fb

Βολιβία - Έρημος Ατακάμα - Νησί του Πάσχα | Καλοκαίρι - Νοέμβριος 2018

Διάρκεια: 15 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 4890€

Περιγραφή

H ανεξερεύνητη Νότια Αμερική

Ένα εξωπραγματικό, ανεπανάληπτο οδοιπορικό στη Χιλή και τη Βολιβία, σε τοπία σεληνιακά, τεράστιες ερήμους, ηφαιστειακούς κρατήρες, θερμοπίδακες, παμπάλαια ορυχεία και μυστηριώδη αγάλματα!

Κάθε σημείο του πλανήτη μας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και φυσικές ομορφιές. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια σημεία που ξεχωρίζουν, είτε ως αποτέλεσμα γεωλογικών δραστηριοτήτων είτε λόγω ανθρώπινης παρέμβασης. Για ορισμένα μάλιστα από αυτά οι ιστορικοί αλλά και οι γεωλόγοι αδυνατούν να δώσουν κάποια εξήγηση για την προέλευσή τους.Η διαδρομή κατά μήκος της τεράστιας θάλασσας αλατιού στη Νότια Βολιβία θα σας ξαφνιάσει, οι χρωματισμοί του σεληνιακού τοπίου της ερήμου Ατακάμα στη Βόρεια Χιλή θα σας μαγέψουν, ενώ το μυστηριώδες Νησί του Πάσχα με τους αινιγματικούς πέτρινους γίγαντες θα σας συναρπάσουν! Το νησί των Μοάι αποτελεί το πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη, αφού θέλεις έξι ώρες πτήσης για να προσεγγίσεις το ανατολικό εγγύτερο σημείο, που είναι οι ακτές της Χιλής, και έξι ώρες πτήσης για να προσεγγίσεις το δυτικότερο εγγύτερο σημείο τους που είναι η Γαλλική Πολυνησία.Σε αυτήν την αποστολή του Versus θα κλείσουμε τα μάτια, θα αφουγκραστούμε την πέτρα και θα ακούσουμε παράξενους ήχους.Όσα δεν μπόρεσαν να πουν αρχαιολόγοι και ιστορικοί τα λένε οι ίδιοι οι «πέτρινοι φύλακες» του Νησιού του Πάσχα, μάρτυρες ενός πολιτισμού που χάθηκε κάτω από τα κύματα και τη στάχτη των ηφαιστείων. Αυτό το μοναδικό συναίσθημα της απόλυτης απομάκρυνσης από οτιδήποτε γήινο εσωκλείσαμε σε αυτό το ταξίδι, που συγκεντρώνει σε μια πολύ δελεαστική τιμή τα τρία πιο παράξενα σημεία στον πλανήτη.Τοπία κρυμμένα πίσω από τις Άνδεις, περιοχές ανεμοδαρμένες από τον Ειρηνικό Ωκεανό και μυστικά της φύσης καλά κρυμμένα από τους Ευρωπαίους κατακτητές, λόγω μεγάλης απόστασης και δύσκολων διαδρομών, είναι όσα θα συναντήσουμε σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο ταξίδι στις εσχατιές του κόσμου μας.Με αφετηρία την πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο, θα επισκεφθούμε τη Λα Παζ, το αρχαίο Τιαχουανάκο και την περιοχή του Ουγιούνι με τη μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο.Θα συνεχίσουμε με τα ηφαιστειακά τοπία της επαρχίας Ποτοσί και τις εξωγήινες λίμνες της που με το πράσινο και το κόκκινο χρώμα τους θα σημαδέψουν για πάντα τις ταξιδιωτικές μας αναμνήσεις. Επόμενος σταθμός, το μαγευτικό σεληνιακό τοπίο της ερήμου Ατακάμα, με τους εντυπωσιακούς θερμοπίδακες, τις αλμυρές λίμνες και τους παράξενους γεωλογικούς σχηματισμούς στη σκιά των ηφαιστείων της Βόρειας Χιλής. Και, βέβαια, αφήσαμε για το τέλος του ταξιδιού μας το μακρινό Νησί του Πάσχα, με τους αινιγματικούς πέτρινους γίγαντες, τα Μοάι, να φρουρούν αιώνια το πράσινο των λιβαδιών και το μπλε του ωκεανού.

