fb

Πληροφορίες για: Μογγολία

Νομαδική κουλτούρα
Η Μογγολία φημίζεται για τη νομαδική κουλτούρα της - οι επισκέπτες μπορούν να κοιμηθούν σε ger.  Σε έναν κόσμο που βασανίζεται από κλειδαριές και  πύλες, είναι αναζωογονητικό να συναντιούνται οι άνθρωποι και να είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τις πόρτες τους σε ξένους.


Ποικιλόμορφη γεωγραφικά
Η γεωγραφία της χώρας έχει ποικίλα χαρακτηριστικά, από την έρημο Γκόμπι στα νότια ως ψυχρές και ορεινές περιοχές στα βόρεια και τα δυτικά. Το μεγαλύτερο τμήμα της αποτελείται από στέπες. Ψηλότερο σημείο της χώρας είναι η κορυφή Κουιτέν στον ορεινό όγκο Ταβάν στα δυτικά, με υψόμετρο 4.374 μέτρα. Η λεκάνη της λίμνης Ουβς Νούουρ, στα σύνορα με τη Ρωσία, αποτελεί το χαμηλότερο σημείο και παράλληλα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς. Στη Μογγολία διακρίνονται τρεις κύριες οροσειρές. Η υψηλότερη είναι τα Αλταϊκά όρη που εκτείνονται στις δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας με άξονα βορειοδυτικό-νοτιοανατολικό. Τα όρη Κανγκάι, επίσης σε παράλληλο άξονα, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και βορειοκεντρικής Μογγολίας. Τα όρη αυτά είναι παλαιότερα και χαμηλότερα, με μεγαλύτερη διάβρωση και αρκετά δάση. Τέλος, τα όρη Κεντίι κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ είναι ακόμα χαμηλότερα σε ύψος. Το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής χώρας είναι πεδινό και καταλαμβάνεται από στέπες. Οι ποταμοί είναι κυρίως ανεπτυγμένοι στον βορρά και το βασικό υδρογραφικό δίκτυο είναι αυτό του ποταμού Σέλενγκε που εκβάλει στη λίμνη Βαϊκάλη.

Η πατρίδα του Τζένγκις Χαν
Οταν ο Τζένγκις Χαν κατόρθωσε να συνενώσει όλες τις μογγολικές φυλές, το 1206, το νέο έθνος οργανώθηκε πάνω απ΄ όλα για τον πόλεμο. Μετακινούσε τα στρατεύματά του με ταχύτητα χάρη σε σήματα με ένα σύστημα από βραχίονες και σημαίες και τα αποτελέσματα ήταν σαρωτικά. Στρατηγούς είχε τους γιους του ή άνδρες απόλυτα πιστούς. Ο Τζένγκις Χαν έδωσε προτεραιότητα στο ταλέντο και στην πίστη και βάσισε την οργάνωσή του στην αξιοκρατία. Οι ιππείς του είναι θρυλικοί. Χρησιμοποιούσαν το μικρό αλλά ανθεκτικό μογγολικό άλογο, ικανό να ξεριζώνει με τις οπλές του τη χλόη από το παγωμένο έδαφος στους σκληρούς χειμώνες, όταν οι θερμοκρασίες έφταναν συχνά τους 30 βαθμούς υπό το μηδέν. Και χειρίζονταν με επιδεξιότητα το ισχυρό μογγολικό τόξο ιππεύοντας κανονικά ή ανάποδα. Στους Μογγόλους άρεσε πολύ να πολεμούν τον χειμώνα και χρησιμοποιούσαν τα παγωμένα ποτάμια και λίμνες για να μετακινούνται. Ο Τζένγκις Χαν ήξερε να προσαρμόζεται ταχύτατα στις εκάστοτε συνθήκες. Αρχικά οι ορδές του βασίστηκαν στη δύναμη του ιππικού. Αλλά πολύ γρήγορα έμαθε να πολιορκεί μεγάλες πόλεις και για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούσε καταπέλτες και σκάλες, ενώ άλλαζε ως και την πορεία ποταμών. Ηξερε επίσης να μαθαίνει από τους λαούς που κατακτούσε και να εκμεταλλεύεται την πείρα των μηχανικών τους στον πόλεμο. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι κατέφευγε στη σφαγή μόνο όταν αποτύγχαναν οι διπλωματικές προσπάθειες. Θεωρείται ότι η επιτυχία των εκστρατειών του ήταν το αποτέλεσμα ενός συνόλου ιστορικών συγκυριών, τις οποίες όμως χειρίστηκε επιδέξια ένας μεγαλοφυής και φιλόδοξος ηγέτης.

