fb

Μεγάλη Νότια Αφρική | Garden Route, Καταρράκτες Βικτώρια, Μποτσουάνα | Χριστούγεννα 2021

Διάρκεια: 16,17 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 3590€

Περιγραφή

Το πληρέστερο ταξίδι σε χώρες της Νότιας Αφρικής που προτάθηκε ποτέ. Ένα δοκιμασμένο, καλοδουλεμένο ταξίδι του Versus, που απέσπασε διθυράμβους. Με ένα ανεπανάληπτο οδοιπορικό από το Γιοχάνεσμπουργκ στο Ντέρμπαν μέσα από το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, τη Σουαζιλάνδη και τη Ζούλουλαντ καλύπτει απλόχερα τις σημαντικότερες ομορφιές της, συνδυάζοντας πολιτιστικά, ιστορικά, λαογραφικά και φυσιολατρικά στοιχεία. Γνωστό για τα πλήρη προγράμματά του, το Versus travel δεν παραλείπει την επίσκεψη των Καταρρακτών. Οι εμπειρίες με το Versus travel δεν σταματούν εδώ. Το μοναδικό αυτό ταξίδι περιλαμβάνει και σαφάρι ( χερσαίο και εν πλω ) στο πάρκο Τσόμπε της Μποτσουάνα. Η προσθήκη της Διαδρομής των Κήπων, μίας από τις ομορφότερες διαδρομές στον πλανήτη, προσφέρει έναν αξέχαστο επίλογο σε ένα συναρπαστικό οδοιπορικό.
Ζήστε στιγμές ανεπανάληπτες στην αφρικανική γη με την εγγύηση του Versus Travel!

 

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Γιοχάνεσμπουργκ

Συνάντηση με την ταξιδιωτική μας ομάδα στο αεροδρόμιο και πτήση για το Γιοχάνεσμπουργκ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής.

2η ημέρα: Γιοχάνεσμπουργκ (Σοβέτο, Μουσείο Απαρτχάιντ)

Άφιξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, μια υπερσύγχρονη και δυναμική πόλη, στην οποία δεσπόζουν οι ουρανοξύστες − ένα Μανχάταν στην καρδιά της Αφρικής. Σύντομη περιήγηση για μια πρώτη γνωριμία με το οικονομικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο – πλην όμως, όχι πρωτεύουσα –  της Νότιας Αφρικής.

Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο ειδικής ιστορικής σημασίας προάστιο Σοβέτο. Το Σοβέτο κατά την περίοδο του Απαρτχάιντ (1948-1991) ήταν γκέτο του μαύρου πληθυσμού. Από εκεί άρχισε το κίνημα κατά του ρατσισμού, της αθλιότητας και της φτώχειας. Σήμερα η περιοχή έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ελευθερίας. Η ονομασία Σοβέτο είναι αρκτικόλεξο της αγγλικής ονομασίας South West Townships (= νοτιοδυτικό περίχωρο).

Στο Σοβέτο και συγκεκριμένα στην οδό Βιλακάζι βρίσκονται οι οικίες δύο νομπελιστών ειρήνης για τη δράση τους ενάντια στο Απαρτχάιντ: του Νέλσον Μαντέλα και του επισκόπου Ντέσμοντ Τούτου. Επίσης στην περιοχή βρίσκεται και το Μουσείο Απαρτχάιντ, το οποίο και θα επισκεφτούμε. Στις αίθουσες του μουσείου υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ταινίες ντοκουμέντα, προσωπικά αντικείμενα αλλά και καλλιτεχνικές δημιουργίες που εξιστορούν μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της χώρας και της ανθρωπότητας.

Στο Σοβέτο θα δούμε και τον εμβληματικό ναό Ρέτζινα Μούντι (Βασίλισσα του Κόσμου) ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Μαύρη Παναγία. Είναι η μεγαλύτερη ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Γιοχάνεσμπουργκ και θεωρείται ο καθεδρικός του λαού. Εκεί γίνονταν οι μεγάλες συγκεντρώσεις για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στο Απαρτχάιντ – η χωρητικότητά του φτάνει τα 7.000 άτομα! Όσον αφορά δε τον σχεδιασμό του, δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η πρόσοψη μοιάζει με το γράμμα Α, δηλαδή παραπέμπει στο Απαρτχάιντ. Επίσης η αγιογραφία της Μαύρης Παναγίας με τον μαύρο μικρό Ιησού φιλοτεχνήθηκε το 1973 από τον λευκό νοτιοαφρικανό καλλιτέχνη Λάρι Σκάλι στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη αναζήτηση πόρων που θα δίνονταν στην εκπαίδευση των μαύρων Νοτιοαφρικανών.

Επόμενος σταθμός στην ξενάγησή μας θα είναι φυσικά το σπίτι του Νέλσον Μαντέλα, το οποίο λειτουργεί πλέον ως μουσείο. Και τέλος θα περάσουμε από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον μαύρο μαθητή του Σοβέτο, Χέκτορ Πίτερσον (1963-1976). Ο Πίτερσον δολοφονήθηκε σε ηλικία 12 ετών από αστυνομικούς, στη διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος των μαύρων μαθητών να διδάσκονται στα σχολεία τη δική τους γλώσσα (ζούλου) και όχι υποχρεωτικά και αποκλειστικά τα αφρικάνς όπως όριζε το Απαρτχάιντ. Μετά το τέλος της ξενάγησής μας, μεταφορά, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Γιοχάνεσμπουργκ.


 

Ημέρα 3η: Γιοχάνεσμπουργκ – Καταρράκτες Βικτόρια (αεροπορική πτήση)

Σήμερα αμέσως μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας, θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο απ΄όπου θα πετάξουμε για τη γειτονική Ζιμπάμπουε. Άφιξη στον προορισμό μας και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στους Καταρράκτες Βικτόρια.

Ακολουθεί ξενάγηση στους εξωπραγματικά εντυπωσιακούς καταρράκτες, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αφρικής και του κόσμου! Απλώνονται σε πλάτος 1.700 μέτρων και πέφτουν από ύψος 90 έως 107 μέτρων στο Φαράγγι του ποταμού Ζαμβέζη. «Ο καπνός που βρυχάται», έτσι ονόμαζαν οι ιθαγενείς τον υδάτινο αυτό γίγαντα. Το πέπλο της ομίχλης που σχηματίζεται από την πτώση των νερών είναι ορατό από απόσταση 40 χιλιομέτρων!

Οι καταρράκτες ανακαλύφθηκαν το 1855 από τον σκωτσέζο εξερευνητή Ντέιβιντ Λίβινγκστον (1813-1873), ο οποίος έγραψε γι αυτούς «Τέτοια όμορφη θέα πρέπει να ατένιζαν οι άγγελοι στο πέταγμά τους» και τους έδωσε το όνομα της βασίλισσάς του, της Βικτορίας. Ο Λίβινγκστον, φυσικά, χάρη σε αυτή την ανακάλυψή του έχει χαρακτηριστεί ήρωας της βικτοριανής εποχής. Ήταν ιεραπόστολος και ιατρός και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εξερευνητές της Αγγλίας. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που διέσχισε την ισημερινή Αφρική από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό. Οι ανακαλύψεις του προηγήθηκαν του Μοιράσματος της Αφρικής από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση και δείπνο. Διανυκτέρευση στους Καταρράκτες Βικτόρια.

Ημέρα 4η: Καταρράκτες Βικτόρια – Εθνικό Πάρκο Τσόμπε (Μποτσουάνα) – Σαφάρι χερσαίο και εν πλω.

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ολοήμερη εκδρομή για σαφάρι σε ένα από τα πιο δημοφιλή Εθνικά Πάρκα της Αφρικής, το Τσόμπε. Το Τσόμπε βρίσκεται στη γειτονική χώρα Μποτσουάνα και εκεί θα μεταβούμε οδικώς από τη Ζιμπάμπουε. Η Μποτσουάνα είναι μία από τις πιο πλούσιες σε χλωρίδα και πανίδα χώρες της Αφρικής. Όσο για το Πάρκο Τσόμπε, εντυπωσιάζει με την ποικιλομορφία του χάρη στον ομώνυμο ποταμό που το διασχίζει και συγκεντρώνει γύρω του πολλά άγρια ζώα, ειδικά την εποχή της ξηρασίας.

Η περιοχή μέχρι τον 20ό αιώνα κατοικούνταν από νομάδες Μπασάρβα που μετακινούνταν συνεχώς προς αναζήτηση τροφής και νερού. Μέσα σε κάποια σπήλαια του πάρκου διατηρούνται ακόμα τοιχογραφίες των Μπασάρβα. Προφανώς τα σπήλαια χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα από τους νομάδες. Εν συνεχεία η έκταση πέρασε στο Βρετανικό Στέμμα και τη δεκαετία του 1930 αποφασίστηκε να γίνει μεγάλο Εθνικό Πάρκο. Τα σχέδια καθυστέρησαν για μερικά χρόνια λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε η επέλαση της μύγας τσε-τσε. Τελικά όμως ευοδώθηκαν.

Εμείς σήμερα στο Εθνικό Πάρκο Τσόμπε της Μποτσουάνα θα απολαύσουμε ένα απίθανο σαφάρι τόσο στη στεριά όσο και στον ποταμό. Θα δούμε λιοντάρια, ελέφαντες, αντιλόπες, ζέβρες, κροκόδειλους, ιπποπόταμους. Μια εμπειρία που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει! Το μεσημέρι θα γευματίσουμε μέσα στο πάρκο. Επιστροφή αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας στη Ζιμπάμπουε για ξεκούραση και δείπνο.  Διανυκτέρευση στους Καταρράκτες Βικτόρια.

 

Ημέρα 5η: Καταρράκτες Βικτόρια – Γιοχάνεσμπουργκ (αεροπορική πτήση)

Το πρωί χρόνος για μια τελευταία βόλτα ή δραστηριότητα στον ποταμό Ζαμβέζη και στους Καταρράκτες Βικτόρια και εν συνεχεία μετάβαση στο αεροδρόμιο, απ’ όπου θα πετάξουμε για το Γιοχάνεσμπουργκ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ μπορούμε να επισκεφθούμε την πολύ ζωντανή πλατεία Νέλσον Μαντέλα. Εκεί γύρω από το άγαλμα του επαναστάτη και πολιτικού ηγέτη της Νότια Αφρικής, συγκεντρώνονται πλήθος καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Γενικώς εκεί χτυπάει η καρδιά του Γιοχάνεσμπουργκ. Στην πλατεία συχνάζουν τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες της πόλης.  Διανυκτέρευση στο Γιοχάνεσμπουργκ. 

6η ημέρα: Γιοχάνεσμπουργκ – Πραιτόρια – Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ

Σήμερα το πρωί θα αφήσουμε το Γιοχάνεσμπουργκ για ένα οδικό ταξίδι με προορισμό το διάσημο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ. Καθ΄οδόν όμως θα περάσουμε από την Πραιτόρια, τη μία από τις τρεις πρωτεύουσες της Νότιας Αφρικής. Οι άλλες δύο είναι το Κέιπ Τάουν (νομοθετική) και η Μπλουμφοντέιν (δικαστική).

Η Πρετόρια ιδρύθηκε το 1855 από τον Μαρτίνους Πρετόριους, τον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής και υπήρξε κοιτίδα για τους Έλληνες της διασποράς στην Αφρική. Ιστορικά η πόλη αυτή έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς. Εμείς θα κάνουμε μία μικρή ξενάγηση στα βασικά αξιοθέατα και θα επισκεφτούμε το Μνημείο των Πιονέρων (Βουρτρέκερ). Πρόκειται για μία γρανιτένια κατασκευή που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους πρώτους ολλανδούς αποίκους του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας (το είχαν ονομάσει Ακρωτήριο της Αποικίας), οι οποίοι, όταν κατέλαβαν την περιοχή οι Βρετανοί, αναγκάστηκαν να κινηθούν προς το εσωτερικό της σημερινής Νότιας Αφρικής, μεταξύ 1835-1854, και να πολεμήσουν με τους ιθαγενείς Ζουλού. Το μνημείο κατασκευάστηκε το 2011 και έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Εθνικής Κληρονομιάς της Χώρας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή τη μαγική χώρα τη θεωρούσαν τους τελευταίους 5 αιώνες όλοι δική τους… για τους δικούς του λόγους ο καθένας… Οι μόνοι που εξαιρούνταν από αυτό το παιχνίδι των θεωρήσεων ήταν οι Μαύροι Αφρικανοί, στους οποίους και ανήκει.