Νησί του Πάσχα

Τα κρυμμένα μυστικά των Μοάι

Θα μπορούσε να λέγεται και Νησί των Χριστουγέννων ή νησί της Πρωτοχρονιάς. Αλλά έτυχε να είναι Κυριακή του Πάσχα του 1722 όταν ο Ολλανδός ναύαρχος Ιάκωβος Ρόγκεβεεν πάτησε ανυποψίαστος το πόδι του στο νησί. Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκριζε αυτό το παράξενο νησί στο πιο απομακρυσμένο σημείο του Νότιου Ειρηνικού.Οι «πέτρινοι φύλακες» του νησιού, τα αινιγματικά μονολιθικά αγάλματα που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου σε αυτήν τη μικρή κουκκίδα του χάρτη κρατάνε ακόμα καλά κρυμμένα τα μυστικά τους.Τα περίφημα μοάι είναι οι μοναδικοί μάρτυρες ενός πολιτισμού που έσβησε και άφησε πίσω του μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία σε όλο τον πλανήτη. Αν η πέτρα μπορούσε να μιλήσει, θα μπορούσαν να μας διηγηθούν ποιοι και πότε ακριβώς τα έφτιαξαν, για ποιο λόγο, πώς τα μετακίνησαν και ποιοι τα κατακρήμνισαν από τα βάθρα τους.Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, το νησί κατοικήθηκε γύρω στο 300 μ.Χ. από Πολυνήσιους που έφτασαν από τα νησιά Μαρκέσα. Τα εύφορα εδάφη ευνόησαν την ανάπτυξη του πολιτισμού Ράπα Νούι και οι άνθρωποι ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την αλιεία. Ο απροσπέλαστος Ειρηνικός Ωκεανός κράτησε τους Ράπα Νούι απομονωμένους, αφού οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο ήταν πρακτικώς αδύνατη. Τα πρώτα μοάι κάνουν δειλά την εμφάνισή τους γύρω στο 500 π.Χ. Ο προσανατολισμός τους πάντα προς το εσωτερικό του νησιού και ποτέ προς τη θάλασσα εκφράζει με τον πιο παραστατικό τρόπο την εσωστρέφεια των ανθρώπων του νησιού.Όσο ο πολιτισμός τους εξελισσόταν, εκείνοι αντλούσαν από τους πλούσιους φυσικούς πόρους του νησιού, μέχρι που κάποια στιγμή εξαντλήθηκε μέχρι και το τελευταίο δέντρο, το τελευταίο κλαράκι. Χωρίς δέντρα οι ντόπιοι δεν μπορούσαν να φτιάξουν κανό για να ψαρεύουν ούτε να καλλιεργούν και έτσι το νησί τους μετατράπηκε σε κρανίου τόπος. Τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν εκτός από το να γίνουν Κάι Ταγκάτα… δηλαδή ανθρωποφάγοι…Εκτός από τον κανιβαλισμό, η έλλειψη τροφής οδήγησε αναπόφευκτα σε εσωτερικές συγκρούσεις, θύματα των οποίων έπεσαν και τα περήφανα μοάι. Όταν το 1774 αποβιβάστηκε στο νησί ο κάπτεν Κουκ, τα μοάι ήταν βίαια αναποδογυρισμένα. Η επιδρομή των Περουβιανών δουλεμπόρων το 1862 αποτελείωσε όσους κατοίκους είχαν επιζήσει, ενώ η ευλογιά που ήρθε αργότερα τους εξολόθρευσε ολοκληρωτικά.Τα 887 αγάλματα που είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί προέρχονταν από το λατομείο του νησιού και μετά έπαιρναν τη θέση τους πάνω στα «άχου», τις ειδικές πλατφόρμες που τα στήριζαν. Τα περισσότερα μοάι κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1.400 και του 1.600 μ.Χ.Η επαφή με τον Δυτικό Κόσμο άνοιξε τον δρόμο για την ανάλυση των μοάι. Από πολλούς κατηγορήθηκαν για τις φαλλικές τους μορφές, αφού άφηναν σεξουαλικά υπονοούμενα για την καταγωγή και τον προορισμό τους πάνω στη Γη. Η αποκατάσταση των άχου και των μοάι, που ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες, συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, αφού το εισόδημα που αποφέρουν στους κατοίκους από τον τουρισμό είναι τεράστιο.

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/ Λάρνακα - Σαντιάγο Χιλής

Γνωριμία με την ταξιδιωτική ομάδα στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής, που ίδρυσε ο Ντον Πέδρο ντε Βαλντίβια το 1541 και σήμερα αποτελεί το οικονομικό και πολιτικό κέντρο αυτής της μακρόστενης σαν βέργα χώρας των Δυτικών Άνδεων. Μάλιστα η οροσειρά αυτή είναι που χωρίζει τη Χιλή γεωγραφικά και πολιτισμικά από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, διαμορφώνει καίρια το κλίμα της και αποτελεί το μόνιμο φόντο στις φωτογραφίες των μεγάλων της πόλεων.

 

2η ημέρα: Σαντιάγο (Ξενάγηση)

Με την άφιξή μας θα έχουμε και την πρώτη, αλλά χορταστική γνωριμία μας με την πόλη: Ξεκινώντας από το μητροπολιτικό πάρκο στον λόφο του Αγίου Χριστοφόρου θα περάσουμε από τη γραφική συνοικία Μπέλα Βίστα -την Πλάκα του Σαντιάγο-, τη σύγχρονη Βιτακούρα με την εξαιρετική ρυμοτομία και το ιστορικό Αποκίντο στα ανατολικά του κέντρου, για να καταλήξουμε στον ιππικό όμιλο, μια έκταση 74 εκταρίων πρασίνου, που δίνει ανάσα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή. Διασχίζοντας τη λεωφόρο Δημοκρατίας θα φτάσουμε στην κεντρική αρτηρία του Σαντιάγο, την Ο’Χίγκινς, που διακοσμείται με αγάλματα ηρώων και λόγιων και με μνημεία αφιερωμένα στους νεκρούς του πολέμου του Ειρηνικού του 1878. Επόμενη στάση μας η πλατεία Συντάγματος και το Προεδρικό Μέγαρο Λα Μονέδα. Στη συνέχεια θα διασχίσουμε πεζοί το ιστορικό κέντρο της πόλης, για να γνωρίσουμε τα πιο σημαντικά του κτίρια, που έχουν κριθεί αρχιτεκτονικά μνημεία του Σαντιάγο: το Μουσείο Προκολομβιανής Τέχνης, το Δικαστικό Μέγαρο, το πρώην κτίριο της εφημερίδας «Ελ Μερκούριο» και το μέγαρο στο οποίο στεγαζόταν το υπουργείο Εξωτερικών. Θα περάσουμε από την Πλατεία των Όπλων και θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό, που κατασκευαζόταν για 150 χρόνια, μέχρι το 1899. Θα δούμε το Δημαρχείο, το Ιστορικό Μουσείο της πρωτεύουσας και το Κεντρικό Ταχυδρομείο που ήταν το πρώτο προεδρικό μέγαρο πριν αυτό μεταφερθεί στο Λα Μονέδα. Θα κλείσουμε με το Μνημείο της Αμερικής, το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και τον λόφο της Σάντα Λουτσία μέχρι να φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας. Η υπόλοιπη ημέρα μας ελεύθερη για ξεκούραση.