Ουλάν Μπατόρ

Εάν το Γιν της  Μογγολίας είναι η  παρθένα ύπαιθρος, τότε η  Ουλάν Μπατόρ  συμμορφώνεται ωραία με το  γιανγκ της. Μια τεράστια πόλη παλλόμενου εμπορίου, άγριας κυκλοφορίας, αμαρτωλής ζωής και μποέμικης αντι-κουλτούρας, η μογγολική πρωτεύουσα εξάγει τόσο σοκ όσο και  ενθουσιασμό. Οι αντιθέσεις μέσα στην πόλη μπορεί να είναι εξοργιστικά μεγάλες. Είναι μια μικρή γραφική πόλη γεμάτη με αντιθέσεις που ξαφνιάζουν και προκαλούν. Από τη μία βλέπεις άνδρες και γυναίκες προχωρημένης ηλικίας να φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές κι από την άλλη, ακριβώς δίπλα τους, νεαρά παιδιά, ντυμένα μοντέρνα, να κρατούν κινητά τηλέφωνα και να τραγουδούν κομμάτια της διεθνούς pop σκηνής. Σήμερα, η πόλη είναι ένα παράξενο και χαοτικό μίγμα μογγολικών παλαιών κτηρίων, σοβιετικής πολεοδομίας και μερικών σύγχρονων κατασκευών. Στην πρωτέυουσα της Μογγολίας μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφτεί πλήθος μουσείων και γκαλεριών όπως και θεάτρων. Επίσης άξια αναφοράς είναι:

  • Η πλατεία Τζένγκις Χαν – μία απο τις μεγαλύτερες πλατείες της Ασίας, όπου διοργανώνονται τακτικά πλήθος εκδηλώσεων
  • Το μνημείο Zaisan - ένα τεράστιο μνημείο της κομμουνιστικής εποχής βρίσκεται σε ένα λόφο στο νότιο τμήμα της πόλης. Αντιπροσωπεύει τους Ρώσους και  Μογγόλους  ήρωες που πολέμησαν μαζί κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ παγκοσμίου πολέμου. Υπάρχει επίσης ένα τεράστιο βουδιστικό άγαλμα στο κάτω μέρος.
  • Το μοναστήρι Gandan Khiid - το σύμβολο της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της Μογγολίας.
Γκόμπι

Η επαρχία Γκόμπι είναι το μέρος όπου οι περισσότεροι ταξιδιώτες καταλήγουν. Οι τρεις πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Γκόμπι είναι προσβάσιμοι από το Dalanzadgad (η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκόμπι) και το Bayanzag, είναι γνωστό για τους Δυτικούς ως τα φλεγόμενα βράχια. Τα βράχια και η γύρω περιοχή είναι πανέμορφα. Μπορείτε να μείνετε σε ένα από τους Ger καταυλισμούς γύρω από την περιοχή και να  περιηγηθείτε στα βράχια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Μαραθώνιος Γκόμπι λαμβάνει χώρα εδώ κάθε Σεπτέμβριο.Το Khongoriin Els γνωστό ως τραγουδιστοί αμμόλοφοι, περιέχει τους μεγαλύτερους αμμόλοφους στην Μογγολία και δεν πρέπει να τους  χάσετε αν ταξιδεύετε στην επαρχία  Γκόμπι. Είναι δυνατόν να οδηγήσετε μία Βακτριανή καμήλας και να μείνειτε τη νύχτα σε ένα Ger Camp. Τέλος, το Yoliin Am  είναι ένα φαράγγι που διασχίζει την οροσειρά Gurvan Saihan περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από το Dalanzadgad. Το φαράγγι είναι γνωστό για τις στρώσεις πάγου  στο μεγαλύτερο μέρος του έτους  και  άλογα είναι διαθέσιμα στην είσοδο του για να τα ιππεύσετε.

