fb

Πληροφορίες για: Χαβάη

ΧΑΒΑΗ
Mai tai και άγριες ορχιδέες
Από τότε που μια χούφτα θαρραλέων θαλασσοπόρων έφθασαν με τα κανό τους από τα νησιά Marquesas στη Χαβάη (300-600 μ.Χ.), με οδηγό τα αστέρια, πέρασαν κάπου 1500 χρόνια.
Ακολούθησε μια σειρά από νέους επισκέπτες: ταξιδιώτες, πολεμιστές, άποικοι, ιεραπόστολοι εργάτες και σήμερα τουρίστες.
Άσχετα αν τα κίνητρα ήταν κάθε φορά διαφορετικά, το αποτέλεσμα ήταν ένα: ήρθαν και έμειναν, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από ανθρώπους ανατολής και δύσης.
Οι ιστορίες των διαφορετικών ανθρώπων που απαρτίζουν τη σημερινή Χαβάη είναι τόσο πολύχρωμες όσο και τα δραματικά τοπία των νησιών της, που αποτέλεσαν συχνά το σκηνικό για μεγάλες κινηματογραφικές υπερπαραγωγές, όπως οι ταινίες King Kong (1976), Mighty Joe Young (1987), Godzilla (1997) και Jurassic Park, που διαδραματίστηκαν στα δάση της βροχής και τις ακτές των νησιών της Χαβάης

 

ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

  • Χιλιόμετρα από παραλίες και άμμο σε χρώμα που ποικίλει από ζαχαρένιο λευκό μέχρι κόκκινο, πράσινο ή βαθύ μαύρο.
  • Το μοναδικό βασιλικό παλάτι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Ένα υπέροχο κλίμα με ήπιους ανέμους.
  • Έρημοι, δάση, χιόνι και κοράλλια.
  • Ένα βασίλειο, μια δημοκρατία, μια επαρχία και τέλος, μια πολιτεία.

Η Χαβάη, ένα πολύτιμο περιδέραιο από νησιά-χάντρες, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες και μοιράζεται τις ομορφιές της με τους επισκέπτες της.
Όταν η υγρασία και ο ήλιος βρίσκονται στον ιδανικό συνδυασμό, ένα μαγικό φαινόμενο παρατηρείται: το Ουράνιο Τόξο. Η Χαβάη είναι γνωστή ως "Πολιτεία του Ουράνιου Τόξου", λόγω της συχνότητας που εμφανίζεται το φαινόμενο αυτό στον ουρανό της, πάνω από τις κοιλάδες, τους λόφους και τις παραλίες της.

Waikiki

Το Waikiki είναι ο παράδεισος των γκλάμουρους διακοπών, με υπερπολυτελή ξενοδοχεία και αλυσιδωτές, απέραντες παραλίες με χρυσή άμμο. Σήμερα, το Waikiki είναι σε πλήρη άνθιση. Υπάρχουν παγκόσμιας κλάσης ξενοδοχεία με γνωστά ονόματα όπως Hilton, Sheraton και Hyatt, και υπάρχουν μικρότερες επιχειρήσεις που εξακολουθούν να παρέχουν την αφθονία του ALOHA. Σε έκταση περίπου 500 στρεμμάτων υπάρχει το πάρκο Kapiolani, το Ενυδρείο Waikiki, ζωολογικός κήπος. Επίσης στην περιοχή θα βρείτε τα καλύτερα εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.

Χονολούλου

Η Χονολουλού είναι η πρωτεύουσα και η πολυπληθέστερη κοινότητα της Χαβάης. Στα χαβανέζικα χονολούλου σημαίνει «προστατευμένος κόλπος» ή «τόπος προστασίας». Εδώ στη Χονολουλού, μακριά από τα πολυσύχναστα στέκια του Waikiki, θα καταλάβετε τι σημαίνει διακοπές στη ''πραγματική'' Χαβάη. Στη δύση του ηλίου, μπορείτε να δροσιστείτε με ένα κοκτέιλ ή να βουτήξετε στον ωκεανό στο Ala Moana Beach. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, κατευθυνθείτε στη νυχτερινή ζωή - σκηνή της Chinatown.

OAHU, η καρδιά της Χαβάης

Ξεκινώντας ανορθόδοξα (όχι από το μεγαλύτερο, αλλά από το τρίτο σε έκταση νησί της Χαβάης), με 180 km ακτές, ταξιδεύουμε στο Οάχου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα της Χαβάης, η Χονολουλού.

Το Οάχου είναι ένας εξωτικός πειρασμός, που συνδυάζει τις κοσμοπολίτικες ανέσεις με εκπληκτικά όμορφο φυσικό τοπίο.

Το όρος Ka'ala είναι το ψηλότερο του νησιού, 1220 m από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μόλις λίγα μίλια μακριά από τη μοντέρνα πόλη της Χονολουλού, κρύβονται καταπράσινες κοιλάδες που έχουν μείνει απαράλλαχτες μέσα στους αιώνες.

 

Δείτε τα χειροποίητα αντικείμενα λαϊκής τέχνης από το μουσείο Bishop μέχρι το Παλάτι lolani - κατοικία της τελευταίας βασίλισσας - περπατείστε στην China Town για μια διαδρομή μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα του προηγούμενου αιώνα, δείτε από τον πύργο Aloha τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τη μαρίνα και τα πολυτελή κρουαζιερόπλοια που αράζουν στο λιμάνι Pearl Harbour, που έγινε γνωστό όταν το έθνος ξεκίνησε την εγκαθίδρυση στρατηγικών στρατιωτικών βάσεων.

 

MAUI

Το μαγικό νησί

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης, με την κορυφή του ανενεργού ηφαιστείου Haleakala, του μεγαλύτερου κοιμισμένου ηφαιστείου στον κόσμο, να υψώνεται στα 3.055 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στο ανατολικό άκρο του Μάουι.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο ημίθεος Μάουι ανέβηκε στο Haleakala και φυλάκισε τον ήλιο, για να τον κρατήσει λίγο περισσότερο στο νησί του, εμποδίζοντάς τον να φθάσει στον παράδεισο. Από εκείνο ακριβώς το σημείο, μπορεί κανείς σήμερα να απολαύσει το νησί σε όλο του το μεγαλείο. Αλλά μπορεί να κερδίσει και μια μοναδική πνευματική εμπειρία, εκείνη της ανατολής του ήλιου από αυτό το ψηλότερο σημείο του νησιού, νιώθοντας την πραγματική ευλογία μιας ακόμη ημέρας στον παράδεισο.

Το Μάουι είναι ένα νησί με απέραντη φυσική ομορφιά. Πρόκειται για το νησί με τα περισσότερα χιλιόμετρα παραλιών.

 

HAWAII

Το μεγάλο νησί

Είναι το μεγαλύτερο και νεότερο από τα νησιά της Χαβάης, που συνεχώς "μεγαλώνει", καθώς η λάβα συνεχίζει να ξεχύνεται από τα βάθη του Kilauea, του πιο ενεργού ηφαίστειου του κόσμου.

