fb

Ρουμανία – Φιλική Εταιρεία

Η Ελληνική Επανάσταση στην πραγματικότητα ξεκίνησε πριν την 25η Μαρτίου 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο της τότε Μολδοβλαχίας και σημερινής Ρουμανίας.

Μάχες έγιναν σε πολλές περιοχές με πιο σημαντικές την κατάληψη του Βουκουρεστίου και τη μάχη του Δραγατσανίου, η οποία δυστυχώς είχε τραγική κατάληξη για την πρώιμη επανάσταση.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Ιάσιο ήταν ένα απ' τα κέντρα του ελληνισμού και κατόπιν μια σημαντική βάση δραστηριότητας της Φιλικής Εταιρείας.

Κάποτε είχε το προσωνύμιο «η πόλη με τις εκατό εκκλησίες», ενώ τα ζωγραφισμένα μοναστήρια, και οι τεράστιες πλατείες του το καθιστούν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς στη Ρουμανία.

Σήμερα το Ιάσιο έχει ένα σημαντικό πανεπιστήμιο το οποίο είναι έργο Ελλήνων Φαναριωτών και είναι μια ζωντανή φοιτητούπολη με πολλές επιλογές φαγητού, εξόδου και διασκέδασης.

Άλλες πόλεις της Ρουμανίας με ελληνικό ενδιαφέρον είναι η Τούλτσεα, η οποία ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από Έλληνες αποίκους και η Βραίλα, το Γαλάτσι και η Κωνστάντζα στις οποίες γνώρισαν μεγάλη ακμή ελληνικές παροικίες εμπόρων και εφοπλιστών καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.