Ινδονησία: Σουμάτρα, Ιάβα, Μπαλί, Δυτική Παπούα - 2018

Διάρκεια: 13,17,23 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 2190€

Περιγραφή

Η Ινδονησία είναι μια χώρα που συναρπάζει όλους όσους αναζητούν προορισμούς πέρα από τα κλασικά. Από τα χιλιάδες νησιά της, που μοιάζουν σαν μαργαριτάρια πάνω στα ζαφειρένια νερά, κάναμε μια επιλογή με γνώμονα την ποικιλία των διαφορετικών εικόνων που έχουν πάντα τα ταξίδια του Versus. 
Επισκεπτόμαστε, λοιπόν, τη Σουμάτρα για τις ζούγκλες της, τους ουραγκοτάγκους, τη Λίμνη Τόμπα, που θεωρείται η ωραιότερη του κόσμου, και τα χωριά των Μπατάκ με τα ιδιόμορφα σπίτια τους, την Ιάβα για το πρωτότυπο περιβάλλον, τους θαυμαστούς ναούς της (Μπορομπουντούρ, Πραμπανάν) και το «εξωγήινο» ηφαίστειο Μπρόμο, το Σουλαβέζι για να δούμε τους Τοράγιας και να ζήσουμε την ατμόσφαιρα με τα παράξενα ταφικά τους έθιμα, το Μπαλί για τον ατόφιο εξωτισμό του και τον ολοζώντανο πολιτισμό του και τη Δυτική Παπούα, την πιο απομακρυσμένη και ανέγγιχτη περιοχή της Ινδονησίας, με τις πρωτόγονες, απομονωμένες φυλές.
Ένα εξαιρετικό ταξίδι στη μεγαλύτερη νησιωτική χώρα του κόσμου, που συνδυάζεται με την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, την Κουάλα Λουμπούρ, μια πόλη που έχει τη δυνατότητα να συμπλέκει με θαυμαστό τρόπο το παρελθόν με το μέλλον. Ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα, με σωστή αναλογία όλων των παραπάνω, που κάνει τον ταξιδιώτη να ζήσει σπάνιες στιγμές και να αποκτήσει δυνατές εμπειρίες!
 

1η ΗΜΕΡΑ: AΘHNA/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την εξωτική Μαλαισία. Η Μαλαισία αποτελείται από δύο ξεχωριστές περιοχές: το νότιο τμήμα της Μαλαϊκής Χερσονήσου, που αποτελεί επίσης και το άκρο της Ινδοκίνας, και το βόρειο τμήμα του νησιού Βόρνεο, με εξαίρεση το σουλτανάτο του Μπρουνέι.

2η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ

Άφιξη στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, την Κουάλα Λουμπούρ. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο για ξεκούραση ή για μια πρώτη βόλτα στην πόλη. Διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ, ΣΠΗΛΙΕΣ ΜΠΑΤΟΥ)

Πρωινή ξενάγηση της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα περάσουμε από το πολύβουο κέντρο της, τμήμα του οποίου αποτελεί η πολύχρωμη κινέζικη και η ινδική συνοικία. Θα δούμε την Πλατεία Ανεξαρτησίας, το παλάτι, θα επισκεφτούμε το Εθνικό Μνημείο το οποίο βρίσκεται στο μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της πρωτεύουσας που ονομάζεται «Κήποι της λίμνης», το Εθνικό Τζαμί (εξωτερική επίσκεψη) και το σιδηροδρομικό σταθμό, που είναι ένας από τους πιο γραφικούς του κόσμου σε ινδο-ισλαμικό στιλ, με πύργους, θόλους και αψίδες. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τις σπηλιές στο Μπατού, πασίγνωστες ανά τον κόσμο με τα 272 σκαλοπάτια τους, τις οποίες επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΜΕΝΤΑΝ (ΣΟΥΜΑΤΡΑ) - ΠΑΡΑΠΑΤ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το Μεντάν, την πρωτεύουσα της Βόρειας Σουμάτρας. Άφιξη και περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έρθουμε σε επαφή με την ολλανδική, αγγλική, κινέζικη και μαλαισιανή αρχιτεκτονική της. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Παραπάτ, ένα εκπληκτικό ορεινό θέρετρο περίπου στο κέντρο του νησιού και στις όχθες της μεγαλύτερης λίμνης της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Τόμπα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΠΑΤ - ΛΙΜΝΗ ΤΟΜΠΑ - ΣΑΜΟΣΙΡ

Ημέρα μοναδικής εμπειρίας η σημερινή, που είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση της πιο όμορφης λίμνης του κόσμου -της Τόμπα- και των παραλίμνιων χωριών. Με πλοιάριο θα προσεγγίσουμε το ορεινό, ηφαιστειογενές νησί Σαμοσίρ με τα παραδοσιακά σπίτια των φυλών Μπατάκ, που φημίζονται για τη μαεστρία με την οποία χειρίζονται τη σμίλη και σκαλίζουν το ξύλο. Στο Τομόκ θα δούμε τους τάφους των βασιλέων, στην Αμπαρίτα τα μονολιθικά τραπέζια και στο Σιμανίντο θα θαυμάσουμε παραδοσιακούς χορούς των Μπατάκ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΜΟΣΙΡ - ΜΠΕΡΑΣΤΑΖΙ