Εν συνεχεία θα συνεχίσουμε το οδικό ταξίδι μας, ακολουθώντας μια εντυπωσιακή διαδρομή, για το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα άγρια πάρκα σε ολόκληρη την Αφρική. Άφιξη, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας. Ακολουθεί δείπνο στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ.

 

Ημέρα 7η: Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ – Πολιτιστικό χωριό Ματσάμο – Σουαζιλάνδη

Η σημερινή ημέρα θα αρχίσει με περιπέτεια! Θα κάνουμε σαφάρι με 4Χ4 στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ. Το μεγαλύτερο και το πιο πλούσιο σε βιοποικιλότητα πάρκο της Αφρικής. Ειδικοί λένε πως ακόμα κι αν μια μέρα εξαφανιστούν όλα τα άγρια ζώα από την ήπειρο λόγω έλλειψης τροφής και παράνομου κυνηγιού, στο Πάρκο Κρούγκερ θα εξακολουθούν να ζουν αμέριμνα. Σήμερα εκεί κατοικούν οι περίφημοι Big 5: λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, ρινόκεροι, ελέφαντες και βουβάλια. Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά αυτά τα υπέροχα ζώα στο άγριο φυσικό τους περιβάλλον.

Μετά το σαφάρι θα αναχωρήσουμε για ένα μικροσκοπικό, καλά κρυμμένο μυστικό της Αφρικής: το ανεξάρτητο λιλιπούτειο βασίλειο της Σουαζιλάνδης, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη και έχει δύο ιδιαιτερότητες… Πρώτον είναι το μοναδικό βασίλειο σε ολόκληρη την ήπειρο! Δεύτερον, οι κάτοικοί του, οι Ζουάζι, δεν γνώρισαν ποτέ κατακτητές (!) και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα φιλικοί με τους λευκούς. Αξίζει λοιπόν να γνωρίσουμε αυτόν τον παρθένο τόπο... ο οποίος επιπλέον διαθέτει εξαιρετικά πάρκα για σαφάρι.

Στη διαδρομή θα κάνουμε μια στάση στο πολιτιστικό χωριό Ματσάμο για να γνωρίσουμε τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των Ζουάζι, να δούμε τα παραδοσιακά σπίτια, αλλά και να παρακολουθήσουμε μια παράσταση με τοπικούς χορούς και τραγούδια.

Εν συνεχεία θα διασχίσουμε πολλά ακόμη όμορφα τοπία, θα περάσουμε από το χωριό Νγκουένια Γκλας, όπου θα δούμε πώς παρασκευάζουν οι ντόπιοι διάφορα αντικείμενα από φυσητό γυαλί και τελικά θα φτάσουμε στη Μαμπάνε, τη μικρή πρωτεύουσα της Σουαζιλάνδης. Ανώτατος άρχοντας της χώρας είναι ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄, ο οποίος κυβερνά ως απόλυτος μονάρχης και κατακρίνεται από την παγκόσμια κοινή γνώμη λόγω του προκλητικά πολυδάπανου τρόπου ζωής του… Παρ’ όλα αυτά είναι αγαπητός από τους κατοίκους και έχει παντρευτεί 15 γυναίκες! Η πολυγαμία είναι θεσμός στη Σουαζιλάνδη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την προίκα τη δίνει ο μέλλον σύζυγος στην οικογένεια της νύφης και αυτή συνήθως είναι 17 αγελάδες!

Όμως η Σουαζιλάνδη πέρα από κοινωνικό έχει και ιστορικό ενδιαφέρον… Ευρήματα στην περιοχή μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από τις αρχές τις λίθινης εποχής πριν από περίπου 200.000 χρόνια. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες. Προϊστορικές τοιχογραφίες σε βράχους χρονολογούνται πριν από 25.000 χρόνια και μέχρι και τον 19ο αιώνα. Άφιξη, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στη Σουαζιλάνδη.


 

Ημέρα 8η: Σουαζιλάνδη – Πάρκο Χλουχλούε (Ζούλουλαντ)

Σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουμε με μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο εργαστήριο των φημισμένων κεριών της Σουαζιλάνδης και την υπαίθρια τοπική αγορά. Στο εργαστήριο κηροποιίας θα παρακολουθήσουμε την παραδοσιακή τεχνική παρασκευής κεριών σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας ένα κερί.

Εν συνεχεία θα αναχωρήσουμε για την επαρχία Κουαζούλου Νατάλ (Ζούλουλαντ), και θα καταλήξουμε στο Πάρκο Χλουχλούε. Πλέον βρισκόμαστε στη Χώρα των Ζουλού ή αλλιώς Ζούλουλαντ η οποία υπάγεται στη Νότια Αφρική. Σχεδόν ολόκληρη η επαρχία Ζούλουλαντ σήμερα καλύπτεται από εθνικά πάρκα. Πριν από την έλευση των Βρετανών τον 19ο αιώνα η Ζούλουλαντ αυτή ήταν βασίλειο και καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Νότιας Αφρικής. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Το ίδιο απόγευμα θα κάνουμε σαφάρι με 4Χ4 στο Πάρκο Χλουχλούε, το οποίο φημίζεται για το πρόγραμμα προστασίας του λευκού ρινόκερου. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα στο πάρκο σήμερα ζουν οι περισσότεροι λευκοί ρινόκεροι από όλο τον κόσμο! Μετά το σαφάρι θα απολαύσουμε το δείπνο στο ξενοδοχείο μας.  Διανυκτέρευση στη Ζούλουλαντ.

Ημέρα 9η: Πάρκο Χλουχλούε – Ντέρμπαν (Ζούλουλαντ)

Πρωινή αναχώρηση για την παραθαλάσσια πόλη Ντέρμπαν, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο πράσινη του πλανήτη. Είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες της Αφρικής που βλέπουν στον Ινδικό Ωκεανό και κατοικείται από τη φυλή Ζουλού. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε την περιοχή της Ντέρμπαν ήταν ο Βάσκο Ντε Γκάμα τα Χριστούγεννα του 1497. Εξ ου και ονόμασε την περιοχή Νατάλ. Ο πορτογάλος εξερευνητής σε εκείνο το ταξίδι του είχε ξεκινήσει από την Ευρώπη προς αναζήτηση της Ινδίας.   Άφιξη στην Ντέρμπαν και περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα περάσουμε από το εντυπωσιακό Δημαρχείο, τον αναπαλαιωμένο σιδηροδρομικό σταθμό, την ινδική αγορά καθώς και από το λιμάνι της πόλης. Χρόνος για βόλτες στην παραλία με το φημισμένο Ενυδρείο Ουσάκα. Τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας.  Διανυκτέρευση στην Ντέρμπαν.

 

 

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ (GARDEN ROUTE)

Ημέρα 10η: Ντέρμπαν – Διαδρομή των Κήπων: Πορτ Ελίζαμπεθ, Εθνικός Δρυμός Τσιτσικάμα, Νάισνα (αεροπορική πτήση)

Σήμερα θα αφήσουμε πίσω μας τη Χώρα των Ζουλού για να αρχίσουμε την πολυήμερη εξερεύνησή μας στην πανέμορφη Διαδρομή των Κήπων στη Νότια Αφρική. Η διαδρομή αυτή αρχίζει από το Πορτ Ελίζαμπεθ και φτάνει ως το Κέιπ Τάουν, ακολουθώντας σε μήκος 300 χλμ. την ακτογραμμή του Ινδικού Ωκεανού στο Ανατολικό Ακρωτήριο. Ολόκληρη η διαδρομή καλύπτεται από πυκνά δάση και εκτάσεις με πλούσια βλάστηση και πανέμορφα λουλούδια που κατεβαίνουν από τα βουνά και φτάνουν ως τη θάλασσα. Μιλάμε για ένα αληθινά παραδεισένιο περιβάλλον γεμάτο με λίμνες, ποτάμια και χρυσές αμμώδεις παραλίες. Εκεί θα δούμε πλήθος παραδείσιων πτηνών και άλλων ζώων που ζουν αμέριμνα και ανενόχλητα στη δική τους γη της Επαγγελίας. Σε αυτή τη διαδρομή επίσης καλλιεργούνται πλούσιες φυτείες, υπάρχουν φάρμες στρουθοκαμήλων (από εδώ προέρχονται τα περίφημα φτερά), αλλά απλώνεται και ο Δρόμος του Κρασιού της Νότιας Αφρικής. Ως γνωστόν το κρασί αυτό είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου.

Αμέσως μετά το πρωινό μας, λοιπόν, θα αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο μας στην Ντέρμπαν για το αεροδρόμιο απ΄όπου θα πετάξουμε για το Πορτ Ελίζαμπεθ, τη μεγαλύτερη πόλη του Ανατολικού Ακρωτηρίου, με την ωραία αρχιτεκτονική και τις μαγευτικές παραλίες. Μια πόλη που πρωτοεποίκησαν οι Πορτογάλοι και στη συνέχεια οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι. Άφιξη και πανοραμική ξενάγηση του Πορτ Ελίζαμπεθ.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την περίφημη Διαδρομή των Κήπων με πρώτη στάση τον Εθνικό Δρυμό Τσιτσικάμα, μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς, όπου μπορούμε να περπατήσουμε σε μονοπάτια και να περάσουμε κρεμαστές γέφυρες, απολαμβάνοντας την πλούσια βλάστηση της περιοχής, μέχρι να καταλήξουμε στον Ινδικό Ωκεανό.

Επόμενη στάση μας θα είναι το εκπληκτικό γραφικό χωριουδάκι Στόρμς Ρίβερ. Είναι χτισμένο πάνω σε παραλία στον Ινδικό Ωκεανό εκεί όπου εκβάλλει ο ομώνυμος ποταμός στη θάλασσα. Τελικός προορισμός μας για σήμερα, η παραθαλάσσια πόλη Νάισνα. Πρόκειται για μία ήσυχη, γραφική, ειδυλλιακή πόλη, χτισμένη πάνω στη παραλία σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο φυσικό τοπίο. Τον 19ο αιώνα είχε γίνει μαγνήτης για τους χρυσοθήρες που κυνηγούσαν χρυσό στα ποτάμια της. Ελάχιστα πράγματα όμως γνωρίζουμε για τη ζωή στην περιοχή πριν από την έλευση των αποίκων. Σήμερα η πόλη είναι ένα ονειρικό ησυχαστήριο και… παράδεισος του γκολφ. Μετά την ξενάγησή μας στις φυσικές ομορφιές της Νάισνα θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας για τακτοποίηση και δείπνο. Διανυκτέρευση στη Νάισνα.

11η ημέρα: Διαδρομή των Κήπων: Νάισνα – Μόσελ Μπέι – Mονταγκού

Σήμερα θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη Διαδρομή των Κήπων. Πρωινή αναχώρηση για την πανέμορφη πόλη - λιμάνι Μόσελ Μπέι, στο δυτικό άκρο της διαδρομής. Η περιοχή είναι αγροτική και διαθέτει κοιτάσματα αερίου, άρα είναι μία πλούσια περιοχή. Τα πρώτα δείγματα ζωής χρονολογούνται πριν από 164.000 χρόνια αλλά ο πρώτος ευρωπαίος επισκέπτης της ήταν ο πορτογάλος εξερευνητής Βαρθολομαίος Ντίας το 1488. Ο Ντίας βρέθηκε εκεί για ανεφοδιασμό σε νερό, καθ’ οδόν προς την εξεύρεση των Ινδιών. Λόγω του εύφορου εδάφους άρχισε να ερευνά τον κόλπο αλλά αυτό εξόργισε τους ιθαγενείς οι οποίοι τον κυνήγησαν με πέτρες κι έτσι αναγκάστηκε να φύγει. Το 1497, κατέφθασε και ο Βάσκο Ντε Γκάμα… Εκείνος πλέον γνώριζε πού πατούσε και τι θα έβρισκε (η περιοχή είχε χαρτογραφηθεί από τον Ντίας) και αποφάσισε να ενεργήσει διαφορετικά… Παζάρεψε αγελάδες με τους ντόπιους κι έτσι ιστορικά στην περιοχή Μόσελ Μπέι, απ΄όλη την Αφρική, καταγράφηκε η πρώτη αγοραπωλησία μεταξύ Αφρικανών και Ευρωπαίων.

