fb

Πληροφορίες για: Αμοργός

Μια σύντομη περιγραφή
Η Αμοργός, βρίσκεται μεταξύ των νησιών Νάξου και Αστυπαλαίας και στη νοητή ευθεία που ενώνει τον Πειραιά με τα Δωδεκάνησα. Είναι η "έξοδος" των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προς τα Μικρασιατικά παράλια. ακτές της είναι αμμώδεις και εξαιρετικά όμορφες. Τα απόκρημνα βράχια που σχηματίζονται καταλήγουν στη θάλασσα, χαρίζοντας ένα θέαμα μοναδικό. Η καθαρότητα των ακτών της και το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας μαγεύουν. Ιδιαίτερα τυχεροί δε, θα πρέπει να αισθάνονται οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν και παρθένες παραλίες που δεν είναι εύκολα προσπελάσιμες από στεριάς.

Αξίζει να την επισεκφθείς
Σήμερα, η Αμοργός μοναδική για την ομορφιά της και περήφανη για την ιστορία της, στέκει επιβλητική στο κέντρο του πελάγους. Λούζει τις ακτές της στο βαθύ μπλε της θάλασσας, δίνει ζωή στα σπαρτά της απολαμβάνοντας τον ζωοφόρο ήλιο του Αιγαίου και αναπνέει από τον γαλάζιο ουρανό που την σκεπάζει! Σήμερα, η Αμοργός μας καλεί κοντά της για να γευτούμε τις ομορφιές της και για να γεμίσουμε ζωή!

Το φαινόμενο του «αντιμάμαλου»
Χαρακτηριστικό του μεγάλου βάθους της θάλασσας και των απότομων νερών που την περιβάλλουν, είναι η δημιουργία του γνωστού « αντιμάμαλου», στη γλώσσα των νησιωτών. Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το κύμα « σκάει» στη στεριά κι ορμητικά επιστρέφει προς τα μέσα, όπου συναντά αυτά της αντίθετης κατεύθυνσης όταν δηλαδή, συναντιούνται κύματα διαφορετικών κατευθύνσεων και « σκάνε» έχουμε τον « αντιμάμαλο». Ακόμη μια μοναδική εικόνα που η φύση τόσο απλόχειρα χαρίζει στον επισκέπτη του νησιού.

Χώρα

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα της Αμοργού, κτισμένη στη ΝΑ πλευρά του όρους του Προφήτη Ηλία ανάμεσα σε άλλους μικρότερους λόφους. Έχει 330 κατοίκους. Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την αρχοντιά της, την όμορφη και σπάνια αρχιτεκτονική της, τις πολλές εκκλησίες και τον φύλακα φρουρό της από τα παλιά εκείνα χρόνια, το Κάστρο και τους όμορφους ανεμόμυλους. Την τοποθεσία αυτή είχαν διαλέξει τότε οι κάτοικοι της Αμοργού για να μη φαίνεται το χωριό από την θάλασσα και να προλαβαίνουν να κρύβονται, όταν έρχονταν οι πειρατές στο νησί. Επίνειο της Χώρας τα Κατάπολα, όπου πρώτοι οι Χωραϊτες κατέβηκαν και έφτιαξαν σπίτια και μαγαζιά όταν το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, το 1832 έβαλε τέλος στις λεηλασίες των πειρατών. Μόλις κατεβούμε από το καράβι και επιβιβαστούμε σε αμάξι με προορισμό τη Χώρα πρώτα περνάμε το συνοικισμό Ραχίδι και κατόπιν μπαίνουμε στο δρόμο που συνδέει τα Κατάπολα με τη Χώρα, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων που σαν φίδι ξετυλίγεται πάνω στο βουνό. Περνώντας το νέο οικισμό της Καστελόπετρας ( που βρίσκεται στη μέση της διαδρομής), η θέα του κάμπου με τον κόλπο των Καταπόλων είναι απερίγραπτη. Συνεχίζοντας, μόλις φτάσουμε στο ίσιωμα του δρόμου ξεπροβάλει η πανέμορφη Χώρα, αριστερά το Κάστρο και δεξιά του χωριού, στη ράχη του λόφου οι ανεμόμυλοι δίνουν στον επισκέπτη την επιθυμία να σταματήσει και να ζωγραφίσει έναν πίνακα. Μπαίνοντας στον πλακόστρωτο δρόμο της Χώρας εντυπωσιάζεσαι από την σπάνια αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, όλα μελετημένα για να κάνουν την ζωή των παλιών κατοίκων ευκολότερη. Εκκλησίες και σπίτια σφιχταγκαλιασμένα, αυλές που μοσχομυρίζουν αγιόκλημα και γιασεμί, γλάστρες με βασιλικούς και γαρυφαλιές βαλμένες στις πόρτες των σπιτιών, δίνουν μια μυρωδάτη ατμόσφαιρα και σε απογειώνουν. Στον κεντρικό, δρόμο με τα παλαιά καντιρίμια βρίσκονται και τα περισσότερα μαγαζιά της Χώρας. Ταβέρνες, ουζερί, καταστήματα με δώρα, όλα σε παραδοσιακά κτίσματα και στολισμένα με μεράκι από τους ιδιοκτήτες τους, προσθέτουν μία ακόμη πινελιά στην ομορφιά της Χώρας. Η αρχιτεκτονική της Χώρας, είναι κάτι το μοναδικό στις Κυκλάδες. Τα στενά σοκάκια πεντακάθαρα και ασπρισμένα. Ο γειτνιασμός των σπιτιών και ο περιορισμένος χώρος έχουν κατασκευαστεί ενώσεις ορόφων με όμορα για δημιουργία αυλών ή δωματίων. Έτσι έχουν δημιουργηθεί οι περίφημες « εμπροστιάδες» ( σκιάδες), που αποτελούν φαινόμενο σπάνιο και ευχάριστο σ’ όλους. Προτείνουμε, επίσης, στους επισκέπτες της Αμοργού να δούνε τους ανεμόμυλους νοτιοανατολικά της Χώρας, στην τοποθεσία του Τρούλλου και όλες τις γειτονιές επάνω και κάτω του χωριού. Τα πλακόστρωτα σοκάκια, οι πολλές εκκλησίες, οι καλημέρες που θα ανταλλάξετε με τους φιλόξενους Χωραϊτες θα σας ανταμείψουν για την τιμή που κάνατε να επισκεφθείτε τη φιλόξενη πρωτεύουσα της Αμοργού.