Εδώ θα βρείτε και την ψηλότερη λίμνη των νησιών, τη λίμνη Waiau στα 3.969 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, τον μεγαλύτερο καταρράκτη στο Πολιτειακό πάρκο των Καταρρακτών Akaka με τα νερά να πέφτουν από τα 135 μέτρα, το νοτιότερο άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ka Lae, που είναι το ψηλότερο βουνό από κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων, που βρίσκεται υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Περικλείει το Κιλαουέα, το μοναδικό ηφαίστειο στον κόσμο όπου ανεβαίνει κανείς με αυτοκίνητο και το Μάουνα Λόα, που σιγοβράζει.

Μια έντονη ποικιλία τοπίων, από το απόλυτα ερημικό τοπίο του Ka'u μέχρι τα τροπικά δάση βροχής ή τη χιονισμένη κορυφή του Mauna Kea. Λέγεται ότι υπάρχουν 13 κλιματολογικές επαρχίες στη γη και το Μεγάλο Νησί έχει δύο από αυτές: την Αρκτική κι εκείνη της Σαχάρας.

 

Εδώ θα βρείτε την πρωτεύουσα του Μεγάλου Νησιού, το Hilo, με το ένα πόδι του στο παρελθόν και το άλλο στο παρόν, μια πραγματικά παραδεισένια, πλούσια βλάστηση λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, εντυπωσιακούς καταρράκτες που διακόπτονται από βαθιές κοιλάδες (στην ακτή Hamakua), το μεγαλύτερο ιδιωτικό ράντσο βοοειδών στη χώρα, καθώς και το ράντσο Πάρκερ, όπου παράγονται 4,5 εκ. κιλά κρέας ετησίως. Από εδώ θα φτάσετε στο τέρμα του κόσμου, στην πανύψηλη κορυφή του Mauna Kea που με τα πανύψηλα τηλεσκόπια της κορυφής θα νοιώσετε ένα με το σύμπαν. Στη βόρεια ακτή Kohala υπάρχουν μαγαζιά, εστιατόρια, άπειρες παραλίες για κολύμπι, ηλιοθεραπεία και δυνατότητες για διάφορα σπορ.

Επισκεφθείτε την South Kona (Χώρα του καφέ) στο νότο, με άρωμα που θα σας ζαλίσει.

Μη φύγετε αν δεν φθάσετε στο νοτιότερο σημείο των ΗΠΑ, με τον Ειρηνικό να απλώνεται μπροστά σας. Σίγουρα θα νιώσετε και εσείς όπως οι πρώτοι Πολυνήσιοι που έφθασαν εδώ πριν από 1500 χρόνια. Δέος και μαγεία!

 

Kaua'i

To Kaua'i είναι το βορειότερο, το πρώτο κατοικημένο και γεωγραφικά το παλαιότερο νησί της Χαβάης και τέταρτο μεγαλύτερο, με 145 km ακτών.

Η φύση και το τοπίο είναι εκπληκτικά, καθώς μπορεί κανείς να θαυμάσει το σχεδόν ερημικό τοπίο στο Φαράγγι Waimea, το επονομαζόμενο Grand Canyon του Ειρηνικού και αμέσως μετά να βρεθεί στην καταπράσινη βελούδινη ακτή Napali, με τους απόκρημνους λόφους που φθάνουν τα 600 μέτρα. Ένας πραγματικός παράδεισος για εξερεύνηση, ιδανικό σκηνικό για τις κινηματογραφικές ταινίες του Χόλυγουντ που το λάτρεψαν. Τίποτε δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για την απίστευτη ομορφιά και τα θαύματα που θα συναντήσετε, πριν επιστρέψτε με χρυσή άμμο στα μαλλιά και φρέσκια διάθεση.

Η παραλία Kalapaki είναι η καλύτερη για μπάνιο στην πλευρά αυτή του νησιού. Βόρεια, κατά μήκος της Ακτής των Καρύδων (Coconut Coast), θα συναντήσετε πολλά εστιατόρια, καταστήματα και ξενοδοχεία.

 

Επισκεφθείτε τους θρυλικούς καταρράκτες Kaua'i και τον ποταμό Wailua, απ' όπου μπορείτε να ξεκινήσετε κωπηλασία καγιάκ μέχρι το σπήλαιο Φερν και τη ζούγκλα.

Στη δυτική πλευρά του Καουάι υπάρχει το εντυπωσιακό Waimea Canyon, μήκους 22,5 km και βάθους 1.087 m και το πάρκο Koke'e, με τα ατελείωτα χιλιόμετρα μονοπατιών για πεζοπορία.

Μια βόλτα με άλογα στο φαράγγι χαλκού θα σας φανερώσει το λόγο που ο Μάρκ Τουέιν το ονόμασε "Το Γκραν Κάνυον του Ειρηνικού". 

MOLOKAI

Χαβανέζικο εκ φύσεως

Βρίσκεται 35 km ανατολικά του Ουάχου, διαθέτει 142 km ακτών και το σχήμα του μοιάζει με παραλληλόγραμμο. Αν και όλη η υπόλοιπη Χαβάη αναπτύχθηκε με τα χρόνια, το Μολοκάι απλά παρέμεινε το ίδιο...

Εδώ δεν θα δούμε ουρανοξύστες ή αλυσίδες fast food, ενώ μόνο ένα φανάρι υπάρχει στο νησί. Οι κάτοικοι προτίμησαν να καλλιεργούν τη γη τους, να πιάνουν ψάρια και να ζουν όπως παλιά. Αν λοιπόν επιθυμείτε κάτι διαφορετικό από τα εμπορικά, τα εντυπωσιακά καταστήματα, τα μεγάλα resorts και τις ορδές των τουριστών, εδώ θα ανακαλύψετε τη γαλήνη, τις άδειες παραλίες και την ατίθαση, άγρια ομορφιά.

Πραγματοποιείστε μια περιοδεία με μουλάρια μέχρι την απομακρυσμένη χερσόνησο στο Εθνικό Ιστορικό Πάρκο Kalaupapa National Historical Park. Για ένα μικρό νησί όπως το Μολοκάι, τα θαύματα της φύσης εντυπωσιάζουν. Αποτυπώστε τις απέραντες φυσικές ομορφιές της νότιας πλευράς, με έναν από τους μεγαλύτερους κοραλλιογενείς υφάλους, τους τεράστιους βράχους στη θάλασσα των βορείων ακτών ή τις χρυσαφένιες παραλίες της δυτικής πλευράς του νησιού.

LANA'I

Το πιο απομονωμένο νησί της Χαβάης

Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά μεγαλύτερο νησί της Χαβάης, 77 km νοτιοανατολικά του O'ahu. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Lana'ihale, στο ανατολικό άκρο του νησιού και στα 1.027 m από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

Στοιχεία του νησιού

Η πολυτέλεια σε έξτρα δόσεις στο απομονωμένο καταφύγιο…

Τρεις χιλιάδες κάτοικοι ζουν όλοι κι όλοι στο Λανάί, όπου ξεχωρίζουν οι πολυτελείς ιδιοκτησίες  

Spa, γήπεδα γκολφ, υπέροχο φαγητό και ποικιλία δραστηριοτήτων. Εκδρομές με 4x4 στα περίεργα σεληνιακά τοπία του Κήπου των Θεών (Keahikawelo), στις υπέροχες παραλίες στον Kaiolohia Bay ή αλλιώς Κόλπο του Ναυαγίου ή στα ομιχλώδη υγρά τοπία των δασών της βροχής στο Lana'ihale, είναι εμπειρίες που μένουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό μας.

