fb

Ινδία Γκόα, Εξωτικές παραλίες, Το μυστήριο των Ναών της Καρνάτακα

Στην αρχαιότητα ήταν η αγαπημένη των θεών, στα 60's των hippies και σήμερα των απανταχού "κυνηγών της χαλάρωσης". Η παραθαλάσσια Γκόα, με την αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου γοητεία, τα τελευταία χρόνια προσαρμόζεται στις υψηλές απαιτήσεις και φορά το στέμμα ενός από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Είστε, λοιπόν, έτοιμοι για ένα ταξίδι μέχρι τη νότια Ινδία; Αιώνες πίσω, ο Σίβα, Ινδός θεός της δημιουργίας και της καταστροφής, σε ένα παιχνίδι ζαριών με τη γυναίκα του, Παρβάτι, έχασε τα πάντα. Κουρασμένος και ταπεινωμένος, βρήκε καταφύγιο στην Γκόα. Από τότε ακολουθούν το παράδειγμά του εκατομμύρια ανθρώπων από όλο τον κόσμο και αναζητούν την απόλυτη νιρβάνα σε αυτή την επαρχία της νοτιοδυτικής Ινδίας. Πρόκειται για μια μικρή, καταπράσινη λωρίδα ανάμεσα στα Δυτικά Γκατς και την Αραβική Θάλασσα, γεμάτη πανύψηλους κοκοφοίνικες, απέραντες παραλίες, μεσαιωνικά κάστρα, κατάφυτες εκτάσεις μπαχαρικών, διάσπαρτες baroque εκκλησίες και ινδουιστικούς ναούς.

Ταυτόχρονα η περιοχή της Καρνάτακα αποτελεί ένα σημαντινό πολιτισμικό κέντρο της αχανούς αυτής χώρας. Η μοναδική αρχιτεκτονική της περιοχής κατάφερε να φτάσει σε υψηλότατα σημεία αισθητικής τελειότητας, αφήνοντας πίσω της διάσπαρτα πραγματικά κομψοτεχνήματα που θα μας εντυπωσιάσουν και θα αποδείξουν γι΄ άλλη μια φορά ότι όσα ταξίδια και να αφιερώσεις στην Ινδία, ο πνευματικός, πολιτιστικός και εθνολογικός πλούτος της είναι ανεξάντλητος.

Ένα ταξίδι που συνδυάζει ημέρες χαλάρωσης στο κέντρο της δυτικής ακτής της Ινδίας, στην ονειρική περιοχή της Γκόα με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα σε αρχαιολογικούς χώρους, περίτεχνα ναϊκά συγκροτήματα και πόλεις από μια "άλλη Ινδία".

Ξεκινάμε από την Γκόα που αποτελεί αναμφισβήτητα ένα κράμα ινδουισμού και καθολικισμού επηρεασμένο και από τους γείτονες μουσουλμάνους, αλλά και ένας ακαταμάχητος συνδυασμός των ινδικών ριζών με τη μεσογειακή ψυχή. Συνεχίζουμε στο Χόσπετ και το Μπαντάμι με τους υπέροχους ναούς της δυναστείας Τσαλούκια και από εκεί στα Γκοπούρα των Σιβαϊκών θρησκευτικών χώρων του Μπελούρ και του Χαλεμπίτ.

Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται με τη διαμονή μας στο Μπανγκαλόρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Καρνάτακα, που οριοθετεί τον Ινδοαρειανό Βορρά από τον Δραβικό Νότο και είναι μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ινδίας, λόγω της βιομηχανίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.