 

Μογγολία

Δώστε της το σώμα σας, για να σας επιστρέψει το μυαλό σας

H επιγραφή προσδεθείτε έχει ανάψει, το αεροπλάνο έχει κατεβάσει τις ρόδες του, οι αεροσυνοδοί χαμογελαστές δένονται στις θέσεις τους. Όλο το τελετουργικό είναι το ίδιο... Κάτω από το παράθυρό μας όμως η χώρα που μας περιμένει δεν μοιάζει με καμία. Έρωτας με την πρώτη ματιά η πράσινη απεραντοσύνη της Μογγολίας. Ωδή στη διαφορετικότητα.
Θαυμασμός και δέος γι’ αυτούς που κάποτε κυβέρνησαν τον κόσμο και τώρα περιμένουν να μας καλοδεχτούν βάζοντάς μας για λίγες ημέρες μέσα στην τόσο διαφορετική νομαδική ζωή τους, που σαν κόρη οφθαλμού κρατούν προφυλαγμένη από τον οδοστρωτήρα της εξέλιξης... Ατέλειωτη απάτητη έρημος, σεληνιακά τοπία, βουνά που φλέγονται, απέραντα λιβάδια και οάσεις, περήφανα άλογα, φουντωτές βακτριανές καμήλες, ηρωίδες της στέπας, αετοί που συνομιλούν και κυνηγούν με τα αφεντικά τους, πεδιάδες που κρύβουν μυστικά εκατομμυρίων χρόνων, αφού εδώ ανακαλύφθηκαν οι περισσότεροι σκελετοί δεινοσαύρων, παράξενα φαγητά, μουσικές, χοροί και γιορτές που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Και το βράδυ τα όνειρά μας να στεγάζονται μέσα σε ολοστρόγγυλες υφασμάτινες σκηνές που εδώ τις λένε γιούρτες ή γκερ.
Εδώ τα 2/3 των κατοίκων συνεχίζουν να ζουν με νομαδικό ή ημινομαδικό τρόπο, την ώρα που το θερμόμετρο «φλερτάρει» με το συν πλην σαράντα. Μάλλον δεν είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει πώς οι πρόγονοι αυτών των ανθρώπων κατάφεραν επί Τζένγκις Χαν να κατακτήσουν την Ασία, να κυβερνήσουν την Κίνα, να υποδουλώσουν βασίλεια και αυτοκρατορίες. Στη Μογγολία η ανεξαρτησία ήλθε το 1924 μαζί με τον Κόκκινο Στρατό και τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Εβδομήντα χρόνια σχεδόν η Μογγολία έζησε σε καθεστώς κομμουνιστικό και σε ρόλο δορυφόρου της Σοβιετικής Ένωσης.
Επί εβδομήντα χρόνια η βουδιστική θρησκεία ήταν σχεδόν υπό διωγμό. Τα μοναστήρια έκλειναν, γκρεμίζονταν ή απλώς κατέρρεαν. Και ξαφνικά, εβδομήντα χρόνια αργότερα, ο βουδισμός ξεπήδησε από το συλλογικό υποσυνείδητο αυτού του μικρού λαού, λες και δεν είχε μεσολαβήσει τίποτα. Τα μοναστήρια άρχισαν να χτίζονται ξανά με ραγδαίο ρυθμό -είναι σχεδόν τα μόνα κτίσματα που χτίζονται σε αυτήν τη χώρα-, ενώ οι μοναχοί πληθαίνουν.

...