Αυτός ήταν ο τελευταίος σταθμός του θαλασσοπόρου Τζέιμς Κουκ

Ο βρετανός πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ "έπεσε" τυχαία το 1778 πάνω στα νησιά αυτά, κατά τη διάρκεια του τρίτου ταξιδιού του με σκοπό να ανακαλύψει το Βορειοδυτικό Πέρασμα, της πιθανής δηλαδή βόρειας θαλάσσιας οδού μεταξύ Ευρώπης και Ασία, και τα ονόμασε Νησιά Σάντουιτς. 'Όταν οι κάτοικοι του Μεγάλου Νησιού είδαν τα πλοία του να φθάνουν, πίστεψαν ότι επέστρεφε στο νησί ο θεός Lono. Καλοδέχθηκαν τον πλοίαρχο Τζέιμς Κουκ και το πλήρωμά του στο χωριό, δείχνοντας θερμή φιλοξενία. Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ ντόπιων και ξένων μεγάλωναν, με αποτέλεσμα μια μεγάλη ένοπλη σύρραξη το 1779 στον όρμο Kealakekua. Ανήσυχος για την πιθανότητα να κλαπούν πράγματα από τα πλοία του, ο Κάπτεν Κουκ προσπάθησε να συλλάβει όμηρο το βασιλιά της Χαβάης Kalaniopu'u, όμως τελικά ο ίδιος βρήκε βίαιο θάνατο. Μετά το θάνατό του, το πλήρωμα εγκατέλειψε τα νησιά της Χαβάης, αφήνοντας πίσω μεταδοτικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά), στις οποίες οι κάτοικοι δεν άντεξαν. Έτσι, υπολογίζοντας συγκριτικά με τον αρχικό πληθυσμό των 250.000 ατόμων όταν ήρθαν οι Βρετανοί, ο ντόπιος πληθυσμός είχε φτάσει μόλις τους μισούς το 1820.

 

Waikiki

Το Waikiki είναι ο παράδεισος των γκλάμουρους διακοπών, με υπερπολυτελή ξενοδοχεία και αλυσιδωτές, απέραντες παραλίες με χρυσή άμμο.

  • Προς τα ανατολικά, στο Hawai'i Kai, μπορείτε να απολαύσετε κάθε είδους σπορ.
  • Στον όρμο Hanauma κάντε καταδύσεις και δείτε τα χιλιάδες πολύχρωμα ψάρια των κοραλλιογενών υφάλων.
  • Κάντε σέρφινγκ στην ανεμοδαρμένη περιοχή Makapu'u Point.
  • Δείτε το Waimanalo, μια ήσυχη αγροτική πόλη.
  • Επισκεφθείτε την παραλία Lanikai, δημοφιλής για κολύμπι, ιστιοσανίδα και καγιάκ και την παραλία Kailua, για τους λάτρεις των νερών, σε χρώμα ακουαμαρίνας.
  • Δείτε την ενδοχώρα του νησιού, με τις μικρές πόλεις και τα χωριά, την έντονη βλάστηση και τα παραδοσιακά καταστήματα.
  • Οι διάσημες ακτές της βόρειας πλευράς είναι αγαπητές στους surfers, που συρρέουν στις Sunset Beach, Banzai Pipeline και Waimea Bay για να απολαύσουν την αμμουδιά, τα μεγάλα κύματα και τις ηλιόλουστες ακτές.

Αλλά αυτά που θα σας μείνουν αξέχαστα είναι τα στεφάνια λέι, από λουλούδια, κοχύλια και φτερά - το σύμβολο του χαβανέζικου χαιρετισμού "αλόχα". Ως δώρο, αποτελεί μεγάλη ένδειξη θαυμασμού

 

MAUI

Οι ακτές της νότιας πλευράς, με τα θέρετρα Ma'alaea, Kihei, Wailea και Makena, βρέχονται από γαλανά ήρεμα νερά, ιδανικά για κολύμπι.

Στα ανατολικά τα πυκνόφυτα δάση και οι αναρίθμητοι καταρράκτες που περιβάλλουν τον απομονωμένο οικισμό του Hana, οι απότομες στροφές και οι στενές γέφυρες που ίσα-ίσα χωρούν ένα αυτοκίνητο, κόβουν πραγματικά την ανάσα.

Επισκεφθείτε την ιστορική πόλη Lahaina, άλλοτε βασιλική πρωτεύουσα της Χαβάης και σήμερα λιμάνι, που διατηρεί την παλιά της γοητεία.

Με το παλιό τρένο του ζαχαροκάλαμου, Lahaina Kaanapali & Pacific Railroad μεταφερθείτε από τη Λαχάινα προς το θέρετρο Kaanapali, με την ιδανική παραλία, τα πολυτελή συγκροτήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια.

Επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του Ωκεανογραφικού Μουσείου - μέσα σε ένα τεράστιο ενυδρείο κολυμπούν σπάνια είδη ψαριών και τεράστιοι καρχαρίες.

Ο βυθός του νησιού είναι εξαιρετικός, ενώ από το μήνα Νοέμβριο τα μάτια είναι στραμμένα στη θάλασσα, που υποδέχεται τις μεγάλες φάλαινες humpback, που έρχονται εδώ για να περάσουν το χειμώνα.

 

Τέιδε Η κορυφή της Ατλαντίδας;

Οι παλιότεροι θρύλοι των Κανάριων Νησιών αφηγούνται πως ο Γκουαγιότα, ο θεός του κακού, αιχμαλώτισε κάποτε τον Μαγές, θεό του φωτός και του ήλιου, και τον έκλεισε στα ριζά του βουνού Τέιδε. Τότε οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν τη βοήθεια του Ατσαμάν, του υπέρτατου θεού τους, κι εκείνος νίκησε τον Γκουαγιότα, και ελευθέρωσε τον Μαγές και έστησε τον κρατήρα που σήμερα βλέπουμε στο βουνό…
Αυτός είναι ένας μόνο από τους αναρίθμητους θρύλους που συνοδεύουν το όρος Τέιδε, το τρίτο υψηλότερο ηφαίστειο του κόσμου, μετά τα Μάουνα Λόα και Μάουνα Κέα στη Χαβάη. Με ύψος 3.718 μ. είναι φυσικά και η υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας! Ο σχηματισμός του άρχισε πριν από 170.000 χρόνια μετά τη γιγαντιαία κατάρρευση της ηφαιστειακής δομής, που ήταν ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που υπάρχει σήμερα. Έτσι δημιουργήθηκε η καλντέρα της LasCañadas. Σήμερα μπορούμε να δούμε μόνο μέρος της έκτασης επειδή, καθώς το εσωτερικό του Teide μεγάλωσε, σταδιακά γεμίζει την καλντέρα με τα υλικά της.