Αιγιάλη

Καθώς το καράβι παραπλέει τον δυτικό κάβο της Νικουριάς, και βάζει πλώρη για το λιμάνι της Αιγιάλης, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αμοργού και είναι ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού που προσεγγίζουν τα πλοία, ο επισκέπτης αντικρύζει όλη την μεγαλοπρέπεια της όμορφης αυτής περιοχής που πεισματικά μέσα στους αιώνες διατηρεί το αρχαίο όνομά της. Από μακρυά φαίνονται τα τέσσερα χωριά της: αριστερά τα Θολάρια, στο κέντρο η Λαγκάδα, δεξιά ο Ποταμός και στην παραλία ο Όρμος. Τα πάλλευκα σπίτια, μαζεμένα έτσι όπως είναι, μοιάζουν με κοπάδια προβάτων που βόσκουν στις πλαγιές των Γιαλίτικων βουνών. Όταν το καράβι πλησιάζει την προβλήτα για να αράξει, φαίνεται η παραμυθένια παραλία της Αιγιάλης με την ψιλή άμμο και τα πεντακάθαρα νερά. Αυτά έχουν κάνει την περιοχή να ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Αμοργού. Κατεβαίνοντας στην προκυμαία όμορφες εικόνες ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Ψαροκάικα, βάρκες, δίχτυα, η απέραντη αμμουδιά, τα δέντρα από αρμυρίστριες που πλαισιώνουν το πέταλο της παραλίας και συνθέτουν ένα συναρπαστικό τοπίο. Ο ωραίος αυτός παραθαλάσσιος οικισμός της Αιγιάλης ονομάζεται Όρμος και είναι το νεότερο της περιοχής αφού παλαιότερα τα χωριά κτίζονταν μακρυά από τη θάλασσα εξαιτίας των πειρατών. Μόνο όταν το 1830 οι τελευταίοι εκδιώχθηκαν από το Ελληνικό Κράτος και κατέβηκαν από τα άλλα χωριά οι ψαράδες, οι καπετάνιοι και μετά οι έμποροι δημιουργήθηκε ο Όρμος. Στη σημερινή του μορφή, ο οικισμός αυτός έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε να διαθέτει τα πάντα στους επισκέπτες όπως ξενοδοχεία, μπαρ, καταστήματα, ψαροταβέρνες κ.τ.λ. Ο Ποταμός βρίσκεται Νότια του Όρμου και είναι το χωριό που έχει την ωραιότερη θέα στην περιοχή της Αιγιάλης. Μέχρι πρόσφατα ανέβαινε κανείς μόνο με τα πόδια αλλά τώρα κατασκευάζεται δρόμος που θα γλιτώσει όλους, τους επισκέπτες, από την κουραστική πεζοπορία. Επόμενος σταθμός η Λαγκάδα, η οποία απέχει τέσσερα χιλιόμετρα, πέντε λεπτά με μεταφορικό μέσο, από τον Όρμο. Καθώς ανεβαίνει κανείς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο αντικρύζει το χωριό χωμένο μέσα σε πράσινα δέντρα. Όμορφα, κατάλευκα σπίτια με την χαρακτηριστική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αιχμαλωτίζουν τα μάτια των επισκεπτών της Λαγκάδας, η οποία όπως είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, έχει θέα όλο τον κόλπο μέχρι τη νησίδα Νικουριά. Είναι ένα όμορφο μέρος για ήσυχες διακοπές με διαθέσιμα ξενοδοχεία και ψαροταβέρνες. Το τέταρτο χωριό της περιοχής, τα Θολάρια, βρίσκεται στην ΒΔ πλευρά της και είναι κοντά στη Βίγλα, στην αρχαία Αιγιάλη. Η απόσταση του από τον Όρμο είναι 3,5 χιλιόμετρα, δηλαδή τέσσερα λεπτά περίπου με αμάξι. Όμορφα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, καμάρες και προπάντως φιλόξενους κατοίκους που θα σας ανταποδώσουν τις καλημέρες με τα αυθόρμητα χαμόγελα που τους διακρίνουν. Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία, ψαροταβέρνες, καταστήματαα για την εξυπηρέτηση των αναγκών και θα μπορέσει να απολαύσει ήσυχες διακοπές. Το σύνολο των κατοίκων της περιοχής είναι 530 άτομα.