 

3η ημέρα: Σαντιάγο - Λα Παζ

Η Βολιβία ως μικρή χώρα δεν συνδέεται εύκολα με ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αλλά μέσω των γειτονικών της χωρών. Έτσι σήμερα θα πετάξουμε για την πρωτεύουσα Λα Παζ, σε υψόμετρο 3.640 μ., εκεί που λένε ότι τα αεροπλάνα δεν προσγειώνονται, αλλά απλά «φτάνουν».Το αεροδρόμιο «Ελ Άλτο» βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία στη διαδρομή μας για το ξενοδοχείο μας να δούμε τα μνημεία της ιδιόμορφης, ιδιότυπης και μοναδικής αυτής πόλης, που είναι χτισμένη μέσα σε μια χαράδρα σε υψόμετρο 3.200-3.900 μ.Θα αρχίσουμε από το σπανιότατο γεωλογικό φαινόμενο των κώνων αργίλου στην Κοιλάδα του Φεγγαριού και θα συνεχίσουμε στο ύψωμα Κίλι Κίλι με την εκπληκτικότερη θέα όλης της περιοχής. Θα περπατήσουμε στην πλατεία Μουρίγιο, με τον Καθεδρικό Ναό, το Προεδρικό Μέγαρο, και το Κοινοβούλιο, ενώ θα δούμε και το εξαιρετικό Μουσείο Χρυσού, το σπίτι του Μουρίγιο, και βεβαίως την περίφημη Αγορά των Μαγισσών. Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται στο κέντρο, πολύ κοντά στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, όπου όλα μπορούν να γίνουν με τα πόδια. Για το υπόλοιπο της ημέρας, πέρα από τις ντόπιες αγορές, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική παράσταση φολκλόρ.

 

4η ημέρα: Τιαχουανάκο (Ολοήμερη εκδρομή)

Σήμερα οδεύουμε προς τον αρχαιολογικό χώρο του Τιβανάκου ή Τιαχουανάκο, που στη γλώσσα των Ινδιάνων Αϊμάρα σημαίνει «κατοικία των θεών». Ο εντυπωσιακός αυτός πολιτισμός αναπτύχθηκε από το 1500 π.Χ. μέχρι το 1200 μ.Χ., καταγράφοντας λαμπρά επιτεύγματα στο ενεργητικό του, όπως η καθιέρωση του σεληνιακού και ηλιακού ημερολογίου, ο χωρισμός του χρόνου σε 365,24 ημέρες σύμφωνα με το ηλιακό ημερολόγιο και ο προσδιορισμός του αστερισμού του «Σταυρού του Νότου». Βρίσκεται 72 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Λα Παζ, μόλις 20 χλμ. νότια της λίμνης Τιτικάκα και αντιπροσωπεύει ένα διαχρονικό κέντρο λατρείας των προγονικών φυλών της περιοχής. Η επίσκεψή μας περιλαμβάνει το «λιθικό μουσείο», το αρχαιολογικό μουσείο και τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο μνημείο του Τιαχουανάκο, η περίφημη «Πύλη του Ήλιου». Εκεί διακρίνεται ο φτερωτός μυθολογικός θεός Viracocha, κυκλωμένος από 48 μικρές φτερωτές θεότητες, να κρατά σκήπτρα σε σχήμα φιδιού στο κάθε χέρι του. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η Πύλη του Ήλιου ήταν ένα ηλιακό ημερολόγιο, όπου καταγραφόταν ο ετήσιος κύκλος του ήλιου. Γεμάτοι εικόνες από αυτό το απόκοσμο τοπίο στα 3.860 μ., θα επιστρέψουμε αργά το απόγευμα στη Λα Παζ.

 

5η ημέρα: Λα Παζ - Ουγιούνι (Λίμνη από αλάτι)

Το πρωί θα πετάξουμε για την πόλη Ουγιούνι, που βρίσκεται περίπου 500 χιλ. νότια της Λα Παζ, αλλά συνδέεται με αυτή με ένα υποτυπώδες οδικό δίκτυο συγκριτικά με το μέγεθος της απόστασης. Η γεωμορφολογία της περιοχής είναι απίστευτη, με τεράστια άνυδρα τοπία, σκουρόχρωμους λόφους σαν γιγάντιες φυσαλίδες ενός καυτού ηφαιστείου και βεβαίως την αχανή επίπεδη έκταση των λευκών θαλασσών από αλάτι. Είχαν γίνει πολλά σχέδια για την ανάπτυξη αυτής της πόλης ως εμπορικού και μεταφορικού κέντρου μέσω σιδηροδρόμων, αλλά τεχνικές δυσκολίες και πολιτικές εντάσεις με τις γειτονικές χώρες απέτρεψαν το εγχείρημα. Απομεινάρια αυτών των σχεδίων είναι τα πολλά εγκαταλελειμμένα τρένα στις παρυφές της πόλης, τα οποία αφημένα για δεκαετίες στον πλούσιο σε άλατα αέρα της περιοχής σκουριάζουν δραματικά.Πρώτος μας σταθμός, λοιπόν, θα είναι αυτό το νεκροταφείο τρένων, μετά θα συνεχίσουμε στις μονάδες επεξεργασίας αλατιού στην πόλη Κολχάνι και θα διατρέξουμε το σουρεαλιστικό τοπίο της λίμνης αλάτων μέχρι να φτάσουμε στο Ινκαουάσι ή «νησί του ψαριού». Εκεί θα ανέβουμε στην κορυφή για να απολαύσουμε τη θέα του αχανούς λευκού τοπίου: Πάνω από 10 δισ. τόνοι αλάτι, σε μια έκταση 10.500 τετραγωνικών χιλ., προερχόμενη από την υποχώρηση και την εξάτμιση των νερών της αρχαίας λίμνης Μίντσιν! Θα συνεχίσουμε την περιπλάνησή μας μέχρι τη μικρή πόλη Κοκέσα, στη βάση του ηφαιστείου Τουνούπα, που παρέχει καταφύγιο στους επισκέπτες της μοναδικής αυτής γωνιάς του πλανήτη. Θα δούμε τον «τάφο της μούμιας», σπήλαιο στο οποίο ανακαλύφθηκαν ανθρώπινος σκελετός και αγγεία από την εποχή τον Ίνκας, ηλικίας τουλάχιστον 900 χρόνων, και θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας για φαγητό (χωρίς αλάτι…) και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Ουγιούνι - Λίμνες Κολχάνι & Ηφαίστειο Ολάκουε