Σήμερα το πρωί θα διασχίσουμε και πάλι τη λίμνη με προορισμό το Παραπάτ, απ’ όπου θα αναχωρήσουμε οδικά για το γραφικό Μπεραστάζι. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας θα δούμε τους ύψους 120 μ. καταρράκτες Σίπι Σοπίσο. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε μερικά από τα χωριά των Μπατάκ και θα δούμε τον τρόπο ζωής τους. Οι Μπάτακ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιθαγενείς πληθυσμούς της Ινδονησίας. Διαιρούνται σε 6 ανεξάρτητες, αλλά στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους εθνικές ομάδες (Τόμπα, Σιμαλουντζούν, Κάρο, Νταΐρι, Ανκόλα Μαντέιλιν), κάθε μια από τις οποίες αποτελείται από πολυπληθείς οικογένειες, τα λεγόμενα γένη. Χαρακτηριστικό των σπιτιών τους είναι οι στέγες με τις δίδυμες κωνικές προεξοχές που μοιάζουν με κέρατα βούβαλου. Ορισμένες από αυτές τις περίτεχνες κατασκευές -φτιαγμένες από ξύλο, μπαμπού και ίνες φοίνικα αρένγκα χωρίς χρήση καρφιών- στηρίζονται σε πασσάλους και μερικές χωρούν έως και 12 οικογένειες. Αρκετά τέτοια σπίτια ηλικίας ακόμα και 300 ετών κατοικούνται ακόμη. Κάτω από το υπερυψωμένο πάτωμά τους ζουν τα οικόσιτα ζώα - αγελάδες, κότες, σκυλιά, γουρούνια και νεροβούβαλοι. Θα συνεχίσουμε τη διείσδυσή μας στα εξωτικά μέρη και στις παραδεισένιες ομορφιές της Σουμάτρας. Η οροσειρά Μπαρισάν (Bukit Barisan: «σειρά λόφων») στη δυτική πλευρά της Σουμάτρας διατρέχει το νησί σχεδόν σε όλο του το μήκος από Βορρά προς Νότο και χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή κορυφών και ηφαιστειακών κώνων, προσφέροντάς μας πανοραμικά τοπία και υπέροχες εικόνες. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στο Μπεραστάζι. Διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΕΡΑΣΤΑΖΙ - ΖΟΥΓΚΛΑ ΜΠΟΧΟΡΟΚ (Εκπαίδευση ουραγκοτάγκων) - ΜΠΟΥΚΙΤ ΛΑΓΟΥΑΝΓΚ

Το ταξίδι μας συνεχίζεται σήμερα στις πιο κρυφές ομορφιές της Σουμάτρας, την τροπική Ζούγκλα του Μποχορόκ. Στη διαδρομή μας θα απολαύσουμε απέραντες φυτείες από καουτσούκ, κακάο και φοινικόδεντρων. Φτάνοντας στο Μπουκίτ Λαγουάνγκ (Bukit Lawang) θα επισκεφτούμε το περίφημο «Δάσος με τους ουραγκοτάγκους». Η λέξη «ουρακοτάγκος» προέρχεται από τις λέξεις «orang» (άνθρωπος) και «(h)utan» (δέντρο), δηλαδή σημαίνει «ο άνθρωπος του δάσους». Θα μεταβούμε σε ένα ειδικό κέντρο μελέτης και φροντίδας των απειλούμενων με εξαφάνιση ουρακοτάγκων, στο οποίο εκπαιδεύονται κατάλληλα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της ζούγκλας, πριν αφεθούν ελεύθεροι σε αυτήν. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από κοντά αυτόν το θλιμμένο… «τρίτο μας ξάδελφο», αφού το 96,4% των γονιδίων του είναι ίδιο με του ανθρώπου. Συνεχίζουμε για το ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

8η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΟΥΚΙΤ ΛΑΓΟΥΑΝΓΚ - ΜΕΝΤΑΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΙΑΒΑ)

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το νησί της Ιάβας και την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, την Τζακάρτα. Η Τζακάρτα, η «νικηφόρα και ακμάζουσα», όπως την ονόμασε στις 22/6/1527 ο Φαταχιλάχ, ένας νεαρός ηγεμόνας από το Βορρά που κατέλαβε την πόλη, βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Ιάβας, στη θέση που τον 5ο αι. βρισκόταν ένας ινδουιστικός οικισμός, που λεγόταν Καλάπα. Πρωτεύουσα της αποικίας των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών από το 1619, μετονομάστηκε σε Μπατάβια, για να ξαναβρεί το παλιό όνομά της το 1942, όταν οι Ιάπωνες που κατέλαβαν την πόλη προσπάθησαν να κερδίσουν την εύνοια των κατοίκων. Χαοτική, πολυπληθής και κοσμοπολίτικη, η Τζακάρτα είναι μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

9η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ) - ΤΖΟΓΚΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΠΡΑΜΠΑΝΑΝ)