περισσότερα

Εμπειρία στη Μογγολία

Να κάνεις βόλτα πάνω σε καμήλα στους αμμόλοφους της ερήμου Γκόμπι

Ο πρώτος Ευρωπαίος που επισκέφθηκε την έρημο Γκόμπι ήταν ο Βενετός εξερευνητής Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα. Από τότε ένα πέπλο μυστηρίου έχει δημιουργηθεί σχετικά με αυτήν την άνυδρη περιοχή του πλανήτη. Πολλοί έχουν μιλήσει για αρχαίους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν εδώ, για χαμένες αρχαίες πόλεις, για λιμάνια που υπήρχαν στην Γκόμπι όταν ήταν ωκεανός. Για αρχεία των πολιτισμών αυτών που μεταφέρθηκαν εδώ και στο Θιβέτ πριν από τον κατακλυσμό, ακόμα και για ουράνιους δίσκους.
Γκόμπι στη μογγολική διάλεκτο σημαίνει «μεγάλη έρημος». Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο, με έκταση 1.000.400 τετρ. χλμ., αποτελεί την πιο εκτεταμένη άγονη περιοχή στην ασιατική ήπειρο και τη πιο βόρεια έρημο στον κόσμο, με υψόμετρο από 900 έως 1.525 μέτρα.
Η περήφανη απάντηση των ντόπιων στο πώς προέκυψε η έρημος είναι ότι δημιουργήθηκε από την επέλαση του στρατού του Τζένγκις Χαν.
Η έρημος Γκόμπι εκτός από την άγρια ομορφιά της κρύβει μυστικά εκατομμυρίων χρόνων, καθώς εδώ έχουν ανακαλυφθεί οι περισσότεροι σκελετοί δεινοσαύρων. Εδώ το 1922 ο Βρετανός παλαιοντολόγος Ρόι Τσάπμαν Άντριους βρήκε αβγά δεινοσαύρων, καθώς και οστά που αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από 200 ζώα.
Εδώ χτυπά και η καρδιά των νομάδων της Μογγολίας. Αυτήν την άγονη περιοχή την κατοικούν, την υπερασπίζονται και την αγαπούν οι Μογγόλοι νομάδες, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τις 10.000. 

Dreams come true: Τη σπάνια επισκεπτόμενη αυτή έρημο θα εξερευνήσουμε με κάθε τρόπο σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας: καλπάζοντας πάνω σε περήφανα μογγολικά άλογα, κάνοντας βόλτα με καμήλες ή απλά περπατώντας στην έρημο!

...

περισσότερα

Μογγολία, ξέρετε ότι...

o Το Ουλάν Μπατόρ είναι η πρωτεύουσα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στον κόσμο.
o Οι γιούρτες είναι οι σκηνές που μένουν οι νομάδες. Κατασκευάζονται από υφάσματα και δέρματα πρόβατων που τοποθετούνται πάνω σε έναν ξύλινο σκελετό. Στο κέντρο της οροφής υπάρχει μια τρύπα από την οποία βγαίνει ο καπνός από τη σόμπα που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα και θέρμανση.
o Ο Τζένγκινς Χαν ήταν μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες που περπάτησαν ποτέ στην Οικουμένη. Σε ηλικία μόλις 20 ετών ξεκίνησε να δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιά για να ενώσει κάτω από τον ζυγό του τις ανεξάρτητες φυλές της Νοτιοανατολικής Ασίας, έργο που τελεσφόρησε πέρα από κάθε φιλοδοξία: η Μογγολική Αυτοκρατορία ήταν η μεγαλύτερη που θα έβλεπε ποτέ ο κόσμος πριν από την εμφάνιση της βρετανικής.
o Το 1922 ο Βρετανός παλαιοντολόγος Ρόι Τσάπμαν Άντριους στην έρημο Γκόμπι κυριολεκτικά σκόνταψε πάνω σε έναν κρίσιμο συνδετικό κρίκο της μεγάλης αλυσίδας της ζωής. Στις 13 Ιουλίου ανέφερε ότι είχε βρει μερικά απολιθωμένα αβγά. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι επρόκειτο για τα πρώτα αβγά δεινοσαύρων. Η ανακάλυψη αυτή έκανε τον Άντριους εθνικό ήρωα. Αλλά τα αβγά δεν βρίσκονταν εκεί μόνα τους. Από πάνω τους κρεμόταν ένα πτηνόμορφος σκελετός δεινόσαυρου, άγνωστος μέχρι τότε στους ανθρώπους. Προφανώς είχε παγιδευτεί την ώρα που έκλεβε τα αβγά για να τα φάει. Έτσι καταδικάστηκε να φέρει το όνομα Οβιράπτορας, που σημαίνει «κλέφτης αβγών». Σε ένα, δε, από αυτά υπήρχε και έμβρυο έτοιμο να εκκολαφθεί.
o Επίσης τα οστά «μιλούν». Υπάρχουν ανεξήγητες ομοιότητες ανάμεσα στους σκελετούς δεινοσαύρων των σημερινών πουλιών. Σχεδόν αναμφίβολα είχαν έναν κοινό πρόγονο. Και κάθε νέα ανακάλυψη βοηθά να αποδειχθεί ότι οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν και ότι τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα δεινόσαυροι.

