fb

Χαϊδελβέργη, η διανοούμενη της Γερμανίας

Πόλη των τεχνών και των γραμμάτων, των φιλοσόφων και του πανεπιστημίου. Η Χαϊδελβέργη κρατά τη δική της, εξέχουσα, θέση στα γερμανικά γράμματα και στηρίζει στον πολιτισμό και την κουλτούρα της το παρόν και το μέλλον της. Σκεφτείτε πως σε μια πόλη περίπου 120.000 κατοίκων οι 30.000 είναι φοιτητές, συνεχίζοντας και εδραιώνοντας μία παράδοση που θέλει τη Χαϊδελβέργη φυτώριο διανοουμένων.

Ο θρύλος λέει λοιπόν πως όλοι εκείνοι που κάποτε άνοιξαν τους ορίζοντές τους στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης διέσχιζαν την πόλη και περνώντας από την Παλιά Γέφυρα (Alte Brücke) έφταναν στην άλλη όχθη του ποταμού Νέκαρ, συνεχώς συλλογισμένοι και βυθισμένοι στις σκέψεις τους. Η διαδρομή που ακολουθούσαν αποτυπώθηκε εντέλει στη λαϊκή θυμοσοφία ως Οδός των Φιλοσόφων (Philosophenweg), ένα μονοπάτι περίπου 2 χλμ. που κάθε εν εξελίξει επιστήμονας της πόλης έχει διαβεί εκατοντάδες φορές.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως με τέτοια αφοσίωση στα γράμματα να έχει η πόλη για έμβλημά της κάτι αντίστοιχο: ένα βιβλίο, έναν κονδυλοφόρο, κάτι τέλος πάντων που να εκφράζει την αγάπη της για τη γνώση. Ο επίσημος θυρεός λοιπόν της πόλης είναι βέβαια ο λέοντας, συνηθισμένο έμβλημα στην Κεντρική Ευρώπη, το πραγματικό όμως σήμα-κατατεθέν της Χαϊδελβέργης είναι μία… μαϊμού! Ναι, δεν διαβάσατε λάθος!  Το μπρούντζινο άγαλμα μιας μαϊμούς που βρίσκεται στην Παλιά Γέφυρα τοποθετήθηκε εκεί ήδη από τον 14ο αιώνα (μία πέτρινη εκδοχή της αρχικά) για να «τρομοκρατεί» όποιον έμπαινε στην πόλη με όχι και τόσο ευνοϊκές διαθέσεις. Σήμερα φυσικά πρωταγωνιστεί στις αναμνηστικές φωτογραφίες και δεν υπάρχει σέλφι-φαν που να μην έχει τραβήξει τη δική του πόζα μαζί της. Λένε μάλιστα πως αν την αγγίξεις, τότε σύντομα ο δρόμος σου θα σε φέρει ξανά στη Χαϊδελβέργη, ενώ αν ακουμπήσεις και τον καθρέφτη που κρατάει, τότε σε περιμένουν πλούτη! Θα δοκιμάσετε;