Σήμερα θα διασχίσουμε τη θάλασσα από αλάτι κατευθυνόμενοι νότια, προς το έρημο χωριό του Αγίου Ιωάννη, όπου θα επισκεφθούμε το εκεί αρχαιολογικό μουσείο και τη «Νεκρόπολη», έναν ανοιχτό χώρο ταφής, με ευρήματα προκολομβιανής περιόδου από τους μικρούς οβάλ τάφους που είναι σκαλισμένοι στον μαλακό βράχο.Θα συνεχίσουμε στα εδάφη του ηφαιστειακού πεδίου Ολάκουε, που είναι το μόνο ενεργό της Βολιβίας, και θα περάσουμε από την περίφημη Λαγκούνα Εντιόντα, μια αλμυρή λίμνη σε υψόμετρο 4.120 μ. Είναι μία από τις τέσσερις ηφαιστειακές λίμνες της περιοχής, με θειούχα νερά και κιτρινοπράσινα άλγη, που προσελκύουν και τρέφουν σμήνη από λευκά και ροζ φλαμίνγκο. Σε αυτό το ερημικό και απόκοσμο τοπίο, όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι ελάχιστη, κανείς δεν περιμένει να δει αυτά τα παράξενα πουλιά! Θα διανυκτερεύσουμε σε τοπικό ξενοδοχείο, που βρίσκεται πιο χαμηλά σε υψόμετρο.

 

 

7η ημέρα: Χρωματιστές Λίμνες - Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα

Από το πρωί θα ταξιδεύουμε κατά μήκος της ερήμου Σιλόλι, κοντά στα σύνορα με τη Χιλή, μέχρι να φτάσουμε τις περίφημες «Χρωματιστές Λίμνες», που πήραν αυτό το όνομα λόγω των ιζημάτων και των μικροοργανισμών των νερών τους. Η διαδρομή μας είναι μεγάλη και ερημική μέσα στο ηφαιστειακό τοπίο της επαρχίας Ποτοσί. Θα δούμε περίεργους σχηματισμούς βράχων, όπως το «Πέτρινο Δέντρο», τα γεωθερμικά πεδία Σολ ντε Μανιάνα, αμέτρητες μικρές πηγές θειούχων νερών, κρατήρες λάσπης πυριτίου, και φρεάτια καυτού ατμού. Θα επισκεφθούμε την Κόκκινη Λίμνη, τις θερμές πηγές Πόλκες, την Πράσινη Λίμνη και την «Κοιλάδα του Νταλί», όπως χαριτολογώντας ονόμασαν οι ντόπιοι αυτά τα σουρεαλιστικά τοπία της ερήμου, που μοιάζουν με τους πίνακες του Ισπανού ζωγράφου. Μετά το μεσημέρι θα αναχωρήσουμε για την πόλη του Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα, περνώντας τα σύνορα Βολιβίας-Χιλής, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

 

8η ημέρα: Σαν Πέδρο - Σαλάρ ντε Ατακάμα - Βάλε ντε λα Λούνα

Σήμερα θα επισκεφθούμε το Τοκονάο, γνωστό ως το «χωριό των Μαστόρων». Εκεί επεξεργάζονται τους ντόπιους λίθους, κατασκευάζοντας πέτρινα σπίτια, σε αντίθεση με τα χωριά της υπόλοιπης περιοχής. Θα δούμε τη λίμνη Τσάξα και τα φλαμίνγκο της, την οροσειρά Σαλτ, την κοιλάδα του Άρη και τις 3 Μαρίες, όλα ιδιότυποι σχηματισμοί βράχων και πετρωμάτων στην έρημο Ατακάμα. Το απόγευμα, μπορούμε να σκαρφαλώσουμε σε έναν μεγάλο αμμόλοφο στην Κοιλάδα του Φεγγαριού για να δούμε τη δύση του ηλίου πάνω από τις Άνδεις.

 

9η ημέρα: Σαν Πέδρο - Καλάμα - Σαντιάγο

Η αναχώρησή μας θα είναι αρκετά νωρίς για τα δυτικά και το γεωθερμικό πεδίο του Ελ Τάτιο, που είναι το μεγαλύτερο του νοτίου ημισφαιρίου. Θα θαυμάσουμε τους πίδακες ατμού που πετάγονται προς τον ουρανό, μέσα στον κρύο αέρα του πρωινού, και τον ήλιο που ανατέλλει από τα βουνά. Θα περπατήσουμε ανάμεσα σε κρατήρες, μικρές θειούχες πηγές και γκέισερ, αποχαιρετώντας αυτό το δραματικό ηφαιστειακό τοπίο των Άνδεων, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας από τους πιο υποσχόμενους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο της πόλης Καλάμα για να πετάξουμε προς το Σαντιάγο. Το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι ελεύθερο για βόλτα ή ξεκούραση, πριν από την αυριανή αναχώρησή μας για το απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού.