...

περισσότερα

Σινικό Τείχος, η μεγαλύτερη παγκοσμίως ανθρώπινη κατασκευή

Η ονομασία «σινικό» αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς Σίνες ονομάζονταν οι Κινέζοι στα αρχαία ελληνικά. Διεθνώς αποκαλείται Great Wall (=Μέγα Τείχος). Η κατασκευή του Σινικού Τείχους ξεκίνησε σταδιακά από τον 7ο αι. π.Χ. και πρόκειται για κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να διαφυλάξει η Κίνα τα τότε βόρεια σύνορά της από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων. Η τωρινή μορφή του οφείλεται κυρίως στη δυναστεία Μινγκ (τέλη του 14ου αι. με αρχές του 17ου αι. μ.Χ.) και καθώς τα σύνορα της Κίνας με τη Μογγολία έχουν πλέον επεκταθεί προς βορρά, το τείχος σήμερα βρίσκεται εντός του κινεζικού εδάφους.
Η μεγαλειώδης αυτή κατασκευή αρχίζει από τη θάλασσα και διασχίζει βουνά, ποτάμια, ερήμους, στέπες και κοιλάδες. Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ., αποτελούμενη από 6.259 χλμ. πραγματικού τείχους, 359 χλμ. τάφρου και 2.232 χλμ. φυσικών οχυρώσεων. Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα στον κόσμο. Κατά άλλη σύγχρονη μέτρηση, το Σινικό Τείχος, με όλες τις διακλαδώσεις του, έχει συνολικό μήκος 21.196 χλμ. Το ύψος του κυμαίνεται από 4,5 έως 12 μέτρα και έχει μέγιστο πάχος 9,8 μέτρα.
Σημαντικό στοιχείο του τείχους είναι το περίπλοκο αμυντικό σύστημά του. Κατ’ αρχάς είναι χωρισμένο σε νότιες και βόρειες γραμμές που ονομάστηκαν αντίστοιχα εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι. Το κύριο σώμα αποτελείται από τείχη, πύργους παρακολούθησης και καταφύγια. Κάθε πύργος και καταφύγιο διαθέτει σκάλες και εισόδους ειδικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να προκαλείται σύγχυση στους επιτιθέμενους και να αδυνατούν να εισέλθουν. Το κτίσμα περιλαμβάνει επίσης πύλες, οχυρά και περάσματα κατά μήκος του καθώς και 10.000 παρατηρητήρια. Κάθε πύργος έχει οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να γίνεται ορατή η φρυκτωρία και έτσι να μεταδίδεται το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο. Φρυκτωρία ονομάζεται η μετάδοση των μηνυμάτων κινδύνου με πυρσούς από πύργο σε πύργο – το σύστημα αυτό απαντάται για πρώτη φορά στην ιστορία, στην Κρήτη κατά την μινωική εποχή…
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Σινικού Τείχους ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Κοντά στο Πεκίνο το τείχος κατασκευάστηκε από χώμα και ασβεστόλιθο. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν τούβλα στα βουνά, πέτρα στα ποτάμια και ψημένη στον ήλιο λάσπη στις στέπες.
Φυσικά η κατασκευή του τείχους, όπως και πλείστων μεγαλειωδών μνημείων της αρχαιότητας (βλ. Πυραμίδες της Αιγύπτου), αποτελεί «συνώνυμο» του θρήνου και της ταλαιπωρίας. Ως χτίστες εργάστηκαν υποχρεωτικά και νυχθημερόν στρατιώτες, χωρικοί, αιχμάλωτοι και κατάδικοι. Ο θρύλος λέει πως θυσιάστηκαν χιλιάδες εργάτες επί το έργον και ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται θαμμένοι μέσα στο κτίσμα.
Στην πραγματικότητα το Σινικό Τείχος δεν εμπόδισε ποτέ αποτελεσματικά τους εισβολείς να εισέλθουν στην Κίνα. Ωστόσο τους δυσκόλεψε και για αιώνες λειτούργησε ως σύμβολο ισχύος του κινεζικού πολιτισμού. Τελικά το 1987 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

...