Μεγαλοπρεπές και επιβλητικό, το όρος Τέιδε κέντριζε ήδη από την αρχαιότητα το ενδιαφέρον των περιηγητών. Ακόμα και ο Ηρόδοτος έχει γράψει δύο φορές γι’ αυτό: «(...) Ο Άτλας είναι ανυψωμένος και έχει κυλινδρική μορφή. Λέγεται ότι είναι τόσο ψηλό που δεν μπορεί κανείς να δει την κορυφή του λόγω των σύννεφων που την τυλίγουν τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Οι ντόπιοι αποκαλούν το βουνό Πυλώνα του Ουρανού (...) ». Το άλλο απόσπασμα έχει ως εξής: "(...) Υπάρχει ένας λόφος αλατιού που ονομάζεται Άτλας και είναι στρογγυλός και απότομος και τόσο ψηλός ώστε η κορυφή του δεν μπορεί να διακριθεί σαφώς (...)".

Κατά την Αναγέννηση, πολλοί ιστορικοί και περιηγητές αρχίζουν να αναγνωρίζουν και να συσχετίζουν τα νησιά του Ατλαντικού με τα απομεινάρια της Ατλαντίδας, και το Τέιδε με τον Άτλαντα, θεωρώντας τα Κανάρια Νησιά ως τα υψηλότερα μέρη της βυθισμένης ηπείρου. Στην εποχή των Ανακαλύψεων μάλιστα, το Τέιδε με το επιβλητικό του ύψος, θεωρήθηκε ως το υψηλότερο βουνό στον κόσμο, και χρησιμοποιήθηκε ως πλοήγηση στον Ατλαντικό Ωκεανό από Ισπανούς, Πορτογάλους και Βρετανούς ναυτικούς.

 

...

περισσότερα

Τα τέσσερα νησιά της Χαβάης

Ήταν το τελευταίο σύνορο της επέκτασης του ευρωπαϊκού κόσμου προς τα δυτικά και τα τελευταία νησιά προς ενσωμάτωση για το νεαρό σε ηλικία μέγα έθνος, μια και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης έγινε η 50ή πολιτεία των ΗΠΑ το 1899.

Περιοχές με διαφορετική κουλτούρα από τις άλλες, λόγω του απέραντου ωκεανού που τις περιβάλλει, λόγω των μεγάλων αποστάσεων από την υπόλοιπη χώρα, λόγω των ηφαιστείων, και κυρίως λόγω της ιδιοσυγκρασίας των κατοίκων τους, που με θάρρος και επιμονή έφτασαν μέχρι εκεί. Ακόμα και μετά την οργιώδη αστική και τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών η φυσική ομορφιά παραμένει και είναι μαγνήτης επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο.

Αν για τους νεαρούς Αμερικανούς ή Αυστραλούς τα νησιά του Ειρηνικού είναι η εκδρομή του τέλους του λυκείου, για εμάς είναι ένα ταξίδι μεγάλο και μοναδικό.
Από το Σηάτλ έως τη Χονολουλού, από την παραλία Γουακίκι μέχρι το ηφαίστειο Κιλαουέα, και από τον Τζέιμς Κουκ μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, το ταξίδι στις πολιτείες του Ειρηνικού θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Αφεθείτε στις επιλογές του Versus Travel και απολαύστε μια μοναδική εκδρομή για τους κυνηγούς των άκρων του πλανήτη. Για τους εραστές του διαφορετικού και των γεμάτων προγραμμάτων με εκδρομές-εμπειρίες και όχι ελεύθερες ημέρες.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα τέσσερα νησιά της Χαβάης και ταυτόχρονα το απομακρυσμένο Σηάτλ, με απλόχερες ξεναγήσεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα, αυτά για τα οποία αξίζει να κάνουμε σε μίλια τον γύρο του κόσμου για να τα δούμε.

...

περισσότερα

Ρεϋνιόν - Απόδραση στις Νότιες Θάλασσες

Το "διαμάντι" του Ινδικού ωκεανού είναι ένα "καλά κρυμμένο μυστικό" της μητροπολιτικής Γαλλίας.Στην εποχή του Ευρώ, η εξωτική διέξοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ονομάζεται ΡΕΫΝΙΟΝ. Αν και άγνωστη σε πολλούς ταξιδιώτες, η Γαλλική αυτή κτήση είναι ένα από τα πιο όμορφα και ιδιόμορφα μέρη στον κόσμο, ένα νησί θεαματικών θαυμάτων της φύσης, φοβερών ορεινών σκηνικών και εξαιρετικών παραλιών.
Ένα καταπράσινο νησί με τεράστιο ενδιαφέρον, γεννημένο από την ηφαιστειακή οργή της γης, με μια άγρια ομορφιά και έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οι πόλεις της έχουν την ατμόσφαιρα της παλιάς Γαλλίας.Το τοπίο της είναι απόκοσμο, σαγηνευτικό, σαν να έχει ξεπηδήσει από γκαλερί έργων τέχνης. Η φύση μοιάζει να "κάνει επίδειξη"!
Πανύψηλοι μυτεροί βράχοι, περίεργα σχήματα βουνών, κρατήρες με οργιαστική βλάστηση, πετρωμένα ποτάμια λάβας, ορμητικοί καταρράκτες με κρυστάλλινα νερά, ζούγκλες, βαθύτατες χαράδρες, πανέμορφες παραλίες, κρυφοί όρμοι και απόκρημνοι γκρεμοί, που η δύναμη του ωκεανού δεν κατάφερε ακόμα να απαλύνει. 
Πέρα όμως από το ονειρικό θέαμα, το καλό φαγητό κατέχει περίοπτη θέση στην καθημερινότητα της Ρεϋνιόν, όπως άλλωστε αρμόζει στη γαλλική της καταγωγή. Εξάλλου, κάθε Γάλλος που σέβεται τον εαυτό του επιχειρεί, αργά ή γρήγορα, το "προσκύνημα" στο νησί αυτό του Ινδικού.

Προσανατολισμός
Όλοι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί έχουν ονόματα Αγίων.Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Σεν Ντενί, με μουσεία, γκαλερί αλλά και εξαιρετική αρχιτεκτονική, με διατηρητέα κρεολικά σπίτια και τοπικές αγορές.
Η τοπική μουσική ακούγεται παντού. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ανακάτεμα των ρυθμών ρέγκε, σέγκα και μαλόια, με τις καλύτερες στιγμές της γαλλικής, βρετανικής και αμερικανικής ροκ και παραδοσιακής μουσικής.
Η ανατολική ακτή είναι διάσπαρτη από καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου και βανίλιας, με πλούσια βλάστηση και καταρράκτες, ενώ οι δυτικές παραλίες είναι ιδανικές για κολύμπι με εξέχουσα το Σεν Ζιλ λε Μπεν, το "Σεν Τροπέ της Ρεϋνιόν", με τη γνωστή ατμόσφαιρα διακοπών, με Resorts, νυχτερινή ζωή και extreme water sports.
Η Ρεϋνιόν προσφέρει θαυμάσιες πεζοπορικές δυνατότητες και διαθέτει άριστη υποδομή, κατά τα πρότυπα των Άλπεων ή των Δολομιτών.
Συγκρίνουν συχνά τη Ρεϋνιόν με τη Χαβάη, επειδή και οι δύο διαθέτουν εξίσου εντυπωσιακά τοπία, ηφαιστειακή δραστηριότητα και ευχάριστο κλίμα.