 

10η ημέρα: Σαντιάγο - Νησί Πάσχα (Ξενάγηση στην ενδοχώρα)

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το Νησί του Πάσχα, που αποτελεί εδαφική επικράτεια της Χιλής, αλλά βρίσκεται πάνω από 3.500 χιλ. πιο δυτικά, μέσα στον ωκεανό. Είναι η ανατολικότερη από τις κορυφές του μεγάλου πολυνησιακού τριγώνου, που απαρτίζεται από τα νησιά της Χαβάης στα βόρεια και τη Ν. Ζηλανδία στα νότια, μαζί με τη Μελανησία και τη Μικρονησία. Το Νησί του Πάσχα -ή Ράπα Νούι στα πολυνησιακά- είναι ο τόπος προέλευσης των γιγάντιων λίθινων αγαλμάτων Μοάι, που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και προστατεύονται από την UNESCO.Μετά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο Ματαβέρι θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο μας στη Χάνγκα Ρόα και θα αναχωρήσουμε για μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία του νησιού. Θα δούμε την περιοχή Άχου Ακίβι, όπου σημειώθηκε η πρώτη ανασκαφή τη δεκαετία του ’60, και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νησιού. Γεγονός όχι τυχαίο, κρίνοντας από τους μύθους που περιβάλλουν τα 7 τεράστια Μοάι που βρίσκονται εκεί, στην πλατφόρμα Άχου. Θα συνεχίσουμε με την περιοχή Πούνα Πάου στα ανατολικά, που βρίσκεται μέσα σε έναν κρατήρα από κοκκινωπή πέτρα. Εκεί φτιάχνονταν τα «Πουκάο», τα λίθινα καπέλα που στεφανώνουν τα αγάλματα Μοάι. Στη διαδρομή μας μπορούμε να δούμε και το μονοπάτι από το οποίο μεταφέρονταν αυτές οι μεγάλες λίθινες κατασκευές, μια και μερικές έχουν παραπέσει στην άκρη του. Τι ήταν όμως αυτά τα Μοάι; Για ποιο σκοπό φτιάχτηκαν και γιατί βρίσκονται έτσι παραταγμένα; Ερωτήσεις που ακόμη και σήμερα παραμένουν αναπάντητες και μπορούν να συζητηθούν την ώρα του δείπνου στο ξενοδοχείο μας.

 

 

11η ημέρα: Νησί Πάσχα (Ολοήμερη ξενάγηση στις ακτές)

Θα ξεκινήσουμε την ημέρα μας βλέποντας τα ερείπια του ναού Βάιχου, με την εντυπωσιακή αλλά κατεστραμμένη πλατφόρμα όπου στέκονταν παλιά τα Μοάι, και τώρα βρίσκονται σπασμένα στο χώμα.Θα συνεχίσουμε στην Ακαχάνγκα και στο ηφαίστειο Ράνο Καράκου, που ήταν το λατομείο αυτών των αγαλμάτων. Θα φτάσουμε στο χείλος του ηφαιστείου για να δούμε τη μικρή λίμνη μέσα του αλλά και τα αγάλματα που είναι περιέργως διασκορπισμένα στις εσωτερικές πλαγιές του κρατήρα, σε διάφορα στάδια κατασκευής. Θα πάμε στο Άχου Τονγκαρίκι και θα δούμε τεράστια Μοάι, σχεδόν αναποδογυρισμένα από τον υποθαλάσσιο σεισμό του 1960, και μετά στο Άχου Τε Πίτο Κούρα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο Μοάι του νησιού, με ύψος 10 μ. και βάρος πάνω από 90 τόνους.Θα κλείσουμε την ημέρα μας στην παραλία Ανακένα, όπου μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγαλμάτων του ναού, πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Γιατί όμως τα Μοάι έχουν την πλάτη γυρισμένη στη θάλασσα; Είναι φρουροί ή κάποιοι θεοί πρόγονοι του νησιού; Γιατί το κεφάλι τους είναι τόσο πολύ μεγάλο σε σχέση με το σώμα τους; Και γιατί τα σώματά τους ήταν θαμμένα στο χώμα, ενώ τα κεφάλια με τα καπέλα τους εξείχαν;

 

12η ημέρα: Νησί Πάσχα (Ξενάγηση στο νότιο ακρωτήριο)

Σήμερα θα επισκεφθούμε κάτι που θα μας θυμίσει την τεχνοτροπία των Ίνκας της μακρινής ηπειρωτικής χώρας. Η τοποθεσία Άχου Βινάπου έχει δύο ναούς, ένας εκ των οποίων έχει λίθινη διακόσμηση ολόιδια με αυτήν των ναών στο Περού. Στο χωριό Ορόνγκο, κοντά στο ηφαίστειο Ράνο Κάου, βρίσκονται μνημειακά κτίρια με εκτεταμένη διακόσμηση πετρογλυφικών. Υπάρχουν εικόνες του πτηνόμορφου θεού Τανγκάτα Μάνου, του δημιουργού Μάκε και της Κομάρι που είναι σύμβολο γονιμότητας.Από την άκρη του παραλιακού βράχου θα δούμε τα τρία νησάκια των Μότου Ίτι, Μότου Νούι και Μότο Κάο, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα και τη λατρεία του πτηνόμορφου θεού Τανγκάτα. Στα τοιχώματα μάλιστα γειτονικού σπηλαίου θα δούμε ζωγραφιές που έχουν σχέση με τον θεό και δείχνουν το πουλί Μανουτάρα, που ο ερχομός του την άνοιξη σηματοδοτούσε την έναρξη των λατρευτικών τελετών του θεού Μάνου Τανγκάτα. Άραγε αυτά τα μνημεία που θυμίζουν τους Ίνκας έχουν σχέση με τα λίθινα αγάλματα; Ποια προϋπήρχαν και γιατί οι περισσότεροι ναοί καταστράφηκαν; Άραγε οι άνθρωποι των νησιών του Ειρηνικού έχουν περισσότερη σχέση με τη Νότια Αμερική ή με το νησιωτικό σύμπλεγμα της Νέας Ζηλανδίας; Είναι το τελευταίο βράδυ μας στο νησί και αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν!

