fb

Τα «πετράδια» της Περσίας με τα εξωπραγματικά νησιά στα στενά του Ορμούζ και τις μασκοφόρες γυναίκες | Φεβρουάριος - Μάιος - Πάσχα 2024

Διάρκεια: 15 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 1699€

Ταυτότητα ταξιδιού

Είκοσι τρεις αιώνες μετά το πέρασμα του Μέγα Αλέξανδρου, που είχε μείνει έκθαμβος από τους θησαυρούς της Περσίας, η γεωγραφική καρδιά της περσικής αυτοκρατορίας διατηρεί ζωντανή την παράδοση του πανάρχαιου πολιτισμού της. Αυτό ακριβώς μας αποκαλύπτει το εξαιρετικό αυτό οδοιπορικό του Versus Travel στις ομορφιές της Περσίας.

Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες ταξίδι πίσω στον χρόνο, στις απαρχές της ιστορίας, η οποία συνεχίστηκε ολόλαμπρη μέχρι τον 20ό αιώνα. Εξερευνούμε σε βάθος (και όχι επιδερμικά) την περιοχή που συγκέντρωνε για χιλιετίες, όλο τον εμπορικό πλούτο, τις τέχνες και τα γράμματα της περσικής αυτοκρατορίας. Πετράδια, αμύθητοι θησαυροί, ολάνθιστοι κήποι, παλάτια, βιτρό, αριστουργηματικά ζωγραφισμένα πλακάκια, πολύτιμα χαλιά, σπουδαία αρχιτεκτονική, αισθαντική ποίηση, καινοτομίες της αρχαιότητας, όλα απλώνονται μπροστά μας και μας δείχνουν το αναπάντεχο μεγαλείο αυτής της χώρας.

Ξεκινάμε από την πρωτεύουσα της χώρας, την Τεχεράνη, όπου αφιερώνουμε δυο ολόκληρες ημέρες για να απολαύσουμε τους αμέτρητους θησαυρούς της. Στη συνέχεια περνάμε ίσως στην ομορφότερη πόλη της Περσίας, το μυθικό Ισφαχάν όπου θα έχουμε τρεις διανυκτερεύσεις και εκδρομές στις γύρω περιοχές, πριν περάσουμε στην Γιαζντ και τη θρυλική Περσέπολη, έναν από τους πιο επιβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου και φυσικά το Σιράζ.

Τέλος, το highlight του ταξιδιού μας είναι τα φαντασμαγορικά και ανεξερεύνητα νησιά στα στενά του Hormuz. Kesm, Naz και Hormuz, πρόκειται για νησιά με εξωπραγματική ομορφιά, σπάνια μορφολογικά και γεωλογικά στοιχεία που θα κάνουν τις φωτογραφικές μας μηχανές να πάρουν φωτιά!

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Αιώνες μετά το πέρασμα του Μέγα Αλέξανδρου, που έμεινε έκθαμβος από τους θησαυρούς της Περσίας, η γεωγραφική καρδιά της περσικής αυτοκρατορίας διατηρεί ζωντανή την παράδοση του πανάρχαιου πολιτισμού της. Σαν να ξετυλίγεται το πιο όμορφο παραμύθι, βγαλμένο από τις «Χίλιες και μία νύχτες», κάθε βήμα αποκαλύπτει γιατί η Περσία αποτελεί ένα από τα γοητευτικότερα μέρη να εξερευνήσει ένας «ανήσυχος» ταξιδιώτης.

Ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, λογοτεχνία που συναρπάζει, πετράδια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι, αμύθητοι θησαυροί, ολάνθιστοι κήποι, παλάτια, βιτρό, αριστουργηματικά ζωγραφισμένα πλακάκια, πολύτιμα χαλιά, σπουδαία αρχιτεκτονική, αισθαντική ποίηση, εκθαμβωτικά νησιά, όλα δείχνουν το μεγαλείο αυτής της χώρας, το μεγαλείο μίας αυτοκρατορίας που δεν «κοιμήθηκε» ποτέ.

Ένα ταξίδι στην Ιστορία, σε μερικές από τις πιο σπάνιες και λιγότερο ταξιδεμένες γωνιές της Περσικής Αυτοκρατορίας...

Ένα ταξίδι από εκείνα που δεν λένε να φύγουν από το μυαλό μας όσα χρόνια κι αν περάσουν...

Ένα ταξίδι σαν αυτά που μόνο το Versus ξέρει να ψάχνει, να προγραμματίζει και να διοργανώνει...

Ένα ταξίδι μοναδικό!

 

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή!
Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.  Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

 

 

20 χρόνια ταξίδια Versus στην Περσία !

 

Δύο δεκαετίες ιχνηλατούμε τη μυθική αυτή χώρα. Την έχουμε περπατήσει εκατοντάδες φορές και έχουμε ταξιδέψει χιλιάδες ταξιδιώτες. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι εύκολη, αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε
τις δυσκολίες της και τις ιδιαιτερότητές της, και συνεχώς ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς.

Τι χρειάζεται ένα επιτυχημένο ταξίδι στην Περσία.

Σωστή κατανομή διανυκτερεύσεων για να εξερευνήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της τεράστιας αυτής χώρας, χρόνο για να την απολαύσουμε, και εξαιρετικό αρχηγό που θα μας μυήσει σε μια χώρα που τα έχει όλα: υπέρλαμπρη Ιστορία, Μυστήριο, εντυπωσιακά μνημεία, ιδιαίτερο φυσικό ανάγλυφο και καλοσυνάτους ανθρώπους που μας ανοίγουν, ιδιαίτερα σε εμάς τους Έλληνες, μια μεγάλη αγκαλιά.

 

Το ταξίδι του Versus έχει και τα τρία παραπάνω συστατικά!

Εξειδικευμένοι αρχηγοί

Μετά από εκατοντάδες αναχωρήσεις στον προορισμό, έχουμε σχηματίσει μια ομάδα απόλυτα εξειδικευμένων αρχηγών σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι. Αρχηγοί που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της χώρας και δεν αποτελούν ευκαιριακές επιλογές. Εσείς απλά αφεθείτε σε έναν ωκεανό Ιστορίας και πολιτισμού.

Σωστός σχεδιασμός που δεν προσπερνά την Τεχεράνη

Έχουμε σχεδιάσει έτσι το πρόγραμμα και επιλέγουμε τις συγκεκριμένες πτήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχετε δύο ολόκληρες ημέρες στην Τεχεράνη, και όχι μία. Έτσι, στο πλαίσιο της 15ήμερης διάρκειας, μόνο στο Versus θα βρείτε 2ήμερη ξενάγηση της Τεχεράνης και όχι απλά ξενάγηση μιας ημέρας, σε μια πόλη που κρύβει απίθανους θησαυρούς. Με τον τρόπο αυτό δεν «προσπερνάμε» την πρωτεύουσα την Περσίας.  

Χρόνος για απόλαυση 

Ένα πρόγραμμα που επισκέπτεται με λεπτομέρεια τα πιο σημαντικά σημεία της Περσίας, χωρίς να αναλώνεται σε πολύωρες εξοντωτικές διαδρομές που έχουν ως αποτέλεσμα να μη βλέπουμε τελικά τίποτα. Έτσι αφιερώνουμε 2 ολόκληρες ημέρες στην Τεχεράνη, πραγματοποιούμε 3 διανυκτερεύσεις στην Ισφαχάν, 2 διανυκτερεύσεις στη Γιαζντ για να απολαύσουμε την αυθεντική πόλη της Περσίας αλλά και για να έχουμε χρόνο να δούμε τα «διαμάντια» της χώρας, πριν την άφιξή μας στη Σιράζ όπου θα κάνουμε 1 διανυκτέρευση πριν αναχωρήσουμε για την πτήση της επιστροφής.