Εμείς σήμερα θα κάνουμε μία μικρή ξενάγηση στην όμορφη πόλη. Θα ξεκινήσουμε από το Ταχυδρομικό Δέντρο, που θεωρείται ιστορικό ορόσημο της Μόσελ Μπέι. Το δέντρο βρίσκεται κοντά στην πηγή ανεφοδιασμού του Ντίας και για χρόνια χρησιμοποιούνταν ως σημείο μηνυμάτων μεταξύ των ευρωπαίων εξερευνητών. Τα μηνύματα τα άφηναν ο ένας στον άλλο μέσα σε μπότες που τις κρεμούσαν στα κλαδιά και αφορούσαν κυρίως ταξιδιωτικές παρατηρήσεις, εντοπισμό κινδύνων κτλ. Ακολουθεί το Μουσείο Ντίας, το οποίο περιλαμβάνει τρία εκθεσιακά κέντρα: το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο των Κοχυλιών & Ψαριών και τις Αποικιακές Σιταποθήκες. Επίσης στους βοτανικούς στους κήπους του καλλιεργείται μεγάλη ποικιλία φυτών της περιοχής. Μετά θα κάνουμε και μία βόλτα στο ζωντανό λιμάνι, στο οποίο πέρα από την εμπορική κίνηση, ο κόσμος μαζεύεται και για ψυχαγωγία.  Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Μονταγκού μια ενδιαφέρουσα μικρή πόλη 180 χιλιόμετρα από το Κέιπ Τάουν, όπου θα διανυκτερεύσουμε. Άφιξη, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στη Μονταγκού.

 


 

12η ημέρα: Διαδρομή των Κήπων: Μονταγκού – Ρόμπερτσον – Γουόρτσεστερ – Κέιπ Τάουν

Σήμερα θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη Διαδρομή των Κήπων μέχρι να φτάσουμε στο Κέιπ Τάουν που είναι και το τέρμα της. Καθ’ οδόν θα κάνουμε δύο στάσεις, σε δύο πολύ ιδιαιτέρες πόλεις. Πρώτη είναι η Ρόμπερτσον, που φημίζεται για τους εξαιρετικούς αμπελώνες και τις τριανταφυλλιές της. Η Ρόμπερτσον βρίσκεται στην καρδιά του παγκοσμίως διάσημου Δρόμου του Κρασιού της Νότιας Αφρικής, στην περίφημη Εθνική Οδό 62. Η πόλη ιδρύθηκε το 1853 και πήρε την ονομασία της από τον Δρ Γουίλιαμ Ρόμπερτσον, έναν σκοτσέζο-ολλανδό υπουργό της Εκκλησιαστικής Μεταρρύθμισης.

Επόμενος σταθμός μας είναι η ορεινή Γουόρτσεστερ, η οποία είναι κατασκεύασμα των αποίκων προκειμένου να εκμεταλλευθούν ανενόχλητοι τον φυσικό πλούτο της. Η ευρύτερη περιοχή ανακαλύφθηκε από τους Πορτογάλους αλλά αποικήθηκε τον 15ο αιώνα από τους Ολλανδούς. Τότε οι ντόπιοι εκδιώχθηκαν και οι νέοι κάτοικοι εκμεταλλευτήκαν τα πλούσια σε άγρια ζωή εδάφη για άκρατο κυνήγι άγριων ζώων προς εξαγωγή και για εκτροφή αγελάδων. Τον 18ο αιώνα κατέφθασαν και οι Βρετανοί, οι οποίοι συνέπραξαν με τους Ολλανδούς. Η σημερινή πόλη, (η οποία ιδρύθηκε το 1820) είναι χτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Μπρίντι και η βασική πηγή εισοδήματός μέχρι τον 20ο αιώνα ήταν το εμπόριο ελεφάντων μέσω της Ολλανδικής Εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών. Τις άδειες εξαγωγής των ζώων τις εξέδιδε η ίδια η ολλανδική εταιρεία. Όπως αντιλαμβάνεστε οι άδειες αυτές, με τα σημερινά δεδομένα, ήταν ξεκάθαρα παράνομες. Τελικά οι Μαύροι Αφρικανοί άρχισαν να επιστρέφουν στην περιοχή της Γόρτσεστερ τον 20ο αιώνα, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως φθηνά αμειβόμενοι εργάτες...

Μετά τη Γόρτσεστερ, θα συνεχίσουμε στη Διαδρομή των Κήπων, μέχρι το Κέιπ Τάουν, το οποίο θεωρείται μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου. Είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής και η παλαιότερη αποικία των Ευρωπαίων στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου. Μεταφορά, τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο μας.

Διανυκτέρευση στο Κέιπ Τάουν.

Ημέρα 13η: Κέιπ Τάουν (ξενάγηση)

Μία πόλη στην άκρη μιας ηπείρου δεν σημαίνει πάντα πως είναι μια ξεχασμένη πόλη. Στην περίπτωση μάλιστα αυτή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κοσμοπολίτικο, γεμάτο ζωή και χρώματα, το Κέιπ Τάουν και η ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου, συνδυάζουν την αποικιοκρατική ιστορία με το μέλλον της Αφρικανικής Ηπείρου.

Το Κέιπ Τάουν (Πόλη του Ακρωτηρίου) είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Νότιας Αφρικής και πρωτεύουσα της επαρχίας Δυτικό Ακρωτήριο. Φημίζεται για το ιστορικό και πανέμορφο λιμάνι του, την πλούσια χλωρίδα (περιλαμβάνεται στη Διαδρομή των Κήπων) και για δύο μοναδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά: Το Τραπεζοειδές Όρος που δεσπόζει πάνω από την πόλη και το εντυπωσιακό Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, που βρίσκεται περί τα 30 χιλιόμετρα νότια του οικισμού. Επιπλέον το Κέιπ Τάουν διαθέτει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε όλο τον πλανήτη! Μόνο στο Τραπεζοειδές Όρος έχουν καταγραφεί 2.200 είδη φυτών… και γι αυτό τόσο η πόλη όσο και το όρος είναι Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Χάρη στα παραπάνω χαρακτηριστικά το Κέιπ Τάουν έχει χαρακτηριστεί ως ο Καλύτερος Προορισμός στον Κόσμο, από τις διεθνούς κύρους εφημερίδες New York Times και την Daily Telegraph.

Η Πόλη του Ακρωτηρίου ιδρύθηκε από τους Ολλανδούς το 1652 ως σταθμός ανεφοδιασμού για τα πλοία τους που μετέβαιναν στην Ανατολική Αφρική, τις Ινδίες και την Άπω Ανατολή. Γρήγορα ο οικισμός αυτός κατέστη από την Ολλανδική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών ως η μεγαλύτερη πόλη στη Νότια Αφρική μέχρι την ανάπτυξη του Γιοχάνεσμπουργκ και του Ντέρμπαν.

Εμείς σήμερα θα αρχίσουμε την ξενάγησή μας από το Τραπεζοειδές Όρος, στο οποίο θα ανεβούμε με τελεφερίκ. Από εκεί θα ατενίσουμε ολόκληρο το Κέιπ Τάουν που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στη λεκάνη που σχηματίζεται από το συγκεκριμένο βουνό και τα γειτονικά Σίγκναλ Χιλ, Κεφάλι του Λιονταριού και Κορυφή του Διαβόλου. Εν συνεχεία θα επισκεφτούμε τους Εταιρικούς Κήπους. Πρόκειται για μία τεράστια κατάφυτη περιοχή με δάση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις μέσα στο κέντρο της πόλης. Θεσπίστηκε με την ονομασία Εταιρικοί Κήποι το 1650 από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών με σκοπό την καλλιέργεια ειδών ανεφοδιασμού για τα εμπορικά και εξερευνητικά καράβια που κατευθύνονταν προς τις Ινδίες και την Άπω Ανατολή. Σήμερα θεωρείται ο παλαιότερος κήπος της Αφρικής και φυσικά είναι μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συνέχεια θα πάμε στην παλιά πόλη όπου θα δούμε όλα τα ιστορικά της μνημεία, όπως το Κάστρο, την Ολλανδική Εκκλησία, το παλιό Δημαρχείο, την τοπική Βουλή, το Προεδρικό Μέγαρο καθώς και την εκπληκτική αποβάθρα του λιμανιού. Φυσικά δεν θα παραλείψουμε το Κατάλυμα των Σκλάβων, ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του Κέιπ Τάουν. Ανεγέρθηκε το 1670 και λειτουργούσε μέχρι και τον 19ο αιώνα ως χώρος διαλογής των Αφρικανών (ανδρών, γυναικών και παιδιών) που δια της απαγωγής και της βίας διοχετεύονταν στα σκλαβοπάζαρα τόσο της Αφρικής όσο και του Νέου Κόσμου από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Στο Μουσείο αυτό σήμερα, θα γνωρίσουμε πολλά και σημαντικά στοιχεία γι αυτές τις βάναυσες και απάνθρωπες διαδικασίες. Το μόττο του μουσείου είναι «Από τα ανθρώπινα λάθη στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μετά θα επισκεφτούμε το πανέμορφο και πολύχρωμο Μπο-Καπ, την παλιά γραφική συνοικία των Μαλαισιανών που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του Σίγκναλ Χιλ. Πρόκειται για μία πρώην υποβαθμισμένη και γκετοποιημένη συνοικία, η οποία δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα. Σήμερα αποτελεί τμήμα του ιστορικού κέντρου του Κέιπ Τάουν και είναι ο παλαιότερος και καλύτερα διατηρημένος οικισμός μεταναστών σε ολόκληρη την Αφρική.

Και για το τέλος θα αφήσουμε την Ξενάγηση των Διαμαντιών… Θα επισκεφτούμε το ολόλαμπρο Μουσείο των Διαμαντιών στο Κέιπ Τάουν, στους πρόποδες του Τραπεζοειδούς Όρους, όπου θα μάθουμε τα πάντα για την ιστορία του κυνηγιού των διαμαντιών στη Μαύρη Ήπειρο. Όλα άρχισαν το 1866, όταν ο γιος ενός αγρότη, ο 15άχρονος τότε  Έρασμος Τζέικομπς ανακάλυψε παίζοντας στην περιοχή της σημερινής πόλης Κίμπερλι, στις όχθες του Ποταμού Πορτοκάλι, το Εύρηκα!, μία αστραφτερή πέτρα 21 καρατίων… (H Κίμπερλι απέχει περίπου 950 χλμ. από το Κέιπ Τάουν, προς βορρά.) Φυσικά ο Έρασμος δεν κατάλαβε τι ήταν η πέτρα. Ο πατέρας του την έδειξε στην αγορά και την πούλησε. Η πέτρα κατέληξε στα χέρια έμπειρων ευρωπαίων… οι οποίοι έσπευσαν να ρωτήσουν τον αγρότη πού τη βρήκε. Κι έτσι σύντομα εμφανίστηκαν οι επενδυτές Σέσιλ Ρόουντς (λίγο αργότερα πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής) και Σερ Έρνστ Οπεχάιμερ, και στο Κίμπερλι άρχισαν να λειτουργούν ορυχεία διαμαντιών… Ο Σέσιλ Ρόουντς μονοπώλησε τα ορυχεία και δημιούργησε τον επιχειρηματικό κολοσσό διαμαντιών De Beers και ο Οπενχάιμερ έγινε σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη… Σε αυτό το μουσείο λοιπόν θα μάθουμε για μία ακόμη ιστορία εκμετάλλευσης στη Μαύρη Ήπειρο…

Με όλες αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες και τις πολύ διδακτικές, θα επιστρέψουμε το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση και δείπνο.

