fb

Ιδιαίτερα ζώα Αλάσκας

Καφέ Αρκούδα - Γκρίζλι

Η καφέ αρκούδα της Αλάσκας είναι ένα από τα μεγαλύτερα θηλαστικά που συναντάμε στη βόρεια Αμερική καθώς το βάρος της μπορεί να φτάσει τα 560 κιλά. Στην πλειονότητά τους κατοικούν στις νότιες ακτές της πολιτείας, καθώς εκτός των άλλων εκεί βρίσκουν και μεγάλες ποσότητες σολομού, που αποτελεί κεφαλαιώδες μέρος της διατροφής τους. Αν και συγγενικό είδος με την ευρωπαϊκή καφέ αρκούδα, η αντίστοιχη της Αλάσκας θεωρείται ξεχωριστό υποείδος. Συνήθως φτάνει τα 2,4 μέτρα σε ύψος, αν και έχουν σημειωθεί περιπτώσεις αρσενικών που ξεπερνούν τα 3 μέτρα!
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Η αρκούδα με το μεγαλύτερο βάρος που έχει καταγραφεί ζυγίστηκε στα 771 κιλά. Ζυγίστηκε όμως αφού είχε ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη, γεγονός που σημαίνει πως στο τέλος του καλοκαιριού θα έπρεπε να ζυγίζει περίπου 839 κιλά!

Φαλακρός Αετός

Εύκολα αναγνωρίσιμος από το χαρακτηριστικό λευκό κεφάλι, ο φαλακρός αετός της Αλάσκα είναι από τους πιο εμβληματικούς εκπροσώπους της άγριας ζωής στη βόρεια Αμερική. Είναι το μεγαλύτερο θηρευτικό πουλί της περιοχής, με άνοιγμα φτερών που πλησιάζει τα 2,3 μέτρα και βάρος που κυμαίνεται από 3,5 έως 6,5 κιλά. Είναι ενδημικό είδος της Βόρειας Αμερικής (ζει μόνο εδώ), με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους (περίπου 30.000) να ζουν στην Αλάσκα. Αν κάτι σας θυμίζει, ναι, είναι ένα από τα σύμβολα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Οι πρώτοι άποικοι της βόρειας Αμερικής που παρατήρησαν το πουλί, το ονόμασαν «balled» που την εποχή εκείνη σήμαινε όχι φαλακρός αλλά «λευκός»!

Φάλαινα

Ένα από τα μεγαλύτερα είδη φάλαινας που συναντάμε στην Αλάσκα είναι η λεγόμενη Μεγάπτερη Φάλαινα (Megaptera novaeangliae), ένα κητώδες θηλαστικό μεγάλου μεγάθους, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 14 μέτρα σε μήκος. Το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα και το υπόλευκο κάτω μέρος της κάνουν εύκολα αναγνωρίσιμη. Ένα χαρακτηριστικό είδος φάλαινας της Αλάσκα είναι και η Μπελούγκα (Delphinapterus leucas), ένα αρκτικό/υπο-αρκτικό είδος κητοειδών, που φτάνει τα 5,5 μέτρα σε μήκος και βάρος έως 1.600 κιλά.
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Η μπελούγκα δεν έχει ραχιαίο πτερύγιο, γεγονός που προέρχεται από την προσαρμογή στη ζωή κάτω από τους πάγους, πιθανόν ως ένας τρόπος διατήρησης της θερμοκρασίας.