Κατάπολα

Καθώς το καράβι μπαίνει στο λιμάνι των Καταπόλων αφήνοντας αριστερά τον κάβο Φανάρι με το εκκλησάκι του Προφήτη- Ηλία, βλέπουμε στο βάθος τα σπίτια των οικισμών που πλαισιώνουν τον όρμο. Μόλις παραπλεύσουμε τον κάβο Καπαριά από αριστερά και τον κάβο Άσπες από δεξιά, τα χωριά του λιμανιού φαίνονται, πλέον, πεντακάθαρα. Αριστερά, στο βόρειο άκρο του λιμανιού, προβάλει το Ξυλοκερατίδι με την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στην αρχή του οικισμού, στο κέντρο το Ραχίδι με την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου να φαίνεται πρώτη, και δεξιά, τα Κατάπολα με 380 κατοίκους, εκεί που βρίσκεται η κεντρική προβλήτα. Η θέα των τριών οικισμών που αγκαλιάζουν τον κόλπο, ο απέραντος κάμπος στο βάθος, το βουνό Μουντουλιά ή Μινώα στο νότιο μέρος του λιμανιού, πάνω από τα Κατάπολα, ο λόφος με τον παλιό πέτρινο μύλο στο βόρειο άκρο του κόλπου, πάνω από το Ξυλοκερατίδι, η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονος από αριστερά και δεξιά τον Αγ. Ιωάννη, των Αγ. Αναργύρων και της Παναγίας, συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί των Κυκλάδων. Το μήκος του λιμανιού από τον κάβο του Φαναριού μέχρι το πέταλο της Άμμου είναι περίπου ένα ναυτικό μίλι (1852μ.) και είναι το καλύτερο φυσικό λιμάνι μέσα στις Κυκλάδες, στο οποίο, όταν είναι φουρτούνα, έρχονται να αράξουν όλα τα πλοία που βρίσκονται στο ΝΑ Αιγαίο. Οι ιστορικοί λένε πως ίσως αυτή είναι η αιτία της μεγάλης πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού που ξεκινά από την εποχή του Χαλκού, όπως φαίνεται από την έρευνα της αρχαιολόγου- καθηγήτριας Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Λίλας Μαραγκού, αλλά και από γραπτά παλιών ιστορικών. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το λιμάνι των Καταπόλων υπήρξε ορμητήριο των πειρατών από όπου ξεκινούσαν τις επιδρομές τους και γι’ αυτόν το λόγο δεν είχε πυκνή και μόνιμη κατοίκηση, παρά μόνο η Χώρα στην οποία υπήρχε το Κάστρο, η Αρκεσίνη με το Καστρί και τα χωριά της Αιγιάλης, εκτός του Όρμου. Όταν το 1830 οργανώθηκε το Ελληνικό Κράτος, στο οποίο συμμετείχε και η Αμοργός, και κατόρθωσε να διώξει τους πειρατέςς από το Αιγαίο, άρχισαν τα Κατάπολα να κατοικούνται πρώτα από τους καπεταναίους και σιγά- σιγά από τους επιχειρηματίες οι οποίοι άνοιξαν μαγαζιά, έφτιαξαν ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να σημειωθεί τουριστική ανάπτυξη που συνεχίζεται ραγδαία και σήμερα. Τα Κατάπολα υπήρξαν η βάση των καπεταναίων της Αμοργού, οι οποίοι, από το τέλος του 18ου αιώνα έως το 1950 περίπου, ανέπτυξαν σε σημαντικό βαθμό τη ναυτιλία έχοντας 40 καϊκια- φορτηγά με πανιά στην αρχή και αργότερα μηχανοκίνητα. Με αυτά μετέφεραν προϊόντα στα λιμάνια της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Χαρακτηριστικό φαινόμενο της εποχής εκείνης ήταν ο ερχομός των καπεταναίων και των ναυτικών για τον εορτασμό του Πάσχα με τις οικογένειές τους, όπου γέμιζε το λιμάνι από τα καϊκια τους και αποτελούσε ένα όμορφο θέαμα για τους επισκέπτες της Αμοργού.

