάτων. Μάταια όμως… Στις 13 Οκτωβρίου 1837 η Κωνσταντίνη μαζί με την υπόλοιπη Αλγερία έγιναν αποικία της Γαλλίας μέχρι το 1962 οπότε ύστερα από πολλές μάχες και ηρωική αντίσταση των Αλγερινών, τα γαλλικά στρατεύματα απομακρύνθηκαν υπό τις διαταγές του Σαρλ ντε Γκολ και η Αλγερία έγινε μία ανεξάρτητη χώρα.
Όλες οι παραπάνω περιπέτειες, φυσικά έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην Κωνσταντίνη. Και παρότι ανά τους αιώνες ο ένας κατακτητής γκρέμιζε τα κτίρια του προηγούμενου για να της δώσει το δικό του στυλ, έχουν βρεθεί εκεί, μέσα σε σπηλιές, μέχρι και τέχνεργα των προϊστορικών χρόνων καθώς και ζωγραφιές και λιβυκές εγχαράξεις. Επίσης στον καρχηδονιακό αρχαιολογικό χώρο Ελ Χόφρα ήρθαν στο φως περί τις χίλιες στήλες, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο της Κίρτας και στο Λούβρο. Και φυσικά μέσα στην πόλη υπάρχουν διάσπαρτα τμήματα του ρωμαϊκού υδραγωγείου και άλλες ρωμαϊκές κατασκευές, όπως τα αρχαία λουτρά κοντά στη γέφυρα Σίνι Μ'σιντ. Τη ρωμαϊκή κυριαρχία τη βλέπουμε μέχρι και σε δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων από τους Άραβες για την κατασκευή ισλαμικών μνημείων, τεμενών και των τειχών της μεντίνας ή αλλιώς Κάσμπα. Παρεμπιπτόντως το περίφημο Rock the Casbah οι Clash μάλλον το εμπνεύστηκαν ακριβώς εδώ…
Η μεντίνα, για την ιστορία, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου πάνω σε έναν τεράστιο ασβεστολιθικό βράχο που βλέπει σε δύο φαράγγια και έναν γκρεμό. Σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO χάρη τόσο στην τοποθεσία της, όσο και στην πολύ εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της. Τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται τον 16ο και τον 17ο αιώνα και πολύ χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί το παλάτι του τελευταίου μπέη που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, εκτείνεται σε 5.600 τ.μ. και συνδυάζει μαυριτανικά με ευρωπαϊκά στοιχεία που επέλεγε ο ίδιος ο μπέης στα ταξίδια του για τις κρατικές υποθέσεις της Αλγερίας.
Μία ακόμη προσωπικότητα που ταυτίστηκε με την Κωνσταντίνη είναι και ο φυσικός Κάρολος Λουί Αλφόνς ο οποίος κέρδισε το Νομπέλ φυσιολογίας το 1907 χάρη σε αυτήν. Διότι εδώ, όταν εργαζόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο το 1880 ανακάλυψε ότι η θανατηφόρα μαλάρια αποτελεί στην πραγματικότητα ένα πρωτόζωο. Ήταν η πρώτη φορά που τα πρωτόζωα στοχοποιούνταν ως υπαίτιοι ασθενειών.
Και κλείνουμε αυτό το κείμενο με λίγο ακόμη αναπάντεχο name dropping. Στην Κωνσταντίνη γεννήθηκε η πριγκίπισσα Σαρλότ, μητέρα του πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό ο οποίος είχε νυμφευθεί τη Γκρέις Κέλι. Και τέλος… μέσα σε όλο αυτό το μεσαιωνικό, ρωμαϊκό, αραβικό, καρχηδονιακό κτλ. αρχιτεκτονικό πανδαιμόνιο, την υπογραφή του έβαλε και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους και πρωτοπόρους του παγκόσμιου αρχιτεκτονικού φουτουριστικού μοντερνισμού: ο βραζιλιάνος Όσκαρ Νιμάγερ, ο οποίος σχεδίασε ένα από τα τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια της πόλης: το Κρατικό Αδελφοί Μεντουρί.

