fb

Κεντρική Ασία: ο αυτοκινητόδρομος του Παμίρ | 23.06.2021

Διάρκεια: 21 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 3790€

Περιγραφή

Ταξίδι σταθμός για κάθε φυσιολάτρη, για κάθε ιστοριοδίφη, για κάθε ταξιδευτή που ψάχνει τα απάτητα σημεία του παγκόσμιου χάρτη. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ένας τόπος γνωστός μόνο σε εξερευνητές, στρατιωτικούς και λάτρεις της απροσδόκητης περιπέτειας. Στα όρια αυτοκρατοριών και στα όρια της ανθρώπινης φύσης. 

Οδοιπορικό με μοναδική ποικιλία τοπίων και εμπειριών, ένα γεωγραφικό "τρίγωνο" σε μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη: 

Μέσα σε μερικές μέρες, θα γνωρίσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες οροσειρές του πλανήτη, το Παμίρ, το Καρακορούμ και τα βουνά του Ουρανού (Τιεν Σαν). Θα χαράξουμε με το βλέμμα μας τα περάσματα τους και θα καταγράψουμε τους λαούς τους. 

Από εκεί θα βρεθούμε σε ορεινές ερήμους και στέπες στη Δυτική Κίνα, σε πόλεις ιστορικές, αλμυρές λίμνες και ορεινά περάσματα. 

Σε λίγα ταξίδια, οι συγκινήσεις και οι εικόνες είναι τόσο  συμπυκνωμένες και έντονες. Θα κινηθούμε για αρκετά χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων του Αφγανιστάν και του περίφημου διαδρόμου Γουαχάν, θα γνωρίσουμε το νέο "δρόμο του μεταξιού" μεταξύ Κίνας και Καζαχστάν, θα δούμε τις μυστηριώδεις μούμιες που βρέθηκαν στην έρημο Τακλαμακάν. Και βέβαια, θα περπατήσουμε βήμα βήμα το μυθικό δρόμο του Παμίρ, ψάχνοντας τις πηγές του αρχαίου ποταμού Ώξου και τις αετοφωλιές της Βακτριανής. Ένα ταξίδι γεμάτο αινίγματα, μυστήρια των ανθρώπων και της Φύσης, γεμάτο περιπέτεια, γεμάτο γνώση... Τοπία, γλώσσες, μειονότητες, αρχαία λαοί, το Ισλάμ δίπλα στο Βουδισμό, οι ορεσίβιοι νομάδες δίπλα σε αιώνιες κορυφές, οι γιούρτες στα περίχωρα μεγάλων πόλεων... 

 

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Ντουσαμπέ (ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Τατζικιστάν και την πρωτεύουσα Ντουσαμπέ.

 

2η ημέρα: Ντουσαμπέ (φρούριο Χισάρ – Κοιλάδα Βαρζόμπ)

Συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με το τοπίο και τα περίχωρα της Τατζίκικης πρωτεύουσας. Θα επισκεφτούμε το φρούριο Χισάρ που θεωρείται από τα πιο αξιόλογα μνημεία της περιοχής, καθώς και τον αναστηλωμένο μεντρεσέ του 16ου αιώνα που στεγάζει ένα μικρό μουσείο.  Εν συνεχεία, θα αναχωρήσουμε για την κοιλάδα Βαρζόμπ, βόρεια του Ντουσάνμπε, για να γνωρίσουμε ένα από τα διάσημα και ιστορικά ορεινά περάσματα της αρχαίας Σογδιανής, τον αυχένα Ανζόμπ στα 3.373 μέτρα. Επιστροφή στην πρωτεύουσα, διανυκτέρευση. 

 

3η ημέρα: Ντουσαμπέ – Καλαϊχούμ

Από σήμερα ξεκινά μια νέα ενότητα για το ταξίδι μας, η λιγότερο προσιτή και η πιο περιπετειώδης. Θα ξεκινήσουμε από το Ντουσάνμπε για να διασχίσουμε τον περίφημο δρόμο Μ41, έναν σοβιετικό, στρατιωτικό, ορεινό δρόμο που χαράχτηκε πάνω στα αρχαία μονοπάτια που ένωναν τη Βακτριανή με την Κίνα.  Είναι μια εμπειρία που θα διαρκέσει μέρες και θα μας οδηγήσει σε απάτητες κοιλάδες και απίστευτης ομορφιάς τοπία, περνώντας από διαδοχικούς αυχένες και περάσματα, παράλληλα με τα σύνορα του  Αφγανιστάν.  