Φυσικά αμφιθέατρα Cilaos και Salazie
Οι τρεις λεκάνες του νησιού, που λέγονται συνήθως και "φυσικά αμφιθέατρα", προέκυψαν από ηφαίστεια που κατάρρευσαν δημιουργώντας αρχαίους κρατήρες και αποτελούν ιδανικές τοποθεσίες για τους λάτρεις της φύσης. Μαγευτικοί καταρράκτες μέσα σε οργιώδη, τροπική βλάστηση, κοιλάδες "ντυμένες" σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και βαθιά φαράγγια που αφήνουν άφωνο κάθε επισκέπτη. Γραφικά χωριουδάκια σε υψόμετρα άνω των 1.200 μέτρων, γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια και περιτριγυρισμένα από τις υψηλότερες κορυφές του νησιού με τα πυκνά δάση.

...

περισσότερα

Χαβάη: Από τον Κουκ στον Ομπάμα

Τι σχέση έχουν τα σάντουιτς με τα ψηλότερα ηφαίστεια στον κόσμο; Τι σχέση έχουν ο Τζον Κουκ και η βασίλισσα Λιλιουοκαλανί με τον Μπαράκ Ομπάμα; Τι σχέση έχει το Περλ Χάρμπορ με την ανεμοβλογιά; Κι όμως έχουν… και η σχέση αυτή, όσο παράδοξη κι αν φαίνεται, στην πραγματικότητα υφαίνει την ηρωική ιστορία της εξωτικής Χαβάης – ή αλλιώς της 50ης πολιτείας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, οι πρώτοι άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης το 300 μ.Χ. και ήρθαν από τα Νησιά Μαρκέζας της Πολυνησίας. Ένα δεύτερο κύμα μεταναστών ήρθε από την Ταϊτή το 1000 μ.Χ. και από τη Μπόρα Μπόρα και τη Ραϊατέα τον 11ο αιώνα. Αυτοί οι πρώτοι έποικοι εξαπλώθηκαν σε όλο το σύμπλεγμα που περιλαμβάνει 8 βασικά νησιά και συνολικά 137 ηφαιστειακές νησίδες. Και ζούσαν χωρισμένοι σε φυλές και φατρίες, οι οποίες άλλοτε συνυπήρχαν ειρηνικά κι άλλοτε συγκρούονταν.  Μέχρι, που στο τρίτο και τελευταίο ταξίδι  του το 1778, ο βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ, έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή των Χαβανέζων.
Να ξεκαθαρίσουμε εδώ, ότι ο Κουκ δεν έφυγε ζωντανός από τη Χαβάη. Όταν κατέπλευσε το καράβι του, με την ονομασία Resolution, κάποιοι ντόπιοι του έκλεψαν μία λέμβο. Ο Κουκ διέταξε, σύμφωνα με τη συνήθη τακτική, να κρατηθεί ένας όμηρος έως ότου επιστραφεί η κλοπιμαία λέμβος. Το λάθος του θαλασσοπόρου, ήταν ότι επέλεξε να κρατήσει ως όμηρο τον βασιλιά της Χαβάης, Καλανιόπου. Οι ιθαγενείς τον εμπόδισαν και τον ανάγκασαν να υποχωρήσει ως την ακτή. Κι όταν ο Κουκ έστρεψε την πλάτη του για να σπρώξει τις λέμβους στο νερό και να φύγει τον χτύπησαν στο κεφάλι και τον μαχαίρωσαν… στην εξωτική παραλία. Ο Κουκ, προτού πεθάνει, είχε προλάβει να ονομάσει το σύμπλεγμα Νησιά Σάντουιτς, προς τιμήν του εντολέα του, Τζον Μόνταγκιου, δούκα του Σάντουιτς. Ναι, το σάντουιτς πήρε το όνομά του από τον δούκα, διότι έτρωγε σάντουιτς όταν χαρτόπαιζε με τις ώρες στην Αγγλία… αυτό όμως είναι μία άλλη ιστορία.
Παρά το γεγονός πως ο Κουκ κατέληξε «θαμμένος» στα νερά του Ειρηνικού, ήδη το κακό για τα Νησιά Σάντουιτς είχε γίνει. Η Χαβάη με το θαυμάσιο κλίμα και την πλούσια βλάστηση… σύντομα έγινε αγαπημένος προορισμός των ιεραπόστολων, που στην πραγματικότητα ήταν εμπορικοί αντιπρόσωποι του δυτικού κεφαλαίου και καλλιεργητές φυτειών καφέ και τσαγιού. Και φυσικά άρχισαν οι συγκρούσεις με τους ντόπιους. Περιττό να πούμε πως στη Χαβάη ακόμη και σήμερα η λέξη «ιεραπόστολος» χρησιμοποιείται ως βρισιά.
Οι νέοι άποικοι των νησιών ήταν κυρίως Άγγλοι, Γάλλοι και Αμερικανοί. Οι οποίοι για να πάψουν οι σφοδρές συγκρούσεις και να κάνουν ήσυχοι τη δουλειά τους, κατέστησαν τη Χαβάη Βασίλειο το 1810, με βασιλιά έναν από τους φυλάρχους που ήλεγχαν, τον Καμεκαμέχα. Η δυναστεία του Καμεκαμέχα κρατήθηκε στην εξουσία μέχρι το 1872 με αρκετές δυσκολίες και συγκρούσεις, γιατί στο μεταξύ ο ντόπιος πληθυσμός αντιμετώπιζε ασφυκτικές πιέσεις θρησκευτικές, οικονομικές, πολιτισμικές αλλά και καθαρά υγειονομικές. Για παράδειγμα δεν είχαν αντισώματα σε ευρωπαϊκές ασθένειες οπότε ξεκληρίζονταν ολόκληρα χωριά κάθε φορά που ξέσπαγε μία επιδημία. Μόνο το 1850 καταγράφηκε ότι η γρίπη, η ανεμοβλογιά και η ιλαρά εξόντωσαν το 20% των Χαβανέζων.
Έτερη αιτία εξόντωσης ήταν οι εμφύλιες διενέξεις που υπέθαλπαν οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έποικοι, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τις δολοφονίες πολιτικών από αντίπαλες ομάδες και την άφιξη κυρίως αμερικανικών αλλά και βρετανικών στρατευμάτων με το πρόσχημα της διατήρησης της ειρήνης και της προστασίας των υπηκόων τους που ζούσαν στα νησιά της Χαβάης. Τελικά το 1891 στην εξουσία ανέβηκε η βασίλισσα Λιλιουοκαλανί, η οποία εκθρονίστηκε το 1893, μόλις ανακοίνωσε ότι ήθελε να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας. Συγκεκριμένα, όταν εξέφρασε την επιθυμία να ξαναδώσει εξουσία στους Χαβανέζους (οι οποίοι αποκλείονταν από την πολιτική λόγω φτώχειας), οι Αμερικανοί σχημάτισαν «επιτροπή ασφαλείας για την προστασία των Αμερικανών πολιτών» και συγχρόνως αποβιβάσθηκαν ναύτες από τα πολεμικά πλοία τους που παρατάχθηκαν σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας. Η βασίλισσα αλλά και όσοι υποστήριζαν την αλλαγή, ανατράπηκαν με πραξικόπημα, το οποίο κατέλυσε τη βασιλεία και έφερε στην εξουσία μια προσωρινή κυβέρνηση που απαρτιζόταν από τα μέλη της κυρίως αμερικανικής «Επιτροπής Ασφάλειας». Τον Ιούλιο του 1898 με πράξη του Κογκρέσου η χώρα που πλέον είχε μετονομαστεί Δημοκρατία της Χαβάης προσαρτήθηκε στις ΗΠΑ ως υπερπόντια κτήση. Εννοείται πως οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και το 1900, δόθηκε στη Χαβάη το δικαίωμα της περιορισμένης αυτοδιοίκησης.
Τα επόμενα 60 χρόνια οι Χαβανέζοι διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους ή τουλάχιστον το δικαίωμα να αποτελούν ισότιμη πολιτεία των ΗΠΑ και όχι υπερπόντια κτήση. Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 εξαπολύθηκε η περίφημη ιαπωνική αεροπορική επίθεση στον αμερικανικό στόλο που βρισκόταν στον όρμο του Περλ Χάρμπορ, με μεγάλες απώλειες για τις ΗΠΑ (υλικές ζημιές και περίπου 2.400 νεκρούς) και αυτό το γεγονός έθεσε τέλος στην ουδετερότητα των ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Χαβάη απέκτησε τελικά το καθεστώς της πολιτείας το 1959, ως 50ή πολιτεία των ΗΠΑ και το 1993 οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, αναγνώρισαν επίσημα με Απολογητική Πράξη το γεγονός ότι είχαν ανατρέψει τη βασίλισσα Λιλιουοκαλανί.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Χαβάης που υποστηριζόταν ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες φυτειών έχασε μετά το 1960 την εξουσία και την πήρε το Κόμμα των Δημοκρατικών που την κρατάει σταθερά για 40 χρόνια με εξαίρεση το 1972 και το 1984. Στις προεδρικές εκλογές του 2008 οι ψηφοφόροι της Χαβάης υπερψήφισαν τον Μπαράκ Ομπάμα σε ποσοστό 76%. Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατάγεται από τη Χαβάη. Οι σημερινοί Χαβανέζοι, αισθάνονται ακόμη μεγάλη υπερηφάνεια για την εξόντωση του Τζέιμς Κουκ σε εκείνη την εξωτική παραλία…