Πρωινή περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφτούμε μεταξύ άλλων το Εθνικό Μουσείο (1862), το καλύτερο μουσείο της Ινδονησίας και από τα καλύτερα της Νοτιοανατολικής Ασίας (συλλογές από αντικείμενα διαφόρων εθνικών ομάδων - ενδυμασίες, μουσικά όργανα κ.λπ. - μπρούντζινα αντικείμενα της ινδουιστικής περιόδου, κινέζικα κεραμικά κ.λπ.), το Εθνικό Μνημείο -μία κολόνα ύψους 132 μέτρων στην Πλατεία Μερντέκα-, την παλιά πόλη Μπατάβια με τα ανακαινισμένα κτίρια και την κεντρική Πλατεία Taman Fatahillah, καθώς και την αγορά αντικών στην Jalan Surabaya. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την πολιτιστική πρωτεύουσα του νησιού, την Τζογκτζακάρτα, τη «Φλωρεντία της Ινδονησίας». Φτάνοντας θα αναχωρήσουμε για τον Πραμπανάν, τον πιο όμορφο ίσως ινδουιστικό ναό της Ινδονησίας. Επιστροφή και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

10η ΗΜΕΡΑ:ΤΖΟΓΚΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ, ΜΠΟΡΟΜΠΟΥΝΤΟΥΡ)

Πρωινή περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε μεταξύ άλλων το Παλάτι του Σουλτάνου (Kraton) και το Κάστρο του Νερού. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το μεγαλύτερο βουδιστικό ναό του κόσμου, τον εκπληκτικό Μπορομπουντούρ με τα 504 αγάλματα του Βούδα. Πρόκειται για μια συμπαγή μάζα που χρειάστηκαν 700.000 κυβικά πέτρας για να χτιστεί. Η UNESCO ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για να τον αναστηλώσει και να τον συντηρήσει. Αφού επισκεφτούμε και τους μικρότερους ναούς Mendut και Pawon, θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

11η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΟΓΚΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΜΠΡΟΜΟ

Νωρίς σήμερα το πρωί θα μεταβούμε στο σιδηροδρομικό σταθμό και θα επιβιβαστούμε στο τρένο για το Mojokerto, διασχίζοντας την πανέμορφη φύση και διάφορα χωριά. Φτάνοντας ύστερα από περίπου 3,5 ώρες, θα συνεχίσουμε για μία διαδρομή 4-5 ωρών μέχρι το χωριό Τοσάρι (Tosari) με στάση στο παραδοσιακό λιμάνι Πασουρουάν (Pasuruan) για να δούμε τα phinisi, τα χαρακτηριστικά ιστιοφόρα του ινδονησιακού πελάγους. Άφιξη και τακτοποίηση στο λοτζ. Διανυκτέρευση.

12η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΡΟΜΟ - ΜΑΚΑΣΑΡ (ΟΥΖΟΥΝΓΚ ΠΑΝΤΑΝΓΚ)

Το Μπρόμο είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στην Ανατολική Ιάβα. Έχει ύψος 2.329 μέτρα και η πιο πρόσφατη έκρηξή του έλαβε χώρα το 2011. Το ηφαίστειο αυτό βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Μπρόμο και αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό της Ινδονησίας. Πολύ πρωινή έγερση και επιβίβαση σε jeep 4X4 για μία διαδρομή 30 λεπτών έως το Pananjakan, απ’ όπου θα απολαύσουμε την καταπληκτική θέα του όρους Μπρόμο και της γύρω περιοχής, καθώς θα βλέπουμε τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από το ηφαίστειο. Θα συνεχίσουμε με τα jeep μέχρι την καλντέρα, όπου η πρωινή υγρασία σε συνδυασμό με το καλυμμένο με την γκρίζα ηφαιστειακή σκόνη έδαφος δημιουργούν για παράξενη ατμόσφαιρα, που την προσομοιάζουν με αυτήν της επιφάνειας της Σελήνης. Ακολουθεί μία 20λεπτη διαδρομή με άλογα για να φτάσουμε στο χείλος του κρατήρα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για πρωινό και μεταφορά στο αεροδρόμιο της Σουραμπάγια, απ’ όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση για το Σουλαβέζι, όπως ονομάζεται σήμερα η εξωτική Κελέβη. Άφιξη στην πρωτεύουσά του, το Μακασάρ (Ουζούνγκ Πατάνγκ) και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

13η ΗΜΕΡΑ: ΜΑΚΑΣΑΡ (ΟΥΖΟΥΝΓΚ ΠΑΝΤΑΝΓΚ) - ΓΗ ΤΩΝ ΤΟΡΑΓΙΑΣ

Πρωινή αναχώρηση για την περιοχή των Τοράγιας, οι επικήδειες τελετές των οποίων είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που φέρνει τους ταξιδιώτες στο νησί. Η περίπου 8ωρη συναρπαστική διαδρομή μας ακολουθεί αρχικά την ακτή έως την πόλη - λιμάνι Πάρε Πάρε και στη συνέχεια ανηφορίζει προς την ορεινή ενδοχώρα του νησιού. Αργά το απόγευμα θα φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας, που βρίσκεται στην καρδιά της Γης των Τοράγιας. Διανυκτέρευση.