Αρχικά, θα διανύσουμε το πέρασμα Χαμπουραμπάντ στα 3252 μέτρα και θα μπούμε στην περιοχή του Παμίρ και της φυλής Μπαντακσανί. Πιο απομονωμένοι και συντηρητικοί πληθυσμοί, άλλες φορεσιές, άλλες διάλεκτοι κι έθιμα… μπαίνουμε σε μια περιοχή που, μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν είχε καμία επαφή με την κεντρική διοίκηση και μάλιστα υπήρξε και θέατρο συρράξεων ανάμεσα στο στρατό κα τοπικά αποσχιστικά κινήματα. Γενικότερα στο Παμίρ έχουν αναγνωριστεί επτά διαφορετικές τοπικές διάλεκτοι, που ουσιαστικά ορίζονται από την ίδια την απροσπέλαστη γεωγραφία αυτής της ορεινής ζώνης.  Προορισμός μας αυτήν την πρώτη μέρα στο Παμίρ, θα είναι η πόλη Καλαϊχούμ, στην κοιλάδα του ποταμού Παντζ, τα νερά του οποίου οδηγούν στον μεγάλο Αμου Νταρυά (ο Ώξος ποταμός της αρχαιότητας). Διανυκτέρευση. 

 

4η ημέρα: Καλαϊχούμ – Χορόγκ

Ολόκληρη η σημερινή διαδρομή κινείται κατά μήκος των συνόρων του Αφγανιστάν που θα βρίσκεται στα δεξιά μας, στην άλλη όχθη του ποταμού Παντζ. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, που ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως Βακτριανή, θα εμπεδώσουμε το τοπίο και τη στρατηγική του σημασία στους αρχαίους εμπορικούς δρόμους, θα μας απασχολήσει, όπως είναι λογικό, και το πρόσφατο πολεμικό – γεωπολιτικό παρελθόν που έφερε το Αφγανιστάν στο παγκόσμιο προσκήνιο. Προορισμός μας η πόλη του Χορόγκ, στη συμβολή των ποταμών Παντζ και Γουντ, που είναι το διοικητικό κέντρο του Παμίρ και βασικός σταθμός για κάθε ταξιδιώτη στη περιοχή. Διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Χορόγκ (ξενάγηση)

Η πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής Γκόρνο Μπαταχσάν βρίσκεται σε υψόμετρο 2.200 μέτρα υψόμετρο και έχει περίπου 30.000 κατοίκους. Να σημειώσουμε άλλωστε, ότι η περιοχή αυτή αποτελεί το 45% της συνολικής έκτασης της χώρας και φιλοξενεί μόλις το 3% του πληθυσμού της. Από τα αρχαία χρόνια, το Χορόγκ αποτελούσε σημείο συνάντησης και ξεκούρασης εμπόρων και κτηνοτρόφων, πέρασμα για στρατεύματα και εισβολείς, μια κιβωτός καλλιεργειών και ηρεμίας ανάμεσα σε πανύψηλα, γυμνά βουνά, που μοιάζουν με αδιαπέραστο τοίχο. Είμαστε στην καρδιά του Παμίρ και θα μείνουμε στην μικρή αυτή πόλη για μια μέρα, για να δούμε το τοπικό μουσείο, το βοτανικό κήπο και τον τόπο λατρείας και συνάντησης Τζαμάατ-χανά. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Χορόγκ – Γιαμγκ

Σήμερα θα προχωρήσουμε στα ενδότερα της οροσειράς του Παμίρ, μιας από τις πιο ορεινές περιοχές στον κόσμο, γεωγραφικό και πολιτιστικό όριο ανάμεσα στον αρχαίο περσικό κόσμο και την Κίνα. Είμαστε σε περιοχές που χαρτογραφήθηκαν μόλις τη δεκαετία του 1920 και είχαν μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς βρίσκονταν στα όρια της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας και την Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο δρόμος που εμείς ακολουθούμε υπήρξε για αιώνες δρόμος καραβανιών και η σημερινή του κατάσταση, λόγω του παρατεταμένου χειμώνα, δεν διαφέρει πολύ από την αρχική μορφή του απολύτως απαραίτητου μονοπατιού. Κινούμαστε πάλι κοντά στα αφγανικά σύνορα και ανάμεσα σε κορυφογραμμές που ξεπερνούν τα 5000 μέτρα σε υψόμετρο. Διανυκτέρευση στην τοποθεσία Γιαμγκ σε σπίτι – ξενώνα της περιοχής.