...

περισσότερα

Τα ηφαίστεια και η φύση της Χαβάης

Ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης, με τα 137 νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει δημιουργηθεί από ηφαίστεια. Ουσιαστικά κάθε νησί είναι και ένα ηφαίστειο που οι πρόποδές του βρίσκονται βαθιά στον πυθμένα της θάλασσας. Αν μετρηθεί από τον πυθμένα το ύψος αυτών των ηφαιστείων, πολλά ξεπερνούν ακόμη και το Έβερεστ. Το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι η έκταση των νησιών ακόμη αυξάνεται, διότι χύνεται λάβα που σταθεροποιείται από το θαλασσινό νερό και σχηματίζει βράχους στις παραλίες… Τα περισσότερα ενεργά ηφαίστεια σήμερα βρίσκονται στον νότο του μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος, της Χαβάης.
Τα νησιά της Χαβάης είναι μάλλον απομονωμένα μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τους γεωλόγους και περιβαλλοντολόγους η όποια ζωή μετοίκησε εκεί από τον αέρα, τα θαλάσσια κύματα (ρεύματα του ωκεανού) και τα φτερά (πουλιά, έντομα και σπόροι που μετέφεραν στα φτερά τους). Αυτή η απομόνωση πάντως, σε συνδυασμό με την ποικιλότητα του περιβάλλοντος (ήπιο τροπικό κλίμα στα πεδινά, βροχές, ψυχρό κλίμα στα μεγάλα υψόμετρα) βοήθησαν στο να αναπτυχθεί στα νησιά μια εκπληκτική ενδημική πανίδα και χλωρίδα. Πολλά είδη σήμερα κινδυνεύουν με εξαφάνιση… αλλά και πολλά είδη που σε άλλες περιοχές τις Γης έχουν εξαφανιστεί, στη Χαβάη εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Γι αυτό και βιολόγοι από όλο τον κόσμο εκπονούν επιτόπιες μελέτες και προσπαθούν να σώσουν όσα περισσότερα μπορούν.
Τα παραπάνω έχουν φυσικά ως συνέπεια στα νησιά της Χαβάης να υπάρχουν πολλά και εντυπωσιακά εθνικά προστατευόμενα πάρκα. Αυτά περιλαμβάνουν πεδιάδες, ηφαίστεια, λίμνες, ποτάμια, θάλασσες, χαράδρες… Εν ολίγοις τα 137 νησιά και ατόλες αλλά και τα 8 νησιά που σήμερα κατοικούνται (Χαβάη, Μάουι, Νιχάου, Καουάι, Οάχου, Μολοκάι, Λανάι και Καχοολάβε) είναι κυριολεκτικά ισάριθμοι φυσικοί θησαυροί!
Τα σημαντικότερα από τα πάρκα του νησιωτικού συμπλέγματος είναι: το Εθνικό Πάρκο Χαλεακαλά με το ομώνυμο αδρανές ηφαίστειο που σχημάτισε το ανατολικό Μάουι και το εθνικό πάρκο Ηφαιστείων στη νοτιοανατολική περιοχή του νησιού Χαβάη, το οποίο περιλαμβάνει το ενεργό ηφαίστειο Κίλαουεα και τις ζώνες ριπών του.
Επίσης υπάρχουν τρία ιστορικά εθνικά πάρκα: το Πάρκο Καλαουπάπα στο νησί Μολοκάι, τόπος μιας πρώην αποικίας λεπρών. Το Πάρκο Καλόκο-Χονοκόχαου στο νησί Χαβάη. Και το Πάρκο Πουχονούα ο Χόναουναου, ένα αρχαίο καταφύγιο στη δυτική ακτή του νησιού Χαβάη. Άλλες περιοχές υπό τον έλεγχο της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων περιλαμβάνουν το Εθνικό Ιστορικό Μονοπάτι της Άλα Καχακάι στο νησί Χαβάη και το Μνημείο του Ναυτικού των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ στο νησί Οάχου.
Τέλος υπάρχει το Εθνικό Μνημείο της μαρίνας Παπαχάναου-μοκουάκεα το οποίο καλύπτει περίπου 140.000 τετραγωνικά μίλια υφάλων και κοραλλιογενών νησιών ρηχών και βαθέων υδάτων.

...