 

Διαμάντια της Περσίας που εισήγαγε πρώτο το Versus

Με μεγάλη επιτόπια έρευνα αναζητήσαμε κρυμμένα μυστικά και τα περιλαμβάνουμε:

  • Μεϋμπόντ, μία παλιά κωμόπολη 1.800 ετών, με παμπάλαια κτίσματα από πηλό, ένα διαμαντάκι στις παρυφές της ερήμου.
  • Ναρίν, ένα υπέροχο κάστρο της ερήμου που χτίστηκε πριν από 2.000 χρόνια.
  • Φαράι (Fahraj), ένας οικισμός 5.000 ετών στην έρημο, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε και το ανακαινισμένο caravanserai.

Μόνο στο Versus!

NΗΣΙΑ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ HORMUZ

Επειδή δεν σταματάμε ποτέ να ψάχνουμε και να ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς, για πρώτη φορά στα Ελληνικά δεδομένα σας συστήνουμε τα εξωπραγματικά Νησιά στα στενά του Hormuz.

Η νήσος Kesm, τα παλιρροϊκά νησάκια Naz και η νήσος Hormuz, είναι κάποια πανέμορφα, ιδιαίτερα και σπάνια επισκεπτόμενα νησιά στα Στενά του Hormuz, σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο, τα οποία είναι έτοιμα να ξεδιπλώσουν τις εντυπωσιακές ομορφιές τους στους Έλληνες ταξιδιώτες.

  • Η νήσος Kesm, με τα εντυπωσιακά μαγκρόβια δάση, τα φαράγγια όπως το μεγαλειώδες Chah Kooh και τις σπηλιές, όλα μέρος ενός γεωπάρκου που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO, σίγουρα θα μας συνεπάρουν. Διαθέτει όμως και σπουδαία ιστορία, αφού ο παλαιότερος οικισμός στο νησί είναι περίπου 40.000 ετών!
  • Τα δυο παλιρροϊκά νησιά Naz, που βρίσκονται ουσιαστικά στις ακτές της νήσου Kesm και ενώνονται ή αποκόπτονται από εκείνη ανάλογα με την παλίρροια. Κατά την άμπωτη τα νησιά συνδέονται με την ακτή, ενώ κατά την πλημμυρίδα η παράκτια ζώνη βυθίζεται και οι δυο λόφοι της γίνονται νησιά.
  • Τέλος, η νήσος Hormuz, ένα αρκετά άγονο νησί με έναν και μοναδικό οικισμό με το ίδιο όνομα, είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα τα νησιά της περιοχής και ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα μέρη που θα επισκεφτείτε ποτέ. Ονομάζεται και ως νησί-ουράνιο τόξο, αφού τα διάφορα στρώματα σχιστόλιθου, πηλού και των πλούσιων σε σίδηρο ηφαιστειακών πετρωμάτων που διαθέτει, δίνουν μοναδικές αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου και πορτοκαλί στο έδαφός του, κάνοντάς το να μοιάζει πραγματικά με ουράνιο τόξο!

 

Επιπλέον, το πρόγραμμα μας ξεχωρίζει για τα παρακάτω:

  • Εξαιρετικές πτήσεις με τη μικρότερη αναμονή στον ενδιάμεσο σταθμό.
  • Φτάνουμε αυθημερόν την πρώτη ημέρα στην Τεχεράνη και επιστρέφουμε αυθημερόν από τη Σιράζ. Έτσι το ταξίδι μας είναι ένα γεμάτο 15ήμερο πρόγραμμα στην Περσία, χωρίς χαμένο χρόνο στα αεροδρόμια.
  • Θα γνωρίσουμε την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, με εκτενείς ξεναγήσεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και τους αναρίθμητους θησαυρούς της.
  • Εξαιρετικές διανυκτερεύσεις στο «σμαράγδι της Περσίας», την Ισφαχάν. Μένουμε στο ξενοδοχείο Αμπάσι, παλιό παλάτι με ιστορία 300 χρόνων.
  • Θα γνωρίσουμε τη Σιράζ, την «πόλη των ρόδων και των αηδονιών», όπου θα ανακαλύψουμε και θα απολαύσουμε την πλούσια ιστορία της.
  • Θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Τεχεράνη και το Μουσείο χαλιών.
  • Θα γνωρίσουμε τη Μεϊμπόντ, μία παλιά κωμόπολη 1.800 ετών, με παμπάλαια κτίσματα από πηλό που διατηρούνται άρτια, ένα διαμαντάκι στις παρυφές της ερήμου.
  • Θα γνωρίσουμε το νησί Κεσμ, έναν τόπο που θα μας συναρπάσει με τη μοναδική φύση του αλλά και τη φυλή των Μπαντάρι
  • Θα απολαύσουμε το νησί Hormuz, που ο Μάρκο Πόλο θεώρησε τόσο αξιόλογο ώστε επισκέφτηκε δύο φορές.
  • Το όρος Τζασάκ Σαλτ Ντομ θα μας θυμίσει παγετώνα αλλά είναι ένας μοναδικός θόλος από αλάτι, που θα μας εντυπωσιάσει.
  • Εξειδικευμένος Έλληνας αρχηγός-συνοδός, που είναι μαζί σας σε όλο το ταξίδι από την Αθήνα
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά του Versus Travel.

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ: Ξενάγηση

Η ταξιδιωτική μας ομάδα συγκεντρώνεται στο αεροδρόμιο για την πτήση αναχώρησής της για το Ιράν και συγκεκριμένα για την πρωτεύουσα Τεχεράνη. Με πληθυσμό που ξεπερνά τα δώδεκα εκατομμύρια, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το όνομά της σημαίνει «θερμός τόπος». Οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται στον 11ο αιώνα και περιγράφεται σαν ένα μικρό χωριό. Σήμερα αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο της πόλης, μιας πόλης σύγχρονης με σημαντικά δημόσια κτίρια, εκτενές δίκτυο μετρό και δύο διεθνή αεροδρόμια.

Φτάνουμε στην ιρανική πρωτεύουσα και ξεκινάμε την εξερεύνηση της Τεχεράνης. Το ενδιαφέρον των ηγεμόνων της Περσίας για την Τεχεράνη άρχισε στα μέσα του 18ου αιώνα, αλλά η πραγματική πολεοδομική της ανάπτυξη άρχισε μετά το 1791, όταν η πόλη έγινε πρωτεύουσα του Αγά Μουχάμαντ, της δυναστείας των Κατζάρων. Με την πάροδο των χρόνων στολίστηκε με ανάκτορα, τζαμιά και πολυάριθμα μνημεία.

Σήμερα θα κάνουμε μια πανοραμική ξενάγηση της Τεχεράνης και στη συνέχεια θα δούμε τους πύργους Μιλάντ και Αζάντι, από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης. Και οι δύο εντάσσονται στο πρόγραμμα ριζικού εκμοντερνισμού από τον τελευταίο Σάχη. Ο πρώτος πύργος, ο Αζάντι, βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης. Χτίστηκε το 1971 για τον εορτασμό των 2500 χρόνων της Περσικής Αυτοκρατορίας. Είναι ολόκληρος καλυμμένος από μάρμαρο, έχει ύψος 45 μέτρα και είναι τμήμα του Πολιτιστικού Συγκροτήματος Αζάντι που περιλαμβάνει και υπόγειο μουσείο. Ο Πύργος Μιλάντ, παρότι σχεδιάστηκε το 1975 από τον Παχλεβί, τελικά ολοκληρώθηκε το 2007. Έχει ύψος 435 μέτρα και είναι το Διεθνές Συνεδριακό και Εμπορικό Κέντρο της Τεχεράνης. Αυτός ο νέος πύργος προβάλλεται από τη σύγχρονη κυβέρνηση ως το αντίπαλον δέος στον Αζάντι και στον Σάχη.

Επόμενος σταθμός μας είναι τα Ανάκτορα Νιαβαράν. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα το οποίο περιλαμβάνει ανάκτορα των δυναστειών Καζάρ (18-19ος αιώνας) και Παχλεβί (1925-1979). Το ανάκτορο-κατοικία των Παχλεβί ολοκληρώθηκε το 1967. Η βασιλική οικογένεια άφησε τα πάντα πίσω της στο ανάκτορο το 1979.