14η - 15η ΗΜΕΡΑ: ΓΗ ΤΩΝ ΤΟΡΑΓΙΑΣ

Δύο ημέρες αφιερωμένες στην Τάνα Τοράτζα (Γη των Τοράγιας), κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουμε την κουλτούρα τους και τα μοναδικά ταφικά έθιμά τους, με επισκέψεις σε χωριά της γύρω περιοχής, όπως το Λέμο με τους κρεμαστούς τάφους, τη Λόντα με τους τάφους σε σπηλιές, το Μπατουτουμόνγκα με υπέροχη θέα στο Ραντεπάο και στις γύρω κοιλάδες, το Παλάγουα με πολλά χαρακτηριστικά σπίτια των Τοράτζα, τα περίφημα τονγκονάν με τις καραβόσχημες στέγες, το Σαντάν που είναι διάσημο για τα υφαντά του κ.ά.

16η ΗΜΕΡΑ: ΓΗ ΤΩΝ ΤΟΡΑΓΙΑΣ - ΜΑΚΑΣΑΡ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΖΑΓΙΑΠΟΥΡΑ (ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΠΟΥΑ)

Επιστροφή στο Μακασάρ και πτήση αργά το βράδυ για την Τζαγιαπούρα, την πρωτεύουσα της Δυτικής Παπούα (Ινδονησιακή Παπούα). Η Νέα Γουινέα είναι το 2ο μετά τη Γροιλανδία μεγαλύτερο νησί της Γης. Σήμερα είναι χωρισμένη περίπου στη μέση με μια κάθετη γραμμή: η ανατολική της πλευρά λέγεται Παπούα-Νέα Γουινέα ή Παπουασία και είναι ανεξάρτητη χώρα, ενώ η δυτική της πλευρά ονομάζεται Δυτική Παπούα (Ίριαν Τζάγια) και αποτελεί τμήμα της Ινδονησίας. Η Δυτική Παπούα είναι η πιο απομακρυσμένη και ανέγγιχτη περιοχή της Ινδονησίας, ένα από τα τελευταία παρθένα μέρη στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από τροπικές αδιαπέραστες ζούγκλες και βάλτους, όπου ζουν φυλές για τις οποίες ο χρόνος έχει σταματήσει. Χιονοσκεπή βουνά που φτάνουν τα 5.000 μ. και στα οποία διατηρούνται παγετώνες (αν και βρίσκεται μόλις 2° νότια του Ισημερινού), ορεινά δάση, άγρια ποτάμια, βάλτοι και φαράγγια συμπληρώνουν μαζί με τα τροπικά δάση την αλλόκοτη γεωγραφία της περιοχής.

17η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΑΓΙΑΠΟΥΡΑ - ΓΟΥΑΜΕΝΑ (ΦΥΛΕΣ ΝΤΑΝΙ)

Άφιξη τα ξημερώματα στην Τζαγιαπούρα και άμεση ανταπόκριση με πτήση διάρκειας περίπου 45’, που θα μας φέρει στο κέντρο του νησιού και συγκεκριμένα στην πανέμορφη Κοιλάδα Μπάλιεμ. Η κοιλάδα αυτή, με έκταση περίπου 1.250 τετρ. χλμ. αποτελεί καταφύγιο για αρκετές φυλές, οι οποίες είναι γνωστές ως «Ντάνι». Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στη μικρή πόλη Γουαμένα, στο κέντρο της κοιλάδας και επίσκεψη στην τοπική αγορά της Τζιμπάμα με είδη λαϊκής τέχνης των ντόπιων. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο χωριό Σινάτμα για μια υπέροχη θέα της κοιλάδας Μπάλιεμ και της Γουαμένα και στο χωριό Γουεσαπούτ με την κρεμαστή γέφυρα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

18η ΗΜΕΡΑ: ΓΟΥΑΜΕΝΑ (ΦΥΛΕΣ ΝΤΑΝΙ)

Πρωινή αναχώρηση για μια 40λεπτη διαδρομή με προορισμό το χωριό Όμπια των Ντάνι, στο οποίο διατηρείται ατόφιος ο πατροπαράδοτος τρόπος ζωής τους, όπως θα διαπιστώσουμε και εμείς, βλέποντας τα σπίτια τους, τις… ενδυματολογικές τους συνήθειες, αλλά και παρακολουθώντας το χορό του πολέμου. Στο παρελθόν, για οποιοδήποτε είδος προβλήματος (κατοχή εδαφών, χοίρων κ.λπ.) μπορούσε να εκραγεί ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ των φυλών. Με την αναπαράσταση αυτή θα γνωρίσουμε πώς ακριβώς γινόταν ο πόλεμος μεταξύ των φυλών. Στο τέλος θα σφάξουν ένα γουρούνι και θα το μαγειρέψουν μαζί με γλυκοπατάτες, χόρτα και λαχανικά για περίπου 3 ώρες. Επίσης, θα δούμε την 250 ετών μούμια που βρέθηκε στην περιοχή και θα ανεβούμε στο όρος Μίλι (περίπου 2 ώρες), όπου σε ένα φαράγγι ανάμεσα σε δύο ψηλούς λόφους υπάρχουν αλμυροί υδάτινοι πόροι, από τους οποίους οι Ντάνι βγάζουν αλάτι με παραδοσιακό τρόπο. Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