Διανυκτέρευση στο Κέιπ Τάουν.

 

14η ημέρα: Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας (μεγάλη εξερεύνηση)

Σήμερα, προτελευταία ημέρα του ταξιδιού μας στη Νότια Αφρική, θα εξερευνήσουμε το νοτιότερο άκρο της χώρας και ολόκληρης της ηπείρου, το παγκοσμίως διάσημο για την ομορφιά, την ιστορική και ναυτική σημασία του, Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Βεβαίως εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως για τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο ακρωτήριο δεν είναι το νοτιότερο της Αφρικής όπως έχει διεθνώς καταχωρηθεί. Το αληθινό νοτιότερο άκρο της ηπείρου είναι το Ακρωτήριο των Βελόνων ή Αγκούλιας, περίπου 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλής Ελπίδας. Αλλά, πείτε από λάθος των πρώτων θαλασσοπόρων, πείτε από ρομαντισμό, αυτή η παρανόηση δεν διορθώθηκε ποτέ στην παγκόσμια συνείδηση… 

Το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας είναι βραχώδες και απόκρημνο. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο στην όψη απότομο και άγριο ακρωτήριο, που όμως υπήρξε πολύ σπουδαίο την εποχή των εξερευνήσεων, κατά την αναζήτηση των Ινδιών. Πρώτος εξερευνητής που έφθασε εκεί ήταν ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Βαρθολομαίος Ντιάς, μόλις 35 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1488, ο οποίος το ονόμασε Ακρωτήριο των Τρικυμιών, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής που αντιμετώπισε στη περιοχή. Όμως ο τότε πορτογάλος βασιλιάς, Ιωάννης Β΄, διαισθανόμενος ότι τελικά από εκεί συνεχίζει ανατολικά ο θαλάσσιος δρόμος προς την Ινδία το ονόμασε επίσημα Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Πράγματι, ο αισιόδοξος βασιλιάς είχε δίκιο.

To 1652 όταν κατέλαβαν την περιοχή οι Ολλανδοί και ίδρυσαν την Αποικία του Ακρωτηρίου στη Νότια Αφρική, άλλαξαν την ονομασία του σε Ακρωτήριο της Αποικίας. Το 1795 και ενώ η Ολλανδία βρισκόταν υπό τη γαλλική κατοχή του Ναπολέοντα το ακρωτήριο κατέλαβαν οι Άγγλοι και επανέφεραν την αρχική ονομασία του. Παρέμεινε σ΄ αυτούς, μέχρι το 1910.

Πάντως για να μην μπερδευόμαστε, Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος ονομάζεται ολόκληρη η χερσόνησος της οποίας αποτελεί εσχατιά, καθώς και η γύρω ηπειρωτική περιοχή που αποτέλεσε διοικητικά μία από τις τέσσερις επαρχίες της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης (επί βρετανικής κυριαρχίας) με πρωτεύουσα το Κέιπ Τάουν.Σήμερα λοιπόν στην ξενάγησή μας θα κινηθούμε νότια. Θα περάσουμε από τα πολύ όμορφα κοσμοπολίτικα προάστια του Κέιπ Τάουν και θα βγούμε στη φύση. Θα απολαύσουμε το υπέροχο και κατάφυτο τοπίο του Τραπεζοειδούς Όρους και θα κατευθυνθούμε προς τον πανέμορφο Κόλπο Χάουτ στον Ατλαντικό. Εκεί θα δούμε την ομώνυμη πόλη-θέρετρο με τα τρία γαλλικά φρούρια, την εντυπωσιακή παραλία και τα εστιατόρια υψηλής κουζίνας που ειδικεύονται στα θαλασσινά. Ο Κόλπος Χάουτ είναι και διάσημος σερφότοπος, για πολύ καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες σέρφερ. Το κύμα εκεί φτάνει πολλές φορές τα 14 μέτρα! Από το λιμανάκι θα επιβιβαστούμε σε ειδικό ταχύπλοο πλοιάριο για το κοντινό Νησί Ντούικερ. Πρόκειται για μία βραχονησίδα στην οποία ζουν 64.000 φώκιες μαζί με θαλασσοπούλια και κορμοράνους. Ίσως σε αυτή την κρουαζιέρα να δούμε και τους λευκούς καρχαρίες να κυκλώνουν το νησί για να εξασφαλίσουν την τροφή τους.

Μετά την κρουαζιέρα θα ακολουθήσουμε τη λεωφόρο της Κορυφής Τσάπμαν και θα κατευθυνθούμε προς την άκρη του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Η Κορυφή Τσάπμαν είναι ένα βουνό που καταλήγει πάνω στον Ατλαντικό στη δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου. Από την πλευρά της θάλασσας η πλαγιά κόβεται απότομα και σχηματίζει έναν εντελώς κατακόρυφο γκρεμό. Η λεωφόρος είναι κατασκευασμένη ακριβώς στον γκρεμό. Όπως θα φαντάζεστε η οδήγηση σε αυτόν τον δρόμο είναι πολύ θεαματική. Σαν σκηνή από ταινία. Από τη μία θα βλέπουμε τον απότομο βράχο που κόβεται και από την άλλη τα άγρια κύματα να σκάνε στη βάση του βουνού…

Επόμενος σταθμός μας θα είναι η άκρη του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στην οποία θα ανεβούμε με το τελεφερίκ Ιπτάμενος Ολλανδός. Το τελεφερίκ θα μας πάει στο υψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου, εκεί όπου βρίσκεται ο ιστορικός φάρος, για να ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η θέα της απόλυτης εσχατιάς. Πέρα από το απίστευτο θέαμα των κυμάτων που χτυπάνε λυσσαλέα στα βράχια στο σημείο όπου ενώνονται ο Ινδικός με τον Ατλαντικό Ωκεανό, η σκέψη όλης της ανθρώπινης και απάνθρωπης ιστορίας που προκάλεσε η ανακάλυψη αυτού του ακρωτηρίου κόβει την ανάσα…

Και με αυτή την απίστευτη αίσθηση, θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση του μαγευτικού ακρωτηρίου από τη δυτική πλέον πλευρά, με την επόμενη επίσκεψή μας στην Παραλία Μπόουλντερ ή αλλιώς την Παραλία των Ογκόλιθων. Εκεί θα δούμε μια κυριολεκτικά παραδεισένια παραλία με τιρκουάζ πολύ ήρεμα νερά, ιδανική για να κολυμπήσουν παιδιά και για να ζήσουν οι πανέμορφοι πιγκουίνοι της Αφρικής! Οι ογκόλιθοι αποτελούν τμήμα του Τραπεζοειδούς Όρους που ορθώνεται πάνω από την παραλία. Λόγω της ηρεμίας που προσφέρουν στον φυσικό κόλπο (τον κυκλώνουν και εμποδίζουν τα ωκεάνια κύματα να φτάσουν στην ακτή) δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για τους πιγκουίνους οι οποίοι έχουν αναπτύξει εκεί μία αποικία με περισσότερα από 3.000 μέλη… Αυτή είναι η μοναδική παραλία σε ολόκληρη την Αφρική στην οποία μπορούμε να δούμε πιγκουίνους!

Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα είναι η ειδυλλιακή Σάιμονσταουν. Μία πόλη χτισμένη από τους Βρετανούς τον 19ο αιώνα, η οποία λειτουργούσε ως βάση του βρετανικού ναυτικού και σήμερα είναι η βάση του ναυτικού της Νότιας Αφρικής. Η Σάιμονσταουν πήρε την ονομασία της από τον πρώτο ολλανδό κυβερνήτη της Αποικίας του Ακρωτηρίου, Σάιμον βαν ντερ Στελ. Πέρα από την πανέμορφη αποικιακή αρχιτεκτονική της, φημίζεται για την ήρεμη ρομαντική ατμόσφαιρα και τον εξαιρετικά διατηρημένο πύργο Μαρτέλο, του 19ου αιώνα, που είναι δείγμα της βρετανικής οχύρωσης για την προστασία των αποικιών της.

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται και η τελευταία ξενάγησή μας στην πανέμορφη Νότια Αφρική. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση και δείπνο.

Διανυκτέρευση στο Κέιπ Τάουν.

 

 

15η ημέρα: Κέιπ Τάουν – Πτήση για Αθήνα

Σήμερα το πρωινό μας είναι ελεύθερο για μία τελευταία βόλτα στην πόλη. Εν συνεχεία θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση μας προς την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

16η ημέρα: Άφιξη σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/ Λάρνακα

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

Η διαφορετικότητα του Versus

Ένα απίθανο, υπερπλήρες οδοιπορικό στη νοτιότερη χώρα της Αφρικανικής Ηπείρου, με εκατοντάδες ευχαριστημένους ταξιδιώτες που το ξεχωρίζουν πάνω απο 2 δεκαετίες τώρα για την ποιότητα και την πληρότητα του. Περιλαμβάνει μέσα στην τιμή μεγάλο αριθμό τοπικών εκδρομών, που συνήθως δίνονται προαιρετικά ή και καθόλου. Έτσι, με απόλυτα ελεγχόμενο κόστος, το άρτιο αυτό πρόγραμμα του Versus Travel καλύπτει ολόκληρη τη Νότια Αφρική (από Βορρά προς νότο και από Ινδικό ως Ατλαντικό Ωκεανό) και επεκτείνεται ως τη Ζιμπάμπουε και την Μποτσουάνα, συμπεριλαμβάνοντας και το ανεξάρτητο βασίλειο της Σουαζιλάνδης.

Το πρόγραμμά μας ξεχωρίζει εκτός των άλλων και στα παρακάτω σημεία:

  • Εξαιρετικές σπάνιες πτήσεις με την Emirates.
  • Τρεις (3) ολόκληρες διανυκτερεύσεις σε μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου, το Κέιπ Τάουν, παρά το ακριβό κόστος διαμονής.
  • Προσοχή: Εκτός από τις 3 διανυκτερεύσεις στο Κέιπ Τάουν, 2 διανυκτερεύσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής των κήπων για να τους απολαύσουμε όπως τους αξίζει.
  • Ολόκληρη η μαγευτική Διαδρομή των Κήπων, από το Πορτ Ελίζαμπεθ μέχρι το Κέιπ Τάουν. Περνάμε και μέσα από τον φημισμένο Δρόμο του Αφρικανικού Κρασιού!
  • Η πολύχρονη εμπειρία μας στο ταξίδι αυτό έχει διαμορφώσει την ιδανική κατανομή διανυκτερεύσεων χωρίς να τις σπαταλάμε σε χωριά χαμηλού κόστους. Αντ’ αυτού προσθέτουμε μια έξτρα διανυκτέρευση υψηλού κόστους στο Κέιπ Τάουν που είναι απαραίτητη για να το απολαύσουμε (συνολικά 3), και μια επιπλέον στη Σουαζιλάνδη. Βλέπετε στο Versus δε χωράνε εκπτώσεις όσον αφορά την ποιότητα!
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στη Νότια Αφρική (με δείπνο για καλύτερα ελεγχόμενο κόστος). Επίσκεψη στους θεαματικούς Καταρράκτες Βικτόρια στη Ζιμπάμπουε.
  • Δώρο: Ολοήμερη εκδρομή στο καταπληκτικό Εθνικό Πάρκο Τσόμπε στην Μποτσουάνα όπου κάνουμε χερσαίο αλλά και πλωτό σαφάρι!
  • Περιλαμβάνει την πανέμορφη οδική Διαδρομή των Κήπων με 2 ενδιάμεσες διανυκτερεύσεις.