Τέλος θα επισκεφτούμε το Μουσείο Χαλιών, ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε πολλά για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εξαγώγιμα προϊόντα της Περσίας, ενώ θα θαυμάσουμε και την περίφημη «Γέφυρα της Φύσης», τη μεγαλύτερη πεζογέφυρα της Τεχεράνης, με μήκος 270 μέτρα, που ενώνει δύο τεράστια δημόσια πάρκα. Η πολυβραβευμένη γέφυρα και «καμάρι» του Ιράν είναι μια μοντέρνα κατασκευή, τριών επιπέδων. Το τρίτο και ψηλότερο επίπεδο προσφέρει μαγευτική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο σχεδιασμός της έγινε από γυναίκα, και μάλιστα πολύ νεαρής ηλικίας. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Τεχεράνη. 

2η ημέρα: ΤΕΧΕΡΑΝΗ: Ξενάγηση (συνέχεια)

Στη σημερινή ξενάγησή μας στην Τεχεράνη, θα εξερευνήσουμε την αυτοκρατορική ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα. Θα ξεκινήσουμε από το παλάτι Μελάτ στο ανακτορικό συγκρότημα Σα Νταμπάντ, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Χτίστηκε από τη δυναστεία Καζάρ και περιλαμβάνει φυσικό δάσος, δρόμους, παραδοσιακές δεξαμενές νερού για κλιματισμό (κανάτ), εκθεσιακούς χώρους, βασιλικές κατοικίες και μουσεία. Τη δεκαετία του 1920 κατοικήθηκε από τον Σάχη Ρεζά Παχλεβί, ο οποίος έκανε σημαντικές επεκτάσεις. Ο γιος του, Μοχαμάντ Ρεζά, το κατοίκησε τη δεκαετία του 1970. Το 1978, όταν τον επισκέφθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, για να δηλώσει τη στήριξή του στο καθεστώς, φιλοξενήθηκε εκεί. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση το ανάκτορο έγινε μουσείο.

Ακολουθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Στο πρώτο θα πάρουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα της προϊσλαμικής Περσίας από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα και στο δεύτερο θα δούμε λαμπρά δείγματα της ισλαμικής τέχνης.

Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα το παλάτι Γκολεστάν (μνημείο της UNESCO), του 18ου αιώνα. Περιλαμβάνει κήπους και δεκαεφτά κτίρια, μεταξύ των οποίων, παλάτια, μουσεία και μέγαρα. Τα πρώτα κτίρια χτίστηκαν τον 16ο αιώνα και εντάσσονταν μέσα στην περιτοιχισμένη Τεχεράνη. Όλα όσα όμως θα δούμε σήμερα κατασκευάστηκαν στα 131 χρόνια της δυναστείας Καζάρ. Στα παλάτια του Γκολεστάν γίνονταν εθιμοτυπικά οι στέψεις. Εκεί διατηρούνται επίσης όλα τα αρχεία του κράτους, η βιβλιοθήκη των ιστορικών χειρόγραφων και το φωτογραφικό αρχείο της αυτοκρατορίας. Ανάμεσα σε άλλα θα θαυμάσουμε και τον Μαρμάρινο Θρόνο.

Διανυκτέρευση στην Τεχεράνη.

3η ημέρα: ΤΕΧΕΡΑΝΗ – ΚΑΣΑΝ – ΙΣΦΑΧΑΝ

Αφήνουμε πίσω μας την Τεχεράνη και αναχωρούμε με τελικό μας προορισμό την εξωτική Ισφαχάν. Καθοδόν θα κάνουμε μία στάση στην Κασάν, μία πανάρχαια πόλη-κόσμημα στα βόρεια περίχωρα της Ισφαχάν. Η ονομασία της, σύμφωνα με τους ιστορικούς, προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, τους Κασιανούς. Στον αρχαιολογικό χώρο Ταπέχ Σιάλκ, λίγο έξω από την Κασάν, βρέθηκαν ευρήματα που χρονολογούνται 9.000 χρόνια πριν. Πάντως από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα η Κασάν φημιζόταν για τα εργαστήρια κεραμικών και πλακιδίων. Συγκεκριμένα η λέξη πλακάκι (=κάσι), στα ιρανικά, έχει τη ρίζα της στην Κασάν.

Η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα ορεινό και ένα ερημικό. Στην ανατολική πλευρά της Κασάν απλώνεται η έρημος Μαραντζάμπ. Εκεί σώζεται και το αρχαίο καραβάν σεράι δίπλα σε μία λίμνη άλατος.

Τα αξιοθέατα της Κασάν είναι πολλά και μαρτυρούν τον εμπορικό πλούτο της. Μιλάμε για απίστευτους κήπους και επαύλεις που μοιάζουν με παλάτια. Ο πιο διάσημος κήπος της πόλης είναι ο Φιν, ο οποίος διαμορφώθηκε το 1590 και είναι ο αρχαιότερος, που σώζεται σήμερα στο Ιράν. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές επαύλεις, την οποία και θα επισκεφτούμε, είναι ο Οίκος Ταμπαταμπάι, που χτίστηκε το 1880 κατά παραγγελία του πολύ ισχυρού εμπόρου Ταμπαταμπάι, ως κατοικία της οικογένειάς του. Το μέγεθος του κτίσματος είναι 5.000 τ.μ. Περιλαμβάνει σαράντα δωμάτια, τέσσερις αυλές και  τρεις κήπους. Πρόκειται για ένα λαμπρό αριστούργημα της παραδοσιακής περσικής αρχιτεκτονικής. Θα επισκεφτούμε επίσης το τέμενος Agha Bozong και το λουτρό του σουλτάνου Amir Ahmad.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας φτάνουμε στην Ισφαχάν, μια πόλη-θρύλος, που γοητεύει τον επισκέπτη με τα συγκλονιστικά μνημεία της, αληθινά κοσμήματα αρμονίας και κομψότητας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΙΣΦΑΧΑΝ: Ξενάγηση

Σήμερα το πρόγραμμά μας είναι αφιερωμένο στην Ισφαχάν, που αναμφισβήτητα είναι η ωραιότερη και πιο πράσινη πόλη του Ιράν αλλά και το καλλιτεχνικό θησαυροφυλάκιο της χώρας από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους. Πρόκειται για μία πόλη παραμυθένια, βγαλμένη κατευθείαν από τις «Χίλιες και μία νύχτες», γεμάτη με μεγαλοπρεπή παλάτια, υπέροχα τζαμιά με βαθυκύανους τρούλους που κυριαρχούν στον ορίζοντα, παραδοσιακά χάνια, μεντρεσέδες, γραφικά παζάρια, τεϊοποτεία (τσαϊχανέ), πανέμορφους κήπους, δεντροφυτεμένους βαθύσκιωτους δρόμους και πολλές σκεπαστές γέφυρες στον ποταμό Ζαγιαντέ που διατρέχει την πόλη. Και επίσης είναι γεμάτη με τριανταφυλλιές. Θα έχετε ακουστά το περίφημο ρόδο της Ισφαχάν, που είναι ροζ και πολύ αρωματικό.