περισσότερα

Τζέιμς Κουκ: Ο «πατέρας της Γεωγραφίας»

Άγγλος θαλασσοπόρος και χαρτογράφος (Γιορκσάιρ, 1728 - Χαβάη, 1779)
Κατατάχθηκε στο Βρετανικό Ναυτικό και αρχικά ταξίδεψε στον Καναδά, όπου ανέλαβε τις χαρτογραφήσεις και τις καταμετρήσεις των ακτών της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ. Το 1768 ανέλαβε την ηγεσία μιας επιστημονικής αποστολής στις θάλασσες του Νότου (Νότιος Ειρηνικός Ωκεανός) με σκοπό να συλλέξει παρατηρήσεις για τη δίοδο του πλανήτη Αφροδίτη μπροστά από τον Ήλιο.
(Οι αστρονόμοι είχαν προβλέψει ότι στις 3 Ιουνίου 1769 ο πλανήτης Αφροδίτη θα συναντούσε τον Ήλιο. Οι παρατηρήσεις από τον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν απαραίτητες για να μπορέσει να δοθεί ακριβής απάντηση για την έκταση του ηλιακού συστήματος).
Το Βρετανικό Ναυτικό και η Royal Society, όμως, είχαν ένα ακόμα κίνητρο για να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι στον Ειρηνικό: την ανακάλυψη της Terra Australis Incognita. Στο πρόσωπο του Κουκ, που τότε ήταν 39 ετών, είχαν βρει το ιδανικό άτομο που θα εντόπιζε αυτήν την ήπειρο.
Ξεκίνησε από το Πλίμουθ στις 25/8/1768 με το πλοίο «Endeavor» και αφού πέρασε το Ακρωτήριο Χορν και περιέπλευσε τη Νότια Αμερική έφτασε στην Ταϊτή τον Απρίλιο του 1769. Εκεί παρατήρησε στις 3 Ιουνίου το φαινόμενο της διάβασης της Αφροδίτης από τον ηλιακό δίσκο. Στις 13/7 το πλοίο σάλπαρε για τις θάλασσες του Νότου αναζητώντας μια νέα ήπειρο.  Χαρτογράφησε μεγάλο μέρος από τα νησιά που ονόμασε Νησιά της Εταιρίας (Society Islands) προς τιμήν της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρίας του Λονδίνου. Στις 7/10 έφτασε στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας, τις οποίες εξερεύνησε πραγματοποιώντας τον περίπλου των νησιών, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακάλυψε μεταξύ άλλων και τον πορθμό που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα νησιά (σήμερα: πορθμός Κουκ).

Το Μάρτιο του 1770 απέπλευσε για το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Το δρομολόγιο αυτό τον οδήγησε στην Αυστραλία. Ο Κουκ έπλευσε κατά μήκος των ακτών της Ανατολικής Αυστραλίας σε απόσταση 4.500 χιλιομέτρων από το ακρωτήριο Χόου, στα σύνορα των σημερινών πολιτειών Νέας Νότιας Ουαλίας και Βικτόρια, μέχρι το ακρωτήριο Γιορκ. Μελέτησε τις νότιες ακτές της Νέας Γουινέας και την Ιάβα και αφού περιέπλευσε το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία το 1771.
Το επόμενο έτος επιχείρησε δεύτερο εξερευνητικό ταξίδι με δύο πλοία, το «Resolution» και το «Adventure». Ξεκίνησε στις 13/7/1772 και αφού πέρασε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας κινήθηκε προς Νότο. Στις 58° Νότιο Γεωγραφικό Πλάτος τα παγόβουνα τους έφραξαν το δρόμο. Τότε στράφηκε προς τη Νέα Ζηλανδία, τα Νησιά της Εταιρίας και την Ταϊτή. Έπειτα κινήθηκε προς τα δυτικά και έφτασε στα Νησιά των Φίλων (που είχαν ανακαλυφθεί από τον Τάσμαν). Το χειμώνα του 1773 αφού έκανε στάση πάλι στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε νότια. Στις 30/01/1774 έφτασε στις 71°10’ Νότιου Γεωγραφικού Πλάτους -σημείο στο οποίο κανείς δεν είχε φτάσει έως τότε- μέσα σε ομίχλες και καταιγίδες, χωρίς όμως να ανακαλύψει ίχνος ξηράς. Πλέοντας ύστερα στο Νότιο Ειρηνικό ανέβηκε στα Νησιά του Πάσχα, χαρτογράφησε τα αρχιπελάγη Μαρκέσας και Νέων Εβρίδων (σημερινό Βανουάτου) και στη συνέχεια αυτό της Νέας Καληδονίας. Αφού πέρασε τη Γη του Πυρός, ανακάλυψε το Νησί της Γεωργίας και επέστρεψε στο Πλίμουθ το 1775. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, αρνήθηκε τη θέση που του προσέφερε το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, για να επιχειρήσει και τρίτο εξερευνητικό ταξίδι με σκοπό τη γεωγραφική μελέτη του Βερίγγειου πορθμού.
Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1776 με τα πλοία «Resolution» και «Discovery» και με πορεία προς τον Ειρηνικό μέσω του Ινδικού Ωκεανού. Πέρασε από τα νησιά Μάριον, Κρόζετ και Κεργκελέν και κατευθύνθηκε προς την Τασμανία και τη Νέα Ζηλανδία.
Αφού ανακάλυψε τα νησιά που φέρουν το όνομά του (Νησιά Κουκ) κατέληξε στα Νησιά των Φίλων και τα Νησιά της Εταιρίας. Τον Ιανουάριο του 1778 έφτασε στη Χαβάη. Διέπλευσε τον Ειρηνικό με κατεύθυνση προς το Βορρά, με σκοπό να παρακάμψει τον Βερίγγειο πορθμό και να ανακαλύψει τη λεγόμενη «βορειοδυτική δίοδο», εξερεύνησε τα ανατολικά παράλια της Ασίας, παρέπλευσε τις ακτές της Νότιας και της Δυτικής Αλάσκας και παρέκαμψε το Βερίγγειο πορθμό, αλλά, στο πλάτος 70° 41’, οι πάγοι τον ανάγκασαν να πλεύσει προς το Νότο. Στις 14/2/1779 σκοτώθηκε στη Χαβάη (στον κόλπο Κεαλακεκούα) σε μια συμπλοκή με τους ιθαγενείς.
Ο Κoυκ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους όλων των εποχών, ενώ θεμελιώδης ήταν και η συμβολή του στη χαρτογραφία και στους τομείς της φυσικής γεωγραφίας, της ανθρωπογεωγραφίας και των φυσικών επιστημών. Στις τρεις αποστολές του, που διήρκησαν 11 χρόνια, ανακάλυψε εκατοντάδες νησιά, γνώρισε φυλές που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστές και σχεδίασε χάρτες με τόση ακρίβεια που για αιώνες έμειναν ανυπέρβλητοι. Η επιστημονική του προσέγγιση οδήγησε σε θεραπεία του σκορβούτου και απέδειξε την αξία των χρονογράφων που χρησιμοποιούνταν για τα ταξίδια. Οι ακριβείς παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεών του καθόρισαν το περίγραμμα σημαντικού τμήματος της επιφάνειας της Γης, ιδιαίτερα του Ειρηνικού. Παράλληλα, χάρη στο τεράστιο υλικό των παρατηρήσεων που συνέλεξε, η βοτανική, η ζωολογία, και προπάντων η εθνογραφία, σημείωσαν πρωτοφανείς προόδους.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (αγγλικά: United States of America) αποκαλούμενες επίσης Ηνωμένες Πολιτείες, ΗΠΑ ή Αμερική, είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της γης. Είναι μία ομοσπονδιακή συνταγματική δημοκρατία που περιλαμβάνει πενήντα πολιτείες και μια ομοσπονδιακή περιφέρεια. Η χώρα βρίσκεται ως επί το πλείστον στην κεντρική Βόρεια Αμερική, όπου οι σαράντα οκτώ συνεχόμενες πολιτείες και η Ουάσινγκτον Π.Κ., η περιφέρεια της πρωτεύουσας, βρίσκονται μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, που συνορεύουν με τον Καναδά στα βόρεια και το Μεξικό στα νότια. Η πολιτεία της Αλάσκας βρίσκεται στο βορειοδυτικά της ηπείρου, με τον Καναδά στα ανατολικά και την Ρωσία στα δυτικά κατά πλάτος του Βερίγγειου Πορθμού. Η πολιτεία της Χαβάης είναι ένα αρχιπέλαγος στον μέσο Ειρηνικό. Η χώρα επίσης κατέχει αρκετά εδάφη στον Ειρηνικό και την Καραϊβική. Με έκταση 9,83 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,79 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων) και άνω των 312 εκατομμυρίων κατοίκων, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη χώρα σε συνολική έκταση, και η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση ξηράς και πληθυσμό. Είναι ένα από τα πολυπολιτισμικότερα κράτη του κόσμου, προϊόν μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης από πολλές χώρες. Η οικονομία των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εθνική οικονομία του κόσμου, με υπολογιζόμενο ΑΕΠ το 2011 $15,1 τρισεκατομμύρια (22% του ονομαστικού παγκόσμιου ΑΕΠ και άνω του 19% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης).