19η ΗΜΕΡΑ: ΓΟΥΑΜΕΝΑ - ΤΖΑΓΙΑΠΟΥΡΑ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας στην Τζαγιαπούρα. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στην πόλη, θα δούμε το μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε σε μηχανοκίνητη βάρκα για μια κρουαζιέρα στη Λίμνη Σεντάνι. Θα επισκεφτούμε τα χωριουδάκια Αγιάπο και Άσεϊ, οι κάτοικοι των οποίων ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τη χειροτεχνία. Μετά το γεύμα μας σε εστιατόριο με θέα τη λίμνη και το γαλήνιο περιβάλλον της, θα ολοκληρώσουμε τις επισκέψεις μας στην Τζαγιαπούρα με την αγορά Χαμαντί. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

20η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΑΓΙΑΠΟΥΡΑ - ΜΠΑΛΙ

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση μας για το Μπαλί, το «νησί των θεών», το λαμπερό στολίδι του Ινδονησιακού Αρχιπελάγους. Με το 95% των κατοίκων ινδουιστές, το Mπαλί αποτελεί εξαίρεση στη μουσουλμανική Ινδονησία. Διάσπαρτοι στο νησί βρίσκονται περισσότεροι από 100.000 ναοί. Τις «άγιες μέρες», όταν σύμφωνα με το μύθο οι θεότητες και τα πνεύματα κατεβαίνουν στη γη, οι ναοί γίνονται κέντρα πολυπληθών εκδηλώσεων λατρείας. Τα φεστιβάλ των ναών είναι οδηγός εξαγνισμού και σε αυτά παίρνουν μέρος όλες οι κοινότητες, προσφέροντας καλάθια με φαγητό και πανέμορφα εξωτικά λουλούδια. Οι κάτοικοι του νησιού λατρεύουν την ποίηση, το χορό, το θέατρο και τη μουσική και έχουν έφεση στη χειροτεχνία (ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, ζωγραφική). Τέχνη και θρησκευτικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένες στο Μπαλί, όπου το μυστηριακό μπλέκεται με το μυστηριώδες και τη μαγεία. Ένας τροπικός παράδεισος με εναλλασσόμενα τοπία. Οι ατέλειωτες παραλίες με τους φοίνικες, τη χρυσή αμμουδιά και τα τιρκουάζ νερά, τα ψηλά βουνά, τα ηφαίστεια, η τροπική βλάστηση, οι μαγευτικοί ορυζώνες, τα ενεργά ηφαίστεια, τα μικρά παραδοσιακά χωριά, οι πανταχού παρόντες ναοί και το χαμόγελο του Μπαλινέζου, όλα αυτά μαζί συνθέτουν την πραγματική εικόνα του Μπαλί. Ένας αρχαίος μύθος στην αγκαλιά του Ινδικού, ένα ονειρικό κομμάτι γης. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

21η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΑΛΙ

Ημέρα ελεύθερη στο Μπαλί για μπάνιο, ξεκούραση ή για να εξερευνήσετε το νησί -έναν τόπο με βαθιές παραδόσεις και πολιτισμό.

22η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΑΛΙ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ AΘHNA

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

23η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

ΑΦΙΞΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ ΛΑΡΝΑΚΑ

Για το πρόγραμμα αυτό υπάρχουν οι εξής δύο δυνατότητες:

13ήμερο: ΙΑΒΑ -ΣΟΥΛΑΒΕΖΙ - ΜΠΑΛΙ

13ήμερο πρόγραμμα χωρίς Σουμάτρα και Παπούα: ΙΑΒΑ -ΣΟΥΛΑΒΕΖΙ - ΜΠΑΛΙ
με συνοπτικό πρόγραμμα όπως παρακάτω και αναλυτική περιγραφή στις αντίστοιχες ημέρες του παρόντος προγράμματος:

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΙΑΒΑ)  
2η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΙΑΒΑ)  
3η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ) - ΤΖΟΓΚΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΠΡΑΜΠΑΝΑΝ) 
4η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΟΓΚΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ, ΜΠΟΡΟΜΠΟΥΝΤΟΥΡ)  
5η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΟΓΚΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΜΠΡΟΜΟ
6η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΡΟΜΟ - ΜΑΚΑΣΑΡ (ΟΥΖΟΥΝΓΚ ΠΑΝΤΑΝΓΚ)
7η ΗΜΕΡΑ: ΜΑΚΑΣΑΡ (ΟΥΖΟΥΝΓΚ ΠΑΝΤΑΝΓΚ) - ΓΗ ΤΩΝ ΤΟΡΑΓΙΑΣ 
8η -  9η ΗΜΕΡΑ: ΓΗ ΤΩΝ ΤΟΡΑΓΙΑΣ  
10η ΗΜΕΡΑ: ΓΗ ΤΩΝ ΤΟΡΑΓΙΑΣ - ΜΑΚΑΣΑΡ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΠΑΛΙ
11η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΑΛΙ
12η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΑΛΙ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ AΘHNA
13η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΕ AΘHNA/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ
 

