fb

Νησιά Άραν, η Κιβωτός της Ιρλανδίας

Τρία μικρά νησιά, τα Ίνισμορ, Ίνισμαν και Ίνισιρ (και πολλά μικρότερα) συναποτελούν τα νησιά Άραν, στον κόλπο του Γκόλγουεϊ που ανοίγεται προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ιστορικά, πανέμορφα και άκρως παραδοσιακά, τα νησιά Άραν αποτελούν μια αληθινή Κιβωτό του γαελικού πολιτισμού, και το ταξίδι σ’ αυτά αποτελεί τρόπον τινά μετάβαση σε μια Ιρλανδία όπως αυτή ήταν πριν πολλά πολλά χρόνια.

Συνολικά 1.200 κάτοικοι μένουν σήμερα στα νησιά, και παρότι όλοι φυσικά μιλούν άπταιστα αγγλικά (είναι άλλωστε και επίσημη γλώσσα του κράτους της Ιρλανδίας), προτιμούν να μιλούν στη δική τους γλώσσα, τα ιρλανδικά γαελικά: τοπωνύμια, πινακίδες, εκπαίδευση, καθημερινότητα, όλα εκφράζονται και επικοινωνούνται στα γαελικά, διασώζοντας έτσι μία γλώσσα που ακόμα και στην κυρίως Ιρλανδία μάχεται καθημερινά με τα αγγλικά για την επιβίωσή της.

Πολλοί θα σας πουν για το παραδοσιακό πουλόβερ των ψαράδων των νησιών, κάτι σαν το αντίστοιχο κιλτ των Σκωτσέζων, με τον κάθε ψαρά να έχει το δικό του προσωπικό σχέδιο. Δυστυχώς, τα  περισσότερα από αυτά πλέον φτιάχνονται εκτός Άραν, κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Ιρλανδίας.

Πέρα από το αναμφισβήτητα πανέμορφο τοπίο, τα νησιά Άραν είναι επίσης γνωστά για τις ξερολιθιές, που μπορούν να φτάνουν μίλια σε μήκος, θέτοντας τα όρια ανάμεσα στις φάρμες αλλά και εξοικονομώντας πολύτιμο έδαφος για τις καλλιέργειες.