fb

Γκάνα - Αναζητώντας τη Χρυσή Ακτή και τις απομονωμένες φυλές στον Βορρά | Φεβρουάριος - Πάσχα - Μάιος 2024

Διάρκεια: 12 ΗΜΕΡΕΣ

τιμή από 3399€

Ταυτότητα προορισμού

Μια συγκλονιστική περιήγηση στην άγνωστη στο ευρύ κοινό Γκάνα ξεκινά με την ασφάλεια και την υπογραφή του Versus, που σας εγγυάται πως και αυτό το ταξίδι θα χαραχτεί βαθιά μέσα στο μυαλό και την καρδιά σας...

Ξεκινάμε από την πρωτεύουσα Άκκρα, και τις γύρω περιοχές εξερευνώντας την ιδιαίτερη αυτή πόλη, και συνεχίζουμε κινούμενοι στην ενδοχώρα με κατεύθυνση προς βορρά. Ερχόμαστε στους λόφους Ακουαπέμ και το χωριό Αμπούρι όπου θα θαυμάσουμε τους υπέροχους βοτανικούς κήπους και μέσω της πόλης Κουμάσι θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς τον βορρά.

Πρώτα περνάμε από την Ταμάλε και τους εντυπωσιακούς λόφους Τόνγκο, πριν φτάσουμε στο βορειότερο άκρο της περιήγησής μας, στην Μπολγκαντάνγκα όπου γνωρίζουμε την φυλή Ταλένσι και τις συνήθειες τους. Έπειτα επισκεπτόμαστε την κοινότητα Σιρίγκου με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους, αλλά φτάνουμε και μέχρι τα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, για χάρη της πόλης Ναβρόγκο που αξίζει την προσοχή μας. Σειρά έχουν οι Καταρράκτες Κιντάμπο και το Καταφύγιο Μαϊμούς Μποεμπένγκ-Φιέμα, ενώ θα επισκεφτούμε παραδοσιακά χωριά Ασάντι στην περιοχή, όπου θα μυηθούμε στον πολιτισμό μίας από τις ισχυρότερες φυλές της Αφρικανικής ηπείρου.

Τέλος, επιστρέφουμε στην Κουμάσι για να την γνωρίσουμε καλύτερα και συνεχίζοντας νότια αυτή τη φορά θα επισκεφτούμε την Ελμίνα με την Κέιπ Κόουστ όπου μαθαίνουμε πολλά για τη σκοτεινή εποχή του δουλεμπορίου, αλλά και το Εθνικό Πάρκο Κακούμ, λίγο πριν καταλήξουμε στην Άκκρα, απ’ όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής μας.

 

Το ταξίδι σε λίγες γραμμές

Χρυσή Ακτή, χώρα του χρυσού, του ποδοσφαίρου και των υπερήφανων Ασάντι. Όποιο όνομα κι αν της δώσεις, η Γκάνα αποτελεί άδικα μία από τις λιγότερο επισκεπτόμενες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ίσως σε αυτό να έχει συντελέσει η «σκοτεινή» περίοδος του δουλεμπορίου, αποτέλεσμα της σπουδαίας στρατηγικής της θέσης, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων στη Μαύρη Ήπειρο και το χτίσιμο δεκάδων κάστρων κατά μήκος της ακτογραμμής της. Όμως, η Γκάνα δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Είναι μια πανέμορφη χώρα όπου κυριαρχεί η λάμψη των αρχέγονων πολιτισμών της, που διατηρούνται ζωντανοί μέχρι σήμερα, το μεγαλείο του φυσικού περιβάλλοντός της και η απαράμιλλη γοητεία των ανθρώπων της.

Ένα αληθινό μωσαϊκό φυλών, όπως αυτές που ζουν στον Βορρά, με μοναδική αρχιτεκτονική παράδοση, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, χρώματα και ήχους ενός άλλου κόσμου, ξεχασμένου από θεούς και ανθρώπους, αλλά γενναιόδωρου με εκείνους που αφήνουν πίσω τους τις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού αναζητώντας αυθεντικές εμπειρίες σε μια γη γοητευτική, παρθένα και ανεπιτήδευτη.

Αυτή είναι η Γκάνα του Versus... μαγευτική και μυστηριώδης!

Μόνο Στο Versus

ΔΩΡΕΑΝ
Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή!
Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Ένα ταξίδι στην σπάνια επισκεπτόμενη Γκάνα είναι εμπειρία ζωής και το Versus έρχεται να σας βοηθήσει να το πραγματοποιήσετε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να εξερευνήσει σε βάθος τη χώρα και να σας δώσει την ευκαιρία να την γνωρίσετε πραγματικά. Μεταξύ άλλων, επισκεπτόμαστε απομακρυσμένες περιοχές στη βόρεια πλευρά για να γνωρίσουμε τις πολυάριθμες τοπικές φυλές που έχουν σχηματίσει τον πολυφυλετικό της χαρακτήρα, όπως οι δυναμικοί Ασάντι, μια από τις ισχυρότερες φυλές της Αφρικής μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οι Κρόμπο, σπουδαίοι τεχνίτες παραδοσιακών κοσμημάτων, οι μυστηριώδεις Ταλένσι, που έχουν μια ιδιαίτερη εικόνα για την οικογένεια, η απομακρυσμένη κοινότητα Σιρίγκου με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και οι εθνοτικές φυλές στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο... Θα εντρυφήσουμε στην καθημερινότητά και τις παραδόσεις τους, θα συνομιλήσουμε με μέλη των κοινοτήτων, θα δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις και θα αποκτήσουμε μια ευρύτερη εικόνα του τι σημαίνει «πολυφυλετική Αφρική». Παράλληλα, θα επισκεφτούμε μερικές από τις εντυπωσιακότερες ζούγκλες της δυτικής Αφρικής, ενώ θα περιηγηθούμε και στις μεγαλύτερες πόλεις της Γκάνα, όπως η πρωτεύουσα Άκκρα, αλλά και η Κουμάσι, ενώ θα μάθουμε για την πλούσια ιστορία της και το ένοχο παρελθόν κατά την περίοδο του δουλεμπορίου. Πρόκειται για ένα ταξίδι ιδιαίτερο, που μιλάει βαθιά στην ψυχή... από αυτά που μόνο το Versus ξέρει να διοργανώνει.

Ειδικότερα:

  • Θα φτάσουμε ως τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ώστε να γνωρίσουμε τις τοπικές φυλές, μια διαδρομή που πρώτοι εισάγουμε στην ελληνική αγορά.
  • Θα επισκεφτούμε το κάστρο Ελμίνα, στις ακτές της χώρας.
  • Θα δούμε τα χωριά των Ασάντι, μία από τις πιο ιστορικές φυλές της Δυτικής Αφρικής, ενώ θα γνωρίσουμε τη φυλή των Ταλένσι με την επίσης σπουδαία, μακραίωνη ιστορία. Η γνωριμία με τις φυλές της χώρας θα σας κάνει να νιώσετε σαν να βουτάτε στο χτες!
  • Θα μεταβούμε στον εντυπωσιακό καταρράκτη Κιντάμπο.
  • Θα απολαύσουμε την υπαίθρια αγορά της Κουμάσι, τη μεγαλύτερη στη Δυτική Αφρική.
  • Θα περιηγηθούμε στην πρωτεύουσα Άκκρα.
  • Θα ξεναγηθούμε στο Εθνικό Πάρκο Κακούμ με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα.
  • Θα δούμε το περίφημο Καταφύγιο Μαϊμούς Μποεμπένγκ-Φιέμα.

 

Εμπειρίες από το ταξίδι

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΛΑΡΝΑΚΑ – ΑΚΚΡΑ

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και αναχώρηση για την Άκκρα, πρωτεύουσα της Γκάνας, που βρίσκεται στην όμορφη χρυσή ακτή της Δυτικής Αφρικής. Άφιξη στην Άκκρα και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, όπου θα απολαύσουμε το βραδινό μας γεύμα και θα κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με τη γοητευτική αυτή χώρα.

 

2η ημέρα: ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΚΡΑ – ΤΖΕΪΜΣ ΤΑΟΥΝ – ΦΟΡΤ ΤΖΕΪΜΣ

Μετά από ένα πλούσιο πρωινό, αναχωρούμε για μια περιήγηση στα αξιοθέατα της πολύβουης και πολύχρωμης πρωτεύουσας της Γκάνας, Άκκρα. Μια πόλη 130 ετών που μπορεί να μην διεκδικεί τον τίτλο της ομορφότερης αφρικανικής πόλης αλλά διαθέτει ένα πλούσιο μείγμα αποικιακής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής και κατοίκους φιλικούς, ευγενικούς και υπερήφανους για την πόλη τους και τη ζωή τους εκεί.

Κατά την πρωινή μας ξενάγηση θα δούμε μεταξύ άλλων το Εθνικό Μουσείο, που παρουσιάζει μία έξοχη περιγραφή του πολιτισμού της Δυτικής Αφρικής, όχι μόνο της Γκάνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και έναν κήπο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα με αγάλματα που μιλούν για τα έθιμα και τις παραδόσεις από την ιστορία της δυτική Αφρικής. 

Συνεχίζουμε στην πόλη Τζέιμς, με τα ιστορικά κτίρια, και τον ύψους 30 μέτρων φάρο που έχτισαν οι Βρετανοί το 1871, αλλά και τις πολύχρωμες βάρκες που ξεχωρίζουν στην χρυσή ακτή. Ακολουθεί το Φορτ Τζέιμς που χτίστηκε επίσης από τους Βρετανούς ως εμπορικός σταθμός το 1673, πριν ενωθεί με το ολλανδικό Fort Crêvecœur και το δανικό Fort Christiansborg. Το Φορτ Τζέιμς έδωσε το όνομά του σε αυτή τη γειτονιά (Jamestown) στην Άκκρα. Αυτές οι περιοχές μας δίνουν μια τέλεια ενδεικτική εικόνα της παλιάς Άκκρα, διακρίνοντας τη βρετανική Άκκρα από την ολλανδική. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βραζιλιάνικα πέτρινα σπίτια, που χτίστηκαν από ελεύθερους σκλάβους Αφρικανούς που κατοικούσαν στη Βραζιλία, επέστρεψαν στην Αφρική μετά την κατάργηση του δουλεμπορίου και οι απόγονοί τους έχουν πλέον ενσωματωθεί με τους ντόπιους της πόλης.

Μετά το μεσημεριανό μας θα δούμε την αχανή πλατεία της Ανεξαρτησίας, με την αψίδα με το μαύρο αστέρι (εθνικό σύμβολο της χώρας) και το Kwame Nkrumah Memorial Park, αφιερωμένο στον Κβάμε Νκρούμα, τον πρώτο ηγέτη της ανεξάρτητης Γκάνα. Το γαλήνιο αυτό πάρκο φιλοξενεί το μαυσωλείο του και είναι διακοσμημένο με δεκάδες μπρούτζινα αγάλματα και σιντριβάνια ανάμεσα στα οποία κυκλοφορούν πολύχρωμα παγώνια. 

Δίπλα στο πάρκο βρίσκεται το National Cultural Center με την μεγάλη υπαίθρια αγορά όπου θα... θέσουμε σε εφαρμογή την ικανότητά μας στα παζάρια. Εδώ θα βρούμε κάθε λογής εμπορεύματα, ενώ επίμονοι και θορυβώδεις πωλητές προσφέρουν χειροτεχνήματα και άλλα καλούδια από ολόκληρη την Γκάνα και τη Δυτική Αφρική. 

Τέλος θα κατευθυνθούμε προς το “Fantasy Coffins” του Teshie Nungua, ο οποίος όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο δημιουργεί περίτεχνα φέρετρα που δεν μοιάζουν σε τίποτα με αυτά που ξέρουμε. Οι τελετές κηδείας και ταφής στην Γκάνα είναι πολύ επίσημες περιπτώσεις, αλλά μετά την ταφή ακολουθεί μια γιορτή. Οι κάτοικοι της Γκάνας πιστεύουν ότι εκείνοι που φεύγουν μετακομίζουν σε έναν άλλο κόσμο, έτσι τα φέρετρα που κατασκευάζονται εδώ μπορεί να αντιπροσωπεύουν το επάγγελμα του νεκρού ή απλά να απεικονίζουν κάτι που ήταν σημαντικό γι’ αυτούς. Υπάρχουν όλα τα σχέδια φέρετρων στα οποία θα μπορούσε κανείς να φανταστεί από αυτοκίνητα, κόκκους κακάο, πακέτα τσιγάρων και αεροπλάνα μέχρι κροκόδειλους, παπούτσια, μπουκάλια μπύρας και βάρκες!

Μετά από μια γεμάτη μέρα επιστρέφουμε στο κατάλυμά μας για το βραδινό μας γεύμα και για να χαλαρώσουμε.

3η ημέρα: ΚΕΝΤΡΟ ΝΤΙΜΠΟΥΑ – ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΑΜΠΟΥΡΙ – ΑΓΟΡΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ – ΚΟΥΜΑΣΙ

Αναχωρούμε από το ξενοδοχείο μας μετά το πρωινό και ταξιδεύουμε βόρεια, προς την περιοχή Ασάντι της Γκάνας. Προηγουμένως θα επισκεφτούμε το κέντρο Ντιμπουά, τον τόπο ταφής και το πρώην σπίτι του εξέχοντος Αμερικανού Παναφρικανιστή Δρ William W Burghardt DuBois, ο οποίος ηγήθηκε του Παναφρικανικού συνεδρίου μεταξύ 1919 και 1927. Το κέντρο λειτουργεί πλέον ως βιβλιοθήκη και ερευνητικό ινστιτούτο για φοιτητές του Παναφρικανισμού. 

Το σημερινό μας ταξίδι θα μας οδηγήσει στους πανέμορφους λόφους Ακουαπέμ. Ωστόσο πριν βγούμε από αυτήν την πολυσύχναστη πόλη, επισκεπτόμαστε έναν χώρο όπου κατασκευάζουν όμορφες αφρικανικές χάντρες. Οι τεχνικοί τους χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους. 

Οι κάτοικοι Κρόμπο της Γκάνας φημίζονται για τα παραδοσιακά τους κοσμήματα με χάντρες που χρονολογούνται αιώνες πίσω. Θα δούμε και θα μάθουμε από πρώτο χέρι την ιστορική σημασία των χαντρών αλλά και την αρχαία διαδικασία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.

Οι χάντρες είναι πολιτιστικά σύμβολα πλούτου και ομορφιάς στην Γκάνα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών ντέρμπαρ και των φεστιβάλ, με τις περισσότερες γυναίκες από την Γκάνα να φορούν χάντρες καθημερινά. 

Συνεχίζουμε με προορισμό της την πανέμορφη σειρά Ακουαπέμ, με την εξαιρετική θέα στην Άκκρα και την Τέμα σε απόσταση. Στην κορυφή της σειράς, βρίσκουμε τους βοτανικούς κήπους Αμπούρι, σε μια όμορφη τοποθεσία, που ιδρύθηκαν από τους Βρετανούς το 1890. Οι κήποι φιλοξενούν μια μεγάλη ποικιλία ειδών εξωτικής χλωρίδας. Καθώς τους διασχίζουμε, ο οδηγός μας θα μας μιλήσει για φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες και θα μας εξηγήσει πώς τα χρησιμοποιούν οι Γκανέζοι. 

Σε μικρή απόσταση από τους κήπους βρίσκουμε το χαλαρό και φιλικό χωριό Αμπούρι, όπου παραδοσιακά αφρικανικά τύμπανα, γλυπτά και άλλες χειροτεχνίες σκαλίζονται εδώ και γενιές. 

Θα απολαύσουμε το μεσημεριανό μας στην πρωτεύουσα Κοφοριντούα της Ανατολικής Περιφέρειας της Γκάνας πριν συνεχίσουμε το ταξίδι μας για το Κουμάσι όπου θα φτάσουμε νωρίς το βράδυ. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΤΑΜΑΛΕ – ΜΠΟΛΓΚΑΤΑΝΓΚΑ – ΛΟΦΟΙ ΤΟΝΓΚΟ – ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΤΕΝΖΟΥΓΚ

Μετά το πρωινό μας κατευθυνόμαστε προς το Ταμάλε. Κατά την άφιξή μας πρώτα θα επισκεφτούμε τη μεγάλη κεντρική αγορά, ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνουμε μέρος της καθημερινής ζωής των ντόπιων. Η κεντρική αγορά είναι μια υπέροχη πολυσύχναστη αγορά όπου βρίσκει κανείς παραδοσιακά υφάσματα και χάντρες αλλά και φάρμακα με υλικά που χρησιμοποιούν μόνο οι ντόπιοι.

Το Εθνικό Κέντρο Πολιτισμού, η μεγαλύτερη αγορά τεχνών και χειροτεχνιών του Ταμάλε, είναι ο επόμενος προορισμός μας. Αργότερα θα κατευθυνθούμε βορειότερα, προς το Μπολγκατάγκα. Καθώς κινούμαστε προς τα βόρεια, περνώντας μέσα από τις πολλές πόλεις και τις τοπικές κοινότητες, το τοπίο αλλάζει σε πιο ανοιχτό, πιο ξηρό και θυμίζει σαβάνα. 

Προτού φτάσουμε στον προορισμό μας κάνουμε μια σύντομη παράκαμψη προς τους λόφους Τόνγκο. Πρόκειται για ένα μυστηριώδες μέρος όπου υπάρχουν πολυάριθμες κορυφές που σχηματίζονται από τεράστιους βράχους. Οι ντόπιοι θεωρούν αυτά τα απομεινάρια ως τις αρχαίες κατοικίες των Θεών, ενώ σε μια βαθιά σχισμή στην πλαγιά του ψηλότερου βουνού βρίσκεται η σπηλιά του Μαντείου. 

Στην περιοχή ζει η τοπική φυλή Ταλένσι, σε οχυρά σπίτια που φιλοξενούν έως και εξήντα άτομα, έχουν μόνο μία είσοδο και είναι ένας λαβύρινθος από τοίχους, σκάλες και στενά περάσματα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εδώ, θα επισκεφτούμε το παραδοσιακό σπίτι του αρχηγού που φιλοξενεί πάνω από τριακόσια άτομα. Δεκαοχτώ από αυτά είναι οι γυναίκες του. Πιστεύεται ότι αυτή η οικογενειακή ένωση είναι η μεγαλύτερη στην Γκάνα. 

Οι Ταλένσι υπέφεραν κατά τη διάρκεια της Αποικιοκρατίας και εκδιώχθηκαν από τους λόφους. Ωστόσο, πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση στη βρετανική κυριαρχία, εμπνευσμένη από τα αρχαία πνεύματα των προγόνων τους και το Μαντείο των Ταλένσι που θα επισκεφτούμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εδώ. 

Συνεχίζουμε για τον τελικό προορισμό μας, την πόλη Μπολγκατάγκα, μια από τις κύριες τοποθεσίες συνάντησης κατά τη διάρκεια των αρχαίων εμπορικών διαδρομών από τη Σαχάρα προς το Μάλι, για όσους ταξίδευαν μέσω Ταμάλε στη Νότια Γκάνα. Οι κάτοικοί της φημίζονται για την παραγωγή ψάθινων καλαθιών, καπέλων, παραδοσιακών υφασμάτων, δερμάτινων ειδών και μεταλλικών κοσμημάτων. Αργά το βράδυ επιστρέφουμε στο κατάλυμά μας για το βραδινό μας γεύμα και για να χαλαρώσουμε.

5η ημέρα: ΣΙΡΙΓΚΟΥ – ΝΑΒΡΟΓΚΟ

Η κοινότητα Σιρίγκου που θα επισκεφτούμε σήμερα βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία, περίπου σαράντα λεπτά οδικώς από την περιφερειακή πρωτεύουσα Μπολγκατάγκα, όμως αξίζει τον κόπο. Καθώς πλησιάζουμε, τα όμορφα διακοσμημένα σπίτια της τοπικής κοινότητας τραβούν το βλέμμα μας. Οι ντόπιοι διακοσμούν τα σπίτια τους ζωγραφίζοντάς τα με σχέδια και θέματα που αντιπροσωπεύουν τοπικές ιστορίες. Χρησιμοποιούν κυρίως τρία χρώματα στα οποία αποδίδουν έννοιες όπως κόκκινο (θάνατος), λευκό (γέννηση) και μαύρο (πλούτος). Θα ξεναγηθούμε στην κοινότητα, θα γνωρίσουμε μια ομάδα αποτελούμενη μόνο από γυναίκες που φτιάχνουν χειροποίητα κεραμικά και είδη τέχνης, ενώ θα δοκιμάσουμε το τοπικό δροσιστικό ποτό της περιοχής (μοιάζει με μπύρα) και θα αγοράσουμε προϊόντα από την τοπική αγορά. Θα επισκεφτούμε επίσης ένα ορφανοτροφείο και θα μάθουμε την ιστορία του Το απόγευμά μας, σε χαλαρούς ρυθμούς, ξεκινάμε για την κοντινή πόλη Nαβρόγκο, κοντά στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο. Εδώ βρίσκουμε έναν ασυνήθιστα μεγάλο Καθολικό Καθεδρικό Ναό, ένα συναρπαστικό μείγμα ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και τοπικών κατασκευαστικών τεχνικών. Τα θεμέλιά του είναι ένα μείγμα από συμπιεσμένο χαλίκι, κοπριά αγελάδας και φασόλια γιαμ (dawa dawa). 

Το στρατόπεδο των σκλάβων Pikworo, το οποίο θα επισκεφτούμε έπειτα, είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση του πρόσφατου «σκοτεινού» παρελθόντος. 

Επιστροφή στο κατάλυμά μας για διανυκτέρευση και ξεκούραση.

6η ημέρα: ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΙΝΤΑΜΠΟ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΑΪΜΟΥΣ ΜΠΟΕΜΠΕΡΓΚ-ΦΙΕΜΑ – ΚΟΥΜΑΣΙ

Άλλη μία μέρα περιπέτειας ξεκινά. Η πρώτη μας στάση θα είναι λίγο πριν το μεσημεριανό μας γεύμα στον όμορφο καταρράκτη Κιντάμπο, ένας καταρράκτης με μικρή πισίνα στο κάτω μέρος, κατάλληλος για κολύμπι. Καθοδόν θα κάνουμε στάση στο Καταφύγιο Μαϊμούς Μποεμπένγκ - Φιέμα. Το Καταφύγιο πήρε το όνομά του από τα δύο γειτονικά χωριά (Μποεμπένγκ και Φιέμα) που βρίσκονται στα γύρω δάση, όπου οι μαϊμούδες θεωρούνται ιερές και οι ντόπιοι συνήθιζαν να τους κάνουν παραδοσιακή ταφή όταν πέθαιναν. Δεν πρόκειται για ζωολογικό κήπο, είναι μία δασική έκταση όπου οι ντόπιοι προστατεύουν τις μαϊμούδες, οι οποίες ζουν και μετακινούνται ελεύθερες. Αργά το βράδυ αναχωρούμε για το Κουμάσι.

7η ημέρα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΩΡΙΑ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΑΣΑΝΤΙ – ΣΟΚΟΜΠΑΝ ΚΡΟΦΡΟΜ

Πρωινή επίσκεψη στα παραδοσιακά κτίρια των Ασάντι που αναγνωρίζονται πλέον ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Υπάρχουν δέκα ενεργά ιερά μέσα στα κτίρια, που είναι κατασκευασμένα από μπαμπού, ξυλεία, λάσπη και αχυρένιες στέγες. Οι τοίχοι είναι σχεδιασμένοι με μοτίβα που έχουν παραδοσιακές συμβολικές έννοιες και συνδέονται με αρχαία σύμβολα.

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην ιστορία των Ασάντι επισκεπτόμενοι τα παραδοσιακά χωριά Adanwomasie και Ntonso. Η πρώτη μας στάση είναι το Adanwomasie, η γενέτειρα του πλούσιου πολύχρωμου υφάσματος Κέντε της Γκάνας. Η Adanwomasi παράγει μερικά από τα καλύτερα υφάσματα, αφού πολλά σχέδια υφαίνονται εδώ και μερικά τα συναντάμε κατ’ αποκλειστικότητα. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, μαθαίνουμε την ιστορία πίσω από τα πολλά σχέδια και βλέπουμε έμπειρους υφαντές έξω από τα σπίτια τους να χρησιμοποιούν παραδοσιακούς αργαλειούς, που δεν έχουν αλλάξει αιώνες τώρα. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε ένα σχέδιο που πήρε το όνομά του, «Κλίντον Κέντε», καθώς οι κάτοικοι εντυπωσιάστηκαν τόσο με τον σεβασμό που έδειξε στο έθνος τους κατά την επίσκεψή του στην Γκάνα, όταν ήταν στην εξουσία, που του το αφιέρωσαν. Συνεχίζουμε για το χωριό Ντούνσο από όπου προέρχονται τα υφάσματα και τα σύμβολα αντίνκρα. Αυτά τα παραδοσιακά σύμβολα είναι σκαλισμένα από κοχύλια καλαμπάσας. Η ιστορία του συγκεκριμένου υφάσματος χάνεται στον χρόνο. Ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι Ασάντι το φορούν σε κηδείες, φεστιβάλ και άλλες σημαντικές περιστάσεις.

Μετά το γεύμα επισκεπτόμαστε το χωριό Σοκομπάν Κρόφρομ, όπου η παραδοσιακή χύτευση ορείχαλκου ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος για την κοινότητα για δεκαετίες. Μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων που κυμαίνονται από χάντρες και κοσμήματα μέχρι παραδοσιακά αγάλματα κατασκευάζονται εδώ. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των υπέροχων ορειχάλκινων έργων δεν έχουν αλλάξει και κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εδώ θα παρακολουθήσουμε επίδειξη της εξειδικευμένης διαδικασίας. Αφού επισκεφτούμε κάποια από τα καταστήματα, επιστρέφουμε στο κατάλυμά μας.

8η ημέρα: ΚΟΥΜΑΣΙ: Ξενάγηση

Μετά από ένα πλούσιο πρωινό, η μέρα μας είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου στην Κουμάσι.

Στο Κουμάσι θα επισκεφθούμε το παλάτι των βασιλιάδων μέχρι το 1974 και σημερινό μουσείο Manhyia, όπου θα μάθουμε τα πάντα για τους Ασάντι και το άλλοτε ισχυρό βασίλειό τους. Οι Ασάντι ή αλλιώς «Πρώσοι της Δυτικής Αφρικής» ήταν κάποτε ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Περιφρόνησαν τους αποίκους, ανέπτυξαν μεγάλη στρατιωτική δύναμη και υπέταξαν τις γειτονικές φυλές. Ο βασιλιάς της φυλής είναι ο απόλυτος άρχοντας και ακόμα μέχρι σήμερα χαίρει του σεβασμού όλων των φυλών και έχει επιρροή στην πολιτική κατάσταση της χώρας, αν και η φυλή του δεν βρίσκεται πια στο απόγειο της ακμής της. Θα επισκεφτούμε επίσης το Εθνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Γκάνα, το οποίο στεγάζει μια πλούσια συλλογή ευρημάτων και αντικειμένων που κατασκεύαζαν οι εργάτες του μπρούτζου, οι αγγειοπλάστες και οι τεχνίτες μπατίκ της περιοχής. 

Σειρά έχει η ανοιχτή αγορά της Κουμάσι, η Κεζέτια, η οποία είναι η μεγαλύτερη της Δυτικής Αφρικής, ένας αληθινός λαβύρινθος από αναρίθμητους πάγκους με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Θα δούμε επίσης το μνημείο του Ξίφους Οκόμφο Ανόκιε, ένα ιστορικό μνημείο με ολόκληρη ιστορία πίσω του: όπως και το θρυλικό Εξκάλιμπερ, το ξίφος αυτό βρίσκεται «σφηνωμένο» μέσα σε ένα βράχο εδώ και τετρακόσια χρόνια, χωρίς κανείς ποτέ να έχει καταφέρει να το αποσπάσει. Λίγο πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και ξεκούραση, θα κάνουμε μια τελευταία στάση στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το σημαντικότερο της περιοχής. Διανυκτέρευση.

9η ημέρα: ΚΟΥΜΑΣΙ – ΑΣΣΙΝ ΜΑΝΣΟ – ΚΕΪΠ ΚΟΟΥΣΤ – ΕΛΜΙΝΑ

Συνεχίζουμε τις εξερευνήσεις μας κατευθυνόμενοι προς τον νότο της Γκάνα και την πόλη Ελμίνα. Το όνομά της το πήρε από τους Πορτογάλους και ουσιαστικά σημαίνει «Ορυχείο» από τα μεγάλα αποθέματα χρυσού που βρίσκονται στην Γκάνα, εξού και το όνομα «Χρυσή Ακτή». Ο χρυσός της Γκάνας είναι της υψηλότερης ποιότητας και είναι η 8η σε σειρά χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές, και δεύτερη στην Αφρική μετά τη Νότια Αφρική. Καθοδόν λοιπόν θα κάνουμε στάση στην Ασσίν Μάνσο, μία σημαντική πόλη κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου του δουλεμπορίου. Σκεφτείτε ότι εδώ οι δουλέμποροι «έλεγχαν» την υγεία των αιχμαλώτων που προορίζονταν να πωληθούν ως σκλάβοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν διασχίσει εκατοντάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, οδηγούμενοι μέχρι εδώ. Αφού περιηγηθούμε στην περιοχή, συνεχίζουμε μέχρι την Κέιπ Κόουστ όπου θα επισκεφθούμε το τοπικό κάστρο, ένα από τα πολλά της περιοχής και μνημείο της UNESCO. Είχε κατασκευαστεί το 1650 σαν εμπορευματικός σταθμός, στη συνέχεια επεκτάθηκε, άλλαξε πολλές φορές χέρια ανάμεσα σε Πορτογάλους, Σουηδούς και Ολλανδούς για να καταλήξει στους Βρετανούς, οι οποίοι το έκαναν έδρα της αποικιακής τους διοίκησης μέχρι αυτή να μεταφερθεί στην Άκκρα το 1877. 
Η τρομερή ιστορία του κάστρου προκαλεί ανατριχίλα στον επισκέπτη ακόμα και σήμερα, ειδικά κατά τη διάρκεια της συγκινητικής ξενάγησης στα μπουντρούμια του, όπου κάποτε στοιβάζονταν ανθρώπινες ζωές - εμπόρευμα προς πώληση. H περιβόητη «πόρτα χωρίς επιστροφή» είναι το πιο συγκλονιστικό και αποκρουστικό σημείο του κάστρου. Το ολόλευκο κάστρο στεγάζει επίσης το ιστορικό μουσείο της Δυτικής Αφρικής, που ιδρύθηκε από το Smithsonian Institute σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Γκάνα το 1994. Διανυκτέρευση.

10η ημέρα: ΕΛΜΙΝΑ – ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΚΟΥΜ – STINGLESS BEE PROJECT

Μετά το πρωινό μας, θα χαλαρώσουμε εξερευνώντας το Εθνικό Πάρκο Κακούμ, που εκτείνεται σε περισσότερα από 360 τετραγωνικά χιλιόμετρα και διαθέτει ποικίλη και πυκνή τροπική βλάστηση καθώς και πάνω από 600 είδη πεταλούδας και 300 είδη πουλιών. Εκτός από τους σπάνιους και ακριβοθώρητους ελέφαντες της ζούγκλας και τους πιθήκους Κολόμπους, το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικά του πάρκου, που το καθιστά πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, είναι το γεγονός ότι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους θόλους τροπικού δάσους της Αφρικής, τον οποίο και θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε διασχίζοντας τις γέφυρες που αιωρούνται σε ύψος 30 μέτρων πάνω από το έδαφος. Σε μικρή απόσταση από το Κακούμ, στα όρια του δάσους, βρίσκουμε το International Stingless Bee Project. Έχουν εντοπιστεί περίπου εννιά είδη μελισσών χωρίς κεντρί στην Γκάνα και η σημασία τους για το οικολογικό μας σύστημα είναι πρωταρχικής σημασίας. Η περιήγησή μας στο κέντρο μας διδάσκει τη σημασία των μελισσών σε τοπικό επίπεδο, τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, ενώ μπορούμε να δούμε τις κυψέλες τους, να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε ποιοτικό μέλι χωρίς κεντρί. 
Το απόγευμά μας είναι αφιερωμένο στην αυθεντική αφρικανική τέχνη με την οποία θα έρθουμε σε επαφή κατά τη διάρκεια ενός παραδοσιακού εργαστηρίου κατασκευής μπατίκ. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε τους ντόπιους και να ακούσουμε πώς είναι η ζωή τους καθημερινά από το να δουλέψουμε δίπλα-δίπλα μαζί τους και να φτιάξουμε το δικό μας παραδοσιακό ρούχο μπατίκ. 
Σε μικρή απόσταση από το εργαστήρι μας βρίσκεται η τοπική αγορά ψαρέματος της Ελμίνα, την οποία και θα επισκεφτούμε. Σχεδόν όλα τα αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούνται σε αυτή την πολυσύχναστη αλιευτική κοινότητα είναι παραδοσιακά ξύλινα σκάφη. Ο σχεδιασμός τους δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες, ούτε τα εργαλεία και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Θα απολαύσουμε επίσης τα αξιοθέατα των πολλών πολύχρωμων αλιευτικών σκαφών που φέρνουν τα καθημερινά τους αλιεύματα στο λιμάνι και θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να ανακατευτούμε με τους ντόπιους, απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα μιας κοινότητας αλιέων της Δυτικής Αφρικής. 
Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στην πόλη Ελμίνα, θα επισκεφθούμε το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το παλαιότερο σωζόμενο αποικιακό κτήριο στην υποσαχάρια, Αφρική που χρονολογείται από το 1482. Αυτό το κάστρο είναι γεμάτο ιστορία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανόδου του ευρωπαϊκού εμπορίου. Έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Το τελευταίο μας βράδυ στην κεντρική περιοχή της Γκάνας μπορούμε να το περάσουμε στο κατάλυμά μας  ή να ζήσουμε τη νυχτερινή ζωή για τους ντόπιους.

11η ημέρα: ΦΟΡΤ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΑΚΚΡΑ

Πρωινό και μπορούμε να χαλαρώσουμε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου μας ή να απολαύσουμε ένα μπάνιο στην παραλία. Πριν ξεκινήσουμε για την Άκκρα, απολαμβάνουμε το μεσημεριανό μας με θέα την όμορφη Χρυσή Ακτή της Δυτικής Αφρικής. Στη διαδρομή προς την Άκκρα, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, βρίσκουμε το Fort Amsterdam στην πόλη Abandze. Αυτό είναι το πρώτο οχυρό που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς μεταξύ 1631 και 1638 και σύντομα έγινε η έδρα των δραστηριοτήτων της Αγγλικής Χρυσής Ακτής. 

Το 1665, μετά από μια μακρά και αιματηρή μάχη, οι Ολλανδοί κατέλαβαν το φρούριο και από εκεί πήρε το όνομά του Fort Amsterdam. Πιστεύεται ότι η πρώτη φυλακή σκλάβων στη Χρυσή Ακτή ήταν στον κοίλο νοτιοανατολικό προμαχώνα του οχυρού. 

Μετά από μια ενημερωτική ξενάγηση συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην Άκκρα.

Άφιξη στην Άκκρα και διανυκτέρευση. 

12η ημέρα: ΑΚΚΡΑ – ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Πρωινό και μετάβαση στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μας.
Άφιξη στην Αθήνα την επόμενη ημέρα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αναχωρήσεις από Αθήνα

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 3399 € 800 €
Twin Room 3399 € 800 €
Triple Room 3399 € 800 €
Single Room 4349 € 800 €
Extras

+ Βίζα Γκάνας :  65 €


Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 3619 € 800 €
Twin Room 3619 € 800 €
Triple Room 3619 € 800 €
Single Room 4569 € 800 €
Σημείωση:

Παρέχεται έκπτωση -80€ για κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πριν την αναχώρηση
H διαφορά στην τιμή οφείλεται στο εσωτερικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα. Δεν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

Extras

+ Βίζα Γκάνας :  65 €


Αναχωρήσεις από Κύπρο

Ξενοδοχείο Τύπος Δωματίου Κόστος Φόροι Οι φόροι  συμπεριλαμβάνονται στο Κόστος του ταξιδιού
- Double Room 4449 € 0 €
Twin Room 4449 € 0 €
Triple Room 4449 € 0 €
Single Room 5399 € 0 €
Σημείωση:

Με τους φόρους και το αεροπορικό Λάρνακα – Αθήνα – Λάρνακα.

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα  περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας.  Σύμφωνα με τις πτήσεις  αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις  στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

Extras

+ Βίζα Γκάνας :  65 €


Προσοχή! Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Για αυτό θα βρείτε για την κάθε αναχώρηση συγκεκριμένες πτήσεις και ώρες.

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

ET 765

28/02/2024

ΑΘΗΝΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

01:05

06:55

ET 921

28/02/2024

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΚΚΡΑ

08:40

11:20

ET 920

10/03/2024

ΑΚΚΡΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

12:20

21:00

ET 764

10/03/2024

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΘΗΝΑ

23:00

03:00 (+1)

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

ET 765

03/04/2024

ΑΘΗΝΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

02:05

06:55

ET 921

03/04/2024

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΚΚΡΑ

08:40

11:20

ET 920

14/04/2024

ΑΚΚΡΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

12:20

21:00

ET 764

14/04/2024

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΘΗΝΑ

23:00

04:30 (+1)

 

Αριθμός
Πτήσης

Ημερομηνία Πτήσης

Διαδρομή
(Από
Þ Προς)

Ώρα
Αναχώρησης

Ώρα
Άφιξης

ET 765

01/05/2024

ΑΘΗΝΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

02:05

06:55

ET 921

01/05/2024

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΚΚΡΑ

08:40

11:20

ET 920

12/05/2024

ΑΚΚΡΑ – ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

12:20

21:00

ET 764

12/05/2024

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ – ΑΘΗΝΑ

23:30

04:30 (+1)

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 5* στην Άκκρα, 4* στην Κουμάσι και την Μπολγκατάνγκα, 3* στην Ελμίνα, lodge βασικών ανέσεων στην Ταμάλ. Η τουριστική υποδομή στη βόρεια Γκάνα είναι πολύ χαμηλή, κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας).
  • Πλήρη διατροφή.
  • Έλληνας αρχηγός με τεράστια εμπειρία στην περιοχή.
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός - βιβλίο στα Ελληνικά Versus Travel.

Αναχωρήσεις από Κύπρο

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει)

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

(δεν ισχύει για τις αναχωρήσεις από την Κύπρο)

  • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 800 €
  • Βίζα Γκάνα: 65 €

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Ο ταξιδιώτης που εισέρχεται στη χώρα είναι υποχρεωμένος να έχει κάνει εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού και να διαθέτει το αποδεικτικό αυτού. Διαφορετικά, θα πρέπει να εμβολιαστεί επί τόπου. 
  • Για την έκδοση της βίζας Γκάνας απαιτούνται: αίτηση, 2 φωτογραφίες, διαβατήριο (το σώμα). Απαιτούνται δέκα εργάσιμες ημέρες.
  • Συνιστώνται απλά και άνετα βαμβακερά ρούχα με παπούτσια κλειστά, για άνετο περπάτημα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Η κράτησή σας πραγματοποιείται είτε ηλεκτρονικά στο www.versustravel.eu, είτε στα γραφεία μας τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση με ταχυδρομικό κώδικα, τηλέφωνα, e-mailκ.λπ.).
  • Το e-mail σας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να σας στέλνουμε μικρά ή μεγάλα μυστικά προετοιμασίας που έχουμε εδώ και χρόνια συλλέξει.
  • Με την κράτησή σας προσκομίστε στο e-mail [email protected] ή με φυσική παρουσία στα γραφεία μας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και τη σύμβαση ταξιδιού υπογεγραμμένη. Χωρίς αυτά δεν είναι έγκυρη η κράτησή σας και δεν είναι δυνατή η ασφάλεια της προκαταβολής που περιλαμβάνει το Versus στα προγράμματά του.
  • Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε το φαξ για την αποστολή του διαβατηρίου σας, μια και δεν είναι ευκρινή όλα τα πεδία του.
  • Η οριστικοποίηση της κράτησής σας, καθώς και των εκάστοτε προσφορών μας, γίνεται με κατάθεση της προκαταβολής (πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής σας). Η προκαταβολή για το συγκεκριμένο ταξίδι ορίζεται στα 1000€.
  • Σας παρακαλούμε δηλώστε ως αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο ενός από τα άτομα που ταξιδεύει, έτσι ώστε το ποσό να αντιστοιχιστεί στη δική σας κράτηση.  
  • Πληρωμές μπορούν να γίνονται και στα γραφεία μας με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες. Στην περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας, για την προκαταβολή η χρέωση αυτής γίνεται εφάπαξ.
  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ, πριν από την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στο φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε.
  • Για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας σας, παρακαλούμε ελέγχετε το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σας, πριν προβείτε στην όποια συναλλαγή με το Versus Travel.

12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

  • Το υπόλοιπο μπορεί να αποπληρωθεί και με 12-18 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, με χρήση πιστωτικής κάρτας (Πρόγραμμα έως 18 άτοκες δόσεις για ταξίδια κόστους άνω των 2.500€, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Για ποσά μικρότερα των 2.500€ γίνονται μέχρι και 12 άτοκες δόσεις). Ενημερωθείτε έγκαιρα από τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο για τις πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα άτοκων δόσεων και ελέγχετε με την τράπεζά σας το ημερήσιο πιστωτικό όριο συναλλαγών της κάρτας σας.
  • Πληρωμές με πιστωτική κάρτα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση που μπορούμε να σας αποστείλουμε.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ VERSUS
Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων – οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

  • Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
  • Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
  • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
  • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Versus Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
  • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων.
  • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο σάιτ μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.

* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη - Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο και οφείλεται η διαφορά στην τιμή. Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Απαιτούνται 2 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

Για την διαμονή και τις μεταφορές σας στην Αθήνα δείτε την ειδική προσφορά «StopOver Athens»

**Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και η αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και  θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “Stopover Athens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

 

ΔΩΡΕΑΝ
Αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλεια του Versus Τravel με καλύψεις για τον κορωνοϊό πριν και μετά το ταξίδι αλλά και για καραντίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Νιώστε απόλυτα προστατευμένοι, όπως σας έχουμε συνηθίσει.

Προσοχή!
Οι πτήσεις που βλέπετε στα προγράμματα του Versus είναι πραγματικές. Υπάρχει δηλαδή μια αντίστοιχη κράτηση στην αεροπορική. Δεν είναι εικονική πραγματικότητα και απλή παράθεση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας. Στο Versus δεν θα σας περιμένουν απογοητεύσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Ένα ταξίδι στην σπάνια επισκεπτόμενη Γκάνα είναι εμπειρία ζωής και το Versus έρχεται να σας βοηθήσει να το πραγματοποιήσετε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να εξερευνήσει σε βάθος τη χώρα και να σας δώσει την ευκαιρία να την γνωρίσετε πραγματικά. Μεταξύ άλλων, επισκεπτόμαστε απομακρυσμένες περιοχές στη βόρεια πλευρά για να γνωρίσουμε τις πολυάριθμες τοπικές φυλές που έχουν σχηματίσει τον πολυφυλετικό της χαρακτήρα, όπως οι δυναμικοί Ασάντι, μια από τις ισχυρότερες φυλές της Αφρικής μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οι Κρόμπο, σπουδαίοι τεχνίτες παραδοσιακών κοσμημάτων, οι μυστηριώδεις Ταλένσι, που έχουν μια ιδιαίτερη εικόνα για την οικογένεια, η απομακρυσμένη κοινότητα Σιρίγκου με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και οι εθνοτικές φυλές στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο... Θα εντρυφήσουμε στην καθημερινότητά και τις παραδόσεις τους, θα συνομιλήσουμε με μέλη των κοινοτήτων, θα δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις και θα αποκτήσουμε μια ευρύτερη εικόνα του τι σημαίνει «πολυφυλετική Αφρική». Παράλληλα, θα επισκεφτούμε μερικές από τις εντυπωσιακότερες ζούγκλες της δυτικής Αφρικής, ενώ θα περιηγηθούμε και στις μεγαλύτερες πόλεις της Γκάνα, όπως η πρωτεύουσα Άκκρα, αλλά και η Κουμάσι, ενώ θα μάθουμε για την πλούσια ιστορία της και το ένοχο παρελθόν κατά την περίοδο του δουλεμπορίου. Πρόκειται για ένα ταξίδι ιδιαίτερο, που μιλάει βαθιά στην ψυχή... από αυτά που μόνο το Versus ξέρει να διοργανώνει.

Ειδικότερα:

  • Θα φτάσουμε ως τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ώστε να γνωρίσουμε τις τοπικές φυλές, μια διαδρομή που πρώτοι εισάγουμε στην ελληνική αγορά.
  • Θα επισκεφτούμε το κάστρο Ελμίνα, στις ακτές της χώρας.
  • Θα δούμε τα χωριά των Ασάντι, μία από τις πιο ιστορικές φυλές της Δυτικής Αφρικής, ενώ θα γνωρίσουμε τη φυλή των Ταλένσι με την επίσης σπουδαία, μακραίωνη ιστορία. Η γνωριμία με τις φυλές της χώρας θα σας κάνει να νιώσετε σαν να βουτάτε στο χτες!
  • Θα μεταβούμε στον εντυπωσιακό καταρράκτη Κιντάμπο.
  • Θα απολαύσουμε την υπαίθρια αγορά της Κουμάσι, τη μεγαλύτερη στη Δυτική Αφρική.
  • Θα περιηγηθούμε στην πρωτεύουσα Άκκρα.
  • Θα ξεναγηθούμε στο Εθνικό Πάρκο Κακούμ με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα.
  • Θα δούμε το περίφημο Καταφύγιο Μαϊμούς Μποεμπένγκ-Φιέμα.

 

Highlights

  • Βόλτα σε μερικές από τις πιο όμορφες και μεγάλες υπαίθριες αγορές της χώρας... ετοιμαστείτε για παζάρια!
  • Χαλάρωση στους βοτανικούς κήπους Αμπούρι όπου θα μάθουμε τα πάντα για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και πως τα χρησιμοποιούν οι Γκανέζοι
  • Γνωριμία με τη φυλή των Ταλένσι, στην Μπολγκατάνγκα. 
  • Οι καταρράκτες Κιντάμπο, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να κολυμπήσουμε στα κρυστάλλινα νερά τους.
  • Τα χωριά των Ασάντι στην Γκάνα και η γνωριμία με μέλη της κοινότητας, μία από τις πιο ιστορικές φυλές της Δυτικής Αφρικής.
  • Το ξίφος Οκόμπο Ανόκιε στην Κουμάσι, που αποτελεί την αφρικανική εκδοχή του θρυλικού Εξκάλιμπερ!
  • Επίσκεψη σε ιστορικά σημεία όπως το κάστρο του Κέιπ Κόουστ και το κάστρο Ελμίνα, το Φορτ Αμστερνταμ κα. στις ακτές της Γκάνα και γνωριμία με την τρομερή ιστορία τους που θα μας συγκλονίσει.

Παρόμοιοι Προορισμοί

Μόνο στο Versus Travel

  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 5* στην Άκκρα, 4* στην Κουμάσι.
  • Θα φτάσουμε ως τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ώστε να γνωρίσουμε τις τοπικές φυλές, μια διαδρομή που πρώτοι εισάγουμε στην ελληνική αγορά.
  • Πλήρη διατροφή.

Περίοδοι

  • Απρίλιος 2024
  • Πάσχα 2024
  • Μάιος - Ιούνιος 2024

Αναχωρήσεις

01/05



Bonus Online Κράτησης

Χάρτης Ταξιδιού Γκάνα - Αναζητώντας τη Χρυσή Ακτή και τις απομονωμένες φυλές στον Βορρά | Φεβρουάριος - Πάσχα - Μάιος 2024

Πληροφορίες για τις Χώρες Countries Info