Γιατί επιλέγουμε διαμονή στο Κέιπ Τάουν

Το κοσμοπολίτικο Κέιπ Τάουν έχει χαρακτηριστεί ως ο Καλύτερος Προορισμός στον Κόσμο! Εμείς στο Versus, πιστοί στην αρχή μας να επιλέγουμε τους κορυφαίους σταθμούς σε κάθε χώρα που επισκεπτόμαστε, σας προσφέρουμε 3 ολόκληρες διανυκτερεύσεις σε αυτή την εκπληκτική πόλη για να την απολαύσουμε όπως της αξίζει και να μυηθούμε σε όλα τα μυστικά της. Με αυτόν τον τρόπο μας δίνεται και η δυνατότητα να εξερευνήσουμε σε βάθος το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

Καταρράκτες Βικτόρια στη Ζιμπάμπουε

Δεν νοείται ταξίδι στη Νότια Αφρική χωρίς τους υπέρ-θεαματικούς Καταρράκτες Βικτόρια στη Ζιμπάμπουε! Είναι σαν να έρχεται κάποιος στην Ελλάδα και να μην βλέπει την… Ακρόπολη. Γι αυτό τον λόγο οργανώνουμε αεροπορική πτήση από το Γιοχάνεσμπουργκ απευθείας στους καταρράκτες και μάλιστα διανυκτερεύουμε ένα βράδυ εκεί για να μπορέσουμε να τους απολαύσουμε αληθινά, όλες τις ώρες της ημέρας. Επιπλέον, με τη διανυκτέρευσή μας στους καταρράκτες σας κάνουμε δώρο και ένα εκπληκτικό σαφάρι (χερσαίο και πλωτό) στο πολύ σπουδαίο Εθνικό Πάρκο Τσόμπε στην Μποτσουάνα.

Αξέχαστα σαφάρι στα σπουδαιότερα πάρκα της Αφρικής

Εθνικό Πάρκο Τσόμπε στην Μποτσουάνα, Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ με διανυκτέρευση στη Νότια Αφρική, Εθνικό Πάρκο Χλουχλουέ στο πρώην βασίλειο των Ζουλού, αλλά και Εθνικός Δρυμός Τσιτσικάμα στη Διαδρομή των Κήπων! Θα πάμε σε όλα και θα τα χαρούμε με την ψυχή μας! Αλλά επισκεπτόμαστε και μια τεράστια αποικία από 64.000 φώκιες στον Ατλαντικό. Και επίσης βλέπουμε και τη μοναδική αποικία πιγκουίνων σε όλη την ήπειρο, στον Ινδικό Ωκεανό!

Γιατί 2 διανυκτερεύσεις στη Διαδρομή των Κήπων

Η Διαδρομή των Κήπων αρχίζει από το Πορτ Ελίζαμπεθ και φτάνει ως το Κέιπ Τάουν, ακολουθώντας σε μήκος 300 χλμ. την ακτογραμμή του Ινδικού Ωκεανού στο Ανατολικό Ακρωτήριο. Ολόκληρη καλύπτεται από πυκνά δάση και εκτάσεις με πλούσια βλάστηση και πανέμορφα λουλούδια που κατεβαίνουν από τα βουνά και φτάνουν ως τη θάλασσα. Μιλάμε για ένα αληθινά παραδεισένιο περιβάλλον γεμάτο με λίμνες, ποτάμια και χρυσές αμμώδεις παραλίες. Εμείς στο Versus, αφιερώνουμε δύο διανυκτερεύσεις σε δύο μαγικές παραθαλάσσιες και γραφικές πόλεις πάνω στον Ινδικό Ωκεανό. Έτσι δεν εξαντλούμε τη διαδρομή με μία κουραστική ημερήσια εκδρομή από την οποία μετά δεν θα θυμόμαστε τίποτα, αλλά της αφιερώνουμε τον χρόνο και την ενέργεια που της αξίζει, και απολαμβάνουμε με άνεση όλη την υπέροχη ατμόσφαιρά της.

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.
  • Ξενοδοχεία 4 & 4* sup.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (βραδινό)  μέσα στα ξενοδοχεία και όχι σε τοπικά εστιατόρια – εκτός από το γεύμα στο πάρκο Τσόμπε που προσφέρεται κατά τη διάρκεια του σαφάρι.
  • Σαφάρι στο πάρκο Τσόμπε, στη Μποτσουάνα.
  • Περιηγήσεις, μετακινήσεις, ξεναγήσεις, σαφάρι όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά Versus Travel.

 

Αναχωρήσεις από Κύπρο

  • Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει).

 

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 1.020

 

17ήμερο πρόγραμμα με μία επιπλέον διαν/ρευση στο Κέιπ Τάουν με ημιδιατροφή

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΤΚ 1844

21.12.2021

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

21:35

00:10

ΤΚ 38

22.12.2021

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

02:15

11:05

ΤΚ 45

05.01.2022

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

18:35

06:00

ΤΚ 1845

06.01.2022

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:10

08:35

16ημέρες

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΕΚ 210

22.12.2021

ΑΘΗΝΑ – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

17:55

00:20

ΕΚ 761

23.12.2021

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

04:40

10:55

ΕΚ 771

05.01.2022

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

18:25

05:55

ΕΚ 209

06.01.2022

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΑΘΗΝΑ

11:50

15:25

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

ΕΚ 210

04.01.2022

ΑΘΗΝΑ – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

17:55

00:20

ΕΚ 761

05.01.2022

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

04:40

10:55

ΕΚ 771

18.01.2022

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ – ΝΤΟΥΜΠΑΪ

18:25

05:55

ΕΚ 209

19.01.2022

ΝΤΟΥΜΠΑΪ – ΑΘΗΝΑ

11:50

15:25

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Προσοχή: σύμφωνα με οδηγία της Νοτίου Αφρικής για ανήλικους κάτω των 18 ετών επιπλέον του διαβατηρίου απαιτείται και Ληξιαρχική πράξη γέννησης του ανήλικου.
Διαφορετικά δεν θα επιτραπεί η επιβίβαση του ανήλικου στην πτήση
 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής. 

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο οφείλεται και η διαφορά στην τιμή.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό
μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

Ναμίμπια

• Η Ναμίμπια είναι μια χώρα πολύ ασφαλής. Δεν υπάρχουν επικίνδυνες ζώνες και δεν χρειάζεται να κάνετε εμβόλια. Αυτά και μόνο την καθιστούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό.

• Διαθέτει τουριστικές υποδομές που θα ζήλευαν πολλές χώρες. Μπορεί να ζήσεις ένα σαφάρι 4x4 ή μια ατελείωτη χωμάτινη διαδρομή, το γνωστό και ως αφρικανικό μασάζ, μπορεί να αναμετριέσαι με τα όριά σου, στο τέλος της ημέρας όμως στο λοντζ σε περιμένει ένα δείπνο-γαστριμαργική πανδαισία και ένα αποικιακού στυλ διακοσμημένο δωμάτιο, με σεντόνια που τρίζουν από καθαριότητα.

• Eco paradise. Το 40% της Ναμίμπια έχει επισήμως ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή, ενώ η ακτογραμμή του Ατλαντικού θεωρείται το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της Αφρικής και το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο!

• Έχει μόνο δύο εκατομμύρια κατοίκους. Δεν είναι περίεργο ότι μπορεί να οδηγείς επί ώρες χωρίς να δεις ούτε ένα αυτοκίνητο, έναν άνθρωπο ή έστω κάποιο σημάδι ανθρώπινης ζωής.

• Ναμίμπια στη γλώσσα των Βουσμάνων σημαίνει «Η χώρα όπου δεν υπάρχει τίποτα».

• H περιοχή Σοσουσβλέι είναι η πατρίδα των πιο υψηλών ανάγλυφων αμμόλοφων στον κόσμο που μπορεί να φτάνουν και τα 400 μ.

• Άλλο μοναδικό φαινόμενο που απαντάται εδώ είναι η τοπική ομίχλη πάνω από τις θίνες της άμμου.

• Το επόμενο μέρος που μπορεί να συναντήσει κανείς ομίχλη πάνω από μία έρημο είναι... ο πλανήτης Άρης!

• Siloh Wildlife Sanctuary ονομάζεται το υπέροχο καταφύγιο για την περίθαλψη και προστασία τραυματισμένων ρινόκερων και ελεφάντων που ίδρυσε το 2017 η Αντζελίνα Τζολί προς τιμήν της κόρη της Σιλό (Siloh), η οποία γεννήθηκε στη Ναμίμπια.

• Μόλις το 1990 η Ναμίμπια απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Νότια Αφρική.

Επιπλέον γνώσεις:

Βιβλία:
• «Africa, Sebastiao Salgado», εκδόσεις Taschen.
• «Tippi: My book of Africa», της Τιπί Ντεγκρέ, το κορίτσι των Γάλλων κινηματογραφιστών, που μεγάλωσε στη ζούγκλα της Ναμίμπια σαν θηλυκός Μόγλης, μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά της για τα ζώα και την Αφρική. Εκδόσεις Amazon.
• «The sheltering desert», του Χένο Μάρτιν.
• «A history of Namibia», της Μάριον Γουάλας.
• «Namibia: The beautiful landscape», του Μάριο Βιδόρ.

 

Η έρημος, η Ακτή των Σκελετών, οι Χίμπα, η άγρια αφρικανική ζωή… και εσείς!

Στο καψαλισμένο τοπίο της ερήμου Ναμίμπ, το χρυσαφένιο φως της αυγής φωτίζει πρώτα τις κορυφές των νεκρών αλωνίδων που τα σκελετωμένα κλαδιά τους δείχνουν τον ουρανό. Στη συνέχεια κατεβαίνει στους κορμούς τους και συνεχίζει όπως κάθε πρωί στα 600 χρόνια της ύπαρξής τους μέχρι να φτάσει στη σκαμμένη από την ανομβρία νεκρή επιφάνεια της «Νεκρής Όασης» (Deadvlei) και τότε, καθώς το φως του ήλιου παραμερίζει το πέπλο της σκιάς και σαρώνει τη λεκάνη της αλλοτινής λίμνης, τα πάντα μοιάζουν να επιταχύνουν. Η αντίθεση ανάμεσα στο ραγισμένο λευκό του της «Νεκρής Όασης» και στις κόκκινες αμμοθίνες που την περιβάλλουν είναι απόλυτη. Υπάρχει πράγματι μια ευδιάκριτη γραμμή, εκεί που τελειώνει το ένα και αρχίζει το άλλο…
Ο ανήσυχος ταξιδευτής θα μαγευτεί δίχως αμφιβολία από τη μαύρη αυτή «καλλονή» με τις άφθονες αποχρώσεις της άμμου. Ηθελημένα θα του κοπεί η ανάσα όταν αντικρίσει το υπαίθριο… ατελιέ της σκληρής ερήμου που ρούφηξε τα πάντα και μας έδωσε τη «Νεκρή Όαση». Θα αποκωδικοποιήσει τον ήχο που κάνει ο αέρας όταν σφυρίζει μέσα από τις θίνες. Θα ζυγίσει μέσα του την παγωμένη δροσιά του Ατλαντικού που φιλά ηδονικά τη φλογισμένη έρημο Ναμίμπ σε μια συνεύρεση μοναδική....
Υπνωτισμένοι από την απόκοσμη ομορφιά, παίρνουμε κιάλια και φωτογραφικές μηχανές για να «αποθηκεύσουμε» για πάντα στον σκληρό δίσκο της μνήμης μας τους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτού του ταξιδιού, μία από τις αρχαιότερες φυλές του πλανήτη, τους περήφανους Χίμπα, που βάφουν πρόσωπα και μαλλιά με κόκκινο πηλό και που μας τιμούν βάζοντάς μας έστω και για λίγες ώρες μέσα στη ζωή τους, ενώ με τα τζιπ οργώνουμε τις ατέρμονες εκτάσεις του Πάρκου Ετόσα: λιοντάρια, ελέφαντες, τσίτα, γκνου, γαζέλες, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, φλαμίνγκο μάς γνέφουν αφήνοντάς μας να διασχίσουμε την άγονη γη τους. Ζώα και πουλιά που δεν τα χωρά ο νους.