περισσότερα

Κεντρική Ασία

Η Κεντρική Ασία είναι μια αχανής περιοχή με ερήμους, στέπες και οροσειρές, που εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα (Δυτικά) έως τη Μογγολία (Ανατολικά) και από τα δάση της Σιβηρίας (Βόρεια) μέχρι το οροπέδιο του Θιβέτ και το Ινδοκούς (Νότια). Περιλαμβάνει πέντε κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τμήματα της Δυτικής Κίνας (Κασγκαρία). Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν απρόσιτη και άγνωστη στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω κυρίως της απομόνωσης της Σοβιετικής Ένωσης και της Κομμουνιστικής Κίνας. Ακόμα και σήμερα πολλοί δυτικοί τη θεωρούν έναν έρημο χερσότοπο που κατοικείται από αγράμματους νομάδες.
Για περισσότερα από 2.000 χρόνια η Κεντρική Ασία ήταν ο τόπος συνάντησης Ευρώπης και Ασίας, ο τόπος των εμπορικών δρόμων Ανατολής-Δύσης που συνολικά ονομάστηκαν Δρόμος του Μεταξιού και πολλές φορές στην ιστορία υπήρξε λίκνο πολιτισμού και εξουσίας.
Λαοί, πολιτισμοί, κατακτητές και ιδέες έχουν σαρώσει όλη αυτή την περιοχή της Κεντρικής Ασίας για χιλιάδες χρόνια. Η εξουσία πηγαινοερχόταν ανάμεσα σε νομαδικούς πληθυσμούς και μόνιμους πολιτισμούς, που και οι δύο προσπαθούσαν να ωφεληθούν από τους εμπορικούς της δρόμους. Μια πολύχρωμη πανσπερμία λαών αλώνιζε αιώνες ολόκληρους τα υψίπεδα, τις στέπες και τις οάσεις της.
Αν και οι άνθρωποι της Κεντρικής Ασίας είχαν εδώ και αιώνες διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες, ο διαχωρισμός των κρατών - Ουζμπεκιστάν (Τασκένδη), Κιργιστάν (Μπισκέκ), Τατζικιστάν (Ντουσάνμπε), Τουρκμενιστάν (Ασκαμπάτ) και Καζακστάν (Αστάνα) - έγινε στις δεκαετίες 1920 και 1930, σαν Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, που μετά τη διάλυσή της έγιναν κυρίαρχα κράτη.

...

περισσότερα

Τα πολύχρωμα βουνά της Κίνας

Βρίσκονται στο γεωλογικό πάρκο Ζιανγκουέ Ντάνξια στην κινεζική περιφέρεια Γκανσού που βρίσκεται κοντά στη Μογγολία και μάλλον είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχετε δει ποτέ. Ένα θαύμα της φύσης ανεπανάληπτο. Πρόκειται για τα περίφημα Βουνά του Ουράνιου Τόξου, που μοιάζουν σαν να έχουν ζωγραφιστεί με πινέλο από το χέρι του Θεού. Όμως τα ζωγράφισαν η Γη και ο αέρας… και τους πήρε 24 εκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, τα βουνά αυτά σχηματίστηκαν και χρωματίστηκαν από τη διάβρωση του κόκκινου ψαμμίτη − σε αυτή την εξαιρετικά μακροχρόνια διεργασία οφείλονται οι απομονωμένες κορυφές και οι απότομες πλαγιές τους. Εν συνεχεία η γεωλογική δομή σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες της ερήμου και τη διάβρωση από τον άνεμο και το νερό, δημιούργησαν την απίστευτη σχηματική και χρωματική πανδαισία που βλέπουμε σήμερα.  Κόκκινο, μπλε κίτρινο, πράσινο, ώχρα και αμέτρητες αποχρώσεις των παραπάνω, συνθέτουν πάνω στις πλαγιές ανάγλυφα σχήματα και σχέδια που άλλοτε μοιάζουν με πουλιά, άλλοτε με κάστρα, άλλοτε με ανθρώπινα κεφάλια… Ειδικότερα τα χρώματα εξηγούνται από τους ειδικούς ως αποτέλεσμα που προκύπτει από την κίνηση του γήινου φλοιού. Τα διάφορα στρώματα των πετρωμάτων σχηματίζονταν το ένα πάνω στο άλλο ανά εκατομμύρια χρόνια και έτσι σήμερα εμφανίζονται σαν ένα ενιαίο ορεινό σύνολο με ποικίλα χρώματα, μεγέθη και σχήματα.
Προφανώς η φύση δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει. Αλλά και να εμπνέει… Σκεφτείτε ότι τα έντονα χρώματα συνδέονται πολύ στενά με την πανάρχαια κινεζική κουλτούρα. Είναι πιθανό λοιπόν οι αρχαίοι Κινέζοι να άντλησαν έμπνευση για τα χρωματιστά σπίτια, τις παγόδες και τα μεταξωτά τους από αυτά ακριβώς τα πολύχρωμα βουνά.