Πρώτος σταθμός στην ξενάγησή μας θα είναι η τεράστια κεντρική πλατεία Ναγκίς-ε-Τζαχάν (Πλατεία του Ιμάμη), η οποία σχεδιάστηκε το 1528. Είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και περιστοιχίζεται από τέσσερα πολύ εντυπωσιακά κτίρια. Το Βασιλικό Τέμενος (ή Τέμενος του Ιμάμη), ένα αριστούργημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 17ου αιώνα, το εξαώροφο αυτοκρατορικό ανάκτορο Αλί Καπού του 16ου αιώνα, το τζαμί του σεΐχη Λoτφoλάχ του 17ου αιώνα και τη Μεγάλη Αγορά, που είναι σκεπαστή και χτίστηκε επίσης τον 17ο αιώνα. Αυτό είναι το ωραιότερο παζάρι του Ιράν. Ολόκληρη η πλατεία, μαζί με τα κτίριά της έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Μουσείο Μουσικής, πρίν περάσουμε στο αξιοθέατο-σταθμό, τη μεγαλύτερη σκεπαστή γέφυρα της Ισφαχάν, Σι-ο-σε Πολ, η οποία συνδέει το ιστορικό κέντρο με την αρμενική συνοικία. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα, έχει μήκος 300 μέτρα και διαθέτει 33 καμάρες. Το εσωτερικό της, όταν χτίστηκε, ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες, που έχουν χαρακτηριστεί ερωτικές. Θα δούμε επίσης και την γέφυρα Καγιού, κατασκευασμένη το 1650. Οι σκεπαστές γέφυρες της Ισφαχάν, θεωρούνται χαρακτηριστικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής. Διανυκτέρευση στην Ισφαχάν.

5η ημέρα: ΙΣΦΑΧΑΝ: Ξενάγηση (συνέχεια)

Σήμερα και πάλι το πρόγραμμά μας είναι αφιερωμένο στη μαγευτική Ισφαχάν. Στην ξενάγησή μας θα περιηγηθούμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θα απολαύσουμε τα πανέμορφα μνημεία της.

Πρώτος σταθμός μας θα είναι η αρμενική συνοικία Νέα Χούλφα, με το πολύ ιδιαίτερο χρώμα. Οι Αρμένιοι, συγκεντρώθηκαν στην Ισφαχάν, στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρχικά κατοικούσαν στη συνοικία που ονομαζόταν Παλιά Χούλφα. Τον 17ο αιώνα χτίστηκε η Νέα Χούλφα και η κοινότητα, την οποία απάρτιζαν 150.000 άτομα, μεταφέρθηκε εκεί υποχρεωτικά. Οι Αρμένιοι έχαιραν καλής μεταχείρισης από τον Σάχη, επειδή διακρίνονταν ιδιαίτερα στο εμπόριο του μεταξιού. Σήμερα η Νέα Χούλφα είναι μία από τις αρχαιότερες και ισχυρότερες αρμενικές συνοικίες στον κόσμο.

Ακολουθεί το Τζαμί της Παρασκευής (εξωτερική επίσκεψη), ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της Περσίας. Θεμελιώθηκε το 771 και έκτοτε αναπαλαιωνόταν και εμπλουτιζόταν ως κτίσμα, μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Συνδέεται με το τέρμα της Μεγάλης Αγοράς και έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO.

Στη συνέχεια θα δούμε τον Πύργο των Περιστεριών, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα, έχει ύψος 18 μέτρα και διάμετρο 16 μέτρα. Είναι κωνικού σχήματος και ανοιχτός στην οροφή για να εισέρχονται τα περιστέρια. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 15.000 περιστεριών, σε ισάριθμες εσοχές (18Χ20Χ23 εκ.). Η παράδοση της φιλοξενίας των αποδημητικών περιστεριών στην Περσία καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία υπάρχει τουλάχιστον χίλια χρόνια.

Τελευταίος σταθμός μας για σήμερα είναι το μεγαλόπρεπο βασιλικό περίπτερο Τσεχέλ Σοτούν (Το Παλάτι με τις 40 Κολώνες). Η πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτό χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Είναι ένα αριστούργημα της περσικής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στις όχθες μίας λίμνης μέσα στον ομώνυμο τεράστιο κήπο. Η χρήση του κτίσματος ήταν ξεκάθαρα για την αυτοκρατορική αναψυχή. Η πρόσοψή του στηρίζεται σε δώδεκα κολόνες, οι οποίες αντανακλούν μέσα στο νερό και φαίνονται σαν 40. Όλο το εσωτερικό ήταν καλυμμένο με κεραμικές τοιχογραφίες. Πολλές από αυτές όμως αφαιρέθηκαν και πλέον κοσμούν μουσεία του δυτικού κόσμου. Τόσο το παλάτι-περίπτερο, όσο και ο κήπος του, έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της UNESCO.

Διανυκτέρευση στην Ισφαχάν.

 

6η ημέρα: ΙΣΦΑΧΑΝ – ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΡΙΝ – ΜΕΪΜΠΟΤ – ΓΙΑΖΝΤ

Αφήνουμε πίσω μας την υπέροχη Ισφαχάν και αναχωρούμε με τελικό μας προορισμό τη Γιαζντ. Πρώτος σταθμός της ημέρας είναι το Ναρίν, ένα υπέροχο κάστρο της ερήμου που χτίστηκε πριν από 2000 χρόνια. Επόμενος σταθμός μας η Μεϊμπόντ (Meybod), μια παλιά κωμόπολη που μετρά πάνω από 1.800 χρόνια ιστορίας. Εδώ θα δούμε το τοπικό καραβάν σεράι, ένα παμπάλαιο χάνι-σταθμός καραβανιών, που χτίστηκε το 1689 κατά τη διάρκεια της εποχής των Σαφαβιδών (1501-1726), όπως και πολλά ακόμη παρόμοια χάνια στην Περσία. Στα χρόνια της ακμής του αποτελούσε σταθμό που παρείχε πολλές ανέσεις σε όσους σταματούσαν εδώ, ακόμη και για διαμονή αρκετών ημερών. Στην πόλη θα δούμε επίσης το τοπικό «γιακτσάλ» ή Ice House, ένα αρχαίο κτίσμα χωρητικότητας έως και 5.000 κυβικών μέτρων που χρησίμευε ως «ψυγείο», για την αποθήκευση δηλαδή φαγητού και πάγου εν μέσω της ερήμου.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στη Γιαζντ, την πόλη των «ζωροαστρών», η «καλή και ευγενής πόλη της ερήμου», όπου θα επισκεφτούμε ένα Zurkhaneh, πρόκειται για παραδοσιακό αθλητικό χώρο του Ιράν. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

7η ημέρα: ΓΙΑΖΝΤ – ΦΑΡΑΪ – ΓΙΑΖΝΤ

Αμέσως μετά το πριωνό μας φεύγουμε για το χωριουδάκι Φαράι (Fahraj), έναν οικισμός πέντε χιλιάδων ετών στην έρημο, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε και το ανακαινισμένο καραβάν σεράι.

Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στη Γιαζντ. Η Γιαζντ είναι μία πανάρχαια πόλη, χτισμένη από πηλό. Μια πόλη ζωντανό μουσείο. Αποτελεί υπόδειγμα μεσαιωνικής περσικής πόλης. Τα θολωτά της σπίτια με τα μπαντγκίρ (τα «κλιματιστικά» της ερήμου ή «ανεμοπαγίδες», που διοχετεύουν στο εσωτερικό του κτιρίου ακόμα και την πιο ανάλαφρη αύρα), τα στενά, ελικοειδή δρομάκια της, που σε πολλά τους τμήματα είναι σκεπαστά για προστασία από τον ήλιο, τα τζαμιά και οι μιναρέδες που υψώνονται παντού δημιουργούν ένα σκηνικό ανατολίτικου παραμυθιού. Θα επισκεφτούμε το τζαμί της Παρασκευής (εξωτερική επίσκεψη). Στη συνέχεια θα δούμε τους εγκαταλελειμμένους «Πύργους της Σιωπής» του 17ου αι., όπου οι νεκροί μεταφέρονταν για να αποσυντεθούν και να γίνουν βορά στα όρνεα, για να μη μολυνθεί το χώμα από την ταφή τους ή ο αέρας από την καύση τους, καθώς και τους κήπους Ντοουλάτ Αμπάντ. Θα δούμε επίσης το τέμενος Σιγιέντ Τζαφέρ, διακοσμημένο με χιλιάδες απαστράπτοντα πλακίδια. Διανυκτέρευση.

