fb

ΗΠΑ, Route 66

Στις αχανείς εκτάσεις των ΗΠΑ, με την κουλτούρα του αυτοκινήτου ως συμβόλου απόλυτης ελευθερίας, οι αυτοκινητόδρομοι είχαν και εξακολουθούν να έχουν μια πολύ ξεχωριστή θέση στον τρόπο ζωής των Αμερικανών. Ο αυτοκινητόδρομος που ένωνε το ανεμοδαρμένο Σικάγο με το ηλιόλουστο Λος Άντζελες ήταν ο περιβόητος Route 66, γνωστός και ως "ο κύριος Δρόμος της Αμερικής" ή "η Μητέρα των Δρόμων".
Το καλοκαίρι του 1926 ο Δρόμος πήρε επισήμως το όνομα του, έναν αύξοντα δηλαδή αριθμό - το 66 - και κέρδισε τον τίτλο της σημαντικότερης οδικής αρτηρίας της χώρας. Είχε μόνο δύο λωρίδες με συνολικό μήκος 3.945 χιλιόμετρα και διέσχιζε 8 Αμερικανικές πολιτείες, ενώνοντας εκείνες του Κέντρου με τη Δυτική Ακτή.
Η διαδρομή κατά μήκος αυτού του αυτοκινητόδρομου έγινε ένα με την ελπίδα, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη στην εύφορη Δύση, τη γη της "δεύτερης ευκαιρίας", για να ξεφύγουν από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930. Ο Route 66 συμβόλιζε το "δρόμο για μια καινούργια ζωή".
Με το πέρασμα του χρόνου και τα καραβάνια των αυτοκινήτων, επιχειρηματίες και επενδυτές διαπίστωσαν ότι ακόμη και οι φτωχότεροι των ταξιδιωτών υποχρεωτικά αναζητούσαν κατάλυμα και φαγητό, καύσιμα και σέρβις σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Η ανάγκη αυτή έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να φτιάξουν τη ζωή τους, καλύπτοντας τη ζήτηση σε μοτέλ, εστιατόρια, βενζινάδικα και συνεργεία σε όλο το μήκος του δρόμου.
O μεταφορικός ρόλος του Route 66 γρήγορα πέρασε σε δεύτερο πλάνο, έγινε τραγούδι, μύθος, ταινία. Ήταν ένας επικίνδυνος αλλά συνάμα γοητευτικός δρόμος. Έγινε τόπος και τρόπος διακοπών, μονοπάτι για όνειρα, χώρος για "κόντρες", περιοχή για πόλεμο αστυνομίας-οδηγών. Στη δεκαετία του 1920 και του 1930 πολλοί παράνομοι, όπως ο Ντίλινγκερ, ο Αλ Καπόνε, οι Μπόνι και Κλάιντ κ.ά., χρησιμοποίησαν τη διαδρομή αυτή για να ξεφύγουν από το νόμο. Κι ήταν επίσης ο αγαπημένος δρόμος των φορτηγατζήδων, που στη δεκαετία του '30 γνώριζαν μεγάλες δόξες, καθώς είχαν καταφέρει να ανταγωνίζονται με επιτυχία τους σιδηροδρόμους και τα πλοία σε ταχύτητα και συνέπεια. Στον Route 66 φύτρωσαν όλα στοιχεία της σύγχρονης αμερικανικής κουλτούρας: εδώ πρωτοεμφανίστηκαν οι πινακίδες νέον για να τραβούν τα βλέμματα των οδηγών, εδώ σχεδιάστηκαν οι πιο pop διαφημίσεις, εδώ άνοιξαν τα πρώτα drive-in σινεμά & τα drive-through εστιατόρια.
Οι μνήμες που έχει αφήσει ανεξίτηλες στους ταξιδιώτες τροφοδοτούν μια ολόκληρη βιομηχανία μοτέλ, εστιατορίων, βενζινάδικων και καταστημάτων με αναμνηστικά. Η διαδρομή κατά μήκος του δρόμου αυτού αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσει κανείς την Αμερική εκ των έσω και έναν ύμνο νοσταλγίας για όσους θέλουν να ανακαλύψουν μια αγνότερη εποχή. Ο Route 66 φαντάζει πλέον συνώνυμο του "ταξιδιού"!
Κι ένα τραγούδι για το Δρόμο… http://www.youtube.com/watch?v=UhiZGjMwpAg&list=RDJc8_Qs_y-xs