fb

Απόκοσμο Τουρκμενιστάν – Γιορτή Νοβρούζ | 18.03.2024

Διάρκεια: 8 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 1859€

Ταυτότητα ταξιδιού

Μακράν το πιο μυστηριώδες και ανεξερεύνητο από τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Τουρκμενιστάν είναι ένας προορισμός που προσφέρεται για τους ψαγμένους ταξιδιώτες, τους λάτρεις της εξερεύνησης, της ιστορίας, του αρχαίου πολιτισμού και των αυθεντικών παραδόσεων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν το Τουρκμενιστάν ένα θεματικό πάρκο με επιβλητικά κτίρια από λευκό μάρμαρο, μεγαλοπρεπή μνημεία και χρυσά αγάλματα. Αλλά η λιγότερο επισκέψιμη από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι πολύ περισσότερα από αυτό - είναι μια αρχαία χώρα με μεγάλη πνευματικότητα, παράδοση και φυσική ομορφιά.

Το οδοιπορικό μας θα ξεκινήσει από το Ασγκαμπάτ, τη λευκή μαρμάρινη πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, την οποία θα γνωρίσουμε μέσα από ολοήμερη ξενάγηση. Με αφετηρία το Ασγκαμπάτ θα επισκεφτούμε την αρχαία πόλη Νίσα, πρωτεύουσα των Παρθιανών και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Θα συμμετάσχουμε στο σπουδαίο φεστιβάλ Νοβρούζ στην κοιλάδα του Αχάλ, όπου στήνεται ένα τεράστιο υπαίθριο πανηγύρι. Συνεχίζουμε για τη Μερβ, όπου θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης. Αφού διανυκτερεύσουμε στη Μάρυ θα πάρουμε την πτήση για Ασγκαμπάτ. Θα επισκεφτούμε το νομαδικό χωριό Γιέρμπεντ αλλά και την Νταρβάζα, όπου θα δούμε από κοντά μερικούς από τους αμέτρητους κρατήρες αερίου, αλλά και τον πιο εντυπωσιακό από όλους, τον μεγάλο φλεγόμενο κρατήρα. Φτάνουμε στην Ντασογκούζ κι από εκεί στην πόλη Κούνια-Ουργκέντς, για να θαυμάσουμε μεταξύ άλλων τον ψηλότερο μιναρέ της Κεντρικής Ασίας. Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται με την επιστροφή μας στο Ασγκαμπάτ, απ’ όπου θα πάρουμε την πτήση για Αθήνα.

 

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.

 

Ψάχνετε ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα άλλο;

Ψάχνετε για μία άλλη… Βόρεια Κορέα, έναν άλλο πλανήτη που τα πάντα κινούνται σε άλλους ρυθμούς;

Το Versus Travel σχεδίασε για εσάς ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής στο ανεξερεύνητο Τουρκμενιστάν.

Ένα ασυνήθιστο ταξίδι σε μια χώρα από τις πλέον απομονωμένες, αλλά συνάμα και σε έναν από τους πιο αυθεντικούς προορισμούς στον κόσμο! Θα περπατήσουμε σε αρχαίους δρόμους που διέβησαν χιλιάδες καραβάνια και στρατιώτες των μεγαλύτερων αυτοκρατοριών της Ιστορίας, θα γνωρίσουμε νομαδικούς λαούς και θα πάρουμε μέρος στην πανάρχαια γιορτή της Νεβρούζ!

Από το Ασγκαμπάτ μέχρι τις αρχαίες πόλεις της Νίσα και της Μερβ, στα χνάρια των αρχαίων δρόμων του μεταξιού, θα ζήσουμε μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική περιπέτεια στα βάθη της Κεντρικής Ασίας…

Το ταξίδι μας:

  • Ξενοδοχεία 5* στο Ασγκαμπάτ και 4* στη Μάρυ και στην Ντασογκούζ.
  • Ημιδιατροφή στο Ασγκαμπάτ. Πλήρης διατροφή στη Μάρυ και την ημέρα επίσκεψης στην Νταρβάζα. Πρωινό στην Ντασογκούζ.
  • Επίσκεψη στο σπουδαίο παραδοσιακό Φεστιβάλ Νοβρούζ στην κοιλάδα του Αχάλ, γιορτή που οι λαοί της περιοχής διατηρούν εδώ και πάνω από 3.000 χρόνια, για να γιορτάσουν τη γέννηση της άνοιξης.
  • Εκδρομή και ξενάγηση στην αρχαία πόλη Νίσα, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2007, για να πάρουμε μια γεύση από τη λάμψη της Παρθιανής Αυτοκρατορίας.
  • Εξερεύνηση μερικών από τους αμέτρητους κρατήρες αερίου στην Νταρβάζα, όπου το εντυπωσιακό θέαμα του μεγάλου φλεγόμενο κρατήρα την ώρα που πέφτει ο ήλιος θα μας κόψει την ανάσα.
  • Ξενάγηση στον εκτενέστατο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Μερβ που αποτελούσε κομμάτι του περίφημου Δρόμου του Μεταξιού.
  • Επίσκεψη στο νομαδικό χωριό Γιέρμπεντ, για να δούμε από κοντά τη ζωή και την καθημερινότητα στην έρημο, τις παραδοσιακές τουρκμένικες καλύβες (γιουρτς), τις περίφημες δρομάδες (αραβικές καμήλες), τους πηλόκτιστους φούρνους ταμντίρ κ.ά.
  • Ολοήμερη ξενάγηση στην τουρκμένικη πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ, τη «Λευκή Μαρμάρινη Πόλη» σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
  • Επίσκεψη στον μιναρέ Kultuk Timur, τον ψηλότερο της Κεντρικής Ασίας, στην αρχαία πόλη Κούνια-Ουργκέντς.
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Οδικές μεταφορές με κλιματιζόμενα πούλμαν και οχήματα 4x4.

 

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα – Πτήση για Ασγκαμπάτ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο, γνωριμία με την ταξιδιωτική μας ομάδα, και το ταξίδι μας ξεκινά με την πτήση μας μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Ασγκαμπάτ στο Τουρκμενιστάν, μία από τις πιο απομονωμένες και συνάμα αυθεντικές χώρες στον κόσμο!

 

 

2η ημέρα: Ασγκαμπάτ (ξενάγηση)

Πρωινή άφιξη στο Ασγκαμπάτ (Ashgabat), πρωτεύουσα και μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Τουρκμενιστάν. Άμεση εγκατάσταση στο ξενοδοχείο μας, ξεκούραση και στη συνέχεια ξενάγηση και πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Παρόλο που αυτή η περιοχή της Κεντρικής Ασίας έχει τεράστια ιστορία, η ίδια η πόλη είναι σχετικά νέα. Παντού στο Ασγκαμπάτ ξεχωρίζουν οι χαρακτηριστικές κατασκευές και τα διακοσμητικά από λευκό μάρμαρο. Είναι μάλιστα τόσα πολλά που το 2013 το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ονόμασε την τουρκμένικη πρωτεύουσα «Λευκή Μαρμάρινη Πόλη» - πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα δούμε συγκεντρωμένα τόσα πολλά καλλιτεχνήματα και κτίρια από λευκό μάρμαρο, όσα εδώ.

Θα δούμε λοιπόν το Πάρκο και το Μνημείο της Ανεξαρτησίας, τη λεγόμενη Αψίδα της Ουδετερότητας, ένα μνημείο ύψους 75μ. με το περιστρεφόμενο χρυσό άγαλμα του πρώτου Τουρκμένου προέδρου, Τουρκμενμπασί. Στην πανοραμική μας ξενάγηση θα δούμε και το Αλέμ (Alem), το πολιτιστικό κέντρο του ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο ρόδα λούνα-παρκ, ύψους 47,6 μ. (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του βιβλίου Γκίνες).

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Halk Hakydasy, το μνημείο που φτιάχτηκε σε ανάμνηση όσων έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη του Γκεόκ Τεπέ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και όσων χάθηκαν στο σεισμό του 1948 που χτύπησε το Ασγκαμπάτ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Ασγκαμπάτ – Νίσα – Ασγκαμπάτ

Σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από τη λάμψη της Παρθιανής Αυτοκρατορίας με την επίσκεψή μας στην αρχαία Νίσα, την πρωτεύουσα των Παρθιανών, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2007.

Η Παρθιανή Αυτοκρατορία ήταν ένας από τους ισχυρότερους και επιδραστικότερους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου και ένας λαμπρός αντίπαλος της Ρώμης, ο οποίος εμπόδισε την επέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας προς τα ανατολικά. Θα συνεχίσουμε με επίσκεψη στο μαυσωλείο του Τουρκμενμπασί, ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Κεντρικής Ασίας.

Επιστροφή στο Ασγκαμπάτ, όπου θα επισκεφτούμε το πάρκο Ilham, το υπέροχο μνημείο των αλόγων Akhalteke, και την εμπορική αγορά Gullistan γνωστή και ως ρωσικό παζάρι. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Ασγκαμπάτ (προαιρετική επίσκεψη στο παζάρι Tolkuchka ή επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας) – Γιορτή Νοβρούζ – Ασγκαμπάτ

Το πρωί όσοι το επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Κεντρικής Ασίας, το Gundogar Altyn Asyr (γνωστό ως Tolkuchka), όπου μπορεί κανείς να βρει σχεδόν τα πάντα: από χαλιά, παραδοσιακές ενδυμασίες και κεντήματα μέχρι… καμήλες! Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας (είσοδος δεν περιλαμβάνεται), που φιλοξενεί μια πραγματικά τεράστια συλλογή με πάνω από 500.000 εκθέματα αρχαιολογικού και εθνογραφικού ενδιαφέροντος. Βρισκόμαστε άλλωστε σε μία νευραλγική περιοχή της Κεντρικής Ασίας, όπου οι αρχαίοι Παρθιανοί δημιούργησαν έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας όσον αφορά την Κεντρική Ασία.

Το απόγευμα θα δούμε από κοντά τους εορτασμούς του σπουδαίου φεστιβάλ Νοβρούζ, γιορτή που οι λαοί της περιοχής διατηρούν εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια (το λιγότερο!), εορτάζοντας τη γέννηση της άνοιξης. Η γιορτή έλκει την καταγωγή της από την Περσία και τον αρχαίο ζωροαστρισμό, το όνομά της μάλιστα σημαίνει «Πρωτοχρονιά» στα φαρσί, καθώς για τους αρχαίους Πέρσες σηματοδοτούσε την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Σήμερα, η γιορτή προσελκύει κόσμο από όλες τις μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, οι οποίες μάλιστα εκπροσωπούνται από υψηλά ιστάμενους αντιπροσώπους, και διοργανώνεται στην κοιλάδα του Αχάλ, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Ασκαμπάτ.

Σε αυτή τη γραφική τοποθεσία, λοιπόν, στήνεται ένα τεράστιο υπαίθριο πανηγύρι, όπου θα δούμε ένα αυθεντικό τουρκμένικο χωριό από «γιούρτες», τις τοπικές παραδοσιακές καλύβες. Θα παρακολουθήσουμε την παραδοσιακή λαϊκή γιορτή, το πολύχρωμο παζάρι με κάθε λογής χειροτεχνήματα (μουσικά όργανα, αναμνηστικά αντικείμενα, χαλιά, κοσμήματα, κεντήματα και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε). Η γιορτή συνοδεύεται από μουσικές και πανάρχαιες μελωδίες, και τραγούδια από τους Μπάκσι, τους τραγουδιστές-αφηγητές που έχουν έναν δικό τους, ξεχωριστό τρόπο που μαγεύει τους ακροατές. Στο φεστιβάλ θα δούμε ακόμη αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών ιστορικών μνημείων του Τουρκμενιστάν, που με την παρουσία τους μας μεταφέρουν ακόμα περισσότερο στο κλίμα και την ατμόσφαιρα των αρχαίων καιρών…

Επιστροφή στο Ασγκαμπάτ. Διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Ασγκαμπάτ – Ανάου – Μάρυ – Μερβ – Μάρυ (στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού)

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο αναχωρούμε οδικώς για τη Μάρυ, την πόλη που θα μας φιλοξενήσει απόψε. Καθ’ οδόν θα κάνουμε μια στάση στην αρχαία πόλη Ανάου για να δούμε τα ερείπια του τζαμιού του Σεΐχη Jemaliddin. Το μεσαιωνικό τζαμί κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα, αλλά ο σεισμός του Ασγκαμπάτ το 1948 το κατέστρεψε. Οι εργασίες αναστήλωσης κατάφεραν να αποκαταστήσουν το ψηφιδωτό στην πρόσοψη της πύλης, που απεικονίζει δύο δράκους και μια επιγραφή που εξηγεί ότι το τζαμί ονομαζόταν "Οίκος της Ομορφιάς".

Οι εικόνες δράκων δεν συνηθίζονται σε τζαμιά, και πουθενά στην Κεντρική Ασία δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Η επικρατέστερη εξήγηση από τους αρχαιολόγους αναφέρει ότι ο δράκος είναι τοτέμ της κύριας φυλής των Τουρκμένων που κατοικούσε στην περιοχή Ανάου τον 15ο αιώνα, και πιθανότατα ο σεΐχης Jemaliddin, ο οποίος ήταν επίσης θαμμένος στο Ανάου, ανήκε σε αυτή τη φυλή.

Υπάρχει, βέβαια, και ένας όμορφος μύθος που λέει ότι κάποτε οι κάτοικοι του χωριού έσωσαν έναν δράκο και ανταμείφθηκαν με χρυσό, που ξόδεψαν για να χτίσουν το τζαμί. Έκτοτε, ο δράκος έγινε το τοτέμ του χωριού, οι ντόπιοι τον λάτρευαν και μετέδωσαν τον θρύλο από γενιά σε γενιά.

Συνεχίζουμε για την πόλη Μάρυ. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Κατόπιν αναχωρούμε για τη Μερβ, όπου θα ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης.

Η Μερβ γνώρισε μία μακρά περίοδο ακμής από την εποχή των Σελευκιδών και μετά. Πλην της γεωγραφικής της θέσης, υπήρξε και μείζον μεταποιητικό κέντρο - βρέθηκαν κόκκοι βαμβακιού από τον 5ο αι. και εργαστήριο χάλυβος από  τον 10ο αι. Φαίνεται ότι η όαση της Μερβ ανήκε στο λεγόμενο «Αρχαιολογικό Σύμπλεγμα της Βακτριανής – Μαργιανής» την εποχή του χαλκού. Παρά το γεγονός ότι περιήλθε στην εξουσία των πολλών κατακτητών της περιοχής, ήταν μία κοσμοπολίτικη πόλη, όπως φαίνεται από τις πολλές θρησκείες που συνυπήρξαν εκεί: Νεστοριανοί Χριστιανοί, Βουδιστές, Μανιχαϊστές και Ζωροάστρες. Υπήρξε μάλιστα από τις πρώτες πόλεις που κατακτήθηκαν από τους Άραβες και αποτέλεσε ορμητήριό τους για την κατάκτηση της Κεντρικής Ασίας. Η εξέλιξή της διακόπηκε βίαια το Φεβρουάριο του 1221, όταν ο γιός του Τζένκινς Χαν, ο Tolui, έσφαξε όλο τον ήδη παραδοθέντα πληθυσμό - λέγεται ότι σφαγιάστηκαν περί το ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως τούς επισκέψιμους χώρους του Erk-Kala, μία από τις πρωταρχικές φάσεις, το Gaur-Kala της Ελληνοβακτριανής εποχής και το μαυσωλείο του Sultan Sanjar, του τελευταίου ηγεμόνα πριν την κατάκτηση της πόλης από τις τουρκομανικές φυλές. Η Μερβ αποτελούσε επίσης κομμάτι του Βόρειου Δρόμου στον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού, εξυπηρετώντας κυρίως τα εμπορικά καραβάνια που έρχονταν από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας και πέρα από τον ποταμό Ώξο. Μετά τη Μερβ ο δρόμος συνέχιζε προς τα δυτικά και την παλιά πρωτεύουσα της Παρθίας, την Εκατόμπυλο, τη σημερινή Damgham, διέσχιζε το βόρειο Ιράν, συνέχιζε νότια της Κασπίας προς τη Χαμαντάν και τις αρχαίες δίδυμες πόλεις Σελευκεία και Κτησιφώντα κοντά στη Βαγδάτη, στον ποταμό Τίγρη. Αφού ξεναγηθούμε στον εκτενέστατο αρχαιολογικό χώρο, επιστρέφουμε στη Μάρυ. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Μάρυ – Πτήση για Ασγκαμπάτ – Νομαδικό χωριό Γιέρμπεντ – Νταρβάζα – Ντασογκούζ

Πρωινή μετάβαση στο αεροδρόμιο και πτήση για το Ασγκαμπάτ. Άφιξη στην πρωτεύουσα και από εκεί θα μεταβούμε οδικώς, με οχήματα 4x4, στην Νταρβάζα (διάρκεια διαδρομής περίπου 3 ½ ώρες).

Καθοδόν, θα κάνουμε μία στάση για να επισκεφθούμε το νομαδικό χωριό Γιέρμπεντ (Yerbent), για να δούμε από κοντά τη ζωή και την καθημερινότητα στην τουρκμένικη έρημο: θα δούμε τις παραδοσιακές τουρκμένικες καλύβες (γιουρτς), τις περίφημες δρομάδες (αραβικές καμήλες), τους πηλόκτιστους φούρνους που οι ντόπιοι αποκαλούν ταμντίρ (tamdyr) και πολλά ακόμα στοιχεία που συνθέτουν τη ζωή στην έρημο και την κάνουν εφικτή…

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας φτάνουμε στην Νταρβάζα (Darvaza). Θα εξερευνήσουμε μερικούς από τους αμέτρητους κρατήρες αερίου, πολλοί από τους οποίους είναι γεμάτοι νερό, άλλοι γεμάτοι θείο και λάσπη. Ο πιο εντυπωσιακός από όλους είναι φυσικά ο μεγάλος φλεγόμενος κρατήρας, ένα θέαμα που σίγουρα θα μας κόψει την ανάσα. Θα δούμε ξανά τον φλεγόμενο κρατήρα την ώρα που θα πέφτει ο ήλιος, ένα θέαμα δύο φορές πιο εντυπωσιακό από αυτό που είδαμε νωρίτερα.

Μετά από την απίστευτη αυτή εμπειρία, αναχωρούμε για Ντασογκούζ (διάρκεια διαδρομής περίπου 4 ½  ώρες). Άφιξη αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση. 

 

7η ημέρα: Ντασογκούζ – Κούνια-Ουργκέντς – Ντασογκούζ – Ασγκαμπάτ (πτήση)

Το πρωί θα μεταβούμε οδικώς στην πόλη Κούνια-Ουργκέντς. Παρότι το όνομά της σημαίνει «Νέα Ουργκέντς», κάθε άλλο παρά νέα είναι, καθώς η πόλη αναφέρεται ήδη στην επιγραφή του Behistun του Δαρείου του Μέγα το 520 π.Χ., καθώς και στη Ζωροαστρική Avesta ως Urva και Urga. Η ίδρυσή της ανάγεται στον 6ο-7ο αι. π.Χ. Η στρατηγική γεωγραφική της θέση στη διασταύρωση των καραβανιών, των Δρόμων του Μεταξιού και των δρόμων προς τον Βορρά, προς τον Βόλγα, την κατέστησε ισχυρή και πλούσια, έδρα του βασιλείου της Χορασμίας. Μετά την κατάκτησή της από τον Τζένκινς Χαν αποτέλεσε μέρος της "Χρυσής Ορδής", ξανακτίστηκε και κοσμήθηκε με πλείστα αρχιτεκτονήματα. Η πόλη καταστράφηκε και πάλι από τον Ταμερλάνο το 1388. Το 1646 ο Ώξος άλλαξε τον ρου του και η πόλη εγκαταλείφθηκε, έως ότου το χανάτο της Χίβα, του οποίου ήταν μέρος, κατασκεύασε το κανάλι Chanyap και η πόλη ξανακατοικήθηκε.

Φθάνοντας, θα επισκεφθούμε τον μιναρέ Kultuk Timur, τον ψηλότερο της Κεντρικής Ασίας, καθώς και τα μαυσωλεία Sultan Tekesh, Sultan II Arslan (το παλιότερο ιστορικό κτίριο της πόλης), Turabek Hanum, Najmuddin-Kubra, Sultan Ali καθώς και τον λόφο Kyrk Molla.

Επιστροφή στην Ντασογκούζ και πτήση για το Ασγκαμπάτ. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στο Ασγκαμπάτ.

 

8η ημέρα: Ασγκαμπάτ – Πτήση επιστροφής

Τις πρώτες πρωινές ώρες μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο όπου επιβιβαζόμαστε στην πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

 

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. 
Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται
περίπου 3-5 ημέρες
πριν από την εκάστοτε αναχώρηση
.
 

 

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.

 

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

TK 1850

18/03/2024

ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ

15:05

17:35

TK 322

18/03/2024

ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ – ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ

21:10

02:55 +1

TK 323

25/03/2024

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ – ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ

03:45

05:55

TK 1843

25/03/2024

ΚΩΝΣΤ/ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

08:35

10:00

 

Περιλαμβάνονται
  • Αεροπορικά εισιτήρια μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
  • Ξενοδοχεία 5* στο Ασγκαμπάτ και 4* στη Μάρυ και στην Ντασογκούζ.
  • Ημιδιατροφή στο Ασγκαμπάτ. Πλήρης διατροφή στη Μάρυ και την ημέρα επίσκεψης στην Νταρβάζα. Πρωινό στην Ντασογκούζ.
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Οδικές μεταφορές με κλιματιζόμενα πούλμαν και οχήματα 4x4.
  • Εκδρομή και ξενάγηση στην αρχαία Νίσα.
  • Εκδρομή και  ξενάγηση στην αρχαία Μερβ.
  • Επίσκεψη στο παραδοσιακό φεστιβάλ Νοβρούζ.
  • Τοπικός ξεναγός.
  • Έμπειρος Έλληνας αρχηγός.
  • Βίζα για την είσοδό σας στο Τουρκμενιστάν.
  • Τοπικοί φόροι.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός – βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

Αναχωρήσεις από Κύπρο     
Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από εισόδους σε μουσεία και αξιοθέατα καθώς και έξοδα προσωπικής φύσεως, ποτά αναψυκτικά κ.λπ.

 

Δεν περιλαμβάνονται

  • Φόροι αεροδρομίων, βίζες,  επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 740 €

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά στο www.versustravel.eu, είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mail κ.λπ.).
  • Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.
  • Με την κράτησή σας προσκομίστε στο e-mail [email protected] ή με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του.
  • Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή του διαβατηρίου σας, μια και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία του.
  • Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα 600 €.
  • Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.  
  • Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.

12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
Το υπόλοιπο μπορεί να αποπληρωθεί και με 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, με χρήση πιστωτικής κάρτας (Πρόγραμμα έως 18 άτοκες δόσεις για ταξίδια κόστους άνω των 2.500€, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Για ποσά μικρότερα των 2.500€ γίνονται μέχρι και 12 άτοκες δόσεις). Ενημερωθείτε έγκαιρα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων και ελέγχετε με την τράπεζά σας το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών της κάρτας σας.
Πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση που μπορούμε να σας αποστείλουμε.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

• Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
• Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
• Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
• Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
• Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων.
• Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο σάιτ μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν

 

Έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο οφείλεται και η διαφορά στην τιμή.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό
μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “StopoverAthens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

ΔΩΡΕΑΝ

Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Νοιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.

 

Ψάχνετε ένα μέρος που δεν μοιάζει με κανένα άλλο;

Ψάχνετε για μία άλλη… Βόρεια Κορέα, έναν άλλο πλανήτη που τα πάντα κινούνται σε άλλους ρυθμούς;

Το Versus Travel σχεδίασε για εσάς ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής στο ανεξερεύνητο Τουρκμενιστάν.

Ένα ασυνήθιστο ταξίδι σε μια χώρα από τις πλέον απομονωμένες, αλλά συνάμα και σε έναν από τους πιο αυθεντικούς προορισμούς στον κόσμο! Θα περπατήσουμε σε αρχαίους δρόμους που διέβησαν χιλιάδες καραβάνια και στρατιώτες των μεγαλύτερων αυτοκρατοριών της Ιστορίας, θα γνωρίσουμε νομαδικούς λαούς και θα πάρουμε μέρος στην πανάρχαια γιορτή της Νεβρούζ!

Από το Ασγκαμπάτ μέχρι τις αρχαίες πόλεις της Νίσα και της Μερβ, στα χνάρια των αρχαίων δρόμων του μεταξιού, θα ζήσουμε μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική περιπέτεια στα βάθη της Κεντρικής Ασίας…

Το ταξίδι μας:

  • Ξενοδοχεία 5* στο Ασγκαμπάτ και 4* στη Μάρυ και στην Ντασογκούζ.
  • Ημιδιατροφή στο Ασγκαμπάτ. Πλήρης διατροφή στη Μάρυ και την ημέρα επίσκεψης στην Νταρβάζα. Πρωινό στην Ντασογκούζ.
  • Επίσκεψη στο σπουδαίο παραδοσιακό Φεστιβάλ Νοβρούζ στην κοιλάδα του Αχάλ, γιορτή που οι λαοί της περιοχής διατηρούν εδώ και πάνω από 3.000 χρόνια, για να γιορτάσουν τη γέννηση της άνοιξης.
  • Εκδρομή και ξενάγηση στην αρχαία πόλη Νίσα, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2007, για να πάρουμε μια γεύση από τη λάμψη της Παρθιανής Αυτοκρατορίας.
  • Εξερεύνηση μερικών από τους αμέτρητους κρατήρες αερίου στην Νταρβάζα, όπου το εντυπωσιακό θέαμα του μεγάλου φλεγόμενο κρατήρα την ώρα που πέφτει ο ήλιος θα μας κόψει την ανάσα.
  • Ξενάγηση στον εκτενέστατο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Μερβ που αποτελούσε κομμάτι του περίφημου Δρόμου του Μεταξιού.
  • Επίσκεψη στο νομαδικό χωριό Γιέρμπεντ, για να δούμε από κοντά τη ζωή και την καθημερινότητα στην έρημο, τις παραδοσιακές τουρκμένικες καλύβες (γιουρτς), τις περίφημες δρομάδες (αραβικές καμήλες), τους πηλόκτιστους φούρνους ταμντίρ κ.ά.
  • Ολοήμερη ξενάγηση στην τουρκμένικη πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ, τη «Λευκή Μαρμάρινη Πόλη» σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
  • Επίσκεψη στον μιναρέ Kultuk Timur, τον ψηλότερο της Κεντρικής Ασίας, στην αρχαία πόλη Κούνια-Ουργκέντς.
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Οδικές μεταφορές με κλιματιζόμενα πούλμαν και οχήματα 4x4.

 

Highlights

  • Περιηγηθείτε στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, με τη μεγαλύτερη πυκνότητα κτιρίων κατασκευασμένων από λευκό μάρμαρο, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες.
  • Απολαύστε ένα γεύμα μαγειρεμένο στη φωτιά στην έρημο της Νταρβάζα.
  • Αφεθείτε στη μαγεία της γιορτής Νοβρούζ και αφιερώστε χρόνο στο πολύχρωμο παζάρι με τα παραδοσιακά χειροτεχνήματα.
  • Δείτε από κοντά την πραγματικά αυθεντική ζωή και την καθημερινότητα στην τουρκμένικη έρημο στο νομαδικό χωριό Γιέρμπεντ, με τις γιουρτς, τις δρομάδες (αραβικές καμήλες) και τους πηλόκτιστους φούρνους ταμντίρ.
  • Θαυμάστε το γιγαντιαίο άγαλμα ύψους έξι μέτρων, στο Ασγκαμπάτ, που αναπαριστά έναν ποιμενικό της κεντρικής Ασίας, τους οποίους οι Τουρκμένοι θεωρούν εθνικό θησαυρό.

 

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

  • Ξενοδοχεία 5* στο Ασγκαμπάτ και 4* στη Μάρυ και στην Ντασογκούζ.
  • Ημιδιατροφή στο Ασγκαμπάτ. Πλήρης διατροφή στη Μάρυ και την ημέρα επίσκεψης στην Νταρβάζα. Πρωινό στην Ντασογκούζ.
  • Επίσκεψη στο σπουδαίο παραδοσιακό Φεστιβάλ Νοβρούζ.

Χάρτης Ταξιδιού Απόκοσμο Τουρκμενιστάν – Γιορτή Νοβρούζ | 18.03.2024

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info