 

7η ημέρα: Γιαμγκ (ξενάγηση) – Γιαμτσούν – Λανγκάρ

Το πρωινό μας θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής, καθώς θα επισκεφθούμε το μουσείο του Σούφι αστρονόμου και ποιητή Μουμπορακί Βαχονί. Θα μάθουμε για το παραδοσιακό όργανο ρουμπάμπ και την κατασκευή του, για τα χαλιά που φτιάχνουν οι γυναίκες του Παμίρ, και ύστερα θα επισκεφθούμε  το χωριό Γιαμτσούν με το ομώνυμο κάστρο του και τις θερμές πηγές Μπίμπι Φατίμα. Και όλα αυτά μέσα σε σύντομες διαδρομές, ανάμεσα στις υπέροχες κοιλάδες και βουνοκορφές του Παμίρ. Μετά το μεσημέρι θα συνεχίσουμε προς το Λανγκάρ και θα δούμε από απόσταση τον ιστορικό «διάδρομο Γουαχάν» που ενώνει το Αφγανιστάν με τη Δυτική Κίνα. Η λωρίδα αυτή γης, που έχει πλάτος από 13 έως 60 χλμ, ορίζεται στα βόρεια από το Παμίρ και στα νότια από το Καρακορούμ και έθετε μία ουδέτερη ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στη Ρωσική Αυτοκρατορία και το Βρετανικό τότε Πακιστάν. Βρισκόμαστε πλέον στα 2800 μέτρα υψόμετρο. Διανυκτέρευση σε σπίτι – ξενώνα της περιοχής.

 

8η ημέρα: Λανγκάρ – Αλισούρ – Μουργκάμπ

Πρωινή αναχώρηση κι επίσκεψη του μαυσωλείου Μαζάρ ι Σαχ Καμπάρ (άρχοντας του Ήλιου) πριν πάρουμε το δρόμο για τα βορειοανατολικά, πάντοτε παράλληλα με ποταμούς και την κοιλάδα Γουαχάν. Θα διασχίσουμε διαδοχικά ορεινά περάσματα, το Χαργκούς στα 4.344 μ. και το Ναουζετάς στα 4.314 μ. Θα περάσουμε από τον οικισμό Αλισούρ στα 3.860 μ. και θα μπούμε σε ένα επιβλητικό και άνυδρο ορεινό τοπίο για να φτάσουμε σε έναν ακόμα αυχένα στα 3.130 μ. Άφιξη στο Μουργκάμπ, στα 3.610 μέτρα. Εκεί θα ξαναβρούμε την κεντρική οδική αρτηρία του Παμίρ, στις όχθες του ποταμού Μουργκάμπ. Η μικρή αυτή πόλη έχει 6.500 κατοίκους και είναι η πόλη με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη χώρα. Κτίστηκε ως προκεχωρημένο φυλάκιο των Ρώσων στα τέλη του 19ου αιώνα και αναπτύχθηκε μέσα από το εμπόριο των νομάδων της περιοχής και ως παραμεθόριος ζώνη. Είναι ένα μέρος που έχει κρύο σχεδόν όλο το χρόνο, δίνει την εντύπωση του απόκοσμου κι μακρινού μέρους, δίπλα στο οποίο δεσπόζουν γυμνά βουνά που σκιάζουν μόνιμα τις ταπεινές γιούρτες. Διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα: Μουργκάμπ – Σάρυ Τας (ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ)

Μια ακόμα υπέροχη μέρα μας περιμένει, ένας στόχος για κάθε ταξιδιώτη που ψάχνει το διαφορετικό. Σήμερα θα πάρουμε το δρόμο για τα σύνορα με το Κιργιστάν, ένα από τα πιο ορεινά και απομακρυσμένα συνοριακά περάσματα. Το Ακμπατάι είναι το πιο ορεινό σημείο του δρόμου του Παμίρ, στα 4.655 μέτρα. Μια διαδρομή μέσα από μια «ορεινή έρημο» και με ατέλειωτες κορυφογραμμές να μας συνοδεύουν, θα μας οδηγήσει στο πέρασμα Κυζύλ Αρτ (4.300 μ.), όπου βρίσκονται τα σύνορα και στη λίμνη Καρακούλ από όπου, ανάλογα με τις συνθήκες, φαίνεται η κορυφή Λένιν (7.134 μ.) η πιο ψηλή της βόρειας οροσειράς του Παμίρ, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών. Συνέχεια για το χωριό της Κιργιζίας Σάρυ Τας («κίτρινη πέτρα») που είναι σημαντικός κόμβος, στα 3.100 μέτρα, ανάμεσα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και τη Δυτική Κίνα. Διανυκτέρευση.