Κάτω Μεριά

Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που διασχίζει σαν φίδι τη ράχη της Αμοργού και αφού αφήσουμε την Πρωτεύουσα Χώρα συναντάμε, τον Αγ. Γεώργιο Βαλσαμίτη μετά από 5 χιλιόμετρα δεξιά, την περιοχή Σταυρός, στα 7 χιλιόμετρα, την περιοχή Μαρκιανή με τα αρχαία της στα 9 χιλιόμετρα, και ύστερα φτάνουμε στην περιοχή της Κάτω Μεριάς. Τα περιποιημένα χωράφια των νοικοκυραίων της περιοχής με τις διάφορες φυτείες τους, τα οικόσιτα ζώα, η ηρεμία συνθέτουν ένα όμορφο τοπίο, που μόνο καλλιτέχνης με καλπάζουσα φαντασία θα μπορούσε να φανταστεί. Το περιβάλλον το οποίο σε γαληνεύει και σε απογειώνει κάνοντας σε να ξεχνάς τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις σκοτούρες της ζωής. Πρώτος οικισμός που συναντάμε στην περιήγηση μας αυτή, είναι το Καμάρι με 40 κατοίκους και με όμορφα σπίτια, το οποίο βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου με θέα όλη την πεδιάδα. Απέχει 12 χιλιόμετρα από τη Χώρα και κύρια ασχολία και μέλημα των κατοίκων είναι η αλιεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Δεύτερο το χωριό Βρούτση με 82 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Εδώ το τοπίο απαρτίζεται από άσπρα σπιτάκια με μυρωδάτες αυλές κατάμεστες από βασιλικούς και γαρυφαλιές. Τα γελαστά πρόσωπα των ανθρώπων της Κάτω Μεριάς σε κάνουν να αισθάνε-σαι ότι βρίσκεσαι σε χώρο, όπου βασιλεύει η καλοσύνη, η αγνότητα και η ηρεμία. Προχωρώντας συναντάμε το χωριό Αρκεσίνη, με 218 κατοίκους, που απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Τα σπιτάκια είναι κτισμένα στην πλαγιά του όρους Κόρακα ενός άσπρου βουνού, τα οποία βλέποντας τα νομίζεις πως θα πέσουν, γλυστρώντας απ’ την πλαγιά, με θέα τον Κάμπο της Κάτω Μεριάς, όμορφα περιποιημένα, με τις αυλές τους να μοσχοβολούν. Ο ενοριακός ναός του Αγίου Ονούφριου στέκει επιβλητικός στην αρχή του χωριού τονίζοντας το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της περιοχής. Στο χωριό επίσης αυτό μπορεί κανείς να βρει ταβέρνα,παντοπωλείο, καφενείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η Αρκεσίνη ήταν μια απ’ τις τρεις αρχαιότερες πόλεις της Αμοργού. Συνεχίζοντας το δρόμο μας φτάνουμε στην Κωλοφάνα που απέχει 18 χιλιόμετρα απ’ τη Χώρα με 49 κατοίκους. Υπάρχουν καφενεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όμορφα αραιά κτισμένα σπίτια σύμφωνα με το Αμοργιανό στυλ, με αυλές και τους κήπους τους. Τελικά φτάνουμε στην Αγία Παρασκευή. Εδώ ο τόπος είναι ιερός για όλους τους κατοίκους της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων. Κάθε χρόνο στη χάρη της γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Προσφέρεται το περίφημο πατατάτο φαγητό, (περίπου 2000 άτομα που φθάνουν για να τιμήσουν τη χάρη της). Όλα τα φαγητά (κρέατα, ψωμί) καθώς και η εργασία είναι τάματα από τους πιστούς στη Θαυματουργή Αγία Παρασκευή. Κοντά στην εκκλησία έχουν κτιστεί δωμάτια για τη φιλοξενία των επισκεπτών καθώς επίσης μαγειρείο, αποθήκη και τραπεζαρίες σερβιρίσματος του φαγητού στο πανηγύρι. Περίπου 300 μέτρα δυτικά απ’ την εκκλησία βρίσκεται η παραλία Παραδείσια που στη βόρεια πλευρά της υπάρχουν αρχαία λείψανα πρωτοχριστιανικής εποχής, τα οποία όταν είναι βοριάς βρέχονται από τη θάλασσα. Επανερχόμαστε στο δρόμο προς Καλοταρίτισσα και λίγο πριν φθάσουμε στο όμορφο λιμανάκι βλέπουμε δεξιά στον Κόλπο Λιβέρου ένα καραβάκι που η φουρτούνα το πέταξε έξω στη στεριά. Στη συνέχεια φθάνουμε στην όμορφη παραλία της Καλοταρίτισσας που είναι γεμάτη από ψαράδες, βάρκες και δίχτυα τα οποία συνθέτουν ένα όμορφο τοπίο, που σου μένει στη μνήμη για πολύ καιρό. Η Κάτω Μεριά είναι από τα πιο ωραία μέρη της Αμοργού και κυρίως για αυτούς που θέλουν ηρεμία και φυσική ζωή.

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ελλάδα

Η Ελλάς είναι κράτος στο νότιο άκρο της Βαλκανικής ή χερσονήσου του Αίμου και αποτελεί επίσης τη νοτιοανατολική άκρη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, συνορεύοντας προς Βορρά με την Αλβανία, τη FYROM ή ΠΓΔM, τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Βουλγαρία και προς Ανατολάς με την Τουρκία.