...
περισσότερα

Τιμγκάντ, το πολεοδομικό αριστούργημα του Τραϊανού, Αλγερία

Ιδρύθηκε και οικοδομήθηκε από το μηδέν γύρω στο 100 μ.Χ. κατ’ εντολή του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού και ονομάζεται Τιμγκάντ. Η πλήρης ρωμαϊκή ονομασία της ήταν Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi. Ο Τραϊανός τη βάφτισε έτσι προς τιμήν της μητέρας του, Μαρσίας, της μεγαλύτερης αδελφής του, Ουλπίας Μαρσιάνας, και του πατέρα του, Μάρκου Ούλπιου Τραϊανού.
Σήμερα η Τιμγκάντ έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο και καλύτερα σωζόμενο δείγμα ρωμαϊκής ρυμοτομίας και πολεοδομίας στον κόσμο! Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι ολόκληρη η πόλη ήταν καλυμμένη για αιώνες από στρώμα άμμου ύψους ενός μέτρου, μέχρι την ανασκαφή της το 1881. Και φυσικά εννοείται πως αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Αρχικά χτίστηκε πάνω σε μία εύφορη γεωργική περιοχή ως στρατιωτική αποικία που προοριζόταν για προπύργιο εναντίον των Βερβέρων. Πρώτοι κάτοικοι ήταν οι ρωμαίοι βετεράνοι των παρθικών εκστρατειών, στους οποίους χορηγήθηκε αποικιακή γη σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους στον ρωμαϊκό στρατό. Πάντως οι πρώτοι αιώνες ήταν ειρηνικοί. Τον 3ο η Τιμγκάντ έγινε κέντρο χριστιανικής δραστηριότητας και τον 4ο εξελίχθηκε σε δονατιστικό καταφύγιο. Εκεί συνέρρεαν πεπτωκότες χριστιανοί – ο δονατισμός υπήρξε εκκλησιαστικό σχίσμα της Βορείου Αφρικής, που υποστήριζε την επιστροφή των χριστιανών οι οποίοι για να αποφύγουν τα ρωμαϊκά βασανιστήρια αρνήθηκαν επισήμως τη χριστιανική πίστη… Τον 5ο αιώνα όμως ήρθαν τα δύσκολα. Η Τιμγκάντ λεηλατήθηκε από τους Βανδάλους και τους Βέρβερους και άδειασε εντελώς. Το 535, ο βυζαντινός στρατηγός Σολομών τη βρήκε εγκαταλειμμένη και την κατέλαβε. Επί βυζαντινής κυριαρχίας η πόλη ξαναγέμισε ζωή και γνώρισε μία τρίτη ακμή, η οποία όμως μάλλον διεκόπη τον 8ο αιώνα με την επέλαση των Αράβων. Από τότε εξαφανίστηκε παντελώς από τον ιστορικό χάρτη, μέχρι να χτυπήσει πάνω στις πέτρες της η αρχαιολογική σκαπάνη τον 19ο αιώνα. Τι συνέβη στο μεταξύ; Κανείς δεν ξέρει!
Το σίγουρο είναι πως με την επέκταση της Σαχάρας ερημοποιήθηκε, θάφτηκε κάτω από την άμμο και διατηρήθηκε άρτια. Έτσι σήμερα μπορούμε να αντικρύσουμε αυτό το θαύμα αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας. Κοιτάζοντας την από ψηλά, αλλά και περπατώντας την αντιλαμβανόμαστε πως είναι χτισμένη σε σχήμα ορθογώνιο πάνω στη διασταύρωση έξι δρόμων. Είναι περιτειχισμένη, αλλά όχι οχυρωμένη. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για πληθυσμό περίπου 15.000 κατοίκων, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε και έξω από το πρώτο ρυμοτομικό ορθογώνιο με πιο χαλαρά οργανωμένο τρόπο. Τη διασχίζουν δύο μεγάλες οδοί που τέμνονται σε σταυρό: η decumanus maximus (ανατολή - δύση) και η cardo (βοράς - νότος). Και οι δύο περιβάλλονται από κορινθιακές κιονοστοιχίες. Αμέσως μετά τη διασταύρωση η cardo καταλήγει στο forum δηλαδή στην αγορά. Στο δυτικό δε άκρο της decumanus ορθώνεται η Αψίδα του Τραϊανού, μία αψίδα θριάμβου, ύψους 12 μέτρων, η οποία αποκαταστάθηκε εν μέρει το 1900. Στην αρχαία πόλη υπάρχει επίσης ένα θέατρο 3.500 θέσεων, σε άριστη κατάσταση, το οποίο χρησιμοποιείται για σύγχρονες παραστάσεις. Σώζονται ακόμη ο ναός του Καπιτωλίου που μοιάζει με το Πάνθεον στη Ρώμη, τέσσερα λουτρά και η βιβλιοθήκη.
Για τη βιβλιοθήκη, ξέρουμε σίγουρα πως ήταν δώρο του Ιούλιου Κουιντιανού Φλάβιου Ρογατιανού προς τον ρωμαϊκό λαό και ότι η κατασκευή μαζί με τον εξοπλισμό της κόστισαν 400.000 σηστέρτια. Άλλα στοιχεία για τον ευεργέτη δεν είναι γνωστά οπότε η ακριβής χρονολόγησή της είναι αδύνατη. Οι μελετητές ωστόσο την τοποθετούν μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα. Η βιβλιοθήκη έχει κι αυτή σχήμα ορθογώνιο. Φαίνεται πως περιελάμβανε αναγνωστήριο με τραπέζια ανάγνωσης και επιδαπέδιες βιβλιοθήκες, επιτοίχιες ραφιέρες με πλάτη, πλαϊνά και πόρτες, αίθουσα διαλέξεων και χώρο αρχείου. Εκτιμάται δε ότι εκεί μπορούσαν να φυλαχθούν περί τους 3.000 παπύρους.
Αυτά είναι τα κυριότερα αξιοθέατα της ρωμαϊκής πόλης του Τραϊανού. Επειδή όμως η ζωή συνεχίστηκε και μετά τους Ρωμαίους, βλέπουμε σ’ αυτή την ιστορική βόλτα μας, κάπου στα περίχωρα, μια τετράγωνη εκκλησία με κυκλική κόγχη που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή στην βυζαντινή πλέον ακμή της. Και νοτιοανατολικά φαίνεται επίσης ένα μεγάλο βυζαντινό φρούριο. Αυτό όπως δείχνουν οι εξελίξεις… δεν της φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο.

