fb

Παζάρι και τελετές Μαγίας στην Τσίτσι

Η ινδιάνικη ορεινή πολίχνη Τσιτσικαστενάγο (=Πόλη με Τσουκνίδες), η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 2.000 μέτρα είναι χτισμένη σε πρώην οικισμό των Μάγια.
Η πόλη αυτή, εν συντομία Τσίτσι, έχει 2 βασικά και πολύ ιστορικά αξιοθέατα. Το πρώτο είναι το μεγάλο παζάρι των Μάγια, το οποίο διοργανώνεται από την προκολομβιανή εποχή, στην κεντρική πλατεία. Αυτή είναι η  μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη αγορά της Γουατεμάλας και λειτουργεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Μιλάμε για ένα εξωτικό υπερθέαμα, το οποίο θα επισκεφθούμε.
Το άλλο σπουδαίο αξιοθέατο της Τσίτσι είναι ο καθολικός ναός Σάντο Τομάς, που βρίσκεται στην εμπορική πλατεία και είναι χτισμένος πάνω σε προηγούμενο ναό των Μάγια. Το καθολικό κτίσμα χρονολογείται στο 1545. Το αρχαίο κτίσμα είναι πυραμίδα με 18 σκαλοπάτια (χρησιμοποιούνται ως σκαλοπάτια του καθολικού ναού), που συμβολίζουν τους 18 μήνες του ημερολογίου των Μάγια. Οι ιερείς των Μάγια, οι Κιτσέ, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα σκαλοπάτια σε τελετές στις οποίες καίνε διάφορα αρωματικά και κεριά. Eμείς θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία από αυτές.