Γεωγραφία

Γεωλογική διαμόρφωση
Ο σημερινός ελληνικός χώρος διαμορφώθηκε ύστερα από σειρές γεωλογικών ανατροπών, ηπειρογενετικών και ορογενετικών κινήσεων της Πλειόκαινης εποχής. Τα γεωλογικά αυτά φαινόμενα, στην περιοχή της προϊστορικής "Αιγηίδος", προκάλεσαν κατακερματισμό και καταποντισμό διάφορων τμημάτων ξηράς, ενώ αλλού ανάδυση άλλων τμημάτων ξηράς από τη θάλασσα. Προηγουμένως, κατά την Ολιγόκαινη εποχή, με την αλπική πτύχωση σχηματίστηκαν με προέκταση των "Δειναρίδων" οροσειρών οι "Ελληνίδες" οροσειρές, οι οποίες σκέπασαν τον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη. Έτσι, η χώρα διαμορφώθηκε κυρίως σε ορεινή, με μέγιστο κατακόρυφο και οριζόντιο διαμελισμό και με πολλά ρήγματα (Κορινθιακός κόλπος, κοιλάδα Σπερχειού, Μαλιακός κόλπος, στενό Ευρίπου, ρήγμα Ιονίου πελάγους κ.λ.π.). Παράλληλα δημιουργήθηκαν πολυάριθμα νησιά, πολλά από τα οποία είναι ηφαιστειογενή, σκορπισμένα σε μια θαλάσσια περιοχή γεμάτη από υποβρύχιες τάφρους, φρέατα και βυθίσματα. Η γεωλογική διαμόρφωση δεν έχει ακόμα εντελώς οριστικοποιηθεί και γι` αυτό η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, αν και η ηφαιστειακή δράση έχει ουσιαστικά ατονήσει και ελάχιστα είναι σήμερα τα ενεργά ηφαίστεια (Σαντορίνη, Νίσυρος).

Όρη
Το ελληνικό ανάγλυφο έχει γενικά ως κύριο χαρακτηριστικό τη συσσώρευση πολλών ορεινών όγκων. Τα 3/5 της χώρας καλύπτονται από βουνά, με ψηλότερο τον Όλυμπο (2.904 μ.) (βλέπε πίνακα βουνών).

Πεδιάδες
Η Ελλάδα είναι ορεινή κυρίως χώρα, γι` αυτό και δεν έχει παρά λίγες και μέτριες σε έκταση πεδιάδες. Μόνο το 1/5 της ξηράς αποτελείται από πεδιάδες, που περιβάλλονται συνήθως από φραγμό ψηλών βουνών ή περιορίζονται από τη θάλασσα. Η μεγαλύτερη πεδινή έκταση της Ελλάδας βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία και απαρτίζεται από τις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης, των Γιαννιτσών και της Κατερίνης, οι οποίες όμως αποτελούν ουσιαστικά ενιαίο σύνολο, με έκταση 2.616 τ.χλμ. (βλέπε πίνακα πεδιάδων). Από τις υπόλοιπες πεδιάδες της Κοζάνης-Καϊλαρίων και της Φλώρινας είναι υψίπεδα, που βρίσκονται σε ύψος 620-650 μ., του Δομοκού σε ύψος 300μ., των Φαρσάλων και Τρικάλων-Καρδίτσας με υψόμετρο 120μ., ενώ όλες οι άλλες βρίσκονται σε υψόμετρο κάτω από 100μ.

Ποταμοί
Οι ποταμοί της Ελλάδας είναι μικροί, ακολουθούν τη διεύθυνση των κοιλάδων και χύνονται στις ελληνικές θάλασσες. Γενικά αβαθείς και ορμητικοί, κανένας τους δεν είναι πλωτός και μόνο σε ορισμένα σημεία του Έβρου και του Λουδία μπορούν να κυκλοφορήσουν λέμβοι. Οι ελληνικοί ποταμοί μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες λάσπης και έτσι σχηματίζουν συχνά προσχώσεις και δέλτα στις εκβολές τους. Τα νερά τους όμως από το 1952 άρχισαν να χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στον Αχελώο, στον Αλιάκμονα κ.ά. Επίσης αρδεύουν τις γύρω απ` αυτούς πεδινές εκτάσεις και καθιστούν γόνιμο το έδαφός τους. Οι μεγαλύτεροι ποταμοί που διαρρέουν την Ελλάδα είναι ο Έβρος και ο Αξιός. Και οι δύο όμως πηγάζουν έξω από την ελληνική επικράτεια, ο Έβρος από τη Βουλγαρία και ο Αξιός από τα Σκόπια (FYROM). Το μήκος τους μέσα στην Ελλάδα είναι περιορισμένο. Από τους ποταμούς που πηγάζουν μέσα στον ελληνικό χώρο ο μεγαλύτερος είναι ο Αλιάκμονας, που διασχίζει τη Δυτική Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο (βλέπε πίνακα ποταμών).

Λίμνες
Οι ελληνικές λίμνες είναι λίγες και μικρές, εκτός από τη Μεγάλη Πρέσπα, η οποία όμως δε βρίσκεται ολόκληρη μέσα στην ελληνική επικράτεια, καθώς μέρος της ανήκει στην Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η στάθμη των νερών τους δεν είναι σταθερή λόγω των υπόγειων ροών, ενώ πολλές δεν είναι πλωτές σε μεγάλη έκταση. Σε πολλές από αυτές λειτουργούν ιχθυοτροφεία, στα οποία εκτρέφονται κυρίως χέλια και πέστροφες. Οι περισσότερες και μεγαλύτερες βρίσκονται στη Μακεδονία, ενώ υπάρχουν και ορισμένες λιμνοθάλασσες (Αγουλινίτσας, Μεσολογγίου). Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σοβαρά αποστραγγιστικά έργα στις ελληνικές λίμνες, δύο μάλιστα από αυτές, των Γιαννιτσών και η Κωπαΐδα, έχουν αποξηρανθεί και μεταβλήθηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. (βλέπε πίνακα λιμνών).

