Κόνιτσα | Κρυφές ομορφιές της Ηπείρου

Διάρκεια: 5 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 335€

Περιγραφή

Χτισμένη δίπλα σε έναν εύφορο κάμπο που τον ποτίζουν ο Αώος, ο Βοϊδομάτης και ο Σαραντάπορος, η Κόνιτσα είναι μια ιστορική κωμόπολη της Ηπείρου, η ταυτότητα της οποίας σφραγίστηκε από τα νερά αυτών των ποταμιών.

Ηταν πάντα ένα ακμαίο γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο καθώς μπροστά της απλώνονται 17.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Σήμερα είναι ένα διάσημο ορμητήριο για εναλλακτικές δραστηριότητες στην περιοχή, για ανάβαση στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, για επίσκεψη στα περίφημα Μαστοροχώρια και τα χωριά της Λάκκας Αώου.

Η μικρή πόλη, χάρη και στο παζάρι της, γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας - και ειδικά την εποχή του Αλή Πασά. Εδώ τότε ζούσαν πλούσιοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι, έμποροι και βιοτέχνες, μπέηδες, υπάλληλοι του τουρκικού κράτους, κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές του κάμπου.

Ολοι μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και λειτουργούσαν ελληνικά σχολεία από τον 16ο αιώνα. Δυστυχώς σήμερα πολλά από τα παλιά πέτρινα σπίτια της που αντικατόπτριζαν την παλιά της αίγλη δεν υπάρχουν καθώς κατέρρευσαν από τους σεισμούς του 1996. Ομως διατηρούνται ενδιαφέρουσες και όμορφες γωνιές και υπάρχουν πολλά μυστικά για να ανακαλύψετε.

1η ημέρα: Αθήνα – Κόνιτσα

Αναχώρηση νωρίς το πρωί. Έπειτα από ενδιάμεσες στάσεις φτάνουμε στην όμορφη Κόνιτσα. Τόπος ευλογημένος η Κόνιτσα, χτισμένη αμφιθεατρικά. Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι αναμφίβολα το πασίγνωστο γεφύρι της. Είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας. Βρίσκεται χαμηλά στην κάτω γειτονιά, ακριβώς εκεί που βγαίνει ο Αώος από το φαράγγι του. Θα το επισκεφθούμε φυσικά με το φως της ημέρας, αλλά αξίζει να το θαυμάσουμε και τη νύχτα. Θα συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε την πόλη θαυμάζοντας τα παλιά αρχοντικά σπίτια. Κοντά στο αρχοντικό της Χάμκως βρίσκεται και το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν και ακριβώς δίπλα το αναστηλωμένο παλιό οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο. Θα επισκεφθούμε το σπίτι του Αγ. Παΐσιου, το Μουσείο Οίνου και το Πάρκο Γλυπτών. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: Ζαγοροχώρια (Αρίστη, Πάπιγκο) – Χαράδρα Βίκου – Κολυμπήθρες

Πλούσιο πρωινό και ακολουθεί αναχώρηση για τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια. Άφιξη στην Αρίστη, ένας παραδοσιακός και καταπράσινος οικισμός σε υψόμετρο 650 μ. Χρόνος για βόλτα και καφέ στην όμορφη πλατεία του χωριού. Συνεχίζουμε για Πάπιγκο. Στο Πάπιγκο ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο η τέχνη των Ζαγορίσιων μαστόρων να αξιοποιούν καταπληκτικά το μόνο αγαθό που έδωσε η φύση σε αφθονία σε τούτη τη γωνιά της πατρίδας μας: την πέτρα. Πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με πέτρινη σκεπή, καλοδιατηρημένα καλντερίμια, όμορφες πέτρινες βρύσες, όλα από πέτρα. Αφού σεργιανίσουμε στα γραφικά σοκάκια θα πάρουμε τον δρόμο που θα μας οδηγήσει σε μια καταπράσινη ρεματιά. Πρόκειται για το ρέμα του Ρογκοβού, το οποίο σχηματίζει μεγάλες φυσικές πισίνες, που οι ντόπιοι ονομάζουν κολυμπήθρες. Εδώ κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού πολύς κόσμος κάνει το μπανάκι του. Το επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου, μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία. Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1.100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Με μήκος 12 χλμ. και μέγιστο ύψος 1.000 μ. είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα. Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης, έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης, Πάρκο Άγριας Ζωής, Νερόμυλος

Πρωινό. Σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα και σε 400 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, στην περιοχή του ιστορικού Μπουραζανίου, βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης. Παλαιότερα ολόκληρη η μονή ήταν σκεπασμένη με μολυβένια φύλλα, τα οποία, σύμφωνα με τον θρύλο, ξηλώθηκαν από τους Τούρκους για να λιώσουν το μολύβι και να φτιάξουν βόλια. Σήμερα η σκεπή αποτελείται από πέτρινες πλάκες. Μέσα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι» (Πάρκο Άγριας Ζωής) οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν υπό τη συνοδεία των υπευθύνων του Πάρκου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το Πάρκο Άγριας Ζωής αναφέρονται τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Στο Πάρκο Άγριας Ζωής υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται (ελάφια, πλατόνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, αγρίμια της Κρήτης και ζαρκάδια) και στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο για την οπτικοακουστική περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση ο κτηνίατρος του πάρκου ενημερώνει για τους βιολογικούς κύκλους των άγριων ζώων, καθώς και για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

