fb

Κροατία - Ντουμπρόβνικ, το διαμάντι της Αδριατικής

Το Ντουμπρόβνικ είναι μια παραμυθένια καστροπολιτεία, ένα μεσαιωνικό οχυρό που άντεξε σε σφοδρές επιθέσεις επίδοξων κατακτητών διαχρονικά. Πιο πρόσφατη αυτή του πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1991, όταν ολόκληρος ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του για τη διάσωση αυτού του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Παρά τις ζημιές που υπέστη, η παλιά πόλη επανήλθε σύντομα στην προηγούμενη δόξα της και πλέον αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και μαγευτικούς προορισμούς, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο περίπατος πάνω στα καλοδιατηρημένα τείχη μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, με την αύρα της ιστορίας από την μεριά της παλιάς πόλης και της δαλματικής ακτής από την άλλη, μόνο δέος και θαυμασμό προκαλεί, καθώς το φως του μεσογειακού ήλιου λαμπυρίζει στις στέγες των πέτρινων σπιτιών και στην επιφάνεια της θάλασσας.
Η πόλη, εκτός από την ασύγκριτη αρχιτεκτονική φινέτσα και το συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο έχει να προσφέρει μια πληθώρα δραστηριοτήτων, πολιτιστικών και άλλων, όπως ενδιαφέροντα μουσεία, τοποθεσίες στις οποίες γυρίστηκε το Game of Thrones, αλλά και αμέτρητες ευκαιρίες για χαλάρωση με έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί στα υπέροχα wine bars της πόλης καθώς και μεσογειακά θαλασσινά πιάτα και άλλες τοπικές νοστιμιές.
Η πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα από τον λόφο πάνω από την πόλη, στον οποίο μπορεί κάποιος να ανέβει με το τελεφερίκ, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας του ταξιδιού.
 

Photos