Θάλασσες
Η Ελλάδα βρέχεται από τρία πελάγη της Ανατολικής Μεσογείου: το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό, σπουδαιότερο από τα οποία είναι το Αιγαίο, γιατί αποτελεί το δρόμο που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με τη Μεσόγειο, καθώς και την Ευρώπη με τη Μικρά Ασία, ενώ είναι διάσπαρτο από μικρά και μεγάλα νησιά. Το Κρητικό πέλαγος, καθώς και το Θρακικό και το Μυρτώο, αποτελούν τμήματα του Αιγαίου.
Το Ιόνιο πέλαγος είναι πιο ομαλό από το Αιγαίο. Τα λίγα νησιά του έχουν διάταξη παράλληλη προς τη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το βάθος του πελάγους μέχρι τα νησιά αυτά μόλις που ξεπερνά τα 200 μ. Πέρα όμως από τα νησιά ανοίγεται απότομη και εκτεταμένη υφαλολεκάνη με βάθη που διαρκώς αυξάνονται.
Παραθέτουμε τα μέγιστα βάθη των θαλασσών της Ελλάδας:
α) Φρέαρ Οινουσών: το μέγιστο βάθος 5.090 μ. σημειώνεται σε απόσταση 68 μιλίων νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου. Το βάθος αυτό είναι το μέγιστο της Ελληνικής Τάφρου και της Μεσογείου.
β) Τάφρος Καρπάθου: Μέγιστα βάθη 3.048 μ. και 2.532 μ. νοτιοδυτικά της βορειότερης άκρης της νήσου Καρπάθου. Είναι υφαλοχαράδρα με κατεύθυνση προς τη βορειοανατολική άκρη Σίδερο της Κρήτης και από εκεί προς το μεταξύ της Κρήτης και Θήρας διάστημα. Το μέγιστο βάθος 3.048 μ. βρίσκεται σε απόσταση 40 μιλίων νοτιοανατολικά της άκρης Σίδερο της Κρήτης, ενώ το βάθος των 2.532μ. βρίσκεται σε απόσταση 13 μιλίων βόρεια της νήσου Κάσου.
γ) Τάφρος Βόρειου Αιγαίου. Εκτείνεται μεταξύ Βόρειων Σποράδων και Χαλκιδικής, με μέγιστο βάθος 1.950 μ., 4 μίλια βορειοανατολικά της Σκοπέλου.
δ) Λεκάνη Ρόδου: Βρίσκεται ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ρόδου και το μέγιστο βάθος 4.452 μ. σημειώνεται σε απόσταση 49 μιλίων ανατολικά της Ρόδου.