 

10η ημέρα: Σάρυ Τας – Πέρασμα Ιρκεστάμ – Κασγκάρ (KINA)

Μια μέρα περιπέτειας και ταξιδιωτικής πρόκλησης ξεκινά, ακολουθώντας τους πολύπλοκους υπολογισμούς ανάμεσα σε ώρα Κιργιστάν κα ώρα Κίνας. Προορισμός μας κατ’ αρχήν το ορεινό, συνοριακό, πέρασμα Ιρκεστάμ, το πιο δυτικό άκρο της Κίνας, όπου θα βρίσκεται ένα πρώτο σημείο ελέγχου. Θα διανύσουμε τα πρώτα χιλιόμετρα στη Δυτική Κίνα, στην περιοχή Βου-τσιά (Wuqia - Ulugchat), σε αχανείς και έρημες περιοχές από όπου για αιώνες περνούσαν, έμποροι, καραβάνια, προσκυνητές και τυχοδιώκτες – εξερευνητές. Η κουλτούρα της περιοχής είναι κουλτούρα νομάδων μουσουλμάνων που έπρεπε να ταξιδεύουν για μέρες για να δουν τους πρώτους εκπροσώπους της κινεζικής διοίκησης. Κάτι τέτοιο θα κάνουμε κι εμείς. Μετά από μια πολύωρη διαδρομή, θα καταλήξουμε στον προορισμό που έψαχναν όλα τα καραβάνια : την περίφημη πόλη – αγορά του Κασγκάρ. Μετά από πολλές μέρες, θα αφήσουμε τα βουνά και θα δούμε μια μεγάλη πόλη. Μια νέα ενότητα ξεκινά για το ταξίδι μας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

11η ημέρα: Κασγκάρ – εκδρομή στη λίμνη Καρακούλ

Σήμερα, θα ξαναβρούμε το δρόμο προς τα υπέροχα ορεινά τοπία της περιοχής. Αυτή τη φορά, θα προσεγγίσουμε την οροσειρά του Καρακορούμ, που αποτελεί φυσικό όριο ανάμεσα σε Κίνα και Πακιστάν. Αφού περάσουμε από χωριά της περιοχής και θαυμάσουμε τον ανέγγιχτο τοπίο, θα φτάσουμε στη λίμνη Καρακούλ, που βρίσκεται περίπου 190 χλμ από το Κασγκάρ. Σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή της Δυτικής Κίνας κατοικούν Κιργίζιοι νομάδες που διατηρούν ολοζώντανη τη νομαδική τους κουλτούρα και τη γλώσσα τους. επιστροφή το απόγευμα στο Κασγκάρ.

 

12η ημέρα: Κασγκάρ – Ξενάγηση και τοπική αγορά

Σήμερα θα περάσουμε ολόκληρη τη μέρα μας στην μεγάλη αυτή πόλη – σταθμό πάνω στο δρόμο του μεταξιού, το Κασγκάρ. Θα δούμε τα μεγάλα τζαμιά και μνημεία της πόλης που χρονολογούνται κυρίως από τον 15ο αιώνα, μια εποχή άνθιση των μουσουλμανικών βασιλείων στη περιοχή. Είναι όμως και ημέρα αγοράς. Μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη διατηρείται η παράδοση της ζωοπανήγυρης και εμποροπανήγυρης, ένα σημείο συνάντησης για τους νομάδες των γύρω περιοχών, ένας τόπος κοινωνικοποίησης και εμπορικής ανάπτυξης για αιώνες. Η μέρα μας θα κλείσει με επίσκεψη σε τοπικά εργαστήρια λαϊκής τέχνης και ελεύθερο χρόνο στη πόλη. Το πέρασμα από το Κασγκάρ είναι η επιτομή της ιδέας και της ουσίας του δρόμου του μεταξιού και είναι μια επίσκεψη κατανόησης της φύσης και των ανθρώπων που είδαμε τις προηγούμενες μέρες στα ορενά περάσματα.  