17ήμερο: ΙΑΒΑ - ΣΟΥΛΑΒΕΖΙ - ΜΠΑΛΙ - ΠΑΠΟΥΑ

17ήμερο πρόγραμμα χωρίς Σουμάτρα: ΙΑΒΑ - ΣΟΥΛΑΒΕΖΙ - ΜΠΑΛΙ - ΠΑΠΟΥΑ 
με συνοπτικό πρόγραμμα όπως παρακάτω και αναλυτική περιγραφή στις αντίστοιχες ημέρες του παρόντος προγράμματος:

1η ΗΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΙΑΒΑ) 
2η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΙΑΒΑ) 
3η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ) - ΤΖΟΓΚΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΠΡΑΜΠΑΝΑΝ)
4η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΟΓΚΤΖΑΚΑΡΤΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ, ΜΠΟΡΟΜΠΟΥΝΤΟΥΡ) 
5η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΟΓΚΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΜΠΡΟΜΟ
6η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΡΟΜΟ - ΜΑΚΑΣΑΡ (ΟΥΖΟΥΝΓΚ ΠΑΝΤΑΝΓΚ)
7η ΗΜΕΡΑ: ΜΑΚΑΣΑΡ (ΟΥΖΟΥΝΓΚ ΠΑΝΤΑΝΓΚ) - ΓΗ ΤΩΝ ΤΟΡΑΓΙΑΣ
8η - 9η ΗΜΕΡΑ: ΓΗ ΤΩΝ ΤΟΡΑΓΙΑΣ 
10η ΗΜΕΡΑ: ΓΗ ΤΩΝ ΤΟΡΑΓΙΑΣ - ΜΑΚΑΣΑΡ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΖΑΓΙΑΠΟΥΡΑ (ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΠΟΥΑ)
11η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΑΓΙΑΠΟΥΡΑ - ΓΟΥΑΜΕΝΑ (ΦΥΛΕΣ ΝΤΑΝΙ)
12η ΗΜΕΡΑ: ΓΟΥΑΜΕΝΑ (ΦΥΛΕΣ ΝΤΑΝΙ)
13η ΗΜΕΡΑ: ΓΟΥΑΜΕΝΑ - ΤΖΑΓΙΑΠΟΥΡΑ
14η ΗΜΕΡΑ: ΤΖΑΓΙΑΠΟΥΡΑ - ΜΠΑΛΙ
15η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΑΛΙ
16η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΑΛΙ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ AΘHNA
17η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΕ AΘHNA/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ

Επιπλέον παροχές

- Διαδρομή με πλοιάριο προς το ηφαιστειογενές νησί Σαμοσίρ με τα παραδοσιακά σπίτια των φυλών Μπατάκ.

- Παραδοσιακοί χοροί των Μπατάκ, στο Σιμανίντο.

- Επίσκεψη στα χωριά των ιθαγενών Μπατάκ με τα μοναδικά σπίτια φτιαγμένα επάνω σε πασσάλους.

- Περίπατος με ειδικούς ιχνηλάτες στο «Δάσος με τους ουρακοτάγκους» στο Μπουκίτ Λαγουάνγκ, για να δούμε και ίσως ταΐσουμε τους ουρακοτάγκους.

- Παράσταση με την ορχήστρα gamelan ή θέατρο σκιών ή παραδοσιακοί χοροί στο παλάτι στην Τζογκτζακάρτα.

- Βόλτα στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου με παραδοσιακά τρίκυκλα στην Τζογκτζακάρτα.

- Πρωινή διαδρομή με jeep 4X4 στο Εθνικό Πάρκο Μπρόμο για να δούμε την ανατολή πίσω από το ηφαίστειο. Διαδρομή με άλογα ή περίπατος προς τον κρατήρα.

- Επίσκεψη στο απόλυτα αυθεντικό και εξωτικό παζάρι της τοπικής αγοράς της Τζιμπάμα, στη Γουαμένα.

- Επίσκεψη στις φυλές Ντάνι, όπου θα παρακολουθήσουμε τον «χορό του πολέμου».

- Κρουαζιέρα με μηχανοκίνητη βάρκα στη λίμνη Σεντάνι και επίσκεψη στα χωριουδάκια Αγιάπο και Άσεϊ.

 

Το ταξίδι μας

- Αεροπορική εταιρεία: Emirates.

- Κατανομή διανυκτερεύσεων: Κουάλα Λουμπούρ (2), Παραπάτ (2) Μπεραστάζι (1), Μπουκίτ Λαγουάνγκ lodge μέσα στο τροπικό δάσος (1), Τζακάρτα (1), Τζογκτζακάρτα (2), Μπρόμο (1), Μακασάρ (1), Γη των Τοράγιας (2), Τζαγιαπούρα (1), Γουαμένα (2), Τζαγιαπούρα (1), Μπαλί (2).

- Διατροφή: Ημιδιατροφή σε όλο το πρόγραμμα εκτός από την Κουάλα Λουμπούρ και το Μπαλί που είναι με πρωινό, και τους Τοράγιας όπου έχουμε πλήρη διατροφή.

- Μετακινήσεις: με αεροπλάνο, πούλμαν και πλοιάρια.

- Ξενοδοχεία 5* στην Κουάλα Λουμπούρ, 4* στην Ινδονησία και επιλογή από τα καλύτερα διαθέσιμα σε περιοχές με χαμηλή τουριστική υποδομή όπως στην Παπούα.