8η ημέρα: ΓΙΑΖΝΤ – ΠΑΣΑΡΓΑΔΕΣ – ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ (ΝΑΓΚΣΕ ΡΟΣΤΑΜ) – ΠΕΡΣΕΠΟΛΗ – ΣΙΡΑΖ

Αναχωρούμε από τη Γιαζντ με πρώτο σταθμό της διαδρομής μας τις Πασαργάδες, αρχαία πόλη που ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου π.Χ. αι. από τον Κύρο τον Μέγα. Οι Πασαργάδες υπήρξαν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του και η πόλη όπου γίνονταν οι στέψεις των Περσών βασιλιάδων. Η περσική αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών υπό τον Κύρο τον Μέγα (559-529) και τον Δαρείο Α’ (521-485) κυριάρχησε σε όλη τη Μέση και Εγγύς Ανατολή έως τον Ινδό ποταμό, περιλαμβάνοντας την Αίγυπτο, την Κυρηναϊκή, τον Πόντο, τη Θράκη και την Ιωνία. Επί δύο αιώνες ο αρχηγός του τεράστιου αυτού κράτους, ο Μέγας Βασιλεύς, έριχνε τη σκιά του στον ελληνικό κόσμο. Επίσκεψη στον χώρο για να δούμε τον τάφο του Κύρου, που αποτελεί το πιο ενδιαφέρον μνημείο των Πασαργάδων, καθώς και το ανάκτορό του.

Συνεχίζουμε για τη νεκρόπολη Νάγκσε Ροστάμ, που δεσπόζει στην πεδιάδα της Περσέπολης και αποτελείται από τέσσερις λαξεμένους βασιλικούς τάφους: του Ξέρξη Α’, του Δαρείου Α’, του Αρταξέρξη Α’ και του Δαρείου Β’.

Τέλος θα επισκεφτούμε την ένδοξη Περσέπολη, η «πλουσιότατη των υπό τον ήλιο πόλεων». Είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο επιβλητικός ιστορικός χώρος του Ιράν και από τους σπουδαιότερους του κόσμου. Η πόλη κτίστηκε από το 518 έως το 460 π.Χ. (Δαρείος Α’, Ξέρξης και Αρταξέρξης Α’). Η τεχνική των Περσών αρχιτεκτόνων και κυρίως η αισθητική τους δημιούργησαν μία από τις πιο περίλαμπρες πρωτεύουσες που γνώρισε ο κόσμος. Τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα πυρπολήθηκαν το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα ερείπια της Περσέπολης, όπως η Πύλη των Εθνών, η αίθουσα ακροάσεων, το παλάτι του Ξέρξη και του Δαρείου, που υψώνονται αγέρωχα ενισχύοντας τις ιστορικές μνήμες, θα μας προσφέρουν μια μοναδική εντύπωση της αίγλης, του πλούτου και του μεγαλείου της πρωτεύουσας των Αχαιμενιδών.

Η ημέρα μας ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στη Σιράζ, την «πόλη των ρόδων και των αηδονιών». Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

9η ημέρα: ΣΙΡΑΖ: Ξενάγηση

Η Σιράζ είναι η γενέτειρα πόλη των ποιητών Σααδή (13ος αι.) και Χαφέζ (14ος αι.): ο Σααδή έγραψε ποιήματα διδακτικού περιεχομένου, καθώς και στίχους που χαρακτηρίζονται για τη θρησκευτική τους ευλάβεια. Ο Χαφέζ ήταν λυρικός ποιητής και μυστικιστής. Στα περίπου 60.000 ποιήματά του εξυμνεί τα νιάτα και την ομορφιά, την οποία θεωρεί αντανάκλαση του θείου.

Ξεκινάμε λοιπόν τις ξεναγήσεις μας στην πόλη, όπου θα δούμε μεταξύ άλλων τα μαυσωλεία και των δύο ποιητών, Σααδή και Χαφέζ, τους κήπους Εράμ και Ναραντζεστάν, το τέμενος Νασίρ-ολ-Μολκ, το συγκρότημα Βακίλ και το Μαυσωλείο των Καθρεπτών (Shah e Cheragh: «Βασιλιάς του Φωτός»), που είναι από τα ιερότερα του σιιτικού μουσουλμανικού κόσμου (εξωτερική επίσκεψη). Επιστροφή στο ξενοδοχείο και αργά το βράδυ αναχώρηση για το αεροδρόμιο, για την πτήση επιστροφής.

10η ημέρα: ΣΙΡΑΖ – ΠΟΛ ΠΟΡΤ – ΝΗΣΟΣ ΚΕΣΜ

Νωρίς το πρωί, αφού απολαύσουμε το πρωινό με στο ξενοδοχείο, αφήνουμε πίσω μας τη μαγική Σιράζ με προορισμό μας τη νήσο Κεσμ, όπου θα φτάσουμε από το Πολ Πορτ με “landing craft” (οχηματαγωγό). Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί του Περσικού Κόλπου, το οποίο περιβάλλεται από δάση από μαγκρόβια, ελκυστικές παραλίες και πολλά χωριά της φυλής των Μπαντάρι. Το ηλιοκαμένο εσωτερικό του διαθέτει σημαντικά φαράγγια, λόφους, σπηλιές και κοιλάδες, τα περισσότερα από τα οποία προστατεύονται ως μέρος του αναγνωρισμένου από την Unesco γεωπάρκου του νησιού. Το σχήμα του θυμίζει δελφίνι. Ο πολιτισμός του βασίζεται στην ανέπαφη φύση και την πλούσια γεωλογική του κληρονομιά. Ο παλαιότερος ανθρώπινος οικισμός είναι περίπου 40.000 ετών. 

Σύμφωνα με την αρχαιολογική ανάλυση, οι κάτοικοι του νησιού ήταν διάσημοι έμποροι στην αρχαία Περσία, ιδιαίτερα κατά την εποχή των Σασσανιδών, με την Άπω Ανατολή, τη δυτική ακτή της Ινδικής υποηπείρου, τις νότιες ακτές του Περσικού Κόλπου και ιδιαίτερα την ανατολική ακτή της Αφρικής. Σύμφωνα με ανθρωπολογικές παρατηρήσεις, ορισμένα πολιτιστικά ίχνη, ρούχα και μουσική, που παρατηρούνται στο νησί, έχουν τις ρίζες τους σε αφρικανικούς και ινδικούς πολιτισμούς, ενώ κάποιοι πιστεύουν πως πρόκειται για μία από τις τοποθεσίες των Κήπων της Εδέμ. Διανυκτέρευση.

(Το landing craft είναι οχηματαγωγός και θα επιβιβαστούμε με το πούλμαν μας. Τα συγκεκριμένα πλοία παρέχουν μια βασική υπηρεσία μεταφοράς και δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως μέσα πολυτελείας)

 

11η ημέρα: ΝΗΣΟΣ ΚΕΣΜ

Μετά το πρωινό, θα επισκεφθούμε την Κοιλάδα των Αστέρων. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι κάποτε έπεσε ένα αστέρι στην περιοχή, δημιουργώντας έτσι τα βραχώδη σχήματα που κάνουν το τοπίο να μοιάζει σεληνιακό. 

Στη  συνέχεια θα επισκεφτούμε τα νησιά Ναζ, δύο παλιρροϊκά νησιά στον Περσικό κόλπο, στην ακτή του νησιού Κέσμ. Κατά την άμπωτη, η παλίρροια ζώνη συνδέει τα νησιά με την ακτή και στην πλημμυρίδα η παράκτια ζώνη βυθίζεται, με αποτέλεσμα οι δύο λόφοι γίνονται νησιά. 

Τα Επτά Θαύματα του Κέσμ συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα του Hormozgan και βρίσκονται εντός του Γεωπάρκου.  Το φαράγγι Chah Kooh είναι ένα από αυτά. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της βόρειας ακτής του νησιού και στο κεντρικό τμήμα του Γεωπάρκου. Εδώ απεικονίζεται η τέχνη της φύσης και η μαγεία της. 