 

13η ημέρα: Νησί Πάσχα - Σαντιάγο

Ελεύθερος χρόνος το πρωί για τα τελευταία ψώνια ή για ακόμη μία βόλτα στην πόλη της Χάνγκα Ρόα. Μεταφορά το απόγευμα στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής στο Σαντιάγο. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση ή χρόνος για την απάντηση των ερωτημάτων που μας βασανίζουν από τις προηγούμενες ημέρες…

 

14η ημέρα: Σαντιάγο - Αθήνα

Πτήση για την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

Γιατί να επιλέξετε το Versus Travel

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

  • Αεροπορική εταιρεία: KLM
  • Κατανομή διανυκτερεύσεων: Σαντιάγκο Χιλή (2), Λα Παζ Βολιβία (2), Ουγιούνι (2), Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα (1), Βάλε ντε λα Λούνα (1), Σαντιάγο (1), Νησί Πάσχα (3), Σαντιάγο (1).
  • Ημιδιατροφή σε όλο το πρόγραμμα.
  • Μετακινήσεις με αεροπλάνο, πούλμαν.
  • Ξενοδοχεία 4*, 5*
  • Έλληνας αρχηγός με μεγάλη εμπειρία στη χώρα.
  • Περιηγήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν, ξεναγήσεις, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης και επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια.

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Αεροπορική εταιρεία: KLM
  • Κατανομή διανυκτερεύσεων: Σαντιάγκο Χιλή (2), Λα Παζ Βολιβία (2), Ουγιούνι (2), Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα (1), Βάλε ντε λα Λούνα (1), Σαντιάγο (1), Νησί Πάσχα (3), Σαντιάγο (1).
  • Ημιδιατροφή σε όλο το πρόγραμμα.
  • Μετακινήσεις με αεροπλάνο, πούλμαν.
  • Ξενοδοχεία 4*, 5*
  • Έλληνας αρχηγός με μεγάλη εμπειρία στη χώρα.
  • Περιηγήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν, ξεναγήσεις, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης και επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 780 €

 

Αριθμός Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή

(Από  Προς)

Ώρα

Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

KL 1576

24/07

ΑΘΗΝΑ –  ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

17:20

19:55

KL  701

24/07

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ   – ΣΑΝΤΙΑΓΟ

21:05

09:10

KL  702

06/08

ΣΑΝΤΙΑΓΟ   –   ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

10:50

10:05

KL 1581

07/08

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ    – ΑΘΗΝΑ

20:55

01:10

 

 

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


 

Έως 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Απαιτείται 1 διανυκτέρευση στην Αθήνα.

Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε παρακάτω την ειδική προσφορά

«StopOver Athens»

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι πτήσεις Λάρνακα – Αθήνα - Λάρνακα με AEGEAN &

1 διανυκτέρευση στην Αθήνα στο κεντρικό ξενοδοχείο Τιτάνια 4* με πρωινό και ιδιωτικές μεταφορές.

Σας δίδετε η επιλογή άλλων ξενοδοχείων στην Αθήνα με ή χωρίς επιβάρυνση.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα επιπλέον διανυκτερεύσεων.

 

Εμπειρία

Να διασχίζεις τη θάλασσα από αλάτι στο Ουγιούνι

Γεωλογικό θαύμα ή απλώς μια τεράστια οφθαλμαπάτη; Ό,τι κι αν είναι, το μοναδικό αυτό τοπίο στη νοτιοδυτική πλευρά της Βολιβίας αποτελεί το όνειρο κάθε φωτογράφου. Η αχανής φλατ πεδιάδα, τα χρώματα και η ιδιόμορφη γεωμορφολογία της περιοχής επιφυλάσσουν παράξενα παιχνίδια στον νου, καθώς λόγω των αντανακλάσεων και της απεραντοσύνης η περιοχή χάνει κάθε έννοια προοπτικής. Η απόσταση σχεδόν αδύνατον να μετρηθεί με το μάτι. Σε αυτήν τη μυστηριώδη λευκή έρημο δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από εσένα, τον απέραντο ουρανό και το εκτυφλωτικό λευκό του αλατιού…

H θάλασσα από αλάτι στο Ουγιούνι βρίσκεται σε υψόμετρο 3.650 μ., έχει προκύψει από τα υπολείμματα προϊστορικών λιμνών και αποτελεί γεωλογικό φαινόμενο μοναδικό που πραγματικά κόβει την ανάσα. Στην περίοδο των βροχών το κατάλευκο πλατό γεμίζει με νερό και μοιάζει σαν ένας απέραντος καθρέφτης 10.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων πάνω στο οποίο αντανακλάται ο ουρανός, με αποτέλεσμα όταν ταξιδεύεις πάνω του να έχεις την ψευδαίσθηση ότι ταξιδεύεις… στον ουρανό!

Το να διασχίσεις με αυτοκίνητο ή τζιπ την κατάλευκη πεδιάδα σε αυτό το τόσο μακρινό σημείο του πλανήτη μπορεί να θεωρηθεί εμπειρία μαγική, απόκοσμη και μοναδική!