...

περισσότερα

Πληροφορίες για τις Χώρες

Μογγολία

Η Μογγολία (μογγολικά: Монгол улс) είναι μια χώρα με έκταση 1.564.116 km2 και πληθυσμό 3.179.997 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2012[2]. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα μετά το Καζακστάν. Τυπικά εντάσσεται στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, αν και ορισμένες φορές θεωρείται κομμάτι της Κεντρικής Ασίας. Συνορεύει με τη Ρωσία προς Βορρά, με το Καζακστάν προς Δύση και με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας προς Νότο. Το καθεστώς της χώρας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ουλάν Μπατόρ.

Γεωγραφία

Η Μογγολία καταλαμβάνει μία ποικιλόμορφη ζώνη υψιπέδων, η οποία αναπτύσσεται στην Κεντρική Ασία, ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία. Τα 4/5 του εδάφους της καλύπτονται από στεπώδη υψίπεδα, που το μέσο υψόμετρό τους κυμαίνεται μεταξύ 914 και 1.524 μ. Βόρεια και δυτικά τα υψίπεδα διακόπτονται από μεγάλες επιμήκεις οροσειρές, οι οποίες κατέρχονται από τη Σιβηρία και με κατεύθυνση από ΒΔ προς ΝΑ διατρέχουν τη χώρα. Η σημαντικότερη και ψηλότερη από αυτές τις οροσειρές είναι τα Μογγολικά Αλτάια. Εισέρχονται στο έδαφος της Μογγολίας από τα ΒΔ και ακολουθούν γενικά ΝΑ κατεύθυνση, σχηματίζοντας πολλές επάλληλες οροσειρές. Κοντά στα σύνορα με την Κίνα, η κορυφή τους Μεν Χάιρχαν Ουούλ φτάνει τα 4.362 μ. και αποτελεί το ψηλότερο σημείο της χώρας. Στο κέντρο σχεδόν της χώρας αναπτύσσεται η οροσειρά Χανγκάιν Νουρουού, το υψηλότερο σημείο της οποίας - η κορυφή Ότνγκον Τένγκερ Ουούλ - φτάνει τα 3.905 μ. Στο βορρά αναπτύσσονται οι οροσειρές Χόβσγκολ Νουρουού και Χεντίιν Νουρουού, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 2.400 μ. Το κεντροανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας έχει γενικά πιο ομαλό ανάγλυφο και αποτελείται από σχετικά χαμηλές οροσειρές και οροπέδια που διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι σημαντικότερες οροσειρές που σχηματίζονται εδώ είναι οι Εντρενγκίιν Νουρουού και Γκούρβαν Σάιχαν Ουούλ (κορυφή Ιχ Μπογκντ Ουούλ, 3.957 μ.), ενώ ακόμη ανατολικότερα εκτείνεται η πετρώδης έρημος Γκόμπι, η οποία καταλαμβάνει περίπου το 1/3 του συνολικού εδάφους της χώρας.

περισσότερα

Με μια ματιά

Μια ορεινή περίκλειστη χώρα, ένα απέραντο οροπέδιο, που αποτέλεσε την κοιτίδα της Μογγολικής φυλής και το σημείο εκκίνησης της Μογγολικής αυτοκρατορίας με στρατηλάτες τον Τζένγκις Χαν και τον Ταμερλάνο.

Χάρτης Ταξιδιού Μογγολία

Προτεινόμενα Ομαδικά Ταξίδια