Βράχοι με βάθος 100 μέτρων ψηλώνουν με περίεργη όψη και θα μας συνεπάρουν με το μεγαλείο τους. Τα εκπληκτικά γωνιακά σχήματα των πετρών εκπλήσσουν τους πάντες, μιας και είναι τόσο λεία και γυαλισμένα σαν να είμαστε στην πλευρά των σύννεφων και των σφουγγαριών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επισκέπτες της κοιλάδας αναρωτιούνται πώς ο χρόνος έχει ξεπεράσει τη σκληρή φύση του βράχου αξιοποιώντας το νερό και τον άνεμο.

12η ημέρα: ΝΗΣΟΣ ΚΕΣΜ – ΝΗΣΟΣ ΟΡΜΟΥΖ – ΝΗΣΟΣ KEΣΜ

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για τη Νήσο Ορμούζ (Hormuz) με πλοίο. Πρόκειται για ένα άγονο, ως επί το πλείστων, νησί, μεταξύ του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν, πέντε μίλια από την ακτή. Το χωριό Hormuz είναι ο μόνιμος οικισμός. 

Μετά την αραβική κατάκτηση,  έγινε η κύρια αγορά του Κερμάν, με φοίνικες, σιτηρά και μπαχαρικά. Περίπου το 1200 μονοπώλησε το εμπόριο της Ινδίας και της Κίνας. Ο διάσημος Βενετός περιηγητής Μάρκο Πόλο το επισκέφτηκε δύο φορές. Γύρω στο 1300 ο Άραβας ηγεμόνας του  εγκατέλειψε την ηπειρωτική χώρα λόγω ληστών και ίδρυσε το Νέο Ορμούζ.

Το 1514 οι Πορτογάλοι κατέλαβαν το Hormuz και έχτισαν ένα οχυρό. Για περισσότερο από έναν αιώνα το νησί παρέμεινε πορτογαλικό, αλλά η άνοδος των Άγγλων σε τοπικό επίπεδο και η δυσαρέσκεια του Πέρση σάχη για την πορτογαλική κατοχή κορυφώθηκαν το 1622, με την κατάληψη του Hormuz από κοινές αγγλοπερσικές δυνάμεις. Από την παλιά και διάσημη πόλη δεν έχει απομείνει τίποτα πλέον εκτός από μέρος του πορτογαλικού φρουρίου.

Επισκεπτόμαστε την σπηλιά φτιαγμένη από αλάτι, την κόκκινη και την ασημί παραλία, το μαγκρόβιο δάσος και το μουσείο του Δρ. Ναμπαλιάν.

Αργά το βράδυ επιστρέφουμε στο Κέσμ για διανυκτέρευση και ξεκούραση.

13η ημέρα: ΝΗΣΟΣ ΚΕΣΜ – ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΝΓΚΑΝ

Αφήνουμε πίσω μας το Κέσμ, με “landing craft” (οχηματαγωγό) για το Πολ Πορτ, και αναχωρούμε οδικώς για το λιμάνι του Κανγκάν σε μια διαδρομή που πραγματικά θα μας μαγέψει.  Παρότι η διαδρομή που θα διανύσουμε είναι αρκετά μεγάλη, το σίγουρο είναι ότι θα μας αποζημιώσει με το παραμυθένιο τοπίο της.

Διανυκτέρευση.

(Το landing craft είναι οχηματαγωγός και θα επιβιβαστούμε με το πούλμαν μας. Τα συγκεκριμένα πλοία παρέχουν μια βασική υπηρεσία μεταφοράς και δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως μέσα πολυτελείας)

 

14η ημέρα: ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΝΓΚΑΝ – ΤΖΑΣΑΚ ΣΑΛΤ ΝΤΟΜ – ΣΙΡΑΖ

Μετά το πρωινό, θα οδηγήσουμε προς το Τζασάκ Σαλ Ντομ (Jashak Salt Dome), ένα βουνό φτιαγμένο από αλάτι, στο νότιο άκρο του όρους Ζάγκρος. Αυτός ο αλατισμένος θόλος έχει μήκος δώδεκα χιλιόμετρα, πλάτος τεσσεράμισι χιλιόμετρα και εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 3.650 εκταρίων. Πρόκειται για έναν μόνο από τους 114 θόλους αλατιού του νότιου Ιράν. 

Το χρώμα του είναι τόσο λευκό που  μοιάζει σαν χιονισμένο. Άλλα μέρη αυτού του αλμυρού θόλου βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού, ορατά με πορτοκαλί, κίτρινες, κόκκινες και γκρι γραμμές, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη μεταλλικών στοιχείων. Η φωτεινότητα του Jashak Salt Dome είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από διαστημικό σταθμό της NASA το 2006.

Στην ανατολική πλευρά του υπάρχουν μερικοί παγετώνες αλατιού. Αν και δεν είναι πραγματικοί παγετώνες, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή θερμοκρασία του νότιου Ιράν, μπορούν να συγκριθούν μαζί τους. Υπάρχουν επίσης πανέμορφοι αλμυροί καταρράκτες. Ακριβώς όπως οι παγετώνες, αυτοί οι καταρράκτες δεν είναι πραγματικοί αλλά ροές αλατιού. Η υδάτινη διάβρωση εντοπίζεται σε όλο τον θόλο. Ένα από τα χαρακτηριστικά που σχηματίζονται από τη διάβρωση είναι οι σπηλιές που έχουν σχηματιστεί από την τήξη των ιζημάτων αλατιού.

Μερικά από τα ζώα που κατοικούν σε αυτά τα εδάφη είναι αγριοκάτσικα, κατσίκες, αλεπούδες, τσακάλια, ύαινες και πουλιά όπως η πέρδικα, η μελισσοφάγος, η χελιδόνα, η γριούλα, το σπουργίτι και οι σπίνοι, καθώς και μερικά είδη ερπετών.

Αργά το βράδυ αναχωρούμε για Σιράζ, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

15η ημέρα: ΣΙΡΑΖ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Νιώθοντας σαν να ανακαλύψαμε κι εμείς όσα θαυμαστά είδε ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτώντας την Περσική Αυτοκρατορία, αναχωρούμε με τις ωραιότερες αναμνήσεις. Ένα ταξίδι-θρύλος φτάνει στο τέλος του και εμείς κρατάμε τις υπέροχες αναμνήσεις που δημιουργήσαμε.

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1699 € 950 €
Twin Room 1699 € 950 €
Triple Room 1699 € 950 €
Single Room 2449 € 950 €
Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ :  60 €


Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1699 € 950 €
Twin Room 1699 € 950 €
Triple Room 1699 € 950 €
Single Room 2449 € 950 €
Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ :  60 €


Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1919 € 950 €
Twin Room 1919 € 950 €
Triple Room 1919 € 950 €
Single Room 2669 € 950 €
Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ :  60 €


Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 1919 € 950 €
Twin Room 1919 € 950 €
Triple Room 1919 € 950 €
Single Room 2669 € 950 €
Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ :  60 €


Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι  συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 2899 € 0 €
Twin Room 2899 € 0 €
Triple Room 2899 € 0 €
Single Room 3649 € 0 €
Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ :  60 €


Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι  συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 2899 € 0 €
Twin Room 2899 € 0 €
Triple Room 2899 € 0 €
Single Room 3649 € 0 €
Extras

+ ΒΙΖΑ ΠΕΡΣΙΑΣ :  60 €


Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες

 

 

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα Άφιξης

1Η ΗΜΕΡΑ

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:35

05:05

1η ΗΜΕΡΑ

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΤΕΧΕΡΑΝΗ

08:05

11:45

15η ΗΜΕΡΑ

ΣΙΡΑΖ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ

02:45

06:30

15η ΗΜΕΡΑ

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:05

08:30


 

Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Ξενοδοχεία 5* και 4* sup. (τα ξενοδοχεία δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή στάνταρ. Εμείς πάντως διαθέτουμε από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην κάθε περιοχή). Στην Ισφαχάν το ξενοδοχείο-παλιό καραβανσεράι «Αμπάσι» (Abbasi Hotel), που παρά την παλαιότητά του επιλέγεται γιατί μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ενισχύει την εμπειρία.
  • Ημιδιατροφή (τα δείπνα του προγράμματος περιορίζονται σε παραλλαγές κεμπάπ και σαλάτες).
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
  • Εξειδικευμένος Έλληνας αρχηγός-συνοδός. Τοπικός ξεναγός.
  • Επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια προσφορά του Versus.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά του Versus Travel.

Αναχωρήσεις από Κύπρο      

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από εισόδους σε μουσεία και αξιοθέατα καθώς και έξοδα προσωπικής φύσεως, ποτά αναψυκτικά κλπ.

Δεν περιλαμβάνονται
(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, Βίζα, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 950 € 
  • Βίζα Περσίας: 60 €

_______________________________________

Σύμφωνα με τους κανόνες ενδυμασίας της lρανικής Δημοκρατίας επιβάλλεται οι γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντήλι, να φορούν φαρδιά μακριά ρούχα ή καμπαρτίνα ώστε να μη διαγράφεται το σχήμα του σώματός τους και σκούρες κάλτσες καθ΄ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη χώρα. Οι άνδρες δεν μπορούν να φοράνε σορτς. Πέραν τούτου, σε πολλούς θρησκευτικούς χώρους είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες  – και ανεξάρτητα από το ντύσιμό τους – να φορέσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το ολόσωμο ένδυμα που δίνεται στην είσοδο.

________________________________________

Για την έκδοση βίζας Ιράν απαιτούνται το διαβατήριο με 6μηνη ισχύ (χωρίς σφραγίδα Ισραήλ) από τη μέρα εξόδου από τη χώρα, και 2 πρόσφατες φωτογραφίες (σε λευκό φόντο). Ζητήστε μας το πρωτόκολλο της εκδρομής με αναλυτική επεξήγηση αναφορικά με τα έγγραφα που απαιτούνται για την έκδοση της βίζας, καθώς και τους χρόνους της διαδικασίας αυτής. Κόστος βίζας: 60 € (κόστος εκπρόθεσμης βίζας: 120 €)

________________________________________

Επισημαίνουμε ότι η διατροφή στην Περσία συνίσταται κυρίως σε κεμπάπ, κοτόπουλο, ρύζι, δύο είδη μελιτζάνας, σούπα (με κρέας ή χωρίς), πατάτες τηγανητές και σε ορισμένες περιπτώσεις ψάρι

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

 

Το κράτος του Ιράν έχει αυστηροποιήσει τις διαδικασίες εισόδου στη χώρα.

Πλέον, τα έγγραφα που απαιτούνται για την έκδοση βίζας σε Έλληνες πολίτες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στις αρχές του Ιράν τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες πριν την άφιξή στο Ιράν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες στο Versus Travel τουλάχιστον 25 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία άφιξής στο Ιράν, ώστε να ελεγχθούν εγκαίρως ως προς την ορθότητά τους.

Το Visa Coordination Office του Ιράν, αρμόδιο για την έκδοση βίζας εισόδου στη χώρα, διαμηνύει πως αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει τα εν λόγω έγγραφα στην κατοχή του τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες πριν την άφιξή στο Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει τις εκπρόθεσμες αιτήσεις.

Το Versus Travel δεν μπορεί να επέμβει σε αυτή τη διαδικασία, επομένως παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες να φροντίσουν για την έγκαιρη προσκόμιση όλων των στοιχείων τους και των απαραίτητων εγγράφων για τη διαδικασία έκδοσης βίζας για την είσοδο στο Ιράν.

Η νέα αυτή συνθήκη έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται και τηρείται απαρέγκλιτα και χωρίς εξαιρέσεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά στο www.versustravel.eu, είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κ.λπ.).
  • Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.
  • Με την κράτησή σας προσκομίστε στο e-mail [email protected] ή με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του.
  • Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή του διαβατηρίου σας, μια και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία του.
  • Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα 500€.
  • Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.  
  • Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.
  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρισθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε.

12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

  • Το υπόλοιπο μπορεί να αποπληρωθεί και με 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, με χρήση πιστωτικής κάρτας (Πρόγραμμα έως 18 άτοκες δόσεις για ταξίδια κόστους άνω των 2.500€, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Για ποσά μικρότερα των 2.500€ γίνονται μέχρι και 12 άτοκες δόσεις). Ενημερωθείτε έγκαιρα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων και ελέγχετε με την τράπεζά σας το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών της κάρτας σας.
  • Πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση που μπορούμε να σας αποστείλουμε.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

  • Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
  • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
  • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
  • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων.
  • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο σάιτ μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.

Έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο οφείλεται και η διαφορά στην τιμή.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στην Αθήνα.

 Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε την ειδική προσφορά «StopOver Athens».

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή!
Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.  Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

 

 

20 χρόνια ταξίδια Versus στην Περσία !

 

Δύο δεκαετίες ιχνηλατούμε τη μυθική αυτή χώρα. Την έχουμε περπατήσει εκατοντάδες φορές και έχουμε ταξιδέψει χιλιάδες ταξιδιώτες. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι εύκολη, αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε
τις δυσκολίες της και τις ιδιαιτερότητές της, και συνεχώς ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς.

Τι χρειάζεται ένα επιτυχημένο ταξίδι στην Περσία.

Σωστή κατανομή διανυκτερεύσεων για να εξερευνήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της τεράστιας αυτής χώρας, χρόνο για να την απολαύσουμε, και εξαιρετικό αρχηγό που θα μας μυήσει σε μια χώρα που τα έχει όλα: υπέρλαμπρη Ιστορία, Μυστήριο, εντυπωσιακά μνημεία, ιδιαίτερο φυσικό ανάγλυφο και καλοσυνάτους ανθρώπους που μας ανοίγουν, ιδιαίτερα σε εμάς τους Έλληνες, μια μεγάλη αγκαλιά.

 

Το ταξίδι του Versus έχει και τα τρία παραπάνω συστατικά!

Εξειδικευμένοι αρχηγοί

Μετά από εκατοντάδες αναχωρήσεις στον προορισμό, έχουμε σχηματίσει μια ομάδα απόλυτα εξειδικευμένων αρχηγών σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι. Αρχηγοί που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της χώρας και δεν αποτελούν ευκαιριακές επιλογές. Εσείς απλά αφεθείτε σε έναν ωκεανό Ιστορίας και πολιτισμού.

Σωστός σχεδιασμός που δεν προσπερνά την Τεχεράνη

Έχουμε σχεδιάσει έτσι το πρόγραμμα και επιλέγουμε τις συγκεκριμένες πτήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχετε δύο ολόκληρες ημέρες στην Τεχεράνη, και όχι μία. Έτσι, στο πλαίσιο της 15ήμερης διάρκειας, μόνο στο Versus θα βρείτε 2ήμερη ξενάγηση της Τεχεράνης και όχι απλά ξενάγηση μιας ημέρας, σε μια πόλη που κρύβει απίθανους θησαυρούς. Με τον τρόπο αυτό δεν «προσπερνάμε» την πρωτεύουσα την Περσίας.  

Χρόνος για απόλαυση 

Ένα πρόγραμμα που επισκέπτεται με λεπτομέρεια τα πιο σημαντικά σημεία της Περσίας, χωρίς να αναλώνεται σε πολύωρες εξοντωτικές διαδρομές που έχουν ως αποτέλεσμα να μη βλέπουμε τελικά τίποτα. Έτσι αφιερώνουμε 2 ολόκληρες ημέρες στην Τεχεράνη, πραγματοποιούμε 3 διανυκτερεύσεις στην Ισφαχάν, 2 διανυκτερεύσεις στη Γιαζντ για να απολαύσουμε την αυθεντική πόλη της Περσίας αλλά και για να έχουμε χρόνο να δούμε τα «διαμάντια» της χώρας, πριν την άφιξή μας στη Σιράζ όπου θα κάνουμε 1 διανυκτέρευση πριν αναχωρήσουμε για την πτήση της επιστροφής.

 

Διαμάντια της Περσίας που εισήγαγε πρώτο το Versus

Με μεγάλη επιτόπια έρευνα αναζητήσαμε κρυμμένα μυστικά και τα περιλαμβάνουμε:

  • Μεϋμπόντ, μία παλιά κωμόπολη 1.800 ετών, με παμπάλαια κτίσματα από πηλό, ένα διαμαντάκι στις παρυφές της ερήμου.
  • Ναρίν, ένα υπέροχο κάστρο της ερήμου που χτίστηκε πριν από 2.000 χρόνια.
  • Φαράι (Fahraj), ένας οικισμός 5.000 ετών στην έρημο, όπου μεταξύ άλλων θα δούμε και το ανακαινισμένο caravanserai.

Μόνο στο Versus!

NΗΣΙΑ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ HORMUZ

Επειδή δεν σταματάμε ποτέ να ψάχνουμε και να ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς, για πρώτη φορά στα Ελληνικά δεδομένα σας συστήνουμε τα εξωπραγματικά Νησιά στα στενά του Hormuz.

Η νήσος Kesm, τα παλιρροϊκά νησάκια Naz και η νήσος Hormuz, είναι κάποια πανέμορφα, ιδιαίτερα και σπάνια επισκεπτόμενα νησιά στα Στενά του Hormuz, σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο, τα οποία είναι έτοιμα να ξεδιπλώσουν τις εντυπωσιακές ομορφιές τους στους Έλληνες ταξιδιώτες.

  • Η νήσος Kesm, με τα εντυπωσιακά μαγκρόβια δάση, τα φαράγγια όπως το μεγαλειώδες Chah Kooh και τις σπηλιές, όλα μέρος ενός γεωπάρκου που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO, σίγουρα θα μας συνεπάρουν. Διαθέτει όμως και σπουδαία ιστορία, αφού ο παλαιότερος οικισμός στο νησί είναι περίπου 40.000 ετών!
  • Τα δυο παλιρροϊκά νησιά Naz, που βρίσκονται ουσιαστικά στις ακτές της νήσου Kesm και ενώνονται ή αποκόπτονται από εκείνη ανάλογα με την παλίρροια. Κατά την άμπωτη τα νησιά συνδέονται με την ακτή, ενώ κατά την πλημμυρίδα η παράκτια ζώνη βυθίζεται και οι δυο λόφοι της γίνονται νησιά.
  • Τέλος, η νήσος Hormuz, ένα αρκετά άγονο νησί με έναν και μοναδικό οικισμό με το ίδιο όνομα, είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα τα νησιά της περιοχής και ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα μέρη που θα επισκεφτείτε ποτέ. Ονομάζεται και ως νησί-ουράνιο τόξο, αφού τα διάφορα στρώματα σχιστόλιθου, πηλού και των πλούσιων σε σίδηρο ηφαιστειακών πετρωμάτων που διαθέτει, δίνουν μοναδικές αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου και πορτοκαλί στο έδαφός του, κάνοντάς το να μοιάζει πραγματικά με ουράνιο τόξο!

 

Επιπλέον, το πρόγραμμα μας ξεχωρίζει για τα παρακάτω:

  • Εξαιρετικές πτήσεις με τη μικρότερη αναμονή στον ενδιάμεσο σταθμό.
  • Φτάνουμε αυθημερόν την πρώτη ημέρα στην Τεχεράνη και επιστρέφουμε αυθημερόν από τη Σιράζ. Έτσι το ταξίδι μας είναι ένα γεμάτο 15ήμερο πρόγραμμα στην Περσία, χωρίς χαμένο χρόνο στα αεροδρόμια.
  • Θα γνωρίσουμε την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, με εκτενείς ξεναγήσεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και τους αναρίθμητους θησαυρούς της.
  • Εξαιρετικές διανυκτερεύσεις στο «σμαράγδι της Περσίας», την Ισφαχάν. Μένουμε στο ξενοδοχείο Αμπάσι, παλιό παλάτι με ιστορία 300 χρόνων.
  • Θα γνωρίσουμε τη Σιράζ, την «πόλη των ρόδων και των αηδονιών», όπου θα ανακαλύψουμε και θα απολαύσουμε την πλούσια ιστορία της.
  • Θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Τεχεράνη και το Μουσείο χαλιών.
  • Θα γνωρίσουμε τη Μεϊμπόντ, μία παλιά κωμόπολη 1.800 ετών, με παμπάλαια κτίσματα από πηλό που διατηρούνται άρτια, ένα διαμαντάκι στις παρυφές της ερήμου.
  • Θα γνωρίσουμε το νησί Κεσμ, έναν τόπο που θα μας συναρπάσει με τη μοναδική φύση του αλλά και τη φυλή των Μπαντάρι
  • Θα απολαύσουμε το νησί Hormuz, που ο Μάρκο Πόλο θεώρησε τόσο αξιόλογο ώστε επισκέφτηκε δύο φορές.
  • Το όρος Τζασάκ Σαλτ Ντομ θα μας θυμίσει παγετώνα αλλά είναι ένας μοναδικός θόλος από αλάτι, που θα μας εντυπωσιάσει.
  • Εξειδικευμένος Έλληνας αρχηγός-συνοδός, που είναι μαζί σας σε όλο το ταξίδι από την Αθήνα
  • Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα Ελληνικά του Versus Travel.

Highlights

  • Θαυμάστε τα παλάτια της Τεχεράνης, Γκολεστάν και Νιαβαράν.
  • Επισκεφθείτε το περίφημο Μουσείο Χαλιών στην Τεχεράνη, αφιερωμένο σε ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.
  • Περιηγηθείτε στην πόλη-θρύλο Ισφαχάν, το καλλιτεχνικό θησαυροφυλάκιο της Περσίας, με τα υψηλής αρμονίας και κομψότητας μνημεία.
  • Απολαύστε το διαμάντι της ερήμου, την πανέμορφη Γιάζντ με τη μοναδική αρχιτεκτονική.
  • Δείτε τον σημαντικότερο εν λειτουργία ζωροαστρικό Ναό της Φωτιάς, με τη φλόγα που μένει άσβεστη εδώ και αιώνες…
  • Γνωρίστε την παραμυθένια Σιράζ, την πόλη των ποιητών, των ρόδων και των αηδονιών με τους κήπους που θα σας κλέψουν το μυαλό.
  • Επισκεφτείτε τις μεγαλειώδεις αρχαίες πρωτεύουσες του Κύρου και του Δαρείου, τις Πασαργάδες και την Περσέπολη.
  • Εντυπωσιαστείτε από φαράγγι Chah Kooh στο Γεωπάρκο της νήσου Kesm, και τα νησάκια Naz που ενώνονται και αποκόπτονται ανάλογα με την παλίρροια.
  • Περπατήστε στους πολύχρωμους λόφους της νήσου Hormuz, το «νησί-ουράνιο τόξο».
  • Θαυμάστε το Τζασάκ Σαλτ Ντομ στο νότιο Ιράν, ένα βουνό φτιαγμένο από αλάτι!

Σχόλια Πελατών

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

  • Εξαιρετικές πτήσεις με τη μικρότερη αναμονή στον ενδιάμεσο σταθμό
  • Θα γνωρίσουμε το νησί Κεσμ, έναν τόπο που θα μας συναρπάσει με τη μοναδική φύση του αλλά και τη φυλή των Μπαντάρι.
  • Θα απολαύσουμε το νησί Ορμούζ, που ο Μάρκο Πόλο θεώρησε τόσο αξιόλογο ώστε επισκέφτηκε δύο φορές.

Περίοδοι

  • Μάιος - Ιούνιος 2024

Αναχωρήσεις

05/05, 26/05



Bonus Online Κράτησης

Χάρτης Ταξιδιού Τα «πετράδια» της Περσίας με τα εξωπραγματικά νησιά στα στενά του Ορμούζ και τις μασκοφόρες γυναίκες | Φεβρουάριος - Μάιος - Πάσχα 2024

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info