Ακτογραφία
Οι ελληνικές ακτές σχηματίζουν μεγάλο αριθμό χερσονήσων και κόλπων.
α) Χερσόνησοι. Κυριότερη χερσόνησος είναι η Χαλκιδική στο Αιγαίο πέλαγος. Αυτή διαιρείται σε τρεις μικρότερες χερσονήσους: του Αγίου Όρους ή Άθωνος (αρχ. Ακτή), της Κασσάνδρας (αρχ. Παλλήνη) και της Λόγγου (αρχ. Σιθωνία). Η Πελοπόννησος ουσιαστικά είναι και αυτή χερσόνησος, γιατί συνδέεται με τον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας με τον Ισθμό της Κορίνθου.
β) Κόλποι. Πολυάριθμοι και βαθείς κόλποι σχηματίζονται κατά μήκος των ακτών. Κυριότεροι από αυτούς κατά σειρά από τα ανατολικά όρια της χώρας (Θράκη) είναι ο κόλπος της Αλεξανδρούπολης (Δεδέ Αγάτς), κόλπος που σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου, ο κόλπος της Καβάλας, ο Στρυμονικός (Κόλπος Ορφανού) ανάμεσα στη Χαλκιδική και την Ανατολική Μακεδονία, ο κόλπος του Αγίου Όρους (αρχ. Σιγγιτικός) και της Κασσάνδρας (αρχ. Τορωναίος), ανάμεσα στις χερσονήσους της Χαλκιδικής, ο Θερμαϊκός ανάμεσα στη Χαλκιδική και στην Κεντρική Μακεδονία, στον οποίο εκβάλλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Γαλλικός και Λουδίας, ο Παγασητικός, απέναντι από τη Βόρεια Εύβοια, ο Ευβοϊκός, ανάμεσα στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα, ο Μαλλιακός, στο μυχό του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, ο Σαρωνικός μεταξύ Στερεάς και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, ο Κορινθιακός, που αποτελεί θαλάσσια διαχωριστική ζώνη μεταξύ Στερεάς και Πελοποννήσου και επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος με τον πορθμό του Ρίου (ελάχιστο πλάτος 1.850μ.) και με το Αιγαίο με τη διώρυγα της Κορίνθου, που ανοίχτηκε το 1893. Η νότια ακτή του Κορινθιακού κόλπου είναι ομαλή, η βόρεια όμως σχηματίζει τρεις μικρότερους κόλπους, της Ιτέας, των Αντικύρων και των Αιγοσθένων.
Η Πελοπόννησος από ανατολικά προς δυτικά επίσης σχηματίζει τους εξής κόλπους: τον Αργολικό, το Λακωνικό, το Μεσσηνιακό, τον Κυπαρισσιακό και τον Πατραϊκό.
Στη Δυτική ηπειρωτική Ελλάδα κυριότερος κόλπος είναι ο Αμβρακικός, ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Στερεά. Συνδέεται με το Ιόνιο πέλαγος διαμέσου του πορθμού της Πρέβεζας, που έχει ελάχιστο πλάτος 400μ.
Στην Κρήτη σχηματίζονται τρεις μεγάλοι κόλποι, της Σούδας, του Μιραμπέλλου και της Μεσσαράς. Στη Λέσβο σχηματίζεται ο κόλπος της Καλλονής, στην Κεφαλονιά του Αργοστολίου και στη Ζάκυνθο ο ομώνυμος κόλπος.
Στους κόλπους αυτούς πρέπει να προστεθούν ορισμένα φυσικά λιμάνια και όρμοι, όπως του Πειραιά, του Βαθέος Σάμου, της Μήλου, του Μούδρου και της Πύλου.
γ) Λιμάνια. Από άποψη εμπορικής κίνησης, αλλά και συγκοινωνιακής, τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας είναι i. Του Πειραιά: Είναι ευρύτατο και βαθύ και έχει κατάλληλη είσοδο, ώστε εύκολα να προσορμίζουν σ` αυτό κάθε είδους πλοία, χωρίς να επηρεάζονται από θαλασσοταραχές. Αποτελεί συγχρόνως συγκοινωνιακό κόμβο με πολλά λιμάνια της Ευρώπης και άλλων ηπείρων. ii. Της Θεσσαλονίκης: Είναι το μεγαλύτερο της Βαλκανικής και εξυπηρετεί τις θαλάσσιες συγκοινωνίες πολλών βαλκανικών χωρών, καθώς αποτελεί τη μοναδική έξοδό τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας είναι του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Σύρου, της Ελευσίνας, της Καλαμάτας, της Μυτιλήνης, της Καβάλας, της Πρέβεζας κλπ.
δ) Ακρωτήρια. Τα μεγαλύτερα ακρωτήρια είναι το Ρίο, ο Ακρίτας, το Ταίναρο και ο Μαλέας στην Πελοπόννησο, το Άκτιο απέναντι από την Πρέβεζα, το Σούνιο στην Αττική, το Αρτεμίσιο και ο Καφηρέας στην Εύβοια, το Τρίκερι στη Θεσσαλία και ο Άθως στη Χαλκιδική.
ε) Πορθμοί, διώρυγες κ.τ.λ. Οι σημαντικότεροι πορθμοί και διώρυγες είναι οι εξής: ο πορθμός του Ευρίπου με ελάχιστο πλάτος 40 μ., το Στενό του Ρίου-Αντιρρίου με ελάχιστο πλάτος 1.920 μ., η διώρυγα της Λευκάδας με ελάχιστο πλάτος 20 μ. και μήκος 3,4 μίλια, η διώρυγα της Κορίνθου με ελάχιστο πλάτος 21 μ. και μήκος 6,3 χλμ., ο δίαυλος Ηγουμενίτσας με ελάχιστο πλάτος 70 μ. και μήκος 920 μ., ο δίαυλος της Πρέβεζας με ελάχιστο πλάτος 60 μ. και μήκος 2.650 χλμ., ο δίαυλος Ναυστάθμου Σαλαμίνας με ελάχιστο πλάτος 240 μ. και μήκος 1.020 μ. και ο δίαυλος Πόρου Μεγάρων με ελάχιστο πλάτος 200 μ. και μήκος 2.400 μ.

Θαλάσσια ρεύματα
Μεγάλα θαλάσσια ρεύματα δεν παρουσιάζουν οι ελληνικές θάλασσες. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής: α) Το ψυχρό ρεύμα του Εύξεινου Πόντου, που προχωρεί κατά μήκος των ανατολικών ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας και εξαφανίζεται στο νότιο Αιγαίο. Από το ρεύμα αυτό επηρεάζεται το κλίμα των ακτών προς το ψυχρότερο και ξηρότερο. β) Το θερμό ρεύμα της Μεσογείου, που διακλαδίζεται προς το Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος και καθιστά το κλίμα της Νότιας Ελλάδας θερμό και υγρό.

Νησιά
Πολλά νησιά, μεγάλα, μέτρια, μικρά, καθώς και ερημονήσια και βραχονησίδες περιβάλλουν την Ελλάδα. Η συνολική τους επιφάνεια είναι 25.484 τ.χλμ. Το μήκος των ακτών κατανέμεται ως εξής: Ηπειρωτική Ελλάδα 2.699,3 χλμ., Πελοπόννησος 1.378,7 χλμ., Νησιά 10.943 χλμ. Το συνολικό μήκος ακτών είναι 15.021 χλμ.
Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί είναι η Κρήτη, που έχει έκταση 8.336 τ.χλμ., όση δηλ. περίπου και η Θράκη.