Και η σουρεάλ περιπέτεια συνεχίζεται… Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που ανακάλυψαν τη χώρα στις αρχές του 19ου αι. ήταν Γερμανοί ιεραπόστολοι. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί δρόμοι έχουν γερμανικά ονόματα, ενώ δίπλα στις τσίγκινες καλύβες μπορείς να βρεις αυθεντικές βαυαρικές μπιραρίες με λουκάνικα bratwurst και ξινολάχανο.
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν γνωρίζουν πολλά για αυτό το νοτιοδυτικό άκρο της Αφρικής. Αν πεις Ναμίμπια, μπορεί να μη θυμούνται ούτε πού βρίσκεται στον χάρτη. Τρίτη πιο αραιοκατοικημένη χώρα του πλανήτη, περίμενε καρτερικά τη σειρά της, αρκούμενη σε ρόλο κομπάρσου ως συνοδευτικό διήμερο ταξίδι δίπλα στις ναυαρχίδες του τουρισμού: Νότια Αφρική και Μποτσουάνα. Κάπως έτσι πρόλαβε να γλιτώσει από το αδηφάγο στόμα του μαζικού τουρισμού. Στο μεσοδιάστημα γιόρτασε την ανεξαρτησία της, το 1990, ωρίμασε κοινωνικά και οικολογικά.
Και ό,τι της λείπει σε ανθρώπους και νούμερα, τα καλύπτει με τον υπερπληθυσμό των άγριων περήφανων ζώων, τη θερμή φιλοξενία και τα ζεστά χαμόγελα των κατοίκων της. Αν φέτος θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι που θα το θυμάστε σε όλη σας τη ζωή, καλώς ήρθατε στη Ναμίμπια!

...
περισσότερα

Μποτσουάνα, η Ελβετία της Αφρικής

Αραιοκατοικημένη από ανθρώπους, αλλά με έναν ασύλληπτο συνωστισμό άγριων ζώων, παραμυθένιων ψαριών και πτηνών, η Μποτσουάνα βρίσκεται σφιχταγκαλιασμένη γεωγραφικά με τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική. Προτεκτοράτο της Βρετανίας μέχρι το 1885, τραβάει πλέον τον δικό της δρόμο ανάπτυξης, βασισμένη στα διαμάντια και στον τουρισμό, και θεωρείται ως μία από τις πλέον εύπορες χώρες του αφρικανικού κόσμου.
Έχει μέγεθος όσο και η Γαλλία, μόνο που το 85% της χώρας καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Στο υπόλοιπο 15% ζουν ειρηνικά μόλις 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι διαφορετικών φυλών. Αυτό το ειρηνικά έχει πραγματικά τεράστια σημασία για μια αφρικανική δημοκρατία. Τα τύμπανα του πολέμου έχουν πολύ καιρό να ηχήσουν στη χώρα αυτή, γι’ αυτό και πολλοί τη συγκρίνουν με την Ελβετία.
Ένα ταξίδι-σταθμός στη γνωριμία μας με τη φύση και το αυθεντικό αφρικανικό στοιχείο. Ο μεγάλος ποταμός Οκαβάνγκο δεν εκβάλλει στον ωκεανό όπως οι περισσότεροι ποταμοί, αλλά διεισδύει μέσα στην έρημο Καλαχάρι και απλώνεται σε μια τεράστια επίπεδη περιοχή, όπου το νερό του σκορπίζεται σαν ιστός αράχνης προς όλες τις κατευθύνσεις και απορροφάται σιγά σιγά από τη γη, δημιουργώντας μια όαση που λέγεται δέλτα του Οκαβάνγκο.
Η βλάστηση οργιώδης, ενώ μέσα στο δέλτα υπάρχουν δεκάδες νησιά, χωριουδάκια, κανάλια και λίμνες, όπου ζουν ασύλληπτα για τη φαντασία πουλιά, ψάρια και ζώα. Η στάθμη του αυξομειώνεται σε εξαμηνιαίους κύκλους, κάνοντας τα νησιά να εξαφανίζονται κάτω από τα νερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να επανεμφανίζονται τον χειμώνα προκαλώντας την αντίστοιχη μετανάστευση των ζώων. Ας γνωρίσουμε όμως από κοντά το σμαραγδένιο αυτό κόσμημα στο αφρικανικό ανάγλυφο, πραγματικό θαύμα της φύσης.

...
περισσότερα

Χίμπα: Οι νομάδες της ερήμου - Ναμίμπια

Οι Χίμπα και οι Χερέρο είναι φύλα που έφτασαν στη σημερινή Ναμίμπια και την Μποτσουάνα από το ανατολικό τμήμα της ηπείρου, στο πλαίσιο της μεγάλης μετακίνησης των λαών που μιλούσαν τη γλώσσα Μπαντού πριν από 150 χρόνια. Οι φυλές άρχισαν να διασκορπίζονται. Η ομάδα, που σήμερα είναι γνωστή ως Χερέρο, εξαπλώθηκε στον Νότο, ενώ οι πρόγονοι των Χίμπα παρέμειναν να «φυλάσσουν Θερμοπύλες» στην άγρια και αφιλόξενη Καόκολαντ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Ο ημινομαδικός τρόπος ζωής αλλά και η ελάττωση των ήδη υπαρχόντων βοσκοτόπων εδώ και αιώνες τούς αναγκάζει να μετακινούνται προς ανεύρεση νέων «εύφορων» εδαφών, όπως διαμορφώνονται από τις βροχοπτώσεις. Ο καιρός είναι ο μόνος σύμμαχος για την εξασφάλιση και τη διατήρηση της ζωντανής περιουσίας τους.
Οι απειλητικές διαστάσεις που πήραν η ξηρασία και ο πόλεμος στη χώρα κατά τη δεκαετία του 1980 λίγο έλειψε να αφανίσουν την κοιτίδα του αρχέγονου πολιτισμού τους. Κάποιοι μετανάστευσαν στη γειτονική Ανγκόλα, άλλοι αναζήτησαν εργασία στις μεγάλες πόλεις και, δυστυχώς, έχασαν το 90% του βασικού τους περιουσιακού στοιχείου: τις αγελάδες τους.
Σήμερα περίπου 50.000 αυτόχθονες βοσκοί Χίμπα αποτελούν τον πληθυσμό στα όρια του ποταμού Κουνένε και απασχολούνται αποκλειστικά με τα κοπάδια και τις αγέλες τους γύρω από τους εκάστοτε νερόλακκους που επιλέγουν ως βάση για να ποτίζουν τα ζώα τους. Ζουν σε μικρά χωριά ή οικογενειακές ομάδες, φτιάχνοντας κάθε φορά τα χωριά τους γύρω από το μαντρί με τα ζώα τους! Στη μέση βρίσκεται η στάνη με τα ζώα και περιμετρικά οι καλύβες των Χίμπα.

...
περισσότερα

Καταρράκτες Βικτώρια, «Ο καπνός που βροντά»!

Βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ζάμπια και Ζιμπάμπουε και έχουν δύο ονομασίες. Η πρώτη, η αποικιοκρατική, δόθηκε προς τιμήν της βρετανής βασίλισσας… από τον βρετανό εξερευνητή που τους ανακάλυψε, τον ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον, το 1855. Η δεύτερη, δηλαδή «Ο καπνός που βροντά», είναι η τοπική ονομασία των ιθαγενών φυλών και μάλλον περιγράφει άρτια την εικόνα και τον ήχο αυτού του φυσικού θαύματος.
Οι Καταρράκτες Βικτώρια δημιουργούνται από τον ποταμό Ζαμβέζη και είναι οι μεγαλύτεροι της Γης (1908 μέτρα μήκος). Έχουν μέγιστο ύψος 108 μέτρα και όγκο νερού κατά μέσο όρο 1088 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Το χάσμα στο οποίο πέφτουν ονομάζεται Πρώτο Φαράγγι. Ακολουθούν άλλα επτά με μέγιστο ύψος 120 μέτρα. Πριν από το Πρώτο Φαράγγι στον Ζαμβέζη σχηματίζονται δύο νησιά, εμφανή ακόμα και με πλήρη πλημμύρα: το Μποαρούκα στη δυτική όχθη και το Λίβινγκστον στη μέση. Τα κύρια ρεύματα του καταρράκτη είναι τέσσερα και ονομάζονται: «Καταρράκτες του Διαβόλου» ή «Νερό που Πηδά», «Κύριοι Καταρράκτες» , «Καταρράκτες του Ουράνιου Τόξου» και «Ανατολικός Καταρράκτης». Το ύψος του σύννεφου που σηκώνεται από την πτώση των νερών ανέρχεται στα 400 μέτρα και είναι ορατό από απόσταση 50 χιλιομέτρων.
Στην περιοχή γύρω από τους καταρράκτες, έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή, που φτάνουν μέχρι και τον Χόμο Χάμπιλις. Γύρω στο 1900, η αποικιοκρατική Βρετανική Εταιρεία Νοτίου Αφρικής αγόρασε μεταλλευτικά δικαιώματα στην περιοχή και έτσι εγκαταστάθηκαν εκεί οι πρώτοι Ευρωπαίοι. Το 1905 κατασκευάστηκε η γέφυρα στο Δεύτερο Φαράγγι οπότε οι καταρράκτες απέκτησαν φήμη ως αξιοθέατο και η πόλη Βικτώρια έγινε σύντομα τουριστικό κέντρο. Η κίνηση κόπασε για περίπου 20 χρόνια μεταξύ 1960-80 εξαιτίας του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε και μετά επανήλθε δριμύτερη. Το 1989 οι Καταρράκτες Βικτώρια καταχωρίσθηκαν ως μνημείο της UNESCO.

...
περισσότερα

Κέιπ Τάουν, ένα ταξίδι φετίχ!

Σύμφωνα με τους New York Times είναι ο Νο 1 ταξιδιωτικός προορισμός παγκοσμίως τον οποίο πρέπει να επισκεφθείς. Και όχι άδικα. Το Κέιπ Τάουν είναι μια πανέμορφη πόλη, χτισμένη πάνω στη θάλασσα, με εντυπωσιακή φύση και με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Επίσης φημίζεται για την καταπληκτική κουζίνα της (ψάρια, ψητά κρεατικά, λαχταριστά φρούτα και λαχανικά), για το κρασί της (οι αμπελώνες στη γύρω περιοχή είναι περίφημοι και οι τιμές πολύ λογικές) και για τη διασκέδαση πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Ο κόσμος είναι κεφάτος και πολύ ευχάριστος, ίσως σ’ αυτό βοηθάει και το εξαιρετικό κλίμα.
Ας πούμε όμως λίγα λόγια για το μοναδικό αυτό ακρωτήρι της Νοτιονατολικής Αφρικής. Κατ’ αρχάς είναι η πρώτη πόλη που καταλήφθηκε από αποίκους κάτω από τη Σαχάρα. Ιδρύθηκε από τους Ολλανδούς το 1652 ως σταθμός ανεφοδιασμού για τα πλοία τους που μετέβαιναν στην Ανατολική Αφρική, τις Ινδίες και την Άπω Ανατολή. Ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του εκεί, ο ολλανδός Γιαν βαν Ρίμπεκ, ήταν υπάλληλος της Εταιρείας των Ηνωμένων Ανατολικών Ινδιών και με την ίδρυση της πόλης έγινε και ο κυβερνήτης της. Η ανέγερση των πρώτων κτιρίων (πολλά από τα οποία υπάρχουν ακόμη) υπήρξε δύσκολη υπόθεση, διότι δεν υπήρχαν εργατικά χέρια. Η περιοχή ήταν ακατοίκητη. Έτσι μεταφέρθηκαν σκλάβοι από την Ινδονησία και τη Μαδαγασκάρη. Αρχικώς η πόλη προοριζόταν να λειτουργήσει ως ένα απλό λιμάνι. Ωστόσο λόγω της τοποθεσίας, του ευχάριστου κλίματος και της εύφορης φύσης αναπτύχθηκε και έγινε η μεγαλύτερη στη Νότια Αφρική μέχρι τη δημιουργία του Γιοχάνεσμπουργκ και του Ντέρμπαν.
Το Κέιπ Τάουν πέρα από την εκπληκτική χλωρίδα και πανίδα φημίζεται και για δύο μοναδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά: το Τραπεζοειδές Όρος που δεσπόζει πάνω από την πόλη (ανεβαίνεις με τελεφερίκ), και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, περί τα 30 χιλιόμετρα νότια. Εξαιτίας και αυτών των χαρακτηριστικών έγινε τελικά ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στη Νότια Αφρική.
Κατά τα άλλα η πόλη διαθέτει πολλούς σημαντικούς ιστορικούς χώρους και μουσεία που σχετίζονται τόσο με την Αφρική όσο και με την αποικιοκρατία. Κομβικό σημείο είναι το λιμάνι, αλλά και το εξαιρετικό ενυδρείο «Των Δύο Ωκεανών» (Ατλαντικός, Ινδικός). Επίσης έχει απίθανες, ατελείωτες παραλίες, ειδικά από την πλευρά του Ατλαντικού. Σε ειδικές θαλάσσιες εκδρομές μπορεί κανείς να δει φώκιες, πιγκουίνους, φάλαινες, δελφίνια και καρχαρίες. Εννοείται ότι «παίζει» και το σαφάρι στα τεράστια πάρκα όπου προστατεύονται τα άγρια ζώα. Όταν λέμε σαφάρι δεν εννοούμε κυνήγι φυσικά… Εννοούμε βόλτα για να δεις από ασφαλή απόσταση την αληθινή άγρια ζωή.
Όμως η αγριότητα δεν είναι τελικά μονοπώλιο της φύσης. Το Νο 1 σύμβολο της μαύρης ιστορίας του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική βρίσκεται στο Κέιπ Τάουν μπροστά στα μάτια μας: η φυλακή του Νέλσον Μαντέλα, σήμερα είναι μουσείο. Και πριν γίνει φυλακή ήταν το κτίσμα όπου πραγματοποιούνταν το σκλαβοπάζαρο…