- Έλληνας αρχηγός με μεγάλη εμπειρία στη χώρα.

- Περιηγήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν και ξεναγήσεις όπως περιγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας.

- Ασφάλεια αστικής ευθύνης και επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια. 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, αχθοφορικά, φιλοδωρήματα και επιπλέον ασφάλεια ατυχήματος, απώλειας αποσκευών και έξτρα καλύψεων (ενημερωθείτε από το τμήμα κρατήσεων), τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 13ήμερο πρόγραμμα: 740 €, 17ήμερο και 23ήμερο πρόγραμμα: 850 €.
  • Βίζα Ινδονησίας: Εκδίδεται και πληρώνεται τοπικά κατά την είσοδό σας στη χώρα (δεν περιλαμβάνεται στο ποσό των φόρων που πληρώνονται στην Ελλάδα) 35 $.
  • Τοπικοί φόροι που πληρώνονται στην Ινδονησία και δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς που πληρώνονται στην Ελλάδα.

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

EK 210

26.07

ΑΘΗΝΑ – ΝΤΟΥΜΠΑϊ

18:05

23:35

EK 346

27.07

ΝΤΟΥΜΠΑϊ – ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ

03:10

14:25

EK 399

17.08

ΜΠΑΛΙ -  ΝΤΟΥΜΠΑϊ

00:05

05:00

EK 209

17.08

ΝΤΟΥΜΠΑϊ - ΑΘΗΝΑ

10:50

15:00

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από Þ Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

EK 210

01.08

ΑΘΗΝΑ – ΝΤΟΥΜΠΑϊ

18:05

23:35

EK 356

02.08

ΝΤΟΥΜΠΑϊ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ

04:10

15:40

EK 399

17.08

ΜΠΑΛΙ -  ΝΤΟΥΜΠΑϊ

00:05

05:00

EK 209

17.08

ΝΤΟΥΜΠΑϊ - ΑΘΗΝΑ

10:50

15:00

 

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS

Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

 

*Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.   

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και οι αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

Εμπειρία

Να παρακολουθείς τις ταφικές τελετές των Τοράγιας

Οι επικήδειες τελετές των Τοράγιας είναι από τους σημαντικότερους λόγους που φέρνει τους ταξιδιώτες στο νησί Σουλαβέζι, όπως ονομάζεται σήμερα η εξωτική Κελέβη.

Στην κοινωνία των Τοράγιας το τελετουργικό της κηδείας είναι το πλέον ακριβό και πολύπλοκο γεγονός για κάθε οικογένεια. Όσο πιο εύπορος ο νεκρός τόσο πιο ακριβή είναι η κηδεία του. Η τελετή συνήθως κρατά εβδομάδες ή χρόνια μέχρι να καταφέρει η οικογένεια να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται… Οι Τοράγιας πιστεύουν ότι ο θάνατος δεν είναι ένα ξαφνικό γεγονός, αλλά μια σταδιακή διαδικασία προς την Puya, τη «χώρα των ψυχών». Στο ενδιάμεσο διάστημα το σώμα του νεκρού τυλίγεται με πολλά στρώματα από ρούχα και υφάσματα και κρατιέται κάτω από το tongkonan (παραδοσιακά σπίτια των Τοράγιας με μια τεράστια σκεπή που προεξέχει σαν πλώρη καραβιού). H ψυχή του αποθανόντος τριγυρίζει στο χωριό μέχρι να ολοκληρωθεί η κηδεία και έτσι να ξεκινήσει η μετάβασή του στην Puya.

Στην τελετή γίνονται και θυσίες νεροβούβαλων και χοίρων, ενώ οι χοροί και τα τραγούδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τελετής.

Οι νεκροί τοποθετούνται ή σε φέρετρα μέσα σε κάποια σπηλιά, ή σε τάφο, ή κρεμιούνται στους ειδικούς ταφικούς βράχους. Αυτά τα κρεμαστά κοιμητήρια αφήνονται χρόνια μέχρι να διαβρωθούν τα σκοινιά και το φέρετρο να πέσει στο έδαφος. Κάθε Αύγουστο σε μια τελετή που ονομάζεται «Μα Νένε» οι νεκροί ξεθάβονται, καθαρίζονται, τους αλλάζουν ρούχα και τους περιφέρουν σε λιτανεία σε όλο το χωριό…

Dreams come true

Δύο μέρες θα αφιερώσουμε στην γη των Τοράγιας, τη 14η και τη 15η ημέρα του ταξιδιού μας και ανάλογα με τις συνθήκες θα παρακολουθήσουμε τις ταφικές τελετές τους!

Μια χώρα-αρχιπέλαγος, με ποικιλομορφία εικόνων, λαών, πολιτισμών, χλωρίδας και πανίδας. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που πίσω τους άφησαν λαμπρά μνημεία-φάρους παγκόσμιας καλλιτεχνικής και συμβολικής αξίας.

Μαζί θα περπατήσουμε στα δάση της βροχής της Σουμάτρας, θα δούμε από κοντά -ίσως ταΐσουμε κιόλας- στο φυσικό τους περιβάλλον τα πιο συμπαθητικά πρωτεύοντα του πλανήτη μας, τους τρυφερούς ουρακοτάγκους.

