fb

Σκωτία… elementary Mr Watson!

Ελάτε να σας ταξιδέψουμε σε έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στον κόσμο. Τόσο για τα φυσικά τοπία της (βουνά, πεδιάδες ακτές), όσο και για τον πολιτισμό της – υπήρξε κέντρο του Διαφωτισμού και των Γραμμάτων και αυτό αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική αλλά και στη γενικότερη κουλτούρα των πόλεών της. Με άλλα λόγια τη Σκωτία πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτούμε!
Λίγη γεωγραφία: Η Σκωτία αποτελεί το βόρειο τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας. Στα νότια συνορεύει με την Αγγλία, οι δυτικές ακτές της βρέχονται από τον Ατλαντικό και οι ανατολικές από τη Βόρεια Θάλασσα. Χωρίζεται κυρίως σε δύο περιοχές, στις ορεινές (Χάιλαντς), και στις πεδινές (Λόουλαντς). Οι Χάιλαντερς θεωρούν τους εαυτούς τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους από τους Λόουλαντερς. Αυτά συμβαίνουν παντού τελικά!
Το ταξίδι μας εκεί περιλαμβάνει όλη την περιπέτεια που κρύβει αυτή η χώρα. Κατ’ αρχάς επισκεπτόμαστε και διαμένουμε στο λαμπρό Εδιμβούργο. Πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της μετά τη Γλασκόβη. Εκεί θα δούμε την Παλαιά Πόλη έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης. Αλλά και τη Νέα Πόλη που δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα με αυστηρό σχεδιασμό και γεωργιανήαρχιτεκτονική, στο ορθολογιστικό πνεύμα του Διαφωτισμού. Εκεί «γεννήθηκαν» ο Σέρλοκ Χολμς, ο Δρ Τζέκυλ, ο κύριος Χάιντ, αλλά και οι σπουδαίοι φιλόσοφοι Ντέιβιντ Χιουμ και Ανταμ Σμιθ.
Εν συνεχεία διανυκτερεύουμε στη γραφική και πανέμορφη πόλη Όμπαν, η οποία θα αποτελέσει και το ορμητήριό μας για να επισκεφτούμε τα Χάιλαντς και τις άλλες φυσικές ομορφιές της Σκωτίας. Το Όμπαν φημίζεται για το μοναδικό ουίσκι, τα λαχταριστά θαλασσινά αλλά και τους εντυπωσιακούς πύργους του. Από κει θα πάμε ως το Αβιμόρ για να θαυμάσουμε και τις περίφημες λίμνες της Σκωτίας – ναι και τη Λοχ Νες… Και μετά θα πλεύσουμε για το Νησί Μαλ με τα σκωτσέζικα φιόρδ, τις λίμνες και τα εκπληκτικά τοπία. Μεταξύ άλλων θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το μυστήριο του περίφημου κύκλου μεγάλιθων του Λοχμπούι… Ίσως το πνεύμα του κυρίου Σέρλοκ μας βοηθήσει!