...
περισσότερα

Η μαύρη σελίδα του Απαρτχάιντ...Νότια Αφρική

«Απαρτχάιντ» σημαίνει διαχωρισμός. Είναι όρος που προέρχεται από τη γλώσσα αφρικάανς την οποία μιλάνε οι Αφρικάνερς ή Μπόερς δηλαδή οι πρώτοι λευκοί άποικοι της Νοτίου Αφρικής που έφτασαν εκεί τον 17ο αιώνα. Αυτοί ήταν κυρίως Ολλανδοί, Γερμανοί και Γάλλοι οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και θεωρούσαν εαυτούς ανώτερη φυλή από τους μαύρους γηγενείς. Ωστόσο οι Μπόερς αντιτάχθηκαν και πολέμησαν τους Βρετανούς τον 19ο αιώνα όταν εκείνοι δημιούργησαν το κράτος της Νοτίου Αφρικής. Άρα καταλαβαίνουμε ότι η έννοια του διαχωρισμού (απαρτχάιντ) ουσιαστικά υπήρχε ήδη με το που πάτησαν λευκοί το πόδι τους στη μαύρη ήπειρο…
Ως επίσημη πάντως κρατική πολιτική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1948 και καταργήθηκε το 1991. Όσο ίσχυσε καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων (λευκών, κούληδων δηλαδή Ασιατών, μιγάδων και Μπαντού δηλαδή μαύρων) μέσα σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Ο σκοπός του ήταν βασικά να σταματήσουν οι γάμοι μεταξύ λευκών και μη λευκών, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό της χώρας ήταν μιγάδες.
Οι νόμοι του απαρτχάιντ ήταν στυγνοί και άδικοι. Προκάλεσαν για χρόνια αντιδράσεις και εξεγέρσεις κάποιες από τις οποίες βαφτίστηκαν «κομμουνιστικές» από τη συντηρητική εξουσία προκειμένου να πληγεί το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης… Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους από αυτούς:
- Νόμος απαγόρευσης των μεικτών γάμων (1949)
- Νόμος ανηθικότητας (1950), που τιμωρούσε τη σεξουαλική επαφή μεταξύ λευκών και μη-λευκών
- Νόμος κατηγοριοποίησης του πληθυσμού ανάλογα με τη φυλή (1950)
- Νόμος καταστολής του κομμουνισμού (1950), που επέτρεπε στην κυβέρνηση να απαγορεύσει την ύπαρξη κομμουνιστικού πολιτικού κόμματος
- Νόμος ξεχωριστών κατοικιών (1950), που καθόριζε τις αστικές ζώνες κατοίκησης στις πόλεις
- Νόμοι του «Πάσου» (1952), οι οποίοι υποχρέωναν τους μαύρους άνω των 16 ετών να έχουν πάντοτε μαζί τους ένα έγγραφο σαν πάσο/διαβατήριο, που όριζε αν είχαν κυβερνητική άδεια να βρίσκονται σε συγκεκριμένες συνοικίες
- Νόμος για ξεχωριστή χρήση των δημοσίων χώρων (1953), π.χ. δημόσιες τουαλέτες, πλατείες, σιντριβάνια κτλ.
- Νόμος για την εκπαίδευση Μπαντού (1953), που αφορούσε το σχολικό πρόγραμμα των μαύρων
- Απαγόρευση των απεργιών και της παθητικής αντίστασης στους μαύρους εργάτες (1953)
- Νόμος μετεγκατάστασης γηγενών πληθυσμών (1954), που επέτρεπε την εκδίωξη μαύρων που ζούσαν σε περιοχές οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στους λευκούς
- Νόμος περί Εργασίας και Ορυχείων (1956), που επισημοποιούσε τις φυλετικές διακρίσεις στον χώρο εργασίας
- Νόμος προώθησης αυτόνομων μαύρων κυβερνήσεων. Με αυτόν τον νόμο κατά δημιουργήθηκαν μπαντουστάν υπό διοίκηση μη-λευκών. Τα μπαντουστάν ήταν εθνικά κρατίδια που αφορούσαν το 13% του συνολικού εδάφους της χώρας. Επρόκειτο για μικρές νησίδες γης απομονωμένες, άγονες και υποβαθμισμένες βιομηχανικά, που λειτουργούσαν ως γκέτο και στις οποίες στοιβάζονταν υποχρεωτικά όλοι οι μη λευκοί…
- Νόμος περί ιθαγένειας των μαύρων, που τους αφαιρούσε τη νοτιοαφρικανική ιθαγένεια εφόσον ζούσαν στα μπαντουστάν
- Διάταγμα περί αφρικάανς (1974), το οποίο υποχρέωνε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να διδάσκουν στη γλώσσα αφρικάανς τα μαθηματικά, τις κοινωνικές επιστήμες, την ιστορία και τη γεωγραφία
- Νόμος απαγόρευσης της επαγγελματικής κατάρτισης των μαύρων (1976)
Εννοείται πως όποιος μη λευκός αντιδρούσε στα παραπάνω φυλακιζόταν ή εκτελούνταν. Ο Νέλσον Μαντέλα, κατοπινός πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής (1994-1999), φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών λόγω της αντιστασιακής δράσης του κατά του απαρτχάιντ.
Οι λευκοί που έπαιρναν το μέρος των μαύρων συνήθως ελάμβαναν υποχρεωτική διάγνωση ανισόρροπου και κλείνονταν στα τρελοκομεία. Κάτι τέτοιο συνέβη στον έλληνα από τη Μοζαμβίκη Δημήτρη Τσαφέντα, ο οποίος το 1966 δολοφόνησε μέσα στη Βουλή τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, εθνικιστή πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Χένρικ Φέρβερντ. Ο Φέρβερντ, ήταν ο πρώτος αφρικανός πρωθυπουργός που δεν καταγόταν από Μπόερς. Ο Τσαφέντας πέθανε απομονωμένος μέσα σε ψυχιατρική κλινική-φυλακή από πνευμονία το 1999.
Παρόλα αυτά, μετά τη συμβολική αυτή πράξη του Τσαφέντα που έλαβε διεθνείς διαστάσεις και έθεσε παγκοσμίως το θέμα του φυλετικού διαχωρισμού, στη Νότια Αφρική άρχισαν σταδιακά να γίνονται κάποιες διορθωτικές μεταρρυθμίσεις. Το 1989, την εξουσία ανέλαβε ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ, ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της χώρας ο οποίος απελευθέρωσε τον Νέλσον Μαντέλα το 1990 και με τον οποίο μοιράστηκε το 1993 το Νομπέλ Ειρήνης «για τη συνεισφορά τους στον ειρηνικό τερματισμό του απαρτχάιντ και για τη θεμελίωση μιας νέας δημοκρατικής Νότιας Αφρικής». Τελικά η πλειονότητα των νόμων του απαρτχάιντ καταργήθηκαν μεταξύ 1989 και 1991, ωστόσο ακόμα διακρίνονται κατάλοιπα, τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνία της χώρας. Σήμερα ο όρος απαρτχάιντ χρησιμοποιείται πλέον για να υποδηλώσει κάθε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