Θα κοιμηθούμε αφουγκραζόμενοι τους μυστηριακούς ήχους της ζούγκλας. Θα μάθουμε για τις συνήθειες παραδειγματισμού μέσω τελετουργικού κανιβαλισμού που μέχρι πρόσφατα συνηθιζόταν στις απομονωμένες περιοχές της νήσου.

Θα γνωρίσουμε τα θαύματα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ιάβα, Πραμπανάν και Μπορομπουντούρ, και θα ερμηνεύσουμε τα μυστικά της τρισδιάστατης αυτής μάνταλα-ναού.

Θα ζωντανέψουμε ξανά τα χρόνια της αποικιοκρατικής Μπατάβια περπατώντας στο λιμάνι απ’ όπου καραβιές από τα πολύτιμα μπαχαρικά έφευγαν για τις αγορές της «γηραιάς ηπείρου».

Θα ζήσουμε από κοντά τα απίστευτα και πολύπλοκα ταφικά έθιμα των λαών της Κελέβης, παρακολουθώντας τη δεύτερη και λαμπρότατη κηδεία που συνοδεύεται από τη θυσία του σημαντικότερου αγαθού, του νεροβούβαλου.

Θα θαυμάσουμε εικόνες απερίγραπτης ομορφιάς, όπου τα ομοιώματα των προγόνων, τα τάου τάου, άγρυπνα φυλούν τις ασβεστολιθικές σπηλιές με τους κρεμαστούς τάφους που «αιωρούνται» πάνω από τις κοιλάδες με τους καταπράσινους ορυζώνες.

Θα συγχρωτιστούμε με τις τελευταίες φυλές ανθρωποφάγων του πλανήτη - τους Ντάνι στη Δυτική Παπούα-, θα μπούμε στις αχυροκαλύβες τους, θα ζήσουμε τους πολεμικούς χορούς τους, θα δούμε από κοντά το κυνήγι τους με τα αρχέγονα τόξα και βέλη. Θα εντυπωσιαστούμε από τη διαφορετικότητα και την παιδική ίσως αθωότητα αυτών των ανέγγιχτων ακόμα από τον πολιτισμό ανθρώπων.

Μαζί θα ζήσουμε με όλες μας τις αισθήσεις μια χώρα-μικρή ήπειρο, έναν προορισμό γεννημένο για τον πραγματικό ταξιδευτή, τον λάτρη της περιπέτειας.

Πάντα με πλήρεις δόσεις περιπέτειας, με απλόχερες παροχές και σπάνια προγράμματα Versus, αυτά που ικανοποιούν τα ταξιδιωτικά μας όνειρα με τον καλύτερο τρόπο. Όπως, άλλωστε, σας αξίζει. Ευχαριστούμε που κάθε χρονιά κάνετε πραγματικότητα αυτούς του μικρούς θησαυρούς γνώσης, κουλτούρας και εμπειρίας.

 

Info

Ινδονησία

ΙNFO

Πρωτεύουσα: Τζακάρτα

Πληθυσμός: 261,1 εκατομμύρια

Γλώσσα: Ινδονησιακά

Διαφορά ώρας με την Ελλάδα: -5 ώρες

Νόμισμα: Ρουπία Ινδονησίας

Διεθνής κωδικός κλίσης: +62

 

Επιπλέον γνώσεις

Βιβλία

 «Indonesia, Etc.: Exploring the Improbable Nation», της Ελίζαμπεθ Πιζάνι

- «Το κορίτσι από την ακτή», του Πραμούντια Ανάντα Τουρ.

Ταινίες

- «Gold», με τον Μάθιου ΜακΚόναχι, σκηνοθεσία Στίβεν Γκάχαν. Η αληθινή ιστορία του 1993, που εξελίχθηκε σε μίνι σκάνδαλο και αφορούσε στην εξόρυξη χρυσού στη ζούγκλα της Ινδονησίας.

- «Eat, pray, love», με τους Χαβιέ Μπαρδέμ και Τζούλια Ρόμπερτς.

- «Η Όψη της Σιωπής», σε σκηνοθεσία Τζόσουα Οπενχάιμερ. Ντοκιμαντέρ βραβευμένο με 43 βραβεία. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, έχοντας παραμείνει 10 χρόνια στην Ινδονησία, προσπαθεί να ξετυλίξει το νήμα της γενοκτονίας 1 εκατ. κομμουνιστών από τη χούντα το 1965.

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

  • Επίσκεψη στο μεγαλύτερο βουδιστικό ναό του κόσμου, τον Μπορομπουντούρ
  • Επίσκεψη στον πιο όμορφο ίσως ινδουιστικό ναό της Ινδονησίας, τον Πραμπανάν 
  • Επίσκεψη στο Όρος Μπρόμο με το πιο «εξωγήινο» ηφαίστειο του πλανήτη
  • Διαμονή και λεπτομερή περιήγηση στη Γη των Τοράγιας με τα ιδιαίτερα ταφικά τους έθιμα (2 διανυκτερεύσεις)
  • 2 διανυκτερεύσεις στο πανέμορφο Μπαλί 
 

Χάρτης Ταξιδιού Ινδονησία: Σουμάτρα, Ιάβα, Μπαλί, Δυτική Παπούα - 2018

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info