Θερμές πηγές
Αφθονούν στην Ελλάδα οι θερμές ιαματικές πηγές. Οι σπουδαιότερες απ` αυτές είναι: α) Στη Μακεδονία: των Ελευθερών, της Καβάλας (οξυανθρακικές, αλκαλικές), του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (αλκαλικές, ραδιενεργές), της Νιγρίτας Σερρών (αλκαλικές, ραδιενεργές), του Σέδες Θεσσαλονίκης (θειούχες), του Βελβενδού Κοζάνης (θειούχες), του Σιδηρόκαστρου Σερρών (αλκαλικές, δισανθρακικές), του Ξυνού Νερού Φλώρινας (οξυανθρακικές, αλκαλικές). β) Στη Θράκη: της Σαμοθράκης (θειούχες). γ) Στην Ήπειρο: των Καβασίλων Ιωαννίνων (θειούχες), του Βρωμονερίου Κόνιτσας (θειούχες). δ) Στη Στερεά Ελλάδα: της Βουλιαγμένης Αττικής (χλωρονατριούχες, θειούχες, οξυανθρακικές), της Υπάτης (θειούχες), του Πλατύστομου Φθιώτιδας (οξυανθρακικές, αλκαλικές, σιδηρούχες, θειούχες), των Καμένων Βούρλων Λοκρίδας (ραδιενεργές), της Αιδηψού Εύβοιας (οξυανθρακικές θερμές αλιπηγές), της Αίγινας (αλκαλικές), των Θερμοπυλών Φθιώτιδας (θειούχες) κ.λ.π. ε) Στη Θεσσαλία: του Τσάγεζι (σιδηρούχες, οξυανθρακικές), της Δρανίτσας (θειούχες), του Σμοκόβου Καρδίτσας (αλκαλικές). στ) Στην Πελοπόννησο: των Μεθάνων (οξυανθρακικές, θειούχες), του Λουτρακίου Κορινθίας (αλκαλικές), της Κυλλήνης Ηλείας (θειούχες), του Καϊάφα Ολυμπίας (θειούχες) κ.ά. ζ) Στην Κρήτη: της Λέντας Ηρακλείου (αλκαλικές). η) Στα νησιά του Αιγαίου: της Θερμής Λέσβου (αλκαλικές, θειούχες, σιδηρούχες), του Πολυχνίτου Λέσβου (αλκαλικές), της Κεράμου Χίου (θειούχες, αλκαλικές), της Κουρνού Λήμνου (θειούχες). θ) Στις Κυκλάδες: της Κύθνου (θερμές, σιδηρούχες και ιωδοβρομιούχες αλιπηγές), της Σάριζας Άνδρου (οξυανθρακικές, χλωρονατριούχες).
Οι θερμότερες απ` αυτές είναι του Πολυχνίτου Λέσβου (87° C). Της Αιδηψού κυμαίνονται μεταξύ 65°C-78° C. Οι πιο ραδιενεργές είναι των Καμένων Βούρλων.

Χλωρίδα
Χαρακτηριστικά μεσογειακή χώρα η Ελλάδα, είναι πλούσια σε αειθαλή και σκληρόφυλλα δέντρα και θάμνους και σε αρωματικά φυτά. Το σύνολο του φυτικού κόσμου της ανέρχεται σε 4.045 είδη, από τα οποία κυριαρχούν η ελιά, η λεύκα, ο πλάτανος, το κυπαρίσσι, η συκιά, η δάφνη, το πεύκο, το έλατο, η δρυς, η καστανιά, τα εσπεριδοειδή, η άμπελος, η χαρουπιά κ.ά. Πολυάριθμα είναι τα είδη των λουλουδιών, από τα οποία τα περισσότερα καλλωπιστικά, ανθοκομικά και καρποφόρα έχουν εισαχθεί από άλλες χώρες, όπως ο λωτός (Ν Ασία), η αροκάρια (Νήσοι Νόρφολκ), το γιασεμί (Μαλαισία), η ορτανσία (Κίνα), ο υάκινθος (Κεντρική Αμερική), ο βασιλικός, η μαντζουράνα κ.ά. Τέλος στη χώρα φύονται πάνω από 1.200 συνολικά ενδημικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και το Άγιο Όρος.

Πανίδα
Ο ζωικός κόσμος της Ελλάδας έχει μεσογειακό χαρακτήρα, με πολυπληθέστερα τα παραθαλάσσια και θαλάσσια ζώα. Έχουν καταμετρηθεί 50 είδη θηλαστικών, 362 πτηνών, 300 είδη ψαριών και πολλά άλλα θαλάσσια είδη και ερπετά. Γενικά έχουν καταγραφεί 1.500 είδη ζώων.
Η επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει περιορίσει πολύ την άγρια πανίδα: τα άγρια ζώα, όπως ο λύκος, η αρκούδα, το αγριογούρουνο, το ελάφι, το αγριοκάτσικο και το τσακάλι, είναι σπάνια σήμερα. Από τα ήμερα συνήθη είναι τα πρόβατα, τα ιπποειδή, τα βοοειδή, οι κατσίκες και διάφορα άλλα κατοικίδια.
Τα πτηνά είναι κυρίως αποδημητικά (χελιδόνια, αγριόπαπιες, ερωδιοί, πελαργοί, ορτύκια, τρυγόνια κ.α.). Υπάρχουν όμως και ενδημικά αρπακτικά (γύπας, αετός, γεράκι, κουκουβάγια) και αλεκτοροειδή. Ιδιαίτερα αφθονούν τα είδη των ερπετών.

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Αμοργός: Ανακαλύψτε το νησί του απέραντου γαλάζιου!

Χάρτης Ταξιδιού Αμοργός