Dreams come true: Τη θάλασσα από αλάτι θα επισκεφθούμε και θα διασχίσουμε την 5η και την 6η ημέρα του ταξιδιού μας.

 

 

 

 

 

Info

Χιλή

Πρωτεύουσα: Σαντιάγο

Πληθυσμός: 17,91 εκατομμύρια

Γλώσσα: Ισπανικά

Διαφορά ώρας με την Ελλάδα: -5 ώρες

Νόμισμα: Πέσο Χιλής

Διεθνής κωδικός κλίσης: +56

 

 Βολιβία

Πρωτεύουσα: Λα Παζ

Πληθυσμός: 10,89 εκατομμύρια

Γλώσσα: Ισπανικά, Αϊμάρα, Γκουαρανί

Διαφορά ώρας με την Ελλάδα: -6 ώρες

Νόμισμα: Mπολιβιάνο ( BOB)

Διεθνής κωδικός κλίσης: +591

 

Επιπλέον γνώσεις

Βιβλία:

  • «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης», του Χιλιανού Λουίς Σεπούλβεδα, πολυβραβευμένο και πολυδιαβασμένο οικολογικό μυθιστόρημα για τον Αμαζόνιο, τους Ινδιάνους και την καταστροφή της φύσης.
  • «Το Καμένο Παλάτι», του Ιάσονα Πιπίνη. Η αληθινή ιστορία του πρώτου ιθαγενούς προέδρου στη Λατινική Αμερική, Εβο Μοράλες (Βολιβία), εκδόσεις Κέδρος.
  • «Τέσσερις σύγχρονοι Χιλιανοί ποιητές εμπνέονται από την Ελλάδα με μία συλλογή ο καθένας», εκδόσεις Εκάτη.
  • «Εστραβαγάριο», ποιήματα του Χιλιανού Νομπελίστα Πάμπλο Νερούδα. Τη συλλογή αυτή την έγραψε σε μια ιδιαίτερη περίοδο της ζωής του, την οποία ο ίδιος ονόμαζε «φθινοπωρινή», όταν είχε πλέον επιστρέψει για τα καλά στην πατρίδα του και δημιουργούσε στην αγαπημένη του Ίσλα Νέγρα, στις ακτές του Ειρηνικού. 
  • «Ιστορίες από δω κι από κει», Λούις Σεπούλβεδα, εκδ. Οπερα.

Ταινίες

  • «Νερούδα», του Πάμπλο Λαρέν, με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ. Πήρε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
  • «Ματσούκα», του Αντρες Γουντ. Στη Χιλή του ’73, τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης Αλιέντε, ο 11χρονος Ινφάντε, που ζει σε μια καθωσπρέπει συνοικία, γίνεται φίλος με τον συμμαθητή του Μαστόουνε που μένει σε τενεκεδούπολη στο Σαντιάγκο και μαζί βιώνουν τα συνταρακτικά γεγονότα που οδήγησαν τη χούντα στην εξουσία.
  • «Η μυστική λέσχη», του Πάμπλο Λαρέν. Στο φιλμ απονεμήθηκε η Αργυρή Άρκτος, το μεγάλο βραβείο επιτροπής στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
  • «Το μαργαριταρένιο κουμπί», ντοκιμαντέρ του Πατρίτσιο Κούσμαν. Το νερό είναι το μεγαλύτερο σύνορο της Χιλής και ταυτόχρονα κρύβει το μυστικό δύο κουμπιών που βρέθηκαν στο βάθος του ωκεανού…
  • «Ράπα Νούι», σε σκηνοθεσία του Κέβιν Ρέινολντς.

 

Ξέρετε ότι

Νησί του Πάσχα. Ενας αέναος τόπος μυστηρίου.

Είναι μια ηφαιστειογενής, μικροσκοπική κουκκίδα στεριάς μέσα στην απεραντοσύνη του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Υπάρχουν ορισμένοι τόποι πάνω στη Γη που αποπνέουν μια έντονη ατμόσφαιρα μυστηρίου και μια διάχυτη αίσθηση ιερότητας, εξάπτουν δημιουργικά τη φαντασία του ανθρώπου, προκαλούν δέος και φαίνονται να προσφέρουν επαφή με μια αδιόρατη ενεργειακή ποιότητα που ξεφεύγει από τα λόγια. Συχνά τέτοιοι τόποι χαρακτηρίστηκαν, διαχρονικά, ως «τόποι δύναμης» καθώς μπορούσαν να επηρεάζουν τους ανθρώπους με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Παραδοσιακά, τέτοιοι τόποι δύναμης συνδέθηκαν με την παρουσία αρχαίων μνημείων σε αυτά και, όπως φαίνεται, ένας τέτοιος τόπος είναι και το περίφημο Νησί του Πάσχα. Το Νησί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά αινίγματα και πλήθος υποθέσεων έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σχετικά με τον πολιτισμό που κάποτε υπήρχε πάνω σε αυτό. Τα 887 μυστηριώδη πέτρινα αγάλματα που βρίσκονται εκεί αποτελούν επίσης ένα μεγάλο μυστήριο, καθώς δεν είναι γνωστό το πώς ακριβώς κατασκευάστηκαν, τι αναπαριστούν και κυρίως το πώς τοποθετήθηκαν στη θέση τους.Οι κάτοικοί του το αποκαλούσαν σε παλαιότερες εποχές «Τε Πίτο Ο Τε Χένουα», που σημαίνει «Ομφαλός της Γης». Σήμερα το ονομάζουν Ράπα Νούι. Καλύπτει μια έκταση περίπου 170 τετρ. χλμ. και έχει μέγιστο υψόμετρο 540 μ. Βρίσκεται περίπου 3.800 χλμ. δυτικά της Χιλής (στην οποία και ανήκει) και 3.100 χλμ. ανατολικά της Ταϊτής. Το κλίμα του νησιού χαρακτηρίζεται ως υποτροπικό και υπάρχουν δύο κλιματολογικές περίοδοι, η υγρή και η ξηρή. Το έδαφός του είναι άγονο και διαβρωμένο, η βλάστηση λιγοστή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως κάποτε διέθετε πλούσια βλάστηση.