...
περισσότερα

Τασιλί Νατζέρ, ένα θαύμα υπό εξερεύνηση στην Αλγερία

Βρίσκεται μέσα στη Σαχάρα, σε ένα αχανές οροπέδιο στη νοτιοανατολική Αλγερία, και είναι ένα απίστευτο εθνικό πάρκο χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Περιλαμβάνει αρχαιολογικό χώρο, καταφύγιο βιόσφαιρας με κυπαρίσσια και μυρτιές της ερήμου και άλλα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας υπό εξαφάνιση και ένα πανόραμα γεωλογικών σχηματισμών που μοιάζει με πίνακα abstrait ζωγραφικής ή παράξενο σεληνιακό τοπίο. Επίσης διαθέτει μία από τις πιο σημαντικές ομάδες προϊστορικών σπηλαίων στον κόσμο, που καλύπτουν έκταση μεγαλύτερη των 72.000 τ.χλμ. Αυτά έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.
Ο αρχαιολογικός χώρος εντοπίστηκε το 1910 στα βράχια και περιλαμβάνει προϊστορική ζωγραφική και χαρακτική. Μιλάμε για περίπου 15.000 απεικονίσεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, που χρονολογούνται από την πρώιμη Νεολιθική εποχή στο τέλος της τελευταίας περιόδου των Παγετώνων κατά την οποία η Σαχάρα ήταν ακόμη μία… κατοικήσιμη σαβάνα. Συγκεκριμένα οι ζωγραφιές και τα χαρακτικά, σύμφωνα με τη μελέτη των σχετικών ιζημάτων, είναι ηλικίας από 9.000-12.000 ετών. Τα θέματά τους δείχνουν μεγάλα άγρια ζώα, όπως αντιλόπες και κροκόδειλους, κοπάδια βοοειδών και ανθρώπους που κυνηγούν και χορεύουν. 
Η οροσειρά που περιλαμβάνει τα σπήλαια, τα ζωγραφισμένα βράχια και τον βιότοπο αποτελείται κυρίως από ψαμμίτη με αποχρώσεις που ποικίλουν από το μαύρο έως το θαμπό κόκκινο. Επίσης λόγω της διάβρωσης του πετρώματος στην περιοχή σχηματίζονται περίπου 300 φυσικές αψίδες στους βράχους και πολλά χρωματιστά και περίτεχνα ανάγλυφα στο έδαφος. Λόγω του υψομέτρου και των υδατοστεγών ιδιοτήτων του ψαμμίτη, η βλάστηση στο πάρκο είναι έντονη, εν αντιθέσει με τη γύρω ερημική περιοχή. Περιλαμβάνει διάσπαρτη δασική έκταση απειλούμενων προϊστορικών ενδημικών ειδών όπως το κυπαρίσσι και η μυρτιά της Σαχάρας στα υψηλότερα τμήματα του ανατολικού μισού της οροσειράς − εκεί εκτείνεται ο βιότοπος. Οι απειλούμενοι πληθυσμοί του προϊστορικού κροκόδειλου της Δυτικής Αφρικής που βλέπουμε στα χαρακτικά ζούσαν στο Τασιλί ν'Ατζέρ μέχρι τον 20ό αιώνα. Σήμερα εξακολουθούν να κατοικούν στο οροπέδιο, αιγοπρόβατα μουφλόν, τα οποία είναι το μοναδικό είδος μεγαλύτερων θηλαστικών που απεικονίζονται στους βράχους.
Η μελέτη όλου αυτού του φυσικού πλούτου και η καταγραφή των προϊστορικών χαρακτικών είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι σχετικά περιορισμένη. Ωστόσο κάθε επαφή με αυτή την υπέρκοσμη ομορφιά κόβει την ανάσα στους τυχερούς επισκέπτες.  Ταυτόχρονα γεωλόγοι, αρχαιολόγοι, φυσιοδίφες, ιστορικοί τέχνης ερευνούν, μελετούν και καταγράφουν. Ένα πράγμα μόνο μπορούμε να πούμε με σιγουριά: αυτός ο πλανήτης κρύβει θαύματα!

...
περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

  • Ένα ξεχωριστό, πρωτοποριακό ταξίδι γνωριμίας με μία σπάνια επισκεπτόμενη χώρα, την Αλγερία.
  • Διαμονή σε 5* ξενοδοχείο στο Αλγέρι.

 

Περίοδοι

  • Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2023

Αναχωρήσεις

12/8

Χάρτης Ταξιδιού Αλγερία, η γαζέλα στη χρυσή έρημο -ειδική αποστολή στην ανεξερεύνητη Αλγερία |  09.11.2023

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info