fb

Λίγα λόγια για την Αρμενία..

Η Αρμενία είναι μια χώρα με συγκινητική ιστορία. Αφενός έχουμε τη Γενοκτονία του 1915, που αφάνισε τον πληθυσμό της και που μέχρι σήμερα αποτελεί αγκάθι για την παγκόσμια δικαιοσύνη. Ευχάριστο γεγονός είναι ότι τον Απρίλιο του 2021 αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ. Αφετέρου έχουμε έναν πολιτισμό, που ακόμη ζει σκαρφαλωμένος πάνω στα βράχια του Αραράτ, μέσα στην ψυχοσύνθεση των Αρμενίων όλου του κόσμου, μέσα στους δρόμους, στα σπίτια και στις πλατείες της πανέμορφης αυτής χώρας.

Το ταξίδι μας στην Αρμενία είναι μια βουτιά στα άδυτα της ιστορίας, στη μυσταγωγία της Εκκλησίας, στο θαύμα της αρχιτεκτονικής, στο αριστούργημα της τέχνης, στον πολιτισμό ενός έθνους που μετράει αιώνες και που είναι απλωμένος ανά την υφήλιο. Η πρωτεύουσα της χώρας, η Γερεβάν, είναι ένα ζωντανό ροζ μουσείο. Ροζ, λόγω της πέτρας από την οποία είναι χτισμένη. Μουσείο, λόγω της κουλτούρας που τη διαποτίζει. Μέχρι και τα σιντριβάνια στην τεράστια δεξαμενή που κοσμεί την κεντρική πλατεία της είναι μουσικά! Τα μοναστήρια που είναι απλωμένα σε όλη τη χώρα έχουν όλα να διηγηθούν από μία συναρπαστική ιστορία. Η Αρμενία ήταν το πρώτο επίσημο χριστιανικό έθνος στον κόσμο.

Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Όσο για την πίστη, ήταν συνδεδεμένη με τη γνώση και τις τέχνες – οπότε ορισμένα από αυτά τα μοναστήρια λειτουργούσαν και ως πανεπιστήμια. Από την άλλη ακόμη και αυτός ο ένας και μοναδικός παγανιστικός ναός που υπάρχει σήμερα αναστηλωμένος και χρονολογείται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους σώζεται αυτούσιος, τον βλέπουμε όπως ήταν όταν χτίστηκε! Τα ορεινά χωριά, τόσο γραφικά, τόσο κομψά, τόσο όμορφα, αποτελούν απτή απόδειξη ότι η αρχιτεκτονική δεν χρειάζεται απαραιτήτως φημισμένους αρχιτέκτονες και μεγάλες πλατείες για να δοξαστεί. Στην Αρμενία η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει γράψει τη δική της ιστορία πάνω στα
βράχια και μέσα στις πλαγιές, πάνω στους γκρεμούς και μέσα στα φαράγγια.

Τέλος η φύση… βράχια, κόκκινα και ροζ, τα καταπράσινα βουνά, η καταγάλανη λίμνη Σεβάν που μοιάζει με θάλασσα αλλά είναι γλυκιά, τα βαθιά φαράγγια που κρύβουν εκκλησίες, οι πέτρινες πλαγιές που κρύβουν υπόσκαφες πόλεις, ναι δεν μπορεί, αυτή η φύση είναι ευλογημένη. Ναι, τελικά ο Νώε μπορεί να είδε για πρώτη φορά μετά τον κατακλυσμό αυτή τη γη, τη γη που σήμερα φιλοξενεί τη Γερεβάν... Η Αρμενία με λίγα λόγια είναι μία χώρα συναρπαστική, γήινη και ταυτόχρονα εξωπραγματική. Είναι μια χώρα που σου αποκαλύπτει μυστικά. Είναι μια χώρα που σου μαθαίνει την ιστορία σου – όποιας εθνικότητας κι αν είσαι.