4η ημέρα: Πεζοπορία στη Χαράδρα Αώου – Μονή Στομίου

Πλούσιο πρωινό. Για όσους το επιθυμούν σήμερα θα έχουμε έναν όμορφο περίπατο. Το μονοπάτι ξεκινά κυριολεκτικά από το ξενοδοχείο μας, δίπλα από το παλιό πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, και οδηγεί στη Μονή Στομίου (περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά), η οποία φημίζεται για την ιδιαίτερη ομορφιά της. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας ο περίπατος είναι κυρίως σ’ έναν χωματόδρομο που κινείται παράλληλα με την κοίτη του ποταμού Αώου, μεταξύ του βουνού της Γκαμήλας από τη μία πλευρά και του Σμόλικα από την άλλη. Είναι μια εύκολη και ευχάριστη βόλτα μέσα από ένα εξαιρετικό τοπίο. Για τα τελευταία 30 λεπτά η ανάβαση γίνεται πιο απαιτητική. Καθώς φτάνετε στην Ιερά Μονή Στομίου, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε έναν βραχώδη σχηματισμό, θα αντικρίσετε την εκπληκτική θέα που προσφέρει, στην κοιλάδα του Αώου από τη μια πλευρά και στην ορεινή Κόνιτσα από την άλλη. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της και αυτό που την κάνει ιδιαίτερα γνωστή ανά τον κόσμο είναι το γεγονός ότι ο διάσημος μοναχός γέροντας Παΐσιος έζησε εδώ για αρκετά χρόνια πριν από τη μετάβαση στο Άγιον Όρος. Για τον λόγο αυτό μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για θρησκευόμενους και μη, που θέλουν να προσέλθουν και να πάρουν μια αίσθηση από το κλίμα και το τοπίο της μονής. Επιστροφή και ξεκούραση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Μαστοροχώρια – Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων – Αθήνα

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για τα Μαστοροχώρια, μια ομάδα παραδοσιακών χωριών που βρίσκονται στο βορειότερο σημείο του Ν. Ιωαννίνων και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα γειτονικά Ζαγοροχώρια. Το πέτρινο κτίριο του παλαιού σχολείου της Πυρσόγιαννης, που χτίστηκε το 1927, ανακαινίστηκε πρόσφατα με σκοπό να στεγάσει το Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, το οποίο και αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην άγνωστη ιστορία των Ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας. Το Μουσείο φιλοξενεί πάνω από 2.500 φωτογραφίες, σχέδια, αποτυπώσεις, χαρτογραφήσεις, καθώς και σπάνιο υλικό που αφορά τη μυστική γλώσσα των Μαστόρων, τα λεγόμενα «Κουδαρίτικα», τα δρομολόγια, τα εργαλεία, τα συμφωνητικά και τις κατασκευές των μαστόρων της πέτρας. Πορεία επιστροφής στην Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μετακινήσεις/μεταφορές με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Διαμονή στα παραδοσιακά ξενοδοχεία Γεφύρι 3* και Ροδοβόλι 3* στην Κόνιτσα.
 • Πρωινό και δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή). 
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Φάκελος χαρτιών & πληροφοριών.
 • ΦΠΑ
 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Τα εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων
 • Ατομικά έξοδα και γεύματα που δεν περιγράφονται στο πρόγραμμα.
 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Παρακαλούμε να αποστείλετε φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στο e-mail του ταξιδιωτικού συμβούλου (πωλητή), με τον οποίο έχετε συνομιλήσει
Χωρίς την άμεση αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου δεν θα μπορεί να περιληφθεί η ασφάλεια της προκαταβολής σας στην επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του. Αν δεν έχετε e-mail, μπορείτε να προσκομίσετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας στα γραφεία μας.
Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κλπ.). Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να μας γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία.
Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

 


ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

 

 

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ταξιδιωτική Ασφάλεια

Extra Παροχές Υγείας στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ

• Δωρεάν 8 επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και εκπτώσεις σε χειρουργικές και ιατρικές πράξεις στα εξωτερικά ιατρεία της Ευρωκλινικής Αθηνών.
• Τηλεφωνική εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1011.
• Δωρεάν ένα παιδιατρικό check up και 8 δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες γιατρούς στην Ευρωκλινική Παίδων (αφορά σε παιδιά και εγγόνια των ταξιδιωτών μας)


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.
• Συμμετοχή επίσης στην εκδρομή σημαίνει ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους Όρους Συμμετοχής που αναγράφονται στην τελευταία σελίδα της μπροσούρας μας και στο site μας στο Internet. Αν θέλετε να διαβάσετε τους Όρους Συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.
• Συμμετοχή δηλώνετε επικοινωνώντας με το τμήμα πωλήσεων, δίνοντας αναλυτικά τα στοιχεία που σας ζητούνται και καταθέτοντας προκαταβολή 1.000 € κατ’ άτομο εντός της χρονικής προθεσμίας που θα σας δοθεί από το τμήμα πωλήσεων.
• Η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται είτε με χρήση μετρητών ή στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας με εφάπαξ χρέωση.
• 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να αποπληρώσετε το ταξίδι σας κάνοντας χρήση πιστωτικής κάρτας και συμμετέχοντας σε πρόγραμμα άτοκων δόσεων (έως και 18). Σας συστήνουμε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να ενημερωθείτε έγκαιρα είτε από το τμήμα πωλήσεων, είτε από το λογιστήριο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων. 
• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε πως το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη Ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη Ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, για να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων του γραφείου μας. 


Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

 • Μετακινήσεις/μεταφορές με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Διαμονή στα παραδοσιακά ξενοδοχεία στην Κόνιτσα.
 • Πρωινό και δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή). 
 • Έμπειρος αρχηγός/συνοδός του γραφείου μας.
 

Περίοδοι

 • Οκτώβριος - Νοέμβριος 2017

Χάρτης Ταξιδιού Κόνιτσα | Κρυφές ομορφιές της Ηπείρου

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info