...
περισσότερα

Δημήτρης Τσαφέντας, ο Έλληνας που νίκησε το Απαρτχάιντ, Νότια Αφρική

«Κάθε μέρα βλέπεις κάποιον που ξέρεις ότι διαπράττει ένα σοβαρό έγκλημα, το οποίο πλήττει εκατομμύρια άλλους ανθρώπους. Δεν μπορείς να τον δικάσεις ούτε να τον καταγγείλεις στην Αστυνομία επειδή αυτός είναι ο ίδιος ο νόμος της χώρας. Θα παραμείνεις σιωπηλός και θα τον αφήσεις να διαπράττει το έγκλημά του ή θα κάνεις κάτι για να τον σταματήσεις;». Αυτά είπε ο Δημήτρης Τσαφέντας όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, πρωθυπουργού της Νοτίου Αφρικής Χέντρικ Φέρβερντ, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1966.
Λίγο νωρίτερα, εκείνη την ημέρα, ο Φέρβερντ, ο πρώτος μη Μπόερ πρωθυπουργός, είχε ανέβει στο βήμα της Βουλής. Ο Τσαφέντας, ως κλητήρας του κτιρίου (προσλήφθηκε λίγους μήνες νωρίτερα, μάλλον γι αυτόν τον σκοπό), πήγε να του αφήσει ένα ποτήρι νερό. Μόλις άφησε το ποτήρι πάνω στο βήμα, έβγαλε από την κάλτσα του ένα μαχαίρι και δολοφόνησε με τέσσερα χτυπήματα τον πρωθυπουργό. Αρχικό σχέδιο ήταν να τον πυροβολήσει με περίστροφο και μετά να διαφύγει. Ωστόσο δεν κατάφερε να βάλει το περίστροφο μέσα στο κτίριο κι έτσι ακολούθησε το δεύτερο πλάνο που ήταν τον μαχαιρώσει και να παραδοθεί.
Ο Δημήτρης Τσαφέντας γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1918 στη Μοζαμβίκη. Πατέρας του ήταν ο Μιχάλης Τσαφέντας ή Τσαφεντάκης από τα Χανιά της Κρήτης και μητέρα του ήταν η Αμέλια Γουίλιαμς, μιγάδα από την Μοζαμβίκη. Από τα δεκάξι του άρχισε να δουλεύει όπου έβρισκε για τα προς το ζην. Τη δεκαετία του 1930 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Νοτίου Αφρικής. Περίπου τότε μπάρκαρε σε υπερωκεάνια αλλά άρχισε να εμφανίζει ψυχωτικά επεισόδια, με αποτέλεσμα, για σύντομα χρονικά διαστήματα, να νοσηλεύεται σε διάφορες χώρες. Μεταξύ άλλων έμεινε για έξι μήνες στη Νήσο Έλις στη Νέα Υόρκη όπου του διαγνώστηκε σχιζοφρένεια. Όταν εν συνεχεία εγκαταστάθηκε και πάλι στη Νότια Αφρική μιλούσε ήδη οκτώ γλώσσες οπότε εργάστηκε ως μεταφραστής.
Σύμφωνα με τους φυλετικούς νόμους του Απαρτχάιντ, ο Τσαφέντας ήταν λευκός. Όμως επειδή είχε σκούρο δέρμα αντιμετώπιζε συνεχώς ρατσιστικά σχόλια και κοροϊδίες. Ως λευκός απαγορευόταν να παντρευτεί γυναίκα μη λευκή, έτσι κάποια στιγμή ο Τσαφέντας ζήτησε να καταχωρηθεί ως «έγχρωμος», προκειμένου να παντρευτεί τη μιγάδα φίλη του, ωστόσο η αίτησή του απορρίφθηκε. Το γεγονός αυτό μάλλον τον κλόνισε ιδιαίτερα και σε συνδυασμό με την άθλια κατάσταση που έβλεπε γύρω του στη χώρα λόγω του απαρτχάιντ άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να αναλάβει μία κάποια δράση… με τη γνωστή τελικά κατάληξη της 6ης Σεπτεμβρίου 1966.
Αμέσως μετά τη σύλληψή του εκείνη την ημέρα, άρχισαν οι ανακρίσεις. «Ήθελα να δω μία κυβέρνηση που να εκπροσωπεί όλο τον λαό της Νότιας Αφρικής. Η Εθνικιστική Κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό και ήθελα να δω μια αλλαγή. Δεν σκέφτηκα τις συνέπειες για μένα, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Ήμουν τόσο αηδιασμένος από τη ρατσιστική πολιτική που απλώς αποφάσισα να δολοφονήσω τον πρωθυπουργό» δήλωσε στους ανακριτές.
Φυσικά δεν έλειψαν και τα βασανιστήρια. Καθημερινά ηλεκτροσόκ. Απομόνωση χωρίς κρεβάτι και ρούχα, ξαπλωμένος στο τσιμέντο και με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες. Ξύλο και κλωτσιές. Πλαστική σακούλα στο κεφάλι και ταυτόχρονη ρήψη νερού για να δημιουργείται το αίσθημα της ασφυξίας. Μετά την πρώτη εβδομάδα εφαρμόστηκε και η εικονική κρεμάλα. Με κλειστά μάτια και χειροπέδες τον έβαζαν να πατήσει σε μια καρέκλα, του περνούσαν μια θηλιά και έσπρωχναν την καρέκλα. Ο Τσαφέντας έμενε για λίγο κρεμασμένος αλλά προτού εκπνεύσει έκοβαν τη θηλιά και έπεφτε στο πάτωμα… Δεν άλλαξε όμως ποτέ την αρχική ομολογία του.
Στο δικαστήριο αστυνομικοί κατέθεσαν πως κατά την ανάκριση είχε αναφέρει ότι μέσα στη κοιλιά του είχε ένα σκουλήκι που του μιλούσε... Με βάση αυτή τη μαρτυρία, ο δικαστής αποφάνθηκε πως ο Τσαφέντας ήταν σχιζοφρενής και θεωρήθηκε αθώος για το έγκλημα της δολοφονίας. Φυλακίστηκε με έναν νόμο που επέτρεπε μόνο στον πρόεδρο της χώρας να διατάξει την απελευθέρωσή του, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Έτσι πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του έγκλειστος παρόλο που δεν είχε καταδικαστεί ως εγκληματίας. Το κελί του βρισκόταν ακριβώς δίπλα από ένα δωμάτιο ομαδικών εκτελέσεων δι’απαγχονισμού. Οι κραυγές και ο ήχος της κρεμάλας κλόνισαν τα νεύρα του, με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνει διαρκώς στα ψυχιατρεία των φυλακών.
Ο ίδιος δεν μετάνιωσε ποτέ για την πράξη του. Το 1994 φέρεται να είπε σε δύο έλληνες ιερείς που τον επισκέφθηκαν: «ένοχος είσαι όχι μόνο όταν διαπράττεις ένα έγκλημα, αλλά και όταν δεν κάνεις τίποτα για να το εμποδίσεις εφόσον σου δίνεται η ευκαιρία».
Πέθανε στην ψυχιατρική κλινική-φυλακή Στέρκφονταϊν στις 7 Οκτωβρίου 1999 από πνευμονία. Κηδεύτηκε παρουσία ελάχιστων δημοσιογράφων και 4 Ελλήνων. Ακόμα και οι συγγενείς του όλα αυτά τα χρόνια τον θεωρούσαν τρελό. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία που διέπραξε, είχαν αρχίσει σταδιακά να γίνονται θετικές μεταρρυθμίσεις στους νόμους του απαρτχάιντ, μέχρι που το 1991 η ρατσιστική νομοθεσία καταργήθηκε οριστικά. Το 1994 ο Νέλσον Μαντέλα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

...
περισσότερα

Ντόχα, η πρωτεύουσα του Κατάρ και του AlJazeera

Ιδρύθηκε μόλις το 1820, όταν το Κατάρ ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σαν επέκταση της κοντινής πόλης Αλ Μπίντα και λειτουργούσε περίπου για έναν αιώνα ως λιμάνι αλίευσης μαργαριταριών. Μη φανταστείτε όμως τίποτα μεγαλειώδες. Ας πούμε ότι ήταν κάτι σαν ψαροχώρι, που δεν ξεχώριζε καν από την γειτονική Αλ Μπίντα στις χαρτογραφήσεις της εποχής. Σε πρωτεύουσα αναδείχθηκε πρόσφατα, το 1971, όταν το Κατάρ έπαψε να είναι αγγλικό προτεκτοράτο.
Θεωρητικά η πόλη θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό λιμάνι της αραβικής χερσονήσου, ωστόσο τα πολύ ρηχά νερά δυσκόλευαν τα πλοία να ελλιμενιστούν. Έτσι το ψάρεμα και τα μαργαριτάρια αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων της. Το 1907 υπήρχαν 350 καΐκιααλίευσηςμαργαριταριώνκαι 6.300 ψαράδες. Οι τιμές του πολύτιμου κοσμήματος ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα και όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά. Όμως εκείνη τη χρονιά έγινε το μοιραίο – οι τιμές έπεσαν με την ανάπτυξη της καλλιέργειας μαργαριταριών. Ο εμίρης Τζασίμ Αλ Θανί αναγκάστηκε να πουλήσει μισοτιμήςόλη τη σοδειά και η κατάσταση άρχισε να πιέζει. Τότε ιδρύθηκε και το πρώτο τελωνείο του Κατάρ, στο λιμάνι της Ντόχας.
Η οικονομία της πόλης και συνακολούθως της χώρας ξαναείδε μία σχετική ανάκαμψη τις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Ήτανμετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Οθωμανοί παρέδωσαν το Κατάρ στους Βρετανούς και άρχισε να γίνεται εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών. Τα μαργαριτάρια είχαν πλέον βγει από τον οικονομικό χάρτη των κρατικών εσόδων – το τελικό χτύπημα το έδωσε το κραχ. Η Ντόχα ως εκ τούτου δεν μπορούσε να συντηρήσει τους ψαράδες κατοίκους της και άρχισε να αδειάζει. Μέχρι τις δεκαετίες 1960 και 1960 που εντατικοποιήθηκε η εξόρυξη πετρελαίου. Τότε, προκειμένου να μπορεί να γίνει ελεύθερα το εμπόριο του πολύτιμου καυσίμου, άρχισαν και οι εργασίες κατασκευής του λιμανιού. Τη δεκαετία 1970 ήταν πια αρκετά βαθύ για να υποδέχεται τα μεγάλα φορτηγά πλοία. Και ήδη από το 1971 η Ντόχα είχε γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου πλέον Κατάρ. Όλα τα άλλα είναι ιστορία.
Το παλιό ψαρολίμανο με τα ρηχά νερά μετατράπηκε αστραπιαία σε μία υπερσύγχρονη πόλη. Τα παραδοσιακά δίχωρα σπίτια που ήταν χτισμένα με λάσπη, πέτρα και κοράλλια έδωσαν τη θέση τους σε θεαματικούς ουρανοξύστες. Έγινε αποστράγγιση τμημάτων της παραλίας και κατασκευάστηκαν παραλιακές οδοί, συνοικίες και τεχνητά νησιά. Οι πολυεθνικές έρχονταν η μία μετά την άλλη. Οι κατασκευαστικές έκαναν διαγωνισμού μεγαλείου. Και το 1996 εξέπεμψε για πρώτη φορά το παναραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι AlJazeeraως το αντίπαλον δέος του αμερικανικού CNN.
Η Ντόχα σήμερα, πέρα από μία εξωπραγματική μητρόπολη, που συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο με τον φουτουρισμό, αποτελεί και ισχυρότατο επιχειρηματικό κέντρο στον Περσικό Κόλπο και στον αραβικό κόσμο εν γένει. Ως εκ τούτου, ο πληθυσμός της είναι κυρίως αλλοεθνής. Οι κάτοικοι αυτής της μεγαλούπολης έρχονται από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές, το Ισραήλ, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Βόρεια και Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται στην Ντόχα, σε όλες τις επαγγελματικές κατηγόριες – από υψηλόβαθμα στελέχη μέχρι βαστάζοι και θυρωροί. Και συνεννοούνται στα αγγλικά, που είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας. Ηπρώτηείναιτααραβικά. Οι επαγγελματικοί μετανάστες μέχρι το 2004 απαγορευόταν να έχουν ιδιοκτησία γης στην Ντόχα. Σήμερα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, σε κάποιες μεμονωμένες περιοχές όπως το Περλ, η Δυτική Όχθη της Λίμνηςκαι η Λουσαΐλ. Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Μέχρι  νεωτέρας.

...
περισσότερα

Σομαλιλάνδη, η χώρα-φάντασμα

Η Σομαλιλάνδη είναι μια de facto ανεξάρτητη δημοκρατία που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Έχει έκταση 134.000 τ. χλμ. και πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια κατοίκους. Πρωτεύουσά της είναι η Χαργκέισα. Κύριες γλώσσες των κατοίκων της είναι η σομαλική και η αραβική.
Η Δημοκρατία της Σομαλιλάνδης θεωρεί εαυτήν διάδοχη χώρα της Βρετανικής Σομαλιλάνδης, άλλοτε προτεκτοράτου, το οποίο είχε έκταση περίπου 137.600 τ. χλμ. Το προτεκτοράτο έγινε ανεξάρτητο στις 26 Ιουνίου του 1960. Την 1η Ιουλίου της ίδια χρονιάς ενώθηκε με την ιταλική Σομαλιλάνδη και αποτέλεσε τμήμα της Δημοκρατίας της Σομαλίας.
Στις 18 Μαΐου του 1991 οι κάτοικοι της Σομαλιλάνδης ανακήρυξαν την ανεξαρτησία από τη Σομαλία. Όμως, αυτή η ανεξαρτησία δεν αναγνωρίστηκε μέχρι στιγμής επισήμως από καμία άλλη χώρα ή διεθνή οργανισμό. Η Σομαλιλάνδη σήμερα έχει πολιτικές επαφές με τη γειτονική Αιθιοπία και το Τζιμπουτί, με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Γκάνα, τη Ρωσία, την Νότια Αφρική, τη Σουηδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Λόγω της ιδιαίτερης αυτής πολιτικής και διπλωματικής κατάστασης, αλλά και λόγω του εμφυλίου για την ανεξαρτησία και τον καθορισμό των συνόρων της, η χώρα δεν έχει σχεδόν καθόλου τουρισμό. Την επισκέπτονται κυρίως αρχαιολόγοι και γεωλόγοι οι οποίοι μελετούν τους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους αλλά και την ιδιαίτερη φύση της. Στην προϊστορία αλλά και στην αρχαιότητα, η χώρα βρεχόταν από ποταμούς και είχε εύφορες κοιλάδες – όπως μαρτυρούν οι προϊστορικές βραχογραφίες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα αλλά και αρχαία συγγράμματα.
Σήμερα καλύπτεται από έρημο. Η πλειονότητα των κατοίκων της είναι νομάδες βοσκοί. Στις πανέμορφες αμμώδεις παραλίες της, υπάρχουν ψαροχώρια. Στην αρχαιότητα αυτά τα ψαροχώρια σχημάτιζαν μία αλυσίδα νευραλγικών εμπορικών λιμανιών, απ’ όπου μεταφέρονταν οι πολύτιμοι θησαυροί της Αφρικής στα παλάτια της Μεσογείου, της Ινδίας και της Ασίας.

...
περισσότερα

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

  • 3 διανυκτερεύσεις στο Κέιπ Τάουν 
  • Δώρο: Ολοήμερη εκδρομή στο πάρκο Τσόμπε στην Μποτσουάνα όπου κάνουμε χερσαίο αλλά και πλωτό σαφάρι!
  • Ημιδιατροφή καθημερινά στη Νότια Αφρική.

Χάρτης Ταξιδιού Μεγάλη Νότια Αφρική | Garden Route, Καταρράκτες Βικτώρια, Μποτσουάνα | Χριστούγεννα 2021

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info