fb

Οι παραδοσιακοί χοροί του Μπαλί

Οι μπαλινέζικοι χοροί και οι παραδοσιακές παραστάσεις είναι μια εντυπωσιακή μορφή τέχνης με ισχυρή σύνδεση με τη θρησκεία. Αποτελεί σημαντικό μέρος της μπαλινέζικης κουλτούρας και χρησιμεύει ως μέσο σύνδεσης με τους θεούς. Κάθε παράσταση ξεκινά με μια προσφορά και οι χορευτές προσεύχονται την ημέρα της παράστασης για να λάβουν το Taksu, το οποίο δεν έχει άμεση μετάφραση, αλλά μπορεί να περιγραφεί μόνο ως «θεϊκή έμπνευση». Οι χοροί γίνονται πιο παραδοσιακά σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια φεστιβάλ των ναών και σημαντικών τελετών σε ορισμένες τοποθεσίες που έχουν καθοριστεί για να παρακολουθούν οι τουρίστες.
Πολλοί μπαλινέζικοι χοροί χρησιμοποιούν ως έμπνευση τη Ραμαγιάνα και τη Μαχαμπαράτα, δύο ινδουιστικά έπη που έχουν χρησιμεύσει ως βάση για διάφορες ιστορίες εδώ και πολλούς αιώνες. Οι μορφές και οι κινήσεις των χορευτών διδάσκονται σε κορίτσια και αγόρια από πολύ μικρή ηλικία. Τα μικρά παιδιά από το Μπαλί υπόκεινται σε «αυστηρά» πρότυπα μάθησης, καθώς μαθαίνουν να αφηγούνται παραμύθια μέσω του χοροδραματισμού.
Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε παραδοσιακά μπαλινέζικα χωριά και να δουν επαγγελματίες χορευτές να παίζουν στα θέρετρα ή σε ιδιωτικές βίλες, μερικές φορές με τη συνοδεία μιας παραδοσιακής μπαλινέζικης ορχήστρας gamelan.
Όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του προσώπου, των ματιών και των χεριών, πρέπει να κινούνται με ζωή και χάρη ώστε από μόνα του να διηγούνται τις ιστορίες. Γύρω από το Μπαλί, αλλά κυρίως στα χωριά Ubud και Gianyar, μπορείτε να βρείτε πραγματικά ταλαντούχους χορευτές και εκπαιδευτές.