Eρημος Ατακάμα

Πρόκειται για το πιο ξηρό μέρος στον πλανήτη. Είναι πιο ξηρή και πιο άνυδρη ακόμη και από τη Σαχάρα. Σε κάποιες περιοχές της, τις ονομαζόμενες υπέρξηρες, δεν έχει καταγραφεί ποτέ βροχόπτωση!Εδώ δεν υπάρχει άμμος. Αντίθετα κυριαρχεί ένα σύμπλεγμα άγονων εδαφών, γυμνών βράχων, αμμοχάλικου και μεταλλευμάτων. Το βλέμμα πλανιέται σαστισμένο στην αγριάδα του τοπίου. Οι γεωλογικές εντάσεις αποτυπωμένες στο χώρο οδηγούν τη φαντασία στον κοσμογονικό χαρακτήρα των Άνδεων. Λόγω της απόλυτης έλλειψης υγρασίας δεν υπάρχει ίχνος ορατής ζωής. Ακόμη και οι κάκτοι δεν τολμούν να πλησιάσουν σε αυτούς τους τόπους, δεν επιβιώνουν ούτε οι μύγες, αφού δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για να τραφούν. Βέβαια, οι συγκεκριμένες συνθήκες δεν επικρατούν σε όλη την έκταση της ερήμου. Όταν μάλιστα αρχίσει να φυσάει ο βολιβιανός βοριάς, οι κάτοικοι στην περιοχή γνωρίζουν καλά ότι «έρχεται βροχή», που θα ξεσπάσει ραγδαία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο βοριάς δεν φυσάει συχνά, άρα σπανίως βρέχει. Η θερμοκρασία κυμαίνεται την ημέρα από 0 έως 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά τη νύχτα σε μερικές περιοχές πέφτει πολύ κάτω από τους -20 βαθμούς. Ένα από τα πολλά μυστήρια της Ερήμου Ατακάμα είναι ο περίφημος «Γίγαντας της Ατακάμα» (Gigante de Atacama). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπόμορφη αναπαράσταση του κόσμου, που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών θεωριών για τη σημασία της: για πολλούς αντιπροσωπεύει μάλλον κάποιο ιερό πρόσωπο των Ινδιάνων ή μια θεότητα, ενώ το γεγονός ότι η ύψους 119 μέτρων φιγούρα μοιάζει με αστροναύτη, έχει εγείρει εικασίες για επισκέψεις εξωγήινων.

 

Salar de Uyumi

Η θάλασσα του αλατιού

Ενα θαύμα της φύσης φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από αλάτι.

Πριν από περίπου 40.000 χρόνια η περιοχή του Uyuni καλυπτόταν από τα νερά μιας μεγάλης αλμυρής λίμνης έκτασης 12.000 τετρ. χλμ.Με το πέρασμα των χρόνων τα νερά εξατμίστηκαν και έτσι απέμεινε στη θέση και στο μέγεθος της προϊστορικής αυτής λίμνης μια ερημική και επίπεδη έκταση αλατιού με πάχος έως και 10 μέτρα, γνωστή ως Salar de Uyuni ή Θάλασσα του Αλατιού.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίπεδη έκταση με αλάτι στον κόσμο, δεδομένου μάλιστα ότι βρίσκεται σε ύψος 3.700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει και τον τίτλο της υψηλότερης θάλασσας αλατιού.Σήμερα αποτελεί κέντρο εξαγωγής και επεξεργασίας αλατιού με ετήσια παραγωγή περί τους 20.000 τόνους - οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το σύνολό του επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της ανθρώπινης φυλής για αιώνες.Η Salar de Uyuni βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βολιβίας και περικλείεται από τις εντυπωσιακές χιονοσκεπείς κορυφές της Κορδιλιέρας de Lipez και της Κορδιλιέρας de Chichas των Άνδεων. Αυτή η τεράστια, λαμπερή θάλασσα αλατιού θα στοιχειώνει τα όνειρά σας για τα επόμενα χρόνια. Το εξωγήινο εκτυφλωτικό λευκό της αλατολίμνης Salar de Uyuni κόβει την ανάσα και μας πάει νοερά σε μακρινά γαλαξιακά τοπία. Οι αντικατοπτρισμοί που προσφέρει το τοπίο είναι μαγευτικοί και το κάνουν να μοιάζει σουρεαλιστικό και  απόκοσμο.

 

 

 

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

  • Tρεις χορταστικές διανυκτερεύσεις στο Νησί του Πάσχα, για να έχουμε τον χρόνο να το εξερευνήσουμε σε ισάριθμες εκδρομές.
  •  Φοκλόρ παράσταση στη Λα Παζ.
  •  Ολοήμερα εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο Τιαχουανάκο.
  •  Επίσκεψη στη λίμνη Εντιόντα με τα λευκά και ροζ φλαμίνγκο.
  •  Περιήγηση στην Κοιλάδα του Φεγγαριού (Vale de la Luna), όπου θα σκαρφαλώσουμε σε έναν μεγάλο αμμόλοφο για να δούμε τη δύση του ηλίου πάνω από τις Άνδεις.

 

Χάρτης Ταξιδιού  Βολιβία - Έρημος Ατακάμα - Νησί του Πάσχα | Καλοκαίρι - Νοέμβριος  2018

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info