Γεωγραφία

Η έκταση ξηράς των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών είναι περίπου 7.700.000 τ.χλμ. Η Αλάσκα, που διαχωρίζεται από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες με τον Καναδά, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πολιτεία με 1.718.000 τ.χλμ. Η Χαβάη, που καταλαμβάνει ένα αρχιπέλαγος στον κεντρικό Ειρηνικό, νοτιοδυτικά της Βόρειας Αμερικής, με έκταση 28.311 τ.χλμ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε συνολική έκταση (ξηρά και νερό), κατατασσόμενη πίσω από τη Ρωσία και τον Καναδά και ελάχιστα πάνω από την Κίνα. Η κατάταξη διαφέρει και εξαρτάται από το πώς αμφισβητούμενα από την Κίνα και την Ινδία εδάφη προσμετρώνται και πώς το συνολικό μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών μετράται: οι υπολογισμοί κυμαίνονται από 9.522.055 τ.χλμ. έως 9.629.091 τ.χλμ. και 9.826.676 τ.χλμ. Χωρίς τη νησιωτική περιοχή (μόνο η ηπειρωτική), οι ΗΠΑ έρχονται τρίτες, μετά την Κίνα και τη Ρωσία και λίγο πιο πάνω από τον Καναδά.


Η παράλια πεδιάδα της ακτής του Ατλαντικού ακολουθείται στο εσωτερικό από φυλλοβόλα δάση και τους κυλιόμενους λόφους του Πιεντμόντ. Τα Αππαλάχια Όρη διαιρούν την ανατολική ακτή από τις Μεγάλες Λίμνες και τους λειμώνες των Μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ποταμός Μισσισσιππής–Μιζούρι, το τέταρτο μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα του κόσμου, ρέει κυρίως βόρεια–νότια μέσα από την καρδιά της χώρας. Το επίπεδο, εύφορο λιβάδι των Μεγάλων Πεδιάδων εκτείνεται στα δυτικά, διακοπτόμενο από μια ορεινή περιοχή στα νοτιοανατολικά. Τα Βραχώδη Όρη, στην δυτική άκρη των Μεγάλων Πεδιάδων, εκτείνονται στα νότια κατά πλάτος της χώρας, φθάνοντας σε υψόμετρα πάνω από 4.300 μέτρα στο Κολοράντο. Περαιτέρω δυτικά βρίσκεται η βραχώδης Μεγάλη Λεκάνη και έρημοι όπως η έρημος Μοχάβη. Οι οροσειρές Σιέρρα Νεβάδα και η οροσειρά Κασκέιντ διατρέχουν κοντά στην δυτική ακτή του Ειρηνικού. Με ύψος 6.194 μέτρα, το όρος ΜακΚίνλεϊ της Αλάσκα είναι η υψηλότερη κορυφή στη χώρα και τη Βόρεια Αμερική. Τα ενεργά ηφαίστεια είναι συνήθη κοντά στο Αλεξάνδρου αρχιπέλαγος και τις Αλεούτιες νήσους της Αλάσκα, και η Χαβάη αποτελείται από ηφαιστειογενή νησιά. Το υπερηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από το Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν στα Βραχώδη Όρη είναι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή της ηπείρου.


Η χλωρίδα και πανίδα των ΗΠΑ θεωρείται υπερποικίλη: περί τα 17.000 είδη ανώτερων φυτών συναντώνται στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες και την Αλάσκα, και πάνω από 1.800 είδη αγγειόσπερμων βρίσκονται στη Χαβάη, από τα οποία μερικά βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδημούν περισσότερα από 400 είδη θηλαστικών, 750 πτηνών, και 500 ερπετών και αμφιβίων. Περίπου 91.000 είδη εντόμων έχουν περιγραφεί. Η Πράξη απειλούμενων ειδών, (Endangered Species Act) του 1973 προστατεύει τα απειλούμενα και υπό εξαφάνιση είδη και τα περιβάλλοντα τους, τα οποία παρακολουθούνται από την Υπηρεσία Θαλάσσιας και Άγριας Ζωής Ηνωμένων Πολιτειών, (United States Fish and Wildlife Service). Υπάρχουν πενήντα οκτώ εθνικά πάρκα και εκατοντάδες άλλα πάρκα ομοσπονδιακής διαχείρισης, δάση, και περιοχές άγριας ζωής. Συνολικά, η κυβέρνηση κατέχει 28,8% της χερσαίας έκτασης της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτήν την έκταση είναι προστατευόμενη περιοχή, αν και μέρος του μισθώνεται για εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, εξαγωγή ορυκτών, υλοτομία, ή στέγαση βοοειδών• το 2,4% χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς.

 

περισσότερα

Παρόμοιοι Προορισμοί

Με μια ματιά

Η Χαβάη, είναι μια από τις όμορφες χάντρες ενός πολύτιμου περιδέραιου που  προσελκύει χιλιάδες τουρίστες και μοιράζεται τις ομορφιές της με τους επισκέπτες της.

Χάρτης Ταξιδιού Χαβάη

Προτεινόμενα Ατομικά Ταξίδια