 

13η ημέρα: Κασγκάρ – Πτήση για Ουρούμτσι (ξενάγηση)

Μεταβαίνουμε στο αεροδρόμιο του Κασγκάρ από όπου θα πετάξουμε για την πόλη Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σινιάνγκ. Με την άφιξή μας θα επισκεφθούμε το Μουσείο Σενιάνγκ: είναι κατά γενική ομολογία το πιο σπουδαίο μουσείο στον λεγόμενο «Δρόμο του Μεταξιού», όπου και μία ολόκληρη μέρα δεν είναι αρκετή για να δει κανείς με επαρκή χρόνο όλα τα εκθέματά του. Σε αυτά συγκαταλέγονται και οι μούμιες της Σενιάνγκ, ένα αμφιλεγόμενο έκθεμα μεγάλης ωστόσο ιστορικής αξίας. Διανυκτέρευση.

 

14η ημέρα: Ουρούμτσι – Τουρπάν

Θα κατευθυνθούμε οδικώς προς την ιστορική τοποθεσία Τουρπάν, μια καλά διατηρημένη πόλη στα όρια της ερήμου. Εκεί, θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο Τζιαο Χε, ενός οικισμού που γνώρισε ακμή από τον 1ο αι π.Χ. ως τον 5ο αι. μ.Χ. Στην ίδια περιοχή σώζονται ερείπια από βουδιστικές στούπες, σε ένα ιδιαίτερο παράδειγμα διαδοχής θρησκειών και πολιτισμών. Μαθαίνουμε για το πέρασμα της δυναστείας Τανγκ και των Μογγόλων κα την έλευση του Ισλάμ σε αυτά τα μακρινά μέρη. Θα δούμε επίσης το περίφημο σύστημα άρδευσης Καρέζ που μετέφερε νερό από μεγάλη απόσταση, για να δώσει ζωή στη άνυδρη έρημο. Μέρος της σημερινής περιήγησης θα είναι και ο μεγάλος μιναρές Εμίν που κτίστηκε τον 18ο αιώνα. Διανυκτέρευση στο Τουρπάν.

 

15η ημέρα: Τουρπάν – Σαν Σαν

Σήμερα θα επισκεφτούμε ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία της περιοχής, το μουσείο του Τουρπάν, με τις περίφημες μούμιες από τους τάφους Αστάνα, πλούσια κτερίσματα και ευρήματα που διηγούνται την ιστορία του δρόμου του μεταξιού. Στη συνέχεια θα μεταβούμε οδικώς στην τοποθεσία Σαν Σαν που βρίσκεται σε ένα λεκανοπέδιο κοντά στα βουνά Τιεν Σαν και την έρημο Τακλαμακάν. Παραμένουμε στην ευρύτερη περιφέρεια του Ουρούμτσι με τις πολύ ενδιαφέρουσες τοπικές ιδιομορφίες, τις διαφορετικές εθνότητες και γλώσσες που ορίζονται από την γεωγραφία και ιστορικά γεγονότα. Στο Σαν Σαν θα δούμε και ξεκάθαρο ερημικό τοπίο, ένα στοιχείο της μεγάλης ποικιλίας βλάστησης και ζωής που συνυπάρχουν στην ίδια περιοχή. Διανυκτέρευση.

 

16η ημέρα: Σαν Σαν – Μουλέι Τσι Τάι

Προορισμός μας σήμερα η Καζάκικη Αυτόνομη Περιφέρεια του Μουλέι που βρίσκεται στη Δυτική Κίνα. Είμαστε στα όρια του ευρύτερου πολιτιστικού χώρου της Μογγολίας και πάντοτε κοντά στα βουνά του ουρανού Τιεν Σαν. Επίσκεψη – περιήγηση στο Μουλέι και συνέχεια για την τοποθεσία Τσι Τάι όπου θα διανυκτερεύσουμε.

 

17η ημέρα: Τσι Τάι – Σι Χε Τζι

Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας στην επαρχία της Δυτικής Κίνας για να φτάσουμε σε ένα από τα διοικητικά – εκπαιδευτικά κέντρα της περιοχής, την πόλη Σι Χε Τζι. Εδώ θα καταλάβουμε καλύτερα το πρότυπο ανάπτυξης αυτών των μακρινών επαρχιών, βασισμένο στις υποδομές και την αγροτική εκμετάλλευση. Βρισκόμαστε πάντοτε στη χώρα των μουσουλμάνων Ουιγούρων και θα μιλήσουμε για την «ένταξη» αυτής της πολυπληθούς μειονότητας στο κινεζικό κράτος και τα μακροχρόνια προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η πολιτική – διοικητική διαδικασία. Στις διαδρομές μας θα πάρουμε κα μια ιδέα για το πώς, μέσα σε λίγα χρόνια, οι νομαδικοί πληθυσμοί σχημάτισαν οργανωμένους οικισμούς και πως το οδικό δίκτυο άλλαξε τον εθνολογικό χάρτη της περιοχής. Άφιξη στην πόλη Σι Χε Τζι και σύντομη περιήγηση. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.  

 

18η ημέρα: Σι Χε Τζι – Λίμνη Σαϊράμ – Γι Λι

Η διαδρομή μας πλέον θα μας φέρει στα πιο δυτικά. Έχουμε πάρει το δρόμο εξόδου από την Κίνα και ξαναβρισκόμαστε σε μέρη όπου οι γιούρτες κάνουν την εμφάνισή τους στα βοσκοτόπια και τα χωριά. Προορισμός μας είναι η λίμνη Σαϊράμ που βρίσκεται στα 2.070 μέτρα και αποτελεί για χιλιάδες χρόνια σημείο συνάντησης για κοπάδια και νομάδες. Η λίμνη εκτείνεται σε ένα μήκος 30 χλμ και τροφοδοτείται από τους αιώνιους παγετώνες της οροσειράς Τιεν Σαν. Σήμερα θα διανυκτερεύσουμε στην επαρχιακή πόλη Γι Λι (ή Ιλι) που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. μακριά από τη λίμνη. Είμαστε στη βορειοδυτική άκρη της Κίνας, σε μια ζώνη που κατοικείται κυρίως από τουρκόφωνους Καζάκους, ανάμεσα σε ορεινές στέπες και μεγάλες οροσειρές. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

19η ημέρα: Γι Λι – πέρασμα Κοργκός (ή Χορκός) – Φαράγγι Σαρύν – Αλμάτυ (ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ)

Σήμερα θα ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί για να διασχίσουμε ένα από τα πιο στρατηγικά συνοριακά περάσματα στον κόσμο. Μετά από 90 χλμ. θα φτάσουμε στην πόλη Κοργκάς (ή Κ(Χ)οργκός), μια παραμεθόριο κινεζική πόλη που έχει 85.000 κατοίκους και μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Είναι ο «νέος δρόμος του μεταξιού». Μια πόλη που αποκτά συνεχώς νέες υποδομές, νέες σιδηροδρομικές γραμμές και εμπορευματικούς σταθμούς. Είναι μια εμπορική «γέφυρα» για τα προϊόντα, την ενέργεια, τους ίδιους τους λαούς, ανάμεσα στην τεράστια Κίνα και τον ρωσόφωνο κόσμο που ξεκινά από εκεί. Μετά τις διατυπώσεις στα σύνορα, ένας νέος δρόμος θα μας οδηγήσει μέσα από τις στέπες του βορειοανατολικού Καζακστάν προς το περίφημο φαράγγι Σαρύν. Μετά από μια στάση για φωτογραφίες σε αυτό τον υπέροχο γεωλογικό σχηματισμό, θα συνεχίσουμε για την παλιά πρωτεύουσα του Καζακστάν, τη πόλη Αλμάτυ, που θα είναι και ο τελικός σταθμός αυτού του μεγάλου οδοιπορικού.

 

20η ημέρα: Αλμάτυ (ξενάγηση)

Η Άλμα Άτα, ή Αλμάτυ, είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν, πρωτεύουσα της χώρας μέχρι το 1997 και σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Στη γνωριμία μας σήμερα με την πόλη θα δούμε, μεταξύ άλλων, το Πάρκο Πανφίλοφ και τον Καθεδρικό Ναό Ζένκοφ. Το Εθνικό Μουσείο, τα τεράστια μέγαρα και μνημεία και η κεντρική πλατεία θα ολοκληρώσουν το πρώτο τμήμα της ξενάγησής μας. Το απόγευμα θα βγούμε από τις κεντρικές γειτονιές της πόλης για να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπογραφία της, κατευθυνόμενοι προς το φαράγγι Μεντέο. Διανυκτέρευση στο Αλμάτυ.

 

21η ημέρα: Αλμάτυ – Πτήση επιστροφής

Μετάβαση στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση επιστροφής, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση
.
 

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

 

Highlights – Δυνατά σημεία του προγράμματος:

  • Η πληρότητα με την οποία επισκεπτόμαστε την τεράστια περιοχή της Κεντρικής Ασίας.
  • Επιλέγουμε οδική διαδρομή από το Τατζικιστάν στο Κιργιστάν, από το Κιργιστάν στην Κίνα (Κασγκάρ) και από εκεί στο Καζακστάν μέσα από υπέροχα οδικά περάσματα.
  • Η έξυπνη διαδρομή που ακολουθεί αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα συγκαταλέγεται στα δυνατά του σημεία (άφιξη στην Ντουσαμπέ και επιστροφή από Αλμάτυ, χωρίς άσκοπα και κουραστικά πισωγυρίσματα).

 

 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
  • Ξενοδοχεία 2*, 3*, 4* και 5* και πανδοχεία/guest houses. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ταξίδι  απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες. Κατά τη διάρκεια του κομματιού από την Ντουσαμπέ μέχρι Σάρυ Τας θα μείνουμε σε μικρά ξενοδοχεία και 3 διαν/σεις σε guest houses (δηλαδή σπίτια) πολύ βασικών ανέσεων. Υπάρχει κάποια περίπτωση για κάποιες διαν/σεις να έχουμε κοινό μπάνιο.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά. Πλήρης διατροφή στην Κίνα.
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
  • Τοπικός ξεναγός
  • Έλληνας αρχηγός 
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά Versus Travel

 

Δεν περιλαμβάνονται    

  • Φόροι αεροδρομίων, βίζες,  επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: €750

ΒΙΖΑ ΚΙΝΑΣ: Για την έκδοση της βίζας απαιτείται αίτηση, έγχρωμη φωτοτυπία διαβατηρίου (με 6μηνη ισχύ), μία έγχρωμη φωτογραφία, τα οποία παραδίδονται στα γραφεία μας τουλάχιστον δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν από την αναχώρηση, μαζί με μια έγχρωμη φωτογραφία. Για τους ανήλικους απαιτείται συμπληρωματικά ταυτότητα ή πιστοποιητικό γέννησης στα αγγλικά. Κόστος βίζας: €140

ΒΙΖΑ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ: Για την έκδοση της βίζας απαιτείται αίτηση (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και αν ο ταξιδιώτης είναι έγγαμος ή άγαμος), έγχρωμη φωτοτυπία διαβατηρίου (με 6μηνη ισχύ) σε ηλεκτρονική μορφή. Κόστος βίζας: €65

 

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Το ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο του Παμίρ είναι ένα ταξίδι απαιτητικό. Σε ορισμένα μάλιστα κομμάτια του, όπως στο M41, οι επιλογές διαμονής και εστίασης είναι πολύ, πολύ περιορισμένες. Ο επισκέπτης που τυχόν δεν είναι συνηθισμένος, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Επιπρόσθετα, σε τοποθεσίες με υψηλό υψόμετρο, κάποιοι ταξιδιώτες με όχι τόσο καλή φυσική κατάσταση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την αρτηριακή πίεση. Σε μεγάλα κομμάτια της διαδρομής δεν υπάρχουν λύσεις έκτακτης ανάγκης αν παρουσιαστεί κάποιο περιστατικό υγείας, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως σε κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ίδια μέσα.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

 

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

  • Επιλέγουμε οδική διαδρομή από το Τατζικιστάν στο Κιργιστάν, από το Κιργιστάν στην Κίνα (Κασγκάρ) και από εκεί στο Καζακστάν μέσα από υπέροχα οδικά περάσματα.
  • Έξυπνη διαδρομή που ακολουθεί αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα (άφιξη στην Ντουσαμπέ και επιστροφή από Αλμάτυ).

Χάρτης Ταξιδιού Κεντρική Ασία: ο αυτοκινητόδρομος του